Eieren. Ik was er dol op. Het liefst zacht gekookt met een beetje peper, zout en een flinke klodder échte mayonaise. Maar gebakken mocht ook hoor, het liefst in de roomboter en sunny-side up.

Nee ik maak echt geen geintje. Ik was een absolute ei-lover. Tijdens mijn Paleo periode ontbeet ik elke ochtend met eieren en spek en ik vond het geweldig.

Waarom, zou je denken, eet ik dan toch geen eieren meer? In dit artikel leg ik graag uit wat voor mij de doorslag gaf om geen eieren meer te eten.

Wat Zijn Eieren Eigenlijk?

Is het de menstruatie van de kip? Is het een onbevrucht eitje? Kan je ook bevruchte eitjes eten? Met andere woorden, wat eten we eigenlijk als we die omelet naar binnen schuiven?

Kippen ovuleren om dezelfde reden als mensen: om te reproduceren. In kippen bestaat de eierstok uit een cluster van eicellen, ook wel eidooiers genoemd.

ei in ontwikkeling
De twee grootste eierdooiers zijn volledig ontwikkeld en zullen vervolgens losbreken van de eierstok zodat het proces van de schilontwikkeling kan beginnen. Bron: Tufts OpenCourseWare/ Creative Commons 3.0

Vrouwen produceren ook eitjes via de eierstokken.

Elke maand laten de eierstokken van een vrouw een volwassen eitje los. Als het eitje bevrucht wordt nestelt het zich in de baarmoederwand. Zo niet, dan wordt het eitje vernietigt en het lichaam uit gewerkt.

Dit vernietigen en uit het lichaam werken van het onbevruchte eitje is een grote aanslag op menselijk lichaam (zoals de meeste vrouwen wel kunnen beamen).

Kippen daarentegen menstrueren niet zoals sommige mensen nog weleens beweren. Maar de aanslag op hun lichaam om een ei, dat relatief gezien vele malen groter is dan hun eigen lichaamsgewicht, er uit te persen is immens.

Zeker voor moderne leghennen die absurde hoeveelheden eieren per jaar moeten produceren.

Hoeveel Eieren Leggen Kippen?

Het maken en leggen van eieren kost een kip zoveel energie dat een kip in het wild maar 10 – 15 eieren per jaar legt.  1 1. University of Kentucky College of Agriculture, Food and Environment, Poultry Extension, Small and Backyard Flocks: Frequently Asked Questions. Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van http://www2.ca.uky.edu/smallflocks/FAQs.html × 2 2. “Unlike most domestic hens, who have been selectively bred to lay eggs year-round, wild fowl breed and lay primarily in spring. The Red Jungle Fowl lays 10-15 eggs per year, and the average size of each brood is 4-6 chicks.” Humane Society of the United States, About Chickens. Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van http://www.humanesociety.org/assets/pdfs/farm/about_chickens.pdf × Het rode kamhoen (in de volksmond bankivahoen) – de voorouders uit het wild waarvan de gedomesticeerde kip afstamt – legt jaarlijks een tot twee keer eieren, met gemiddeld zo’n 4 – 6 eieren per keer. 3 3. Encyclopedia of Life, Facts About Red Junglefowl. Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van http://eol.org/pages/1049263/details ×

Het lichaam van deze kamhoen zou de fysieke uitputting van honderden eieren leggen niet aankunnen. Iets wat de gedomesticeerde kip wel geforceerd wordt om te doen door middel van genetische manipulatie.

Het is daardoor een gebruikelijke misvatting dat kippen altijd van nature eieren leggen, omdat moderne leghennen intensief gefokt zijn om 250 tot 300 eieren per jaar te kunnen leggen.

eierboerderij
Het leven van de moderne leghen. Bron: NOS

Terwijl kippen in het wild, net zoals alle andere vogels, alleen eieren leggen in het broedseizoen – voornamelijk in de lente – en alleen voldoende eieren om de overleving van hun genen veilig te stellen.

Vegetariër Zijn en Eieren Eten Gaat Lastig Samen

In 2012 besloot ik om vegetarisch te gaan eten. Ik kon niet langer eten in mijn mond stoppen waar een dier het leven voor had gelaten. Eieren daarentegen at ik nog in volle getale. Voor een ei werd immers geen dier geslacht.

Althans, dat dacht ik..

Tijdens de 3 jaar dat ik onderzoek deed naar de plantaardige / vegan lifestyle ontdekte ik dat het eten van dierlijk voedsel soms meer leed met zich meebrengt dan je aanvankelijk zou denken.

Je moet je voorstellen dat de eierindustrie GIGANTISCH is. Mannelijke kuikens leggen geen eieren en groeien niet groot genoeg om er vlees van te maken. Ze zijn economisch dus niet interessant, daardoor nutteloos voor de industrie en worden daarom afgedaan als grof vuil.

Zodra het mannelijke geslacht van deze kuikens wordt bepaald worden de kuikens gedood. Hoe? Nou, door ze bijvoorbeeld al levend en bij bewustzijn in een hoge snelheids shredder te gooien zoals hieronder:

En ja, dit gebeurt ook gewoon in Europa, bij vrije uitloop eieren, biologische eieren en ga zo maar door. 4 4. "Jaarlijks worden in Europa honderden miljoenen haantjes in de eierindustrie levend versnipperd of vergast, omdat ze geen eieren kunnen leggen. Alleen al in Nederland en Duitsland gaat het om meer dan 88 miljoen kuikentjes per jaar." Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van https://europa.partijvoordedieren.nl/news/versnipperen-kuikens-eu-wijd-stoppen × De industrie moet ook wel, want wat moeten ze anders met al die mannelijke kuikens? Het kost alleen maar geld en dat kan niet in een wereld waarin alles draait om winst maken.

Persoonlijk schudden dit soort beelden mij wakker en vraag ik me echt af hoe we hier beland zijn. Hopelijk doet het dit ook met jou en realiseer je je nu dat je eigenlijk geen vegetariër kunt zijn terwijl je toch wel eieren eet.

Je draagt – of je het nu wilt of niet – bij aan de hel waar deze miljoenen kippen en kuikens doorheen moeten.

Mocht je dit filmpje nog niet overtuigend genoeg vinden neem dan eens een kijkje op deze pagina van Mercy for Animals.

Een Positief Geluid Vanuit de Eierindustrie?

Als vegan schuilt altijd het gevaar dat je met oogkleppen op naar de wereld gaat kijken en daarom probeer ik mijn blik altijd zo open mogelijk te houden.

Ondanks dat ik nog steeds tegen het gebruik van dieren ben om mijn smaak te bevredigen komen er ook ‘positieve’ geluiden uit de eierindustrie.

Zo verscheen er in juni 2017 een hoopvol bericht van Wakker Dier waarin ze zeggen dat er een ei in de supermarkt komt waarvoor geen haantjes door de shredder hoeven. Meer info daarover lees je in dit artikel van Trouw.

En in Duitsland zijn ze bezig om een technologie te ontwikkelen die kan zien of een ei een mannetje of vrouwtje bevat.

Op die manier kunnen de eieren met mannetjes erin uit het proces worden gehaald zodat ze nooit geboren zullen worden en dus niet door de vermaler hoeven. De eieren worden dan gebruikt als veevoer.

Dit is best wel huge als je je beseft dat er jaarlijks miljarden haantjes wereldwijd levend vermalen worden. Meer hierover lees je in dit artikel.

Is Het Ethisch Verantwoord om Eieren te Eten van Kippen die je Zelf Houdt?

Het mag duidelijk zijn dat het eten van eieren niet binnen de definitie vegan valt. Maar vegan zijn is zoveel meer dan het volgen van regels en definities. Veganisme gaat om het maken van gezonde, logische en compassievolle keuzes, het hebben van een grotere bewustwording en het hebben van gezond verstand.

Het is daarom belangrijk om zo af en toe voorbij de regels en definities te kijken en echt proberen te begrijpen naar de redenen achter de antwoorden die gegeven worden.

Zelf kippen houden

Het begrijpen van de ethiek achter het eten van eieren van kippen die je zelf houdt is echter geen makkelijke opgave. Laten we daarom eens kijken naar de volgende richtlijnen en vragen die wellicht verheldering geven.

Waar Komen de Kippen Vandaan?

Een van de eerste dingen die je jezelf moet afvragen als je eieren wilt eten van kippen die zelf gehouden worden is waar deze kippen vandaan komen. Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen is de eierindustrie een van de gruwelijkste industrieën ter wereld.

Koop daarom nooit kippen van fokkers, boerderijen, of iemand die een connectie heeft met de kippen -of eierindustrie. Doe je dit wel dan blijf je deze gruwelijke industrie supporten en draag je dus bij aan het leed dat andere kippen wordt aangedaan.

Je kunt beter kippen nemen die uit een opvang komen. Maar ook als je een kip bij een opvang haalt is het belangrijk om vragen te stellen als “Komt de kip uit de eierindustrie?” “Hebben jullie de boer voor de kip betaald?” “Of hebben jullie de kip gevonden?” Deze vragen kunnen invloed hebben op je beslissing.

Geven we de Kippen Écht Een Goed Leven?

Een kip redden van de slacht betekent niet dat de kip direct een goed leven heeft. Stel jezelf dus de vraag of de kip voldoende bewegingsvrijheid heeft, het juiste voer krijgt, een passend hok heeft en of je de kosten voor de dierenarts wilt en kunt voldoen.

Gebruik Je de Eieren in het Voordeel van de Kip of om Je Smaak te Bevredigen?

Veel mensen houden zelf kippen voor de verse eitjes. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat een kip in een natuurlijke omgeving eieren blijft leggen totdat haar nest vol is.

Als het nest vol is stopt ze met het leggen van eieren en begint ze te broeden. 5 5. Waarom blijft een kip maar eieren leggen? Informatie geraadpleegd op 04/02/2018 van https://www.nrc.nl/nieuws/2010/08/18/waarom-blijft-een-kip-maar-eieren-leggen-11932646-a349779 ×

De eierindustrie onderbreekt dit proces door de eieren steeds weg te halen waardoor de kip eieren blijft produceren om het nest vol te krijgen. 

Het leggen van een ei kost een kip immens veel moeite en energie. In extreme gevallen sterven de kippen als gevolg van de enorme druk die er op haar organen komt te liggen doordat ze zoveel eieren moet produceren. 6 6. Eggs: What Are You Really Eating? Informatie geraadpleegd op 04/02/2018 van https://freefromharm.org/eggs-what-are-you-really-eating/ ×

Verder lijdt de kip aan een enorm verlies van calcium per ei dat ze produceert. Dit calcium zorgt ervoor dat het ei sterk is, het is tenslotte het huisje van haar toekomstige baby.

De eierindustrie heeft de kippen echter tot het randje geduwd van wat er fysiek mogelijk is, waardoor veel kippen een enorm tekort aan calcium hebben wat vaak leidt tot een pijnlijke dood. 7 7. Eggs: What Are You Really Eating? Informatie geraadpleegd op 04/02/2018 van https://freefromharm.org/eggs-what-are-you-really-eating/ ×

Wat Heeft dit te Doen met de Verse Eitjes die ik uit Mijn Tuin Haal?

Een manier voor een kip om het calcium tekort aan te vullen is door haar eigen eieren op te eten. 

Dit druist natuurlijk in tegen de reden waarvoor je misschien in de eerste plaats kippen hebt genomen. Door de eieren niet weg te halen bij de kip zorg je voor twee dingen:

 1. We moedigen haar niet aan om meer eieren te leggen
 2. We geven de kip een kans om de verloren voedingsstoffen terug te krijgen door haar eigen eieren op te eten

Een manier om de kip te laten weten dat ze het ei op kan eten is door het lichtjes te breken. Hierdoor snapt ze dat er geen kuiken uit zal komen en is ze eerder geneigd het ei op te eten.

Het is hierbij wel belangrijk om te onthouden dat als je ook een haan hebt de eieren bevrucht kunnen worden. Bedenk dus goed of je kunt zorgen voor deze nieuwe kippen en hanen.

Als je niet wilt dat de eieren uitkomen zou je of de haan weg kunnen halen of er toch voor kiezen om de eieren weg te halen zodat je niet met kuikens komt te zitten die je eigenlijk niet kunt huishouden.

Maar Wat Als mijn Kippen Hun Eigen Eieren Niet Opeten?

Een van de terechte opmerkingen van veel mensen is dat het toch enorm zonde is om niks te doen met eieren die niet worden opgegeten door de kip zelf.

Laat ik eerst zeggen dat voor je eigen gezondheid het vele malen beter is om de eieren te laten vergaan in plaats van ze op te eten. Eieren zijn onwijs slecht voor je gezondheid en richten immense schade aan in onze aderen. 8 8. Greger, M.D, Michael "Eggs vs. Cigarettes in Artherosclerosis". NutritionFacts.org video. Volume 12. March 11th, 2013. Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van https://nutritionfacts.org/video/eggs-vs-cigarettes-in-atherosclerosis/ × 9 9. Baer, Heather J, et al "Risk Factors for Mortality in the Nurses' Health Study: A Competing Risks Analysis". American Journal of Epidemiology. Vol. 173, No. 3. Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3105270/pdf/kwq368.pdf × 10 10. Spence, J. David, et al "Egg yolk consumption and carotid plaque". Artheroslcerosis xxx (2012) 1-5. Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van http://www.med.mcgill.ca/epidemiology/hanley/c609/articles/EggyolkPlaqueSmoking.pdf ×

Echter, als jij niet vegan bent vanwege gezondheidsredenen, blijft de vraag nog steeds onbeantwoord.

Ik vond een prachtig artikel dat je hier kunt lezen die mijn mening hierover samenvat.

In het kort komt het erop neer dat ik vind dat de ene uitzondering vaak leidt naar de andere uitzondering.

Als vegan wil ik graag een voorbeeld zijn voor anderen zodat ik ze kan inspireren en ik denk dat het verwarrend is voor mensen als ze zien dat ik alsnog eieren eet, ook al komen ze uit mijn eigen tuin.

Bovendien, als er nog steeds eieren over zijn nadat je jouw kippen de kans hebt gegeven om ze op te eten zijn er nog tal van manieren om de eieren voor een goed doel in te zetten. 

Een voorbeeld zou zijn om ze te verkopen aan mensen die nog wel eieren eten. Door dit te doen bereik je het volgende:

 1. Je kippen krijgen eerst zelf de kans om hun eieren op te eten
 2. Je zorgt ervoor dat de eierindustrie minder eieren kan verkopen doordat jij dierenleedvrije eieren verkoopt aan mensen die anders eieren hadden gekocht uit de gruwelijke eierindustrie
 3. Je kunt het geld dat je ermee verdiend weer geven aan opvangcentra die kippen uit de industrie opvangt of je kunt het gebruiken om het leven te verbeteren van jouw kippen

Top! Ik ben Overtuigd. Maar Hoe Vervang ik Eieren??

Grappig genoeg ontdekte ik dat in veel baksels dat ei bevat, je het ei eigenlijk helemaal niet mist. Toch heb ik hieronder een handig lijstje hoe ik het ei vervang als een recept daarom vraagt.

Lijnzaad met water:

Meng 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water en laat het even staan. Mix het in een keukenmachine en klaar is je ei-mengsel. Doet het goed in zoete baksels.

Chiazaad met water:

Meng 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water en laat het 10 minuten staan. Mix het in een keukenmachine en klaar is je ei. Doet het wederom goed in zoete baksels zoals mijn Bananenbrood met Dadels & Vijgen.

Kikkererwtenmeel met water:

Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water. Dit ei kun je goed gebruiken in hartige gerechten zoals een quiche of om er Chilla Pannenkoekjes van te maken.

Tofu:

50 Gram tofu staat gelijk aan 1 ei. Zelf gebruik ik tofu meestal in hartige gerechten zoals scones of quiche.

Agar Agar:

Los 1 eetlepel agar agar op in 1 eetlepel water. Laat het papje even staan en roer het nog een keer goed door. Agar agar is een plantaardig geleer -of bindmiddel en is perfect om sauzen in te dikken of pudding mee te maken.

Fruit:

Bananen en appelmoes zijn perfecte eivervangers en ze hebben nog smaak ook. Ze geven luchtigheid aan je gerechten en het beste vervang je 1 ei door een halve banaan of 3 eetlepels appelmoes.

Ei-vervanger:

Zelf heb ik dit nog niet getest maar er schijnen echte ei-vervangers te bestaan zoals die van het merk Smaakt dat je bij de Albert Heijn kunt kopen. Een ei vervang je door 1 theelepel te mengen met 2 eetlepels bruisend water en zoete baksels lenen zich er het beste voor.

Vocht van kikkererwten uit blik:

De broer van een vriendin van mij wees me hierop, maar het schijnt dat je prima opgeklopt eiwit kunt maken van het vocht van kikkererwten uit blik.

Gooi de volgende keer dat je hummus maakt dus niet het vocht weg maar klop het op met een mixer en gebruik het in een gerecht dat opgeklopt eiwit nodig heeft (merengue bijvoorbeeld).

Conclusie

Er bestaat een wereld zonder eieren. Zelfs als je de smaak van ei niet wilt opgeven zijn er tal van gerechten die de smaak imiteren. Plus er zijn tal van plantaardige alternatieven die je kunt gebruiken in je baksels.

Daarnaast zijn kippen zulke mooie dieren. Als je een klein beetje gevoel in je donder hebt moet je het toch met me eens zijn dat het diep van binnen niet klopt dat we deze dieren zoveel leed berokkenen?

Het filmpje hieronder herinnert je er weer even aan hoe prachtig en liefdevol de natuur kan zijn en dat iedere moeder het allerbeste wilt voor haar kind/jong:

En mocht je jouw eitje absoluut niet willen opgeven? Ga dan op zoek naar iemand die eigen kippen houdt en hier met intense liefde voor zorgt en koop die eieren in plaats van de gruwelijke eierindustrie te sponsoren.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

54 reacties voeg reactie toe

 1. Hoi Maik,
  Ik heb kippen van red een legkip en die leggen idd veel eieren, ik geef er een aantal terug (meestal gekookt) maar af en toe eet ik ze nog wel. Ik eet verder geen dierlijke producten.
  Jij zegt de eieren laten liggen en dan gaan ze broeden, deze is lastig want ik heb ook een haan uit de opvang en ik mag geen kuikens uit laten komen van de stichting.. toch zou het fijn zijn als de eieren blijven liggen en ze daardoor minder eieren leggen.. Tja wat is de oplossing dan?

  Alvast bedankt voor je reactie,
  Ancilla

  • U zou nep eieren kunnen leggen, maar iz zie niet dat dat verschil zou maken, en ik zie ook niet waarom

   • Beste Maik, ik heb al jaren kippen in eigen tuin. Ik koop geen voeders met legkorrels omdat dit op onnatuurlijke wijze kippen stimuleert meer eieren te leggen. Ze krijgen ook gemalen oesterschelpen voor de kalkaanmaak. Verder hebben ze een prachtig leven op een groot terrein. Ik heb zijdehoenders, isa brown, bleu de lalande en cochin kippen. Besluiten ze om te broeden dan neem ik ze bij etenstijd gewoon van het nest en laat ze samen eten met de andere kippen. Mijn zijdehoenders, mijn grote favorieten zijn stokoud en leggen geen eitjes meer. Ik denk dat ze wel 8 jr zijn of ouder. Grtjes

    • Mooi, maar ze kunnen wel 25-30 jaar worden als ze een perfect leven lijden en niet leiden….

   • Je kan de eieren ook met iets behandelen waardoor ze zich niet ontwikkelen. Ik weet dat Akka’s Ganzenparadijs dat toepast. Of de kippen de eieren dan zelf nog op kunnen eten, dat weet ik niet.

  • Beste Ancilla,

   Het klopt niet wat Mark zegt dat als je de eieren laat liggen ze stoppen met eieren leggen. Dat geld alleen voor kippen die broeds zijn en die stoppen inderdaad als ze beginnen te broeden. meer dan de helft wat uit de eieren komt is haan, dus als je eieren uit laat broeden maak je het hanenprobleem alleen maar groter. Haal ze dus alsjeblieft weg altijd. De kippen gaan er echt geen eieren extra door leggen. Legkippen uit de industrie worden zelden broeds, maar als ze broeds toch worden wil je niet al die nakomelingen. is niks mis mee om af en toe een ei van je geredde legkippen te etenls je dat niet wil kun je ze aan mensen geven die ze anders uit de industrie kopen of aan je kippen, hond of kat of aan de roofvogels buiten.

   Groeten,

   Sandra
   Red een Legkip

  • Als je inderdaad ook een haan hebt worden dingen wat lastiger. Zeker als je de kuikens niet kunt plaatsen of ervoor kunt/wilt zorgen. In dat geval is het beter om de eieren wel weg te halen denk ik, of de haan weg te halen.

   Uiteindelijk is mijn artikel niet als zwart/wit bedoeld en hoop ik dat iedereen er met gezond verstand naar kan kijken. Verder weet ik zeker dat iedereen die een goed hart heeft voor dieren de juiste keuze kan maken.

   Succes!

   Gr. Maik

 2. Wat..!! nee… die shredder! Neee.. dat kan toch niet!?

  Welke idioot verzint zoiets?

  – Wat heb jij gedaan met je leven?
  + Ik heb een machine bedacht waarmee in 2 seconden tig kuikens vermoord worden..

  #Proudmoment

 3. Je had het niet beter kunnen verwoorden. Vaak vragen ze mij hoe het dan zit met eieren en dat vind ik altijd lastig uit te leggen terwijl ik het wel weet. De volgende keer stuur ik ze dit gewoon toe. Dank je wel voor alle moeite die jij in alles wat jij ons toe stuurt stopt. Ik merk dat jij met hart en ziel achter jouw keuze van veganist staat en dat bewonder ik echt. Ik hoop het ooit ook eens zo uit te kunnen dragen. Ga vooral door
  Lieve groet Thea

 4. Vanaf dag 1 dat we geheel plantaardig zijn gaan eten, zes maanden geleden zijn we gestopt met het eten van eieren. Na het lezen van jouw artikel ben ik nu echt overtuigd om nooit meer eieren te eten.
  Hartelijke groet,
  Juliette Beekman

  • Hoi Julliette, wat een leuke reactie om te lezen. Ik ben met man en kinderen ook vegan gegaan sinds 3 maanden en we hebben ook geen ei meer gegeten. In het begin miste ik het nog wel maar dat gevoel verdween. Het is veel beter voor de dieren en de gezondheid. Veel groeten, Ludy Jansen

   • Dag Ludy

    Ik begrijp niet goed hoe geen ei eten beter is voor de kip die dat ei gelegd heeft. Kun je me daaromtrent enige uitleg geven ajb?

    Bij voorbaat dank.

   • Bonjour Ludy

    Je ne comprends pas très bien comment ne pas manger un oeuf bénéficierait à la poule qui l’a pondu.
    Serait-il possible de me donner une argumentation valable
    quant à cette prise de position.

    Je te remercie à l’avance.

    Bien à toi, Jos

 5. nou, u gaat wel erg ver.
  Ik heb zelf 4 hennen in een hok.
  Ze komen oorspronkelijk, wel uit een broederij- zeg maar bioindustrie,
  maar ze leggen heerlijke eieren.
  Ze lopen op strooisel, eten legmeel en hebben zelfs een zandbad,
  wat ik elke week bijhoud.
  Ik ben heel blij met me kippen en zij met mij
  De eieren zijn duurder dan die uit de winkel, want ik had deze ronde ook nog een hoop kosten om de bloedluis te bestrijden

  Vriendelijke groet , Jaap

 6. Beste Mark,

  Er kloppen een paar zaken niet in je artikel. Het is niet waar dat een kip maar eieren blijft produceren als je de eieren telkens weghaalt. Als je de eieren laat liggen zullen ze in veel gevallen wegrotten en dat is net zo goed zonde. De kip zal gewoon eieren door blijven leggen. Bovendien moet je geen haan en broedse kip hebben want dan komen de problemen pas echt als je de eieren laat uitbroeden. Meer dan de helft van de kuikens is haan en bijna niemand die ze wil. Ze worden geslacht of gedumpt. Daarom zijn wij tegen het uitbroeden van de eieren. Wij worden wekelijks benaderd met de ellende daarvan.
  De kippen uit de industrie zijn inderdaad zo door gefokt dat ze veel eieren blijven leggen. Maar dat ze continu kalkgebrek hebben is ook onzin. Dat hebben ze vaak wel als ze in de industrie weinig bewegingsvrijheid hebben, maar als ze gered zijn en in de tuin lopen en voldoende kalk tot zich nemen hebben ze echt niet iedere dag een ei nodig voor kalkopname. Wij zien geen kalktekort bij kippen die al een tijdje geadopteerd zijn. Met Red een Legkip redden wij kippen vlak voordat zij naar de slacht gaan en geven de boer de slachtprijs die hij er anders ervoor krijgt. Hij verdient er dus niet meer op dan anders. Legkippen die naar de slacht gaan brengen nauwelijks nog iets op. De pluimveehouder houdt ze echt voor de eieren.

  Zelf ben ik al 30 jaar veganist en eet pas de de laatste zeven jaar weer af en toe een ei van mijn geredde legkippen. Ik zie daar niets slechts aan ethisch gezien. Ook mensen die verder veganistisch leven komen af en toe wat eieren bij mij halen. En ook krijgen mijn kippen af en toe een ei en zieke kippen krijgen dat dagelijks.

  Verder schrijf je over een hoopvol geluid uit de kippenindustrie en verwijst naar een krantenartikel over Kipster. Wat is er in godsnaam hoopvol om als jonge haan in de bloei van je leven op de leeftijd van 17 weken af te maken om er een nieuw product mee op de markt te brengen: de hanenburger? Ik zou dan zelf de keuze liever hebben om als onwetend kuiken gelijk afgemaakt te worden…. Daarbij moet je nog weten dat de hanenkuikens op het minimum niveau moesten leven. het Kipster systeem is alleen voor de hennen. Zie http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2017/9/Kipster-haantjes-aan-de-slachthaak-190603E/

  Ik vind het jammer dat je artikel niet klopt. Het zou fijn zijn als mensen die een tuin hebben en hart voor dieren een paar kippen van de slacht redden en hen eindelijk het leven geven waar deze dieren recht op hebben. Dat ze daar dan af en toe een ei van eten, daar is niks mis mee. Zolang de kippen maar welkom blijven en goed verzorgd worden.

  Groeten,

  Sandra
  Red een Legkip

 7. En dit klopt ook al niet: Het leggen van een ei kost een kip immens veel moeite en energie. In extreme gevallen sterven de kippen als gevolg van de enorme druk die er op haar organen komt te liggen doordat ze zoveel eieren moet produceren.

  Kippen kunnen dood gaan door legnood of door cloacaprolaps of doordat de eieren kapot gaan in haar buik al. Maar niet als gevolg van de enorme druk die er op haar organen komt te liggen doordat ze zoveel eieren moet produceren. Dat is gewoon onzin.

 8. Beste Sandra,

  Bedankt voor je reacties.

  Na het lezen van je reacties ben ik mijn artikel nogmaals goed gaan doornemen.

  Ik heb daarom ook de bronvermelding erbij gezet waar je de beweringen die ik maak kunt terug lezen. Ook heb ik een paar passages aangepast.

  Daarmee hoop ik dat voor jou en voor andere het e.e.a. nog duidelijker wordt.

  Daarnaast denk ik dat we beiden in dit geval hetzelfde doel hebben: het stoppen van het uitbuiten van kippen en daarom hoop ik dat we elkaar als bondgenoten kunnen blijven behandelen.

  Verder denk ik dat we het er allebei over eens zijn dat áls je dierenleedvrije eieren wilt eten deze alleen van kippen kunnen komen die gehouden worden door iemand die ze met intense liefde en aandacht houdt en verzorgt.

  Dat ik vind dat je helemaal geen eieren zou moeten eten is uiteraard mijn persoonlijke mening en ik heb alle respect voor mensen die ervoor kiezen om dit wel te doen. Iedereen maakt daarin zijn/haar eigen keuze.

  Goed om te zien dat dit onderwerp zoveel discussie opwekt en nog fijner om te lezen dat er mensen zijn zoals jij die zich enorm voor deze mooie dieren inzetten.

  Ga vooral zo door!

  Succes.

  Gr. Maik

  • Beste Maik,

   Bedankt voor de bronvermelding, maar die bronnen kloppen niet, in ieder geval niet met hoe het nu is. Ooit zal het echt zo geweest zijn dat kippen na het leggen van 12 eieren allemaal broeds worden, maar dat is bij de meeste kippen al lang niet meer zo. Bij legkippen is de broedsheid er helemaal uit gefokt zelfs. Deze kippen blijven gewoon eieren leggen ook in de winter en ook als je de eieren weg haalt. De kippen in het wild die ooit slechts 12 tot 14 eieren legden, zijn niet meer de kippen die de mensen nu hebben. Zelfs de krielkippen die ik heb leggen een veel langere periode eieren. Sommige rassen worden vaak broeds, andere maar een keer in het jaar.

   Ook dit klopt nog altijd niet ondanks de bronvermelding: “In extreme gevallen sterven de kippen als gevolg van de enorme druk die er op haar organen komt te liggen doordat ze zoveel eieren moet produceren.”Kippen kunnen zeker dood gaan doordat ze zoveel eieren moeten leggen, maar niet door hoe het er zo staat. Zie mijn eerdere bericht met voorbeelden en als je mij niet geloofd, bel gerust een vogeldierenarts.

   Wij hebben zeker hetzelfde doel: het stoppen van de uitbuiting van de dieren. Maar ik vind wel dat als je zo’n artikel schrijft om mensen te overtuigen dat het moet kloppen. Ik ben het uiteraard met je eens dat aan de meeste eieren veel leed kleeft en dat je die daarom beter niet kunt eten.

   Legkippen hoeven ook geen gebrek aan calcium te hebben als ze vrij buiten kunnen lopen, goed voer krijgen en grit. Wij merken daarin een groot verschil tussen industriekippen die in kooien zitten of in scharrelschuren en kippen die veel buitenruimte hebben. Calciumtekort bij kippen die al lang geadopteerd zijn hebben wij nog nooit meegemaakt.

   Maar Kipster is zeker geen positief voorbeeld uit de industrie. Het zou goed zijn als je ook de nadelen daarbij zou schrijven.

   En eieren uit laten broeden zou helemaal geen optie moeten zijn uit oogpunt van diervriendelijkheid. Er zijn genoeg hennen en hanen die je daarvoor in de plaats kunt redden. En er is helaas bijna geen mens die vijf of tien hanenkuikens wil houden totdat ze oud zijn.

   Ik leef veganistisch omdat ik het belangrijk dat ik dieren niet laat lijden door mijn gedrag. In mijn ogen doen mensen dat niet als ze af en toe een ei eten van de kippen die ze gered hebben.

   Sandra
   Red een Legkip
   http://www.redeenlegkip.nl

   • Sandra, het is heel fijn dat ook jij er veel van weet. Maar is het niet genoeg te weten dat Maik en jij hetzelfde doel nastreven?

 9. Eieren van eigen kippen die alle ruimte en vrijheid hebben is niets mis mee!

 10. Beste Maik,

  Ik sta voor een groot deel achter je artikel, wat betreft dat de massaindustrie hierrond verschrikkelijk is. Maar wat de gezondheid betreft vermeld je bronnen die jouw artikel misschien wel staven, maar door talloze andere wetenschappers ontkracht werden, met statistische gegevens die van geen kanten kloppen als je de artikels leest en heel ondoordachte correlaties, zoals de consumptie van eieren van iemand in heel zijn leven ( x aantal eieren per week –> x aantal eieren per bv 50 jaar) en dan zonder rekening te houden met het wekelijkse dieet van deze proefpersonen (vetten, eiwitten, koolhydraten), die volgens mij meer dan eieren een invloed hebben op hart- en vaatziekten. In het artikel van de nurse study wordt het woord ei niet eens aangehaald in welke vorm dan ook en is dit helemaal off topic. Ik vind het jammer dat je mensen zo probeert te overtuigen met bronnen die eigenlijk gewoon niet kloppen.

  • Hoi Annelies,

   Je moet begrijpen dat ik slechts de messenger ben van wat ik aan wetenschappelijk materiaal heb gelezen. Ik heb ‘gezien’ hoe verrot en corrupt die wereld kan zijn dus probeer overal mijn vraagtekens bij te zetten maar weet inmiddels ook wie ik wel en niet moet volgen. Dat die wereld verrot en corrupt is beweren de pionierende onderzoekers trouwens zelf (en ik vind het wel plausibel klinken).

   Uiteraard was ik er niet bij dus zeker weten doe je het nooit maar als je het simpele principe volgt van ‘follow the money’ kom je tot de conclusie dat alle onderzoeken die dierlijk voedsel in een goed daglicht zetten gefinancierd worden door de industrie zelf.

   Als je kijkt naar Michael Greger van Nutritionfacts.org zie je dat hij non-profit is. Wat zou zijn motief dan zijn om valse informatie te delen? Als je zijn boek ‘How not to Die’ hebt gelezen zie je dat hij niks anders wil dan mensen juist informeren met correct uitgevoerd wetenschappelijk bewijs. Zijn oma overleed namelijk (net zoals miljoenen anderen elk jaar) aan ziektes die veroorzaakt werden door het eten van dierlijk en bewerkte voeding. Daarnaast zijn er nog tal van pionierende artsen en wetenschappers die niet met een verborgen agenda hun bevindingen propageren.

   Dat je dus zegt dat ik mensen probeer te overtuigen met bronnen die niet kloppen is dat jammer om te lezen.

   Wat betreft de Nurse Study zul je bijvoorbeeld iets verder moeten kijken dan je neus lang is. Het klopt dat het woord ‘ei’ er niet in voorkomt maar als je weet dat cholesterol zorgt voor hart -en vaatziekten en hoge bloeddruk en deze conclusie hieronder leest weet je dat eieren dus ongezond zijn volgens dit onderzoek:

   Small-to-moderate amounts of alcohol and larger amounts of polyunsaturated fats, nuts, and cereal fiber also are related to lower mortality, whereas higher cholesterol intake and higher glycemic load are associated with greater mortality. Additional factors such as taller height, high systolic blood pressure and use of blood pressure medications, personal history of diabetes, and earlier menopause also may contribute to increased mortality risk.

   Ik snap dat je sceptisch bent en dat is goed, maar ik zou je willen vragen om eens wat werk van Dr. Greger, Colin T. Campbell, Caldwell Esselstyn, Dean Ornish, Neal D. Barnard en John A. McDougall te lezen en dan jouw reactie nog eens te overzien.

 11. Hey Maik,

  Ik geloof zeker dat onderzoek gemanipuleerd wordt door de industrie zelf, in veel sectoren zoals bv met Monsanto. Daarom dat ik zelf ook alles kritisch bekijk en niet zomaar alles aanneem.

  Maar eieren vormen een deel van je dieet (of niet, als veganist) en om dit dan los te zien als een grote boosdoener… Eieren zitten bv ook vol met vitaminen en andere voedingsstoffen. Bovendien zitten er ook veel onverzadigde (dus gezonde) vetzuren. Daarnaast heeft de American Heart Association aangehaald dat er in vrije uitloopeieren veel minder verzadigde vetten en cholesterol zaten. (Tenzij die cijfers ook gemanipuleerd zijn door de industrie natuurlijk). Eieren verhogen je HDL-cholesterol (maar eveneens je goede LDL-cholesterol), maar dan moet je er al best veel van eten én er is ook geen significant verhoogd risico bij gezonde mensen, wel bij diabetici en mensen met andere in rekening gebrachte risicofactoren voor hartziekten (file:///C:/Users/Annelies/Downloads/JOC81683.pdf). Zelfs heel recente studies halen dit aan:
  http://apps.webofknowledge.com/full_record.do?product=WOS&search_mode=CitingArticles&qid=11&SID=D2VjwCZl6o32sAVe858&page=1&doc=3. Alles met mate is de gouden regel. Hoge cholesterol hangt ook af van meer factoren dan alleen van eieren. Je haalt hierin alleen maar de slechte kant aan en dat is wat jammer. Ik snap dat dat in de lijn van je artikel ligt maar toch.

  En tja, die studie van Spence J. David hoort hier niet als referentie thuis als je onderbouwde argumenten wilt aanhalen. De statistische gegevens geven standaardafwijkingen aan die groter zijn dan het gemiddelde, wat zou betekenen dat je negatieve plaquegroottes zou krijgen. Daarnaast zijn eieren en sigaretten andere producten met een andere werking in het lichaam die je niet zomaar kunt vergelijken. Bovendien haalt hij op het einde van de studie zelf het volgende aan “The study weakness includes its observational nature, the lack of data on exercise, waist circumference and dietary intake of saturated fat and sources of cholesterol other than eggs, and the dependence on self-reporting of egg consumption and smoking
  history, common to many dietary studies. “, wat de studie dan ook niet echt representatief maakt.

  Ik weet niet hoeveel mensen die artikels effectief gaan lezen maar ik vind het zelf ontzettend jammer. Er wordt zoveel foutiefs vertelt in de voedingsindustrie dat het moeilijk is om nog te weten wat wel en niet te vertrouwen is. Ik ben ervan overtuigd dat jij niet met slechte wil is mensen wil overtuigen. Maar dan zou ik toch eerder opteren om andere artikels je standpunten te laten bijstaan.

  Maar voor de rest sta ik zeker achter je artikel hoor! Ik vertrouw de gewone massa vlees- en eierenindustrie ook voor geen meter meer. Geef mij maar alles op een natuurlijke en biologische manier :).

  Groetjes,

  Annelies

  • Hey Annelies,

   Bedankt voor je verhelderende reactie. Ik denk dat we het beiden eens zijn dat het gewoon een feit is dat we als mens nu eenmaal niets weten. We willen dat wel graag, het geeft ons een gevoel van zekerheid en veiligheid, maar eigenlijk tasten we in het duister. Ik denk dat het daarom voor iedereen belangrijk is om elk artikel, elk onderzoek en elk standpunt met een open blik te bekijken en voor jezelf na te gaan wat voor jou goed voelt. Wellicht is dit voer voor een ander artikel, maar je draagt inderdaad goede punten aan in je reactie.

   Met deze site is het inderdaad nooit mijn bedoeling om mensen bewust verkeerd te informeren, ik deel gewoon mijn ervaring en verhaal en de informatie die ik tijdens mijn reis ben tegengekomen.

   Maar laten we elkaar absoluut scherp houden en laten we blijven kijken naar wie wat beweert of claimt in artikelen of onderzoeken die je leest (of het ze enkel om het geld te doen is zeg maar).

 12. Hallo allemaal,
  Ik heb kippen in mijn tuin die eitjes leggen maar ik zelf nauwelijks eet om het idee wat een ei is. Ik eet vegetarisch, maar eet zelden ei.
  Over het betreft kip en ei.
  Ik moet mijn kippen soms van de eieren halen (Ik heb geen haan) want sommige kippen broden hunzelf dood.
  Als ik alle eieren bij de kippen laat liggen, gaat het verschrikkelijk stinken omdat de eieren verotten en ontploffen en daar komen verschrikkelijk veel vliegen op af, wat ik niet gezond vind.
  Mijn kipjes leggen dus eitjes, en ik geef de eitjes weg en heel zeldzaam nuttig ik er zelf één, maar dan met het verstand op nul.

  Kippen leggen nu éénmaal eieren en het kost hen energie, maar ik betwijfel of het ze echt pijn doet als ik eerlijk ben want ze vallen er ook wel eens ‘gewoon’ uit.

  Ik bewonder jullie levenstijl,en opkomst voor dieren, supergoed.

  Groetjes v Kitty

 13. Hallo Maik,

  Dank je wel voor je uitgebreide artikel. Ik was in shock. Wederom.

  Want hoe meer je leest over de vleesindustrie -en dit geval kippenindustrie- hoe afschuwelijker ik het allemaal vind.
  Je artikel vind ik verhelderend en het helpt mij weer keuzes te maken. Sinds een aantal jaren eet ik vegetarisch, en sinds een half jaar overweeg ik en probeer ik de overstap naar veganistisch. Dat valt nog niet mee, dus dank je wel voor de tips voor de mogelijke vervangers van ei!
  Oké, ik lees hier ook reacties over onwaarheden of incompleetheden, maar mij spreekt vooral de strekking van jouw verhaal aan. Dank voor jouw werk en compassie. Ik blijf je volgen.
  Hartelijke groet,
  Ingrid

 14. De grootste onnozelen tekst die ik ooit gelezen heb.bij mij lopen kippen in de tuin en leggen elke dag eieren.ook zonder granen.de rest v.d tekst valt wel mee .maar veeeel te lang en herhalend.

 15. Al die industrieën en geldmakers… ik volg je visie en heb veel respect voor je werk & passie! Even een vraag ivm het vervangen van eieren. Klopt het dat je met 1 EL lijnzaad (en chiazaad) ook één eitje vervangt?

  • Klopt, 1 EL lijnzaad of chiazaad kun je als vervanger gebruiken in baksels. Er zijn ook industriële ei vervangers op de markt maar daar hebben wij geen ervaring mee.

  • Bedankt voor het delen van de studie. Ik heb het even doorgenomen en jawel, dikke kans dat dit een studie is die gemanipuleerd is door de eierindustrie zoals je ook in deze video kunt zien: https://nutritionfacts.org/video/how-the-egg-board-designs-misleading-studies/

   Greger zegt in de video:

   “Triglycerides shoot up, and blood cholesterol shoots up.

   That’s the kind of data that’s bad for egg sales, so how could you design a study to hide this fact?

   What if you only measured fasting cholesterol levels in the morning, seven hours after supper?”

   En wat staat er in de studie?

   “2.3. Blood Collection and Processing
   After a 12 h overnight fast, blood was drawn at baseline, and at the end of each dietary period.”

   Oftewel, de studie is niet correct uitgevoerd denk ik. Beter was geweest om direct na de maaltijd(en) een bloedtest af te nemen.

   Sowieso nog een algemene tip. Kijk uit met dit soort websites zoals goedgezond . info. Ik kan op de website nergens ontdekken wie er achter zit. Er wordt zoveel onzin uitgekraamd op internet dat je eigenlijk altijd wilt weten wie wat zegt en wie erachter zit. Misschien een beetje off-topic maar deze betreffende website zou ik om die reden met een grote korrel zout nemen.

 16. Heel herkenbaar als veganist. Eitjes was ook ons laatste dierlijk product dat wij een aantal jaren geleden. Geweldig geschreven artikel Maik!

 17. Hallo, zins ik op 23.12.19 een dikke darm perforatie kreeg en er 25 cm van mijn darm verwijderd is, heb ik een tijdje met een stoma moeten leven. Dat was zeker geen pretje, ik moest mijn voeding patroon moeten aanpassen. ik kon en kan nog steeds geen eieren eten, misselijk, darm problemen enz …
  Ik ben blij met dit bericht en nu weet ik waarmee ik eieren kan vervangen.

  • Wat vervelend zeg! Ik hoop dat je gezondheid nu weer aan de betere hand is.
   Fijn dat we je kunnen helpen met onze tips.

   Succes

  • Hey Joost, goed dat je zelf onderzoek hebt gedaan en niet alles klakkeloos overneemt wat je leest. Cholesterol heeft inderdaad een negatief effect op de sterfelijkheid en eieren zitten vol met cholesterol. Dat is dus het verband dat gelegd wordt in deze studie. Hier kun je meer lezen over cholesterol (er is veel misverstand over namelijk): https://nutritionfacts.org/topics/cholesterol/

   • Je lichaam maakt zelf de meeste cholesterol aan. Nodig voor alle celmenbranen o.a. Problemen met de cholesterol ontstaan vrijwel altijd door een tekort elders.

 18. Vroeger had ik zgn. Engelse kleine kippen. Die gaven veel eitjes. (groene) maar ze zaten ook vlug op een nest. Schattig die kleine kipjes. Veel werden er opgegeten door een roofdier. Ze liepen wel vrij rond. Ik eet graag een eitje . 2 van mijn 4 kinderen eten de helft vegetarisch en soms veganistisch. Maar ik ben nog altijd een omnivoor. Vlees wordt hier wel in kleinere hoeveelheden gegeten.

 19. Kunt minstens zoveel info vinden dat eieren (goede) goed voor je gezondheid zijn.

Laat Een Reactie Achter