Ik doe nu een aantal jaar aan intermittent fasting met hier en daar een pauze. Begin 2017 heb ik het na een lange tijd weer eens opgepakt en ik ben verbaasd over de resultaten.

Zo sla ik mijn ontbijt volledig over en eet ik mijn eerste maaltijd pas na 12:00u. Mijn laatste maaltijd van de dag eet ik uiterlijk om 20:00u. Vervolgens vast ik weer voor 16 uur om de volgende dag vanaf 12:00u weer mijn eerste maaltijd van de dag te eten.

Verrassend genoeg ben ik tijdens de periodes van intermittent fasting veel fitter, slanker en energieker. Een klein laagje buikvet dat ik er altijd moeilijk afkrijg, was binnen twee weken intermittent fasting verdwenen.

En je zult jezelf nu vast afvragen…

…hoe is dat mogelijk?
…is het ontbijt niet de belangrijkste maaltijd van de dag?
…waarom zou je in vredesnaam voor 16 uur willen vasten?
…wat zijn de voordelen?
…is dit wetenschappelijk onderbouwd?
…en is het domweg niet gevaarlijk voor je?

Rustig aan, intermittent fasting is absoluut veilig en supermakkelijk om in je leven te implementeren. Bovendien heeft het talloze gezondheidsvoordelen en val je er ook nog van af.

Wat is Intermittent Fasting en Waarom Zou je het Doen?

Intermittent fasting is geen dieet maar een manier van eten. Het is een manier waarbij je de dagelijkse maaltijden inplant zodat je er de meeste potentie uithaalt. Intermittent fasting verandert niet wat je eet, het verandert wanneer je eet.

Levert het veranderen van het moment waarop je eet echt voordelen op?

Absoluut. Zeker als je graag gewicht wilt verliezen zonder jezelf op een crashdieet te hoeven storten. Succesvol afvallen is namelijk een hele simpele formule:

calorieën in je lichaam < calorieën uit je lichaam = afvallen

Als je minder calorieën inneemt dan dat je verbrandt zul je afvallen. Maar niet elke calorie is hetzelfde. De ene calorie bevat namelijk veel voedingsstoffen, de andere veel minder. De voedingsstoffen zorgen ervoor dat we een vol gevoel krijgen.

Je wilt dus zoveel mogelijk voeding eten met veel voedingsstoffen zodat je snel vol zit, minder calorieën tot je neemt en dus afvalt.

Intermittent fasting doet hier nog een schepje bovenop doordat je, zeker als je een tijdje bezig bent, automatisch minder gaat eten per dag.

Intermittent fasting betekent niet dat je jezelf gaat verhongeren, waardoor je lichaam automatisch je spieren gaat verbranden. Je eet gewoon zoals je altijd doet, alleen in een korter tijdsbestek.

Hierdoor behoud je spiermassa maar verbrand je vet en dat maakt je slank en gespierd.

Hoe Werkt Intermittent Fasting?

Om te begrijpen hoe intermittent fasting leidt tot vetverlies moeten we eerst het verschil begrijpen tussen de staat waarin het lichaam gevoed is en de staat waarin het lichaam aan het vasten is.

Je lichaam is in de staat waarin het gevoed is op het moment dat je eten aan het verteren bent en het voedsel wordt opgenomen door je lichaam.

Dit proces begint op het moment dat je begint met eten en duurt zo’n 3 tot 5 uur waarin je lichaam het eten verteert en opneemt.

Het is voor het lichaam moeilijk om vet te verbranden als het in de gevoede staat is omdat je insuline waardes dan hoog zijn.

Hierna gaat je lichaam is de zogenaamde opneemstaat wat eigenlijk betekent dat je lichaam geen eten aan het verteren is. Deze staat duurt zo’n 8 tot 12 uur na je laatste maaltijd, waarna je de staat waarin het lichaam aan het vasten is bereikt.

In deze staat in het voor het lichaam veel makkelijker om vet te verbranden omdat je insuline waardes nu laag zijn.

Omdat er zelden 12 uur tussen onze maaltijden zit is het vrijwel onmogelijk voor onze lichamen om in de vetverbrandingsmodus te komen. Dit is een van de redenen waarom zoveel mensen die met intermittent fasting beginnen direct vet verliezen zonder dat ze hun maaltijden of porties aanpassen.

De Voordelen van Intermittent Fasting

Vet laten wegsmelten van je lichaam is geweldig, maar het is niet de enige reden waarom je aan intermittent fasting zou willen doen.

1. Intermittent fasting maakt je dag eenvoudiger.

Mijn tijd is voor mij heel waardevol en ik probeer me dan ook alleen te focussen op de dingen die superbelangrijk voor me zijn.

Alhoewel ik geen hekel heb aan koken en eten, vind ik het niet erg om een maaltijd minder per dag te eten. Het bespaart me tijd die ik liever gebruik voor iets anders.

Als ik nu opsta drink ik twee glazen water met citroensap, zet ik een kop koffie en kan ik beginnen met de dingen die belangrijk zijn voor mij zoals het schrijven van dit artikel.

In plaats van te moeten nadenken over het maken en voorbereiden van drie maaltijden, zijn dat er nu nog maar twee. Het maakt m’n leven simpeler en daar hou ik van.

2. Intermittent fasting laat je langer leven.

Wetenschappers weten al heel lang dat calorierestrictie de levensduur doet toenemen. En als je erover nadenkt is het logisch dat dit zo werkt. Zodra je sterft van de honger vindt je lichaam vanzelf een manier om de levensduur te verlengen.

Nu heb ik er best wat voor over om oud te worden, maar ik leef graag ook een plezierig lang leven waarbij ik mezelf niet hoef uit te hongeren.

Het goede nieuws is dat intermittent fasting dezelfde mechanismen activeert als calorie restrictie.

In andere woorden krijg je dus de voordelen van intermittent fasting zonder jezelf te hoeven uithongeren 1 1. http://www.medical-hypotheses.com/article/S0306-9877(06)00089-2/abstract × .

3. Intermittent fasting kan de kans op kanker verkleinen.

Helaas is er nog te weinig wetenschappelijk onderbouwd materiaal om deze statement kracht bij te zetten. Toch zijn er een paar studies die positieve resultaten laten zien.

Zoals de studie waarbij 10 kankerpatiënten minder bijwerkingen hadden na hun chemotherapie doordat ze gevast hadden voor de behandeling 2 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2815756/ × .

En deze studie waarbij geconcludeerd werd dat kankerpatiënten eerder genazen en minder snel doodgingen doordat ze om de dag vasten toepasten voordat ze hun chemo ondergingen 3 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19135806 × .

En mocht je nog steeds sceptisch zijn over het idee van vasten…

…deze uitvoerige analyse van verschillende studies over vasten laat zien dat niet alleen de kans op kanker afneemt, maar ook de kans op hart -en vaatziekten 4 4. http://ajcn.nutrition.org/content/86/1/7.full × .

4. Intermittent fasting is veel makkelijker dan op dieet gaan.

De reden dat de meeste mensen falen als ze op dieet gaan is niet omdat ze de verkeerde voeding eten, maar omdat ze het simpelweg niet volhouden op de lange termijn. Het is dus niet zozeer een voedingsprobleem, maar een gedragsprobleem.

En dit is waar intermittent fasting kan shinen omdat het supermakkelijk te implementeren is in je leven zodra je over het idee heen bent dat je niet altijd hoeft te eten.

Deze studie 5 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20815899 × laat bijvoorbeeld zien dat intermittent fasting een goede strategie om af te vallen was voor volwassenen met obesitas. Ze concludeerden dat de deelnemers zich snel konden aanpassen aan de intermittent fasting routine.

Zeker als je intermittent fasting combineert met de vegan lifestyle waarbij je zoveel mogelijk volwaardige, onbewerkte, plantaardige en voedzame voeding eet, heb je een gouden combinatie in handen voor tonnen energie en een gezond en slank lichaam.

Voorbeelden van Verschillende Intermittent Fasting Schema’s

Als je het vasten een kans wilt geven zijn er een paar schema’s die je kunt volgen.

Dagelijkse Intermittent Fasting (Leangains methode)

Zelf hou ik het dagelijkse intermittent fasting schema aan waarbij je een tijdsframe van 8 uur hebt waarin je eet en een tijdsframe van 16 uur waarin je vast. Men noemt dit ook wel de Leangains methode omdat deze methode populair is gemaakt door Martin Berkhan van leangains.com.

Het maakt hierbij overigens niet uit of je eet tussen 8:00u en 16:00u, tussen 14:00u en 22:00u of tussen 12:00u en 20:00.

Kies een tijdsframe dat het beste bij jouw situatie past.

Persoonlijk eet ik tussen 12:00u en 20:00u omdat je hierdoor de meeste sociale maaltijden (lunch en diner) niet hoeft over te slaan. Ontbijt eet ik toch meestal in m’n eentje dus ervaar ik minder sociale druk om te gaan eten en is het makkelijker vol te houden.

Omdat dit schema dagelijks is zul je het dagelijks uitvoeren waardoor je er al snel een gewoonte van maakt. Je zult merken hoe makkelijk je het kunt toepassen in je dagelijks leven.

Belangrijk is dat je direct na het wakker worden twee glazen water (met citroen) drinkt. Dit stilt namelijk je eerste honger. Ook zul je in de eerste twee weken meer hongergevoel ervaren omdat je lichaam simpelweg moet wennen.

Nu eet je waarschijnlijk ook op gezette tijden zonder dat je erover hoeft na te denken. Met intermittent fasting is het eigenlijk niet veel anders, behalve dat je jezelf aanleert om niet te eten.

Een potentieel nadeel van deze manier van vasten is dat de kans groter is dat je een maaltijd minder eet per dag en dat je wekelijkse calorie inname minder is dan wat het normaal was.

Hierdoor zul je dus gewicht verliezen. Voor sommigen zal dit als een Godsgeschenk klinken, voor anderen is het een probleem. Als je geen gewicht wilt verliezen is het dus belangrijk dat je grotere porties voor jezelf klaarmaakt zodat je wel hetzelfde aantal calorieën binnenkrijgt.

Het is denk ik goed om te vermelden dat je jezelf onder geen enkele omstandigheid moet uithongeren. Er zijn dagen waarbij ik ‘s ochtends zo’n immens groot hongergevoel heb dat ik iets kleins, zoals een stuk fruit of rijstewafel met pindakaas, eet.

Ook eet ik weleens buiten mijn tijdsframe als het toevallig zo uitkomt. Om intermittent fasting vol te houden is het dus belangrijk om de regels niet in steen te houwen. Ik probeer mezelf voor 90% aan mijn gezonde gewoontes te houden zodat ik los kan gaan in de 10%.

Wekelijkse Intermittent Fasting

Een van de beste manieren om te beginnen met intermittent fasting is een wekelijkse of maandelijkse dag van vasten. Ondanks dat je niet mindert in de calorieën (en dus minder snel afvalt) heb je wel alle gezondheidsvoordelen die ik al eerder noemde.

De afbeelding hieronder laat zien hoe een wekelijkse vast eruit zou kunnen zien:

Zoals je in de afbeelding ziet is je lunch op maandag de laatste maaltijd voor de vast. Hierna eet je 24 uur niet totdat je aan je eerste maaltijd, de lunch op dinsdag, begint.

Dit schema heeft als voordeel dat je gewoon kan blijven eten zoals altijd behalve een dag van de week.

Doordat je minder maaltijden overslaat zul je ook minder snel en minder in gewicht afvallen. Dit kan een voordeel zijn als je juist op gewicht probeert te blijven of in gewicht wilt aankomen terwijl je wel alle voordelen van vasten ervaart.

Zelf heb ik deze manier van vasten nog niet geprobeerd, maar van verschillende mensen op internet hoor ik dat het meestal handig is om te doen na een feestdag waarbij er veel gegeten wordt, zoals kerst.

Het grootste voordeel van 24 uur vasten schijnt echter te zijn dat je een mentale barrière overgaat waarbij je inziet dat je niet direct doodgaat als je 24 uur niet eet.

Zelf had ik hier vroeger veel last van en werd ik panisch als ik niet op tijd weer kon eten. Het wordt dus snel tijd dat ik dit een keer ga proberen.

Om de Dag Intermittent Fasting

Om de dag intermittent fasting betekent dat je meerdere dagen per week vast.

Hoe dat precies in z’n werk gaat zie je op de afbeelding hieronder:

In dit voorbeeld heb je je laatste maaltijd op maandag om 20:00u. Vervolgens eet je 24 uur niet en heb je je volgende maaltijd pas weer op dinsdag om 20:00u. Woensdag eet je gewoon normaal en is je laatste maaltijd om 20:00u en begint je 24 uur van vasten weer.

Met dit schema zie je dus dat je langer vast terwijl je toch elke dag wel een maaltijd binnenkrijgt.

Zelf heb ik deze manier van vasten nog nooit geprobeerd en ik denk ook niet dat ik het ga proberen. Ik hou van consistentie, maar dan wel op een dagelijkse basis en niet om de dag.

Bovendien ben ik een sociaal mens en hou ik van sociale activiteiten zoals eten met elkaar. Met dit schema zal ik veel meer om mijn sociale activiteiten moeten plannen, wat meer gedoe is, waardoor de kans kleiner is dat ik het volhoud.

Verder is het lastig om genoeg eten binnen te krijgen met deze manier van vasten. Persoonlijk merk ik dat ik tijdens mijn eerste maaltijd na de vast (16 uur niet gegeten) minder kan eten dan ik had gedacht. Doordat ik supervoedzaam eet, zit ik eerder vol en blijft mijn hongergevoel lang weg.

Als ik dus elke week een aantal cyclussen van 24 uur zou vasten ben ik bang dat ik veel te weinig binnenkrijg omdat ik per maaltijd maar een bepaalde hoeveelheid voeding tot me kan nemen voordat ik vol zit.

Als je doelstelling is om af te vallen kan deze manier natuurlijk goed werken. Maar als je net zoals ik goed op gewicht bent en juist spiermassa probeert te kweken, is dit geen handige methode.

Daarom denk ik dat de dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse vast de beste optie is als je het meeste uit intermittent fasting wilt halen.

Veelgestelde Vragen, Zorgen en Klachten

Ik kan mijn ontbijt echt niet overslaan. Hoe doe jij dat?

Ik heb zoveel lekkere ontbijtrecepten in mijn portfolio zitten dat ik mijn ontbijt ook niet kan overslaan. Ik eet m’n ontbijt alleen om 12:00u in plaats van in de ochtend.

Zeker als je een voedzame maaltijd in de avond hebt gegeten zul je versteld staan hoeveel energie je in de ochtend zult hebben. Nogmaals, begin je dag met twee grote glazen water om de eerste honger te stillen.

En in het begin zul je sneller slapjes zijn omdat je lichaam moet wennen aan je nieuwe eetritme, dit is heel normaal. Na twee weken zou het over moeten zijn. Is dat niet zo? Grote kans dat je tijdens de 8 uur dat je kan eten te weinig eet. Vergroot dan je porties.

Het vereist even een andere manier van denken. Jarenlang hebben grote bedrijven en multinationals ons doen geloven dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is zodat zij meer konden verkopen.

De wetenschap heeft hier geen bewijs voor en mijn ervaring zegt ook iets anders.

Je bent gek. Als ik 24 uur niet eet, ga ik dood. 

Ik snap je bezwaar. Persoonlijk denk ik dan ook dat de mentale barrière de grootste barrière is om intermittent fasting onder de knie te krijgen.

Toch zijn er een aantal redenen waarom intermittent fasting niet zo gek is dan je op het eerste gezicht zou denken.

Ten eerste zijn er religieuze groeperingen die al honderden jaren regelmatig vasten. Ook zijn er geneeskundigen die het vasten al duizenden jaren toepassen omdat het een heilzame werking zou hebben.

Intermittent fasting is dus zeker niks nieuws. Het bestaat al lange tijd en het simpelweg werkt gewoon.

Ten tweede klinkt het idee van vasten je vreemd in de oren omdat je er niet zo veel over hoort. Dit komt omdat er niet zoveel geld te verdienen valt met iets waarbij je mensen minder laat eten.

Hierdoor is er veel minder marketing rondom dit onderwerp en wordt je minder blootgesteld aan advertenties die het vasten promoten.

Om die reden kan het idee je raar in de oren klinken en kun je het al snel als iets vreemds afwimpelen, terwijl dat het helemaal niet is.

Ten derde heb je waarschijnlijk al meerdere keren in je leven langer dan 16 uur gevast. Die nacht dat je om 5:00u ‘s ochtends de kroeg uitrolde om vervolgens de volgende dag om 17:00u wakker te worden met een kater? En om vervolgens pas om 21:00u je bestelde pizza naar binnen te werken? Daar tel ik toch 16 uur niet eten.

Of die keer dat je buikloop had en geen hap door je keel kon krijgen? Ik durf te wedden dat het maar zo 24 uur is geweest dat je niks gegeten hebt.

Mijn vraag aan jou is dan ook: probeer het gewoon eens uit. Verplicht jezelf tot niks maar probeer eens 24 uur niks te eten. Kies het liefst een dag uit waarbij je druk bent zodat je niet continu aan eten hoeft te denken.

Wedden dat je aan het einde van de dag nog in leven bent?

Nog een kleine sidenote: 24 uur niet eten betekent natuurlijk niet 24 uur niet drinken! Drinken is onwijs belangrijk tijdens je vast. Ik heb mezelf de gewoonte aangeleerd om na elk toiletbezoek een groot glas water te drinken, wellicht werkt dit ook voor jou.

Ik ben een vrouw. Geldt de informatie uit dit artikel ook voor mij?

Je begrijpt dat ik niet uit ervaring kan spreken aangezien ik een man ben. Helaas is mijn vriendin niet zo experimenteer happy als dat ik ben en heeft zij het intermittent fasting nog geen kans gegeven. Haar resultaten kan ik dan ook niet met jullie delen.

Wel hoor ik dat veel vrouwen baat hebben bij een schema van 10 uur eten en dan 14 uur vasten.

Of je nou een man bent of een vrouw, mijn beste advies zou echter zijn om te kijken wat voor jou werkt. En dit geldt overigens niet alleen met intermittent fasting maar met alles in het leven.

Probeer niet blindelings anderen te volgen of te kopiëren, maar kijk goed wat voor jou werkt.

Ik dacht dat we juist om de 3 uur moesten eten?

Jup, dat heb ik ook altijd gedacht. Maar als we even naar de evolutie van de mens kijken is het niet echt logisch dat we om de 3 uur moeten eten.

Vandaag de dag hebben we onbeperkt toegang tot een onbeperkte hoeveelheid eten. Aan de ene kant is dat natuurlijk geweldig, want we hoeven ons geen zorgen te maken over dat we iets tekort komen.

Aan de andere kant is het een gapende valkuil en zorgt het ervoor dat ruim 50% van alle Nederlanders overgewicht heeft.

Vroeger hadden we deze luxe niet en waren we afhankelijk wat we aan voedsel vonden en tegenkwamen. Dit betekende soms dagenlang niet eten, vasten dus. Ons lichaam is dus al duizenden jaren gewend aan regelmatig vasten.

Nu is de Beurt Aan Jou

Nu je weet wat intermittent fasting ongeveer inhoudt ben ik benieuwd of je het gaat proberen en zo niet, wat houdt je tegen? Laat het me hieronder weten in de reacties!

Voetnoten

 1. http://www.medical-hypotheses.com/article/S0306-9877(06)00089-2/abstract
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2815756/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19135806
 4. http://ajcn.nutrition.org/content/86/1/7.full
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20815899

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

100 reacties voeg reactie toe

 1. Vraagje.. Ik ben begonnen met intermittent fasting. Mijn vastenperiode is dagelijks van 20.00 tot 12.00 uur. Nu vraag ik me af of je ‘s ochtends een cappucino mag drinken? Of een zelfgemaakte groente/fruitsap? Of doorbreek je dan de vetverbranding, het vasten?

  • Super dat je bent begonnen Elise! In principe mag je natuurlijk alles, maar als je het heel strikt wilt houden dan wil je geen enkele calorie binnenkrijgen in je vastenperiode. Sojamelk, groente/fruitsap etc. bevatten calorieën dus ja, dan doorbreek je in principe het vasten.

   Je kunt wel gewoon koffie zonder melk en suiker drinken of natuurlijk water met bijv. citroensap.

   Zelf neem ik overigens weleens een banaan oid voor het sporten als ik een intensieve training ga doen, maar het hangt er dus vanaf hoe strikt je het aanpakt 🙂

   • Dus een kopje koffie kan geen kwaad? In de ochtend…?
    Ik zou willen starten maar mijn tas koffie ‘s morgens kan ik niet missen en meer heb ik ook niet nodig… voor de rest ontbijt ik ook niet … maar als je nu bv vast tussen 20u en 12u en dan vanaf 12u eet hoeveel porties eet je.dan tussen door?

    • Nee hoor, zolang je verder niks in je koffie doet niet. Ik eet meestal een maaltijd rond 12 uur en een maaltijd rond 19 uur. Tussendoor eet ik als ik trek heb, soms is dat 3 keer, soms helemaal niet. Succes!

 2. Bedankt voor je heldere antwoord. Uit je bericht kan ik halen dat het het belangrijk is om liefdevol met jezelf om te gaan, op fysiek en mentaal niveau. Dat is zeker zo, soms zijn we te streng. Maar in dit geval is het wel zo dat je de vetverbranding doorbreekt. Dus wat er dan ‘overblijft’ is een overgeslagen maaltijd, zonder de bijkomende voordelen. Dat is natuurlijk echt geen ramp, als je jezelf daar heel blij mee maakt.

  • Dat je liefdevol met jezelf moet omgaan zou ik iedereen van harte willen aanbevelen, je hebt tenslotte maar 1 lichaam 😉

   Het klopt dat je de vetverbranding doorbreekt, maar verhoogde vetverbranding is niet het enige voordeel van intermittent fasting zoals je in het artikel kunt lezen.

   Jouw woorden “Dus wat er dan ‘overblijft’ is een overgeslagen maaltijd, zonder de bijkomende voordelen.” kloppen dus niet helemaal 🙂

 3. Hallo🧜🏼‍♂️

  Hier een bericht uit 2018.

  Ik ben nu 3 weekjes bezig met IF. Gaat prima heb alleen wel moeite om mezelf hierin “weekend” te geven als er een sociale gelegenheid is met biertjes en eten na 20u.. wellicht omdat ik t nog niet zo lang doe dat ik dit in Mn hoofd niet kan rijmen maar heb je tips? Ik lees uit jouw verhaal dat je af toe gewoon niet zo streng bent voor jezelf, is dat t? Ik wilde het gister doorbreken door te ontbijten met crackers en dat kwam er gewoon weer uit. 🤷🏻‍♀️Misschien als ik een keer weer ontbijt om maar te beginnen met iets heel kleins?

  • Hi Els, ja absoluut, maak er alsjeblieft geen religie van 🙂

   Doe wat goed voelt en blijf vooral ‘leven’. Als je een keer een feestje hebt kun je natuurlijk prima een biertje nemen.

   Kies gewoon een manier die voor jou het beste werkt.

   Succes!

 4. Hoi Maik,
  Ik wil graag beginnen met IF, maar weet niet goed welk schema ik zal gaan aanhouden. Ik sta iedere werkdag om 05.30 uur op en werk van 07.00 – 12.30 uur. Ik eet vaak mijn warme maaltijd tussen 17.00 en 17.30 uur. Omdat ik zo vroeg op sta ga ik rond 21.00 naar bed. Kun jij aangeven welk schema het beste zou werken bij mijn dagelijkse ritme?

  Ik wil 6 kilo afvallen, dus wil streng zijn tijdens het vasten. Ik drink melk in mijn koffie, mag dat?

  • Hoi José,

   Tof dat je IF een kans wilt geven.

   Zelf sta ik elke dag om 5:00u op en ik eet meestal rond 12:00u mijn eerste maaltijd. Later in de middag eet ik soms nog een maaltijd of een snack als ik nog trek heb en dan rond 18:00u avondeten. Het lijkt me dat dit schema voor jou ook handig is. Je kunt evt. ook al rond 11:00 de eerste maaltijd eten als dat beter uitkomt.

   Melk (of ik hoop dat je plantaardige melk bedoelt) bevat calorieën dus dit verbreekt je vast. Voor optimaal resultaat kun je dit dus beter niet doen.

   Verder nog wat tips omtrent afvallen:

   – Eet geen of zo weinig mogelijk vet (zeker geen olie, maar ook avocado, pindakaas etc. helpen niet mee als je wilt afvallen)

   – Centreer je maaltijden rondom volle granen, zetmeelrijke groentes en peulvruchten

   Succes!

 5. Hoi Maik,

  Dank je wel voor je artikel. Ik heb één vraag; hoe kom ik met plantaardig eten in 8 uur wel aan al mijn belangrijkste voedingsstoffen/vitamines?

 6. Hannah vraagt

  Bij het IF mag je dan tijdens die 16 uur vasten, ook geen water drinken?

  • Zeker wel, het is van absoluut belang dat je wel gewoon blijft drinken! Water, koffie of thee (zolang er maar geen calorieën in zitten zoals suiker of melk).

  • Hoi Dunya, wat ik hierboven al zei, zolang de zoetjes calorievrij zijn kun je ze gebruiken tijdens de vast.

 7. Hallo Maik

  Ik doe ook de 16/8 IF . MIjn eetvenster is ong van 11:00 tot 19:00. Maar ik eet wel gewoon 3 maaltijden. Om 11 u melk,havermout,brinta,biologische cacaopoeder en whey eiwitpoeder.Lunch( 3 boterham) meestal rond 14/15 u en avondeten ,klaar voor 19 u. Ik lees bij jou en op de meeste sites over IF dat men ontbijt overslaat.Maar dat vind ik voor mij niet te doen hoor. 11 u eten en dan pas om 18 u weer red ik niet. Maar ben nu kleine 3 weken bezig.Helaas nog geen gewicht eraf. Weegschaal staat al 3 maanden stil. Dus gaat iets verkeerd ws? Maar is story of my life. Was voor IF al wel 4 kg kwijt met andere eetstijl,die ik nu ook nog wel volg. En 2x sporten wks .iig wel gezond bezig.Zo voelt t althans wel. Wat kan jy als antw voor mij toevoegen? Bedankt alvast voor je komende reactie.

  • Hoi Germaine,

   Als ik het goed lees eet je nog dierlijke voeding (melk, whey eiwitpoeder). Deze voeding wil je echt uit je dieet halen en vervangen voor een plantaardige versie. Ik wil niet persé claimen dat je gaat afvallen als je vegan gaat leven (dat zou in mijn ogen nooit het doel moeten zijn), maar de statistiek laat zien dat mensen die plantaardig eten slanker zijn.

   Uiteindelijk draait afvallen erom dat je meer calorieën verbrandt dan inneemt, en als je de juiste voeding eet onderdruk je je hongergevoel meer waardoor je minder eet en dus afvalt. Zeker als je het combineert met IF.

   Dus mijn advies:

   1. Blijf IF doen en probeer waar mogelijk extra vastmomenten in te lassen
   2. Blijf sporten
   3. Probeer eens 30 dagen volwaardig plantaardig te eten waarbij je je vetinname zo laag mogelijk houdt

   Op onze website kun je ons Vegan voor Beginners boekje + Weekmenu met 21 Recepten gratis downloaden.

   Ben je op zoek naar meer begeleiding dan kan ik je ons Vegan Power coachingsprogramma van harte aanbevelen:

   https://www.veganrevolutie.nl/vegan-power/

   Succes!

 8. Hallo Maik
  Ik kan nergens vinden wat nu de tijdsduur is van het intermittent fasting. Ik vast nu drie weken en het bevalt uitstekend. Eerder moest ik ontbijten en had ik regelmatig dips gedurende de dag. Sinds ik de knop heb omgezet en gelijk 16:8 ben gaan toepassen heb ik er geen last van. Wat ik mij afvroeg is of dit een tijdelijke manier van vasten is, of (en dat hoop ik) de rest van je leven zo kunt inrichten.

  • Hi Ditmar,

   Zelf doe ik nu IF sinds begin 2017 en ik heb een eigen modus gevonden die voor mij werkt.

   Zolang het voor jou goed voelt zou ik er dus gewoon lekker mee doorgaan en ga vooral op zoek naar de modus die voor jou werkt.

   Als dit betekent dat je het de rest van je leven doet, why not?

   Mijn motto is altijd: als het werkt, niks veranderen 🙂

   Succes!

 9. Hey Maik!
  Mooi artikel! Tom (manlief) is al een tijd aan het intermittint vasten en het bevalt hem prima! Is al wat kilootjes kwijt en voelt zich veel beter. Ik heb stiekem ook een beetje meegedaan en ook ik moet eerlijk zeggen! Wauw! Maarrr…nu mijn grote vraag…ik heb ondergewicht..(49 a 50 kilo…en ben 167 lang) ik merk dat verteren van voeding wel een ding is bij mij (ik zit heel lang vol). Eet al sinds jaren geen vlees of vis meer. Eet veel groenten/fruit. Wel eet ik nodig melkproducten jajaja..ik weet het…maar kaas, brie, griekse yoghurt heerlijk! Al merk ik wel steeds meer dat juist deze producten de vertering ook wat in de weg staan. Ik lees overal over afvallen, vet verbranden enz maar nergens vind ik hulp en ondersteuning bij ondergewicht. Ik zou bv ook graag wat willen doen aan spier opbouw. Maar ja…als er bijna niets in komt…werkt dit averechts! Ik wandel en fiets veel. Conditie is gezien mijn leeftijd (52) denk ik prima. Maar goed. Ham vraag…ik merk dat het vasten mij goed doet, als ik een keer wel eet in de ochtend zit ik meteen uuuuren vol! Heb ik minder als ik pas om 11 of 12 uur begin met eten. Alleen ik wil niet nog meer afvallen. Snap je? Hoe doe ik dit?
  Blijft voor mij een zoektocht goed gezond eten en verteerbaar!
  Warme groet,
  Miranda

  • Hoi Miranda,

   Bedankt voor je reactie. Als ik het zo lees denk ik dat IF niet echt geschikt is voor jou op dit moment omdat je hoe dan ook toch onderaan de streep vaak minder calorieën eet als je vast. Dit is uiteraard goed voor de meesten van ons omdat we gewoon teveel eten, maar als je ondergewicht hebt wil je dit natuurlijk niet.

   Je zegt zelf al dat zuivel de vertering in de weg staat, dus hopelijk wil je er zsm mee stoppen 🙂 Er zijn zat heerlijke alternatieven beschikbaar nu die de overgang makkelijker maken.

   Verder adviseer ik je om calorierijk te eten: veel volwaardige vetten (avocado, noten, pindakaas etc.) omdat het vet dat je eet, het vet is dat je draagt.

   En als je doet aan spieropbouw (krachttraining dus) dan zul je extra eiwitten moeten eten. Zelf ben ik dol op een eiwitsmoothie: bonen, bladgroenten, banaan, dadels, pindakaas, lijnzaad en sojamelk.

   Dus:

   1. Eet onbewerkte, calorierijke plantaardige voeding
   2. Begin met krachttraining
   3. Eet extra volwaardige eiwitten (geen shakes!)

   Succes!

 10. Hoi Maik,

  Ik ga maandag 20-2-20 beginnen met if! Ik sta iedere ochtend om half 6 op en fiets (ebike) 24 km naar mijn werk. Ik hoop dat ik het tot 12 uur volhoudt. Zal zeker veel water drinken en thee. Plantaardige voeding en ook ik eet geen vlees! Heb je mss suggesties voor lunches en avondmaaltijden. Ik ben verslaafd aan snoep en hoop hiermee af te kicken met if…. wil heel graag 6 kg eraf hebben dus ga ervoor….groetjes Annet

  • Hallo, ik kom nu ook dit artikel tegen. Je kunt er ook voor kiezen als je in de avond redelijk vroeg eet (wij zijn om half 6 wel klaar) dan niets meer te eten tot de ochtend. Ik sta om 6u op maar zit vaak om 7u pas aan het ontbijt. Dat werkt ook al. Ik zou niet gauw intensief of langdurig gaan bewegen zonder ontbijt, doe om 6u wel wat yoga. Zorg voor voedzame maaltijden, met noten, avocado, volle producten en langzame koolhydraten zodat je langer een vol gevoel houdt.

 11. Hallo,

  Ik kan mijn koffie niet missen en kan deze niet binnenkrijgen zonder melk. Elders las ik dat 10 ml niet zo’n kwaad kan. Ik ben nu ongeveer een maand bezig en zo’n kilo kwijt. Had er meer van verwacht…ligt dit aan de melk die ik toevoeg?

  • Je kunt het zo strikt maken als je zelf wilt natuurlijk 🙂

   Ik denk niet dat je langzame gewichtsverlies te maken heeft met de koffiemelk. Dit hangt af van heel veel factoren. Eet je al volwaardig plantaardig (geen bewerkte voeding, geen olie etc.)? Beweeg je veel/genoeg?

  • hallo heb het zelfde voor 5 weken bezig ben nog maar 1kilo 500 afgevallen had toch wat meer verwacht !

   • Dan stel ik jou dezelfde vraag 🙂 :

    Eet je al volwaardig plantaardig (geen bewerkte voeding, geen olie etc.)? Eet je minstens 35 gram vezels per dag (het liefst 100 gram)? Beweeg je veel/genoeg?

 12. Hoi Maik,
  Ik lees steeds over calorie inname. Maar hoe zit het als je naast IF een keto (en later k.h beperkt) dieet er naast volgt? Is het dan wel zinvol met het oog op gewichtsverlies? Want er wordt immers dan geen/minder rekening gehouden met calorieën.

  • Hoi Anna,

   Ik snap je vraag niet helemaal maar probeer hem toch zo goed mogelijk te beantwoorden 🙂

   Allereerst wil ik je vragen om echt per direct te stoppen met het keto dieet: dit dieet is levensgevaarlijk op de lange termijn. Een goede bron van info hierover is Nutritionfacts en dit is een mooi filmpje om mee te beginnen (misschien een beetje technisch, maar dat is wetenschap nou eenmaal :p ): https://nutritionfacts.org/video/are-keto-diets-safe/

   IF zegt alleen iets over de tijd waarop je eet en niet de hoeveelheid. Als jij dus gewicht wilt verliezen zul je minder moeten eten op de momenten dat je mag eten (of meer moeten verbranden) en dan kan het handig zijn om calorieën bij te houden. Het kan dus zeker zinvol zijn met het oog op gewichtsverlies, maar je zult altijd het hele plaatje in het oog moeten houden. Succes!

  • Het leek me al sterk en het artikel bevestigd dit ook uiteindelijk met een update die je in het artikel kunt lezen:

   De schrijfster schrijft dit:

   Update 25 maart 2020: Ik ben na een tijdje stoppen, weer begonnen met vasten, ik merkte namelijk geen verschil. Misschien ben ik er na zó lang zó aa gewend, dat mijn lichaam niet beter weet? Na een bloedtest kwam ik erachter dat de klachten die ik ervaarde met name stress-gerelateerd waren.

   Groetjes,
   Maik

   • Hoi Maik, volgens mij heeft zij het over andere klachten die ze vervolgens relateert aan stress “lage lichaamstemperatuur, huid en haar dat heel droog is geworden, meer sociale angsten, weinig energie (toen ik begon met vasten had ik juist veel energie, maar vermoeidheid is het laatste jaar meer de gezette toon!”)

    De waarschuwing gaat over de cyclus en vruchtbaarheid bij vrouwen.

    “VAST NIET ALS JE:

    zwanger bent of zwanger wilt worden

    hormonale klachten als PCOS, PMS, Endometriose, vleesbomen, cystes of andere hormonale klachten hebt.”

    ander artikel: https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-for-women#effects-on-women

    De info is bedoeld als aanvulling op jouw artikel waarin je de suggestie geeft om een ander timeframe aan te houden. Groetjes

 13. Hoi Maik
  Hoe zit het met medicijnen die je ‘s morgens zou moeten nemen.
  Het ontbijt overslaan is geen probleem, maar moet je dan wachten tot ‘s middags om je medicijnen te nemen?
  Het schema om te eten van 12 tot 20 u. is voor mij ook het beste vol te houden.
  Groetjes
  Nadine

  • Oeh dat zou ik niet durven zeggen Nadine, ik ben zelf geen arts en kan je dus niet adviseren wanneer je jouw medicatie moet innemen. Hiervoor zul je toch echt even je (huis)arts moeten raadplegen.

   • Het zijn eerder voedingssupplementen, maar zodra ik nog eens bij de dokter kom, vraag ik het zeker na!
    Groetjes
    N.

  • Hoi Maik, ik ben al een tijdje aan het IF en (16,8) en dat bevalt heel goed maar vroeg mij af of de citroensap in mijn water mijn fast niet verstoord. Nu lees ik dat jij ook citroensap neemt in de ochtend maar citroensap bevat toch ook calorieën? Hoe denk jij hier over?

   • Citroensap bevat 32 calorieën per 100 ml dus dit is verwaarloosbaar als je een klein beetje (zeg 10ml) in je water doet. Gewoon lekker doen dus 🙂

 14. Hoi Maik,
  Ik heb van de herfst tot de kerst 2019, dus zo’n 2 maanden IF gedaan, maar dan de 5-2 methode. Dat beviel prima en ik was supergezond. Ik heb darmkkachten en op de 2 vastendagen ging mijn energie niet naar mijn darmen maar gewoon naar mijn hele lijf. Ook kwakkel ik altijd nogal veel met mijn gezondheid en in die maanden was ik kerngezond. Na de kerstdagen weer gewoon gaan eten en megaveel gekwakkeld.
  Dus ik ben recent weer gestart, maar het valt me nu wel wat zwaarder.
  Het ontbijt overslaan kost me geen enkele moeite. Maar het nadeel van de 16-8 vind ik dat ik in de weekenden niet gezellig uit kan gaan, wat ik veel deed. Daarom de 5-2 gaan doen.

  • Dat is natuurlijk ook prima!
   Luister naar je lichaam en kies een plan dat bij jou past. Succes!

 15. Hoe kan ik koffiemelk vervangen door iets dat er op lijkt en wel mag en waar kan ik mee roerbakken als olie niet mag?
  Welk boek is het beste,ik ben alleen in recepten geinteresseerd,als ik wil beginnen met de dagelijkse IF svp?

  • Zelf drinken we vaak havermelk in de koffie. Gebruik hiervoor wel de barista of professional versie, deze is geschikt om op te schuimen en te verwarmen.
   Olie mag wel, het is alleen geen gezonde keuze. Wij gebruiken vaak bouillon, sojasaus of tomatensaus om in te fruiten/bakken.

   Als je alleen (super lekkere en makkelijk te maken) recepten wilt, dan kun je het beste kiezen voor Vegan Power. 100 recepten delen we in dit boek.

   Groetjes!

 16. Ik ben 3 weken geleden begonnen met vasten. Ik eet niet tussen 19:00 – 11:00u. Ook ik dacht, het ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag. Het heeft mij echter niets gekost om het ontbijt over te slaan. Ik probeer wel 3 eetmomenten in te plannen om voldoende binnen te krijgen. Ik heb gemerkt dat ik tussen de maaltijden geen snaai trek heb, dus koekjes, chips, chocolade of iets anders eet ik hierdoor nauwelijks meer. Ik heb al vanaf mijn pubertijd reflux en ook al 30 jaar last van maagzuur. Door maar 3 keer te eten, is het voor mijn maag een stuk rustiger en heb ik veel minder klachten. Het eeuwige advies bij maagzuur… Eet kleinere porties over meer momenten op de dag hadden een averechts effect. Ben blij met dit eetpatroon. Prima te doen en fijn om zo zonder moeite gezonder te leven en te eten.

 17. ik ben nu 3 weken bezig met IF tussen 20.00-12.00 en mijn doel was om af te vallen…Ik ben nu 3 kg zwaarder geworden ipv afgevallen..ik snap er niets van…ik snoep niet en eet eigenlijk alleen lunch en diner…en ik sport 3 x id week (ik ben 52 jaar)

  • Hey Sandra, gewicht zegt niet alles, meet je ook je vetpercentage, je middelomtrek etc.? Als je 3x per week sport maak je ook veel spiermassa aan dat zwaarder weegt dan vet. En IF is ook geen garantie om af te vallen, het kan zeker wel helpen.

 18. Hoi,
  Ik gebruik spirulina als aanvulling. Kan ik dat gewoon in de ochtend blijven innemen als ik IF ga volgen?

  • Spirulina bevat calorieën dus je verbreekt daarmee wel de vast. Beter verplaats je de inname ervan naar het moment dat je weer mag eten.

 19. Hoi Maik,
  Nu in de derde week 94 kilo begonnen en weeg nu 93,5 eet 12-20 koffie, thee, water met appelazijn of citroen. Lunch roerei of griekse yoghert met verse aardbeien of bessen, rijstwafel met pindakaas (body en fit) als snack tussen door, diner; groeten met kip, handje cashenoten voor 8 uur en een kiwi.
  Ik val gewoon niet af, ik heb een trage schildklier, ben een beetje moedeloos. Wat gaat er niet goed, drink ook 2,5 liter per dag. Lichte activiteiten. Sporten kan ik niet ivm spierziekte.

  • Hoi Renata,

   Wat er niet goed gaat is dat je nog dierlijk eet 🙂

   Ei, yoghurt, kip, het zit allemaal vol met verzadigd vet, het verhoogt je insulinewaardes en het bevat geen vezel. Een cocktail om geen gewicht te verliezen.

   Als je echt wilt afvallen moet je dieet zich centreren rondom onbewerkte plantaardige voeding en dan met name peulvruchten en volle granen.

   Mocht je hier hulp bij willen dan kan ik je onze boeken/coachingsprogramma van harte aanbevelen:

   https://www.veganrevolutie.nl/shop/

 20. Hoi
  Ik wil beginnen met de methode 12.00 – 20.00 uur. Ik sport 3x per week om 19.00 uur.
  Wat kan ik dan voor het sporten eten en daar na?
  Blijft dat lastig vinden.
  En kan je om af te vallen ook brood of crackers eten tijdens de lunch?
  Of alleen groenten?

  • Persoonlijk eet ik zelf altijd liever na het sporten, in jouw geval zal dat lastig zijn denk ik als je om 19:00u begint en tot 20:00u mag eten.

   Meestal neem ik na het sporten een zelfgemaakte eiwitshake van bonen, bladgroenten, fruit, sojamelk en evt. pindakaas en dadel.

   Wat je verder kunt eten (en ik gok dat je af wilt vallen) is eigenlijk alles dat onbewerkt en plantaardig is waarbij vezels de belangrijkste zijn. Deze zijn vooral te vinden in peulvruchten en volle granen.

   De structuur van voeding zegt heel veel hoe het lichaam iets opneemt. Er is niks mis met de hele tarwekorrel, maar zodanig vermalen dat er brood en crackers van gemaakt worden zorgt voor een hogere insulinepiek wat ervoor zorgt dat je eerder trek hebt en afvallen dus belemmert.

 21. Hoi,

  Ik werk als verpleegkundige in een rusthuis, met de nacht. Ik weet niet goed hoe ik het moet aanpakken. Ik ga slapen rond 9 u ‘s morgens, tot ongeveer 17 u. Ik heb een man en kind die uiteraard moeten eten. Dus rond 18 u eten we avondmaaltijd. Als ik om 18u eet mag ik tot 2 uur eten, maar mijn eerste pauze op het werk is pas na 2 u. Ik begin om 21 u en zit pas weer tss 2 en 3… En wat doe ik met omschakeldagen. Bij mij eerste nacht ben ik 24 u wakker ongeveer. En na mijn laatste nacht slaap ik een 3tal uurtjes zodat ik ‘s avonds weer kan slapen… Mag ik die 8 u eten verschuiven?

  • Ja dit is inderdaad een hele lastige situatie omdat onze lichamen niet geëvolueerd zijn om ‘s nachts wakker te zijn en te eten.. Qua vetverlies ga je er dus niet op vooruit als dat voor jou belangrijk is (vet wordt meer opgeslagen naarmate je later op de dag eet). Met zulke wisselende tijden dat je wakker bent vraag ik me af of IF echt voor jou kan gaan werken.. 🙁

 22. Hoihoi!

  Klein vraagje:

  In de ochtend 2 glazen met schijfjes citroen of de citroen er in uitknijpen?
  Want dat bevat toch ook caloriën waardoor je de vast verbreekt?

  • Citroensap bevat 32 calorieën per 100ml dus dat kleine beetje dat je in je water doet is verwaarloosbaar.

 23. Hi Maik, is het om resultaat te zien van belang dat je erg streng bent qua vasten? Als je als vrouw elke dag tussen de 14 en 16 uur vast, is dat dan niet strikt genoeg, dus moet je echt strakke consequente tijden hebben zoals jij hebt met 12 en 20 uur?

  • Vasten werkt alleen als je niks eet, dus een beetje strikt moet je wel zijn anders werkt het niet 🙂 Wel kun je natuurlijk spelen met de tijden. Idealiter eet je niet tussen 19:00u en 7:00u want dan sla je eten het meeste als vet op.

 24. Ik ben intermittent fasting “16/8” begonnen. Fantastisch is het, niet zozeer om af te vallen, wel om buikvet te verbranden en het lukt.
  Nu heb ik wel een vraagje : ik moet nl. verschillende medicamenten nemen en vroeger nam ik die rond 9u ‘s morgens, nu, om 9u heb ik nog niets in mijn maag en vind ik het toch niet al te gezond om op een nuchtere maag mijn pillen te nemen. Zou het helpen als ik 2 à 3 glazen water drink en dus een gevulde maag (met water) heb en daarop mijn pillen neem?

  • Misschien zou je dit beter even met je (huis)arts kunnen overleggen Louis. Of nog beter: verschuif de periode waarin je kunt eten waarbij je om 9:00u begint met eten. Succes!

 25. Een vraag. Ik zou willen starten met intermittent fasten maar ik doe gemiddeld 2 tot drie nachten per week. Voor mijn nacht zou ik dan eten tussen 11u en 19u. Maar dan? Normaal eet ik s nachts rond 1u ( 4 cracoten met beleg ) en om 3.30u nog een paar stukken fruit. Het probleem is ” hoe wissel ik van dag naar nacht en terug van nacht naar dag” ?

  • Ja dat is inderdaad lastig Marleen.. Er is niet echt een manier om hier omheen te werken vrees ik. Als er een tijdsframe is waarop je eigenlijk altijd wel wakker bent ongeacht je dienst, zou je dat wellicht kunnen proberen.

 26. Hallo, ik wil graag beginnen met intermittent-fasting, maar met behoud van het ontbijt.
  Als ik ontbijt voor 8 uur en dan ‘s avonds eet om 18 uur, is dat een goed schema ?

  • Ja hoor dat lijkt me een prima schema. Zolang er minstens 12 uur zit tussen je laatste maaltijd vd dag en je eerste van je volgende dag ben je in feite al aan het vasten.

 27. Hallo,
  Ik wil graag starten met IF, op dit moment volg ik een koolhydraat arm dieet.
  Maar door dit dieet mis ik wel wat yoghurt, brood, pasta, rijst of wat aardappel bij mijn maaltijd.
  Kan je bij de 16 uur vasten 8 uur eten methode deze producten wel eten of lukt dit dan ook niet goed ?
  Het 16 uur vasten zie ik zeker zitten omdat ik niet gewoon ben een ontbijt te nemen.
  Vriendelijke groeten, Graisi

  • Ik weet niet precies de reden waarom je koolhydraatarm zou willen eten, maar over het algemeen zijn koolhydraatarme diëten een hype, werken ze niet en is het lichaam juist gemaakt om op koolhydraten te functioneren. Het is daarbij alleen wel belangrijk dat je de juiste koolhydraten eet. In deze video leg ik het uit: https://www.veganrevolutie.nl/de-mythe-rondom-koolhydraten/

   Kort gezegd: je kunt deze producten prima eten 🙂

   Groetjes,
   Maik

 28. Hi,

  Ik ben sinds 6 weken bezig met IF, 5 dagen per week 16/8 schema. Ik doe dit niet om af te vallen, wil mijn huidige gewicht houden. Momenteel verschuif ik mijn maaltijden. Eet er dus gewoon 3 met tussendoortjes, tussen 11:00 en 19:00. Heb ik bij deze manier wel de andere voordelen van IF? Zoals het herstel van cellen en verlagen kans op alzheimer e.d.?

  • Hallo,
   Ook ik ben begonnen met IF (sedert een week):
   ‘s Avonds probeer ik te eten ts 18-19u en volg maaltijd idd 16u later.
   Mag ik ‘s morgens vroeg m’n favoriete groene thé drinken ?
   Afgewisseld met lauw water met limoen:is dit evengoed als met citroen ?
   En u raadt zuivel af maar met m’n granola eet ik graag wat yoghurt: is geite- of schapeyoghurt dan wel ok ? En alpro soja kokosyoghurt ?
   En is koken met olijfolie echt zo slecht 😮? Want daar kook ik altijd mee…
   Alvast bedankt voor de info !

   • Hoi Sibylle,

    Ja je kunt groene thee en lauw water met limoen/citroen drinken, dit bevat nauwelijks calorieën en verbreekt je vast dus niet.

    Nee, alle zuivel dat van dieren afkomstig is wil je vermijden. Alpro soja kokosyoghurt is een perfect alternatief voor de dierlijke zuivel. Hier lees je meer over zuivel: https://www.veganrevolutie.nl/zuivel/

    Olie is een zwaar bewerkt product en als gezondheid voor jou belangrijk is wil je rustig aan doen met bewerkte voeding. Als je dan toch af en toe olie wilt eten, doe het dan voor de lekker (brood dippen in olijfolie met wat zout bijv.) en niet om mee te koken. Er zijn zoveel goede alternatieven om in te koken zoals bouillon, water of sojasaus. Meer info over olie lees je hier: https://www.veganrevolutie.nl/olie/

  • Zodra je voornamelijk onbewerkte plantaardige voeding eet heb je zeker alle voordelen te pakken die IF heeft. Uiteindelijk is dat wat je eet nog steeds de grootste factor of je gezond bent of niet. IF in combinatie met onbewerkte plantaardige voeding zorgt ervoor dat je het beste van beide werelden hebt. Weet je niet hoe je hiermee kunt beginnen? Download dan onze gratis snelstartgids even: https://www.veganrevolutie.nl/vegan-snelstartgids/

   • Bedankt vr de vele info!
    De bijlages met interesse gelezen…
    Ik maak regelmatig schotels id oven met uitsluitend groenten…als je enkel beetje water toevoegt, vraag ik me af of dit niet aanbrandt dan (zal ik proberen).
    En bakken met plantaardige bakboter…?? Goed alternatief ? Mvg.

    • Hey Sybille, groenten bevatten heel veel water dus nog water toevoegen hoeft eigenlijk niet. Gewoon de oven goed in de gaten houden om te voorkomen dat alles aanbrandt 🙂

     Als gezondheid voor jou belangrijk is kun je beter niet bakken met plantaardige bakboter, dit is in essentie plantaardige olie met dingen eraan toegevoegd. Als gezondheid niet prio 1 is, is het zeker een goed alternatief voor dierlijke boter!

 29. Goedemorgen,
  Erg interessant artikel. Goed geschreven.
  Ik vroeg mij echter wel af of je het 16/8 principe ook om de dag kan toepassen. Of is dat zinloos?
  Dit omdat ik mijn kinderen altijd verplicht laat ontbijten en er zelf dan bij zit en niks eet. Wil wel t “goede” voorbeeld geven.
  BVD alvast, Svenja

  • Dank voor de complimenten Svenja. Het is zeker niet zinloos hoor als je het om de dag doet. Het is in ieder geval beter dan niets!

 30. Hoi Maik!
  Ik doe verse gember (geraspt) in mijn lauw water met citroensap bij het opstaan, is dat ok?

 31. Hallo Mike
  Ik ben gister begonnen mijn eetraam is 13 tot 21 uur
  Maar ik lees zo op fb ook over Citroensap schijfjes gember en appelazijn tijdens het vasten dat het je vast breekt. Nou heb ik dat van de citroensap gelezen bij jou maar hoe zit het met de gember en appelazijn

  • Gember en appelazijn bevatten calorieën en breken dus je vast. Maar het aantal calorieën is echt heel laag, dus als je het niet megastrikt wil doen, kun je dit prima toevoegen.

 32. Als ik van 20 uur savonds tot 12 uur de volgende dag niet eet, wordt ik later in de ochtend misselijk, en krijg hoofdpijn. smorgens drink ik zwarte koffie, gemberthee en een glas lauwwarm water met een theelepel appel cider azijn. Hoe zou het komen dat ik misselijk wordt en hoofdpijn krijg?

  Groet

  Janneke

  • Dat kan meerdere oorzaken hebben Janneke, lastig te zeggen welke. Is het pas gekomen nadat je bent gaan vasten? Het kan zijn dat je lichaam aan het detoxen is, in dat geval hou nog even vol. Ook kun je eens kritisch naar je voeding kijken of dat misschien de oorzaak is. En als het blijft dan is IF misschien wel niks voor jou.

   • Dat ik hoofdpijn krijg als ik te lang vast heb ik al jarenlang gemerkt. Sinds ik plantaardig eet is het ook al gebeurd dat ik van 21u tot 11u niks at omdat ik te druk bezig was en gewoonlijk was het de hoofdpijn en niet de honger die er me aan herinnerde dat ik iets moest eten… Dus voor mensen met migraine, althans voor mij, beter géén IF?

    • Dat zou kunnen Patricia, maar het kan ook zijn dat de hoofdpijn getriggerd wordt door iets anders. Stress, slaaptekort, of bepaalde ingrediënten waar je sterk op reageert.

 33. Hi Maik, ik ben nu ruim 2 weken bezig met IF en volg het schema 16/8. Doelstelling is meer gezond te raken als ook kilo’s te verliezen. Ik voel me goed, maar ik raak echt geen kilo kwijt, maar lijk zelfs aan te komen. Ik houd qua voedingsschema aan: om 12 uur ontbijt, om 14 uur lunch, rond 16 uur tussendoortje en om 18 uur diner. Ik tel mijn calorieën en kom uit tussen de 1300 en 1400 (ik let op suiker en foute vetten, drink geen alcohol). Ik drink veel water en zwarte koffie en sterrenmunt thee. Ik beweeg normaal, niet overdreven. Gemiddeld tussen de 6 en 8000 stappen. Moet ik geduld hebben en/of heb jij een advies iets anders te doen?

  • Hey Lisette,

   Hier wat extra tips als je gewicht wil verliezen:

   – Calorieën in de ochtend tellen ‘minder zwaar’ dan calorieën in de avond. Misschien kun je het schema verplaatsen zodat je ‘s ochtends begint met eten en in de middag eindigt.

   – Probeer zoveel mogelijk vezels te eten (dit zit in peulvruchten en volle granen). Vezels geven je een lang vol gevoel en zorgen voor vetverbranding.

   – 1300 – 1400 calorieën is wel heel weinig (ik weet je lengte natuurlijk niet). Als je te weinig eet kan het zijn dat je vetverbranding niet optimaal is. Eet dus gewoon totdat je vol zit (zolang je maar onbewerkt plantaardig eet).

   – Twee weken is inderdaad kort. Als je echt langdurig gewichtsverlies wil (en gezond wil zijn) moet je aan jaren denken, geef het dus nog zeker een maand en kijk wat er gebeurd.

   – Verwar vet niet met vocht. Het kan zijn dat je misschien wel vet verliest nu, maar dat er ook vocht wordt opgeslagen doordat je meer complexe koolhydraten eet. De weegschaal geeft dit echter niet aan.

 34. Hi Maik,

  Ik ben vorig jaar juni begonnen met IF, maar dan van 13.00 tot 21.00 uur. Om 15.00 uur neem ik twee stuks fruit en het avondeten gebruik ik tussen 17.00 en 17.30 uur. Mijn tweede bakkie koffie neem ik om 20.50 uur met een koekje. Op zondag neem ik wel een ontbijt dat bestaat uit een cracker met halvajam, een plakje roggebrood met appelstroop en een gekookt eitjes.
  Inmiddels ben ik 6 kg. afgevallen.
  Het weglaten van het ontbijt is totaal geen probleem.
  Ik loop elke dag minstens een half uur. Bij mooi weer fiets ik een keer per week 25 km. Ik ben 73 jaar en het bevalt me goed.

 35. Als je om 12 uur je eerste maaltijd eet mag je dan kiezen/ afwisselen tussen een ontbijt & lunch en s’avonds dan diner/ lunch. Dus Als ik ga werken zou ik dan kiezen om 12 uur ontbijt en 19 uur lunch of diner en de dagen dat ik thuis ben om 12 uur lunch en 19 uur diner.
  Is dit ok?

  • Ik denk het makkelijker is om de gedachte van ontbijt, lunch en diner te laten varen en meer te denken in maaltijden of eetmomenten.

   Bij IF gaat het om wanneer je eet en niet zozeer wat je eet.

   Echter, als je gezond wil zijn is wat je eet wel heel belangrijk: gevarieerd en onbewerkt plantaardig.

   Kortom, eet waar je zin in hebt – zolang het maar plantaardig en zo onbewerkt mogelijk is – binnen het tijdsbestek van 12 en 19 uur in jouw geval en dan zit je goed!

 36. Ik volg een streng een Diabetus Omkeer Methode “DOM” leefwijze om mijn Diabetes kwijt te raken. Ook daarbij wordt IF aangeraden. Na DOM te volgen, lukte het mij mijn diabetes kwijt te raken, maar ik werd super chagrijnig van IF. Na 3 maanden gestopt met IF en nu weer vrolijk. Iedereen veel succes !

 37. Ik wil ook beginnen met vasten van 20 tot 12
  Maar heb je tips voor mijn onregelmatige werk…ik werk 3 nachtdiensten per week en gooi elke week mijn bioritme om…hoe kan ik dit het beste doen.

  De dag dat ik de nachtdienst in ga…sta ik om 8 uur op en slaap ik van 19 tot 21 uur…dan werk ik van 22 tot 7 uur en ga slapen van 8 tot 16 uur om weer een nacht te werken van 22 tot 7
  Als ik na de 3 nachten er uit kom slaap ik van 8 tot 13 uur en ben dan op tot 23 uur en ga dan weer slapen tot 8 uur om 4 dagen een dagritme te hebben…
  Heb je een tip voor mij om hierin te vasten?

  • Ja dat is inderdaad lastig Vief.. Er is niet echt een manier om hier omheen te werken vrees ik. Als er een tijdsframe is waarop je eigenlijk altijd wel wakker bent ongeacht je dienst, zou je dat wellicht kunnen proberen.

   Ik denk dat de wekelijkse of om-de-dag vast in jouw geval het beste kan werken (zie artikel).

 38. Hallo Maik, mijn man heeft diabetes, hij “moet” regelmatig eten om zijn bloedsuiker op pijl te houden. Kan hij intermittend vasten proberen zonder kans op hipo’s?

  • Dat durf ik niet te zeggen Nelleke, beter overlegt hij dit met zijn behandelend arts.

 39. Ik ben een dik jaar gestopt met fasting maar wil weer beginnen omdat ik mij er ook heel goed bij voelde en 12 kilo was afgevallen wat er ook is afgebleven wat niet gebeurd bij dieeten. Ik deed 6 dagen pw i f en één dag at ik wanneer ik wilde. De i f dagen at ik tussen 9 uur en 17 uur en at in die 8 uren zoveel ik wilde maar geen ongezonde vetten. Die 12 kilo vloog eraf zonder honger te hebben. Voor mijn gevoel had ik nog meer energie. Hele handige absoluut niet moeilijke leefstijl maar je moet ff de knop omzetten om te beginnen dan gaat het daarna vanzelf. Ik zou het iedereen aanraden. Ow en wanneer ik bv uit eten ging met vrienden begon ik later met eten zodat ik gewoon mee kon dineren. It’s so simple.

 40. Dag Maik,

  Ik ben 65 en vast sinds een half jaar en pas het schema 12.00-20.00 uur toe.
  Hoewel ik het niet deed om af te vallen, ben ik toch 10 kilo kwijt, en het zijn de vetophopingen die ik mijn hele volwassen leven al had en waar ik niet van af kwam.
  In weerwil van wat je adviseert, drink ik ‘s ochtends wel koffie met plantaardige melk. maar dat is dus niet van invloed geweest op mijn gewichtsverlies.
  Ik eet waar ik zin in heb, de ene dag is dat meer dan de andere.
  Ik kan het iedereen aanraden. Ik voel me veel fitter en mijn huid ziet er veel beter uit. dat krijg ik ook terug van mensen uit mijn omgeving. En inderdaad ben ik gespierder geworden.

  Met diervriendelijke groet,

  Karin

Laat Een Reactie Achter