De dagen van het drinken en consumeren van melk van andere zoogdieren zijn zo langzamerhand wel geteld. Steeds meer beginnen we in te zien dat deze melk niet bedoeld is voor ons maar voor de kalfjes die ervan moeten groeien.

Mocht je trouwens nog niet volledig geïnformeerd zijn over de echte waarheid achter zuivel, ik schreef er een 3-delige serie artikelen over die je hier, hier en hier kunt lezen.

Dan rijst natuurlijk de vraag: wat gebruik ik dan in plaats van koemelk, geitenmelk etc.?

Het antwoord is heel simpel: plantaardige melk (of drank, de zuivelindustrie verbiedt het gebruik van het woord melk).

Rijstmelk, amandelmelk, kokosmelk, havermelk, hazelnootmelk, sojamelk, speltmelk en ga zo maar door. Van elk graan en noot kun je wel een melk/drank bereiden.

Zoals een van mijn favorieten: havermelk. Kant-en-klaar te koop in de supermarkt maar net zo makkelijk én goedkoop om het zelf te maken.

Recept Afdrukken
Havermelk
Homemade-Havermelk-vierkant
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 5 minuten
Porties
liter
Ingrediënten
  • 125 gram havermout
  • 1 liter water
  • snufje zout optioneel
  • snufje kaneel optioneel
  • dadels of ahornsiroop om te zoeten optioneel
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 5 minuten
Porties
liter
Ingrediënten
  • 125 gram havermout
  • 1 liter water
  • snufje zout optioneel
  • snufje kaneel optioneel
  • dadels of ahornsiroop om te zoeten optioneel
Homemade-Havermelk-vierkant
Instructies
  1. Doe de havervlokken, het water en de eventuele optionele ingrediënten samen in een blender en zet op hoge stand aan totdat er een gladde drank ontstaat. Giet de drank door een fijne zeef en vang dit op in een bak of fles. Roer met een lepel door de zeef heen als de drank niet verder wilt stromen. Je kunt de zelfgemaakte havermelk tot vier dagen in de koelkast te bewaren.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

10 reacties voeg reactie toe

  1. Hoi Mark,

    Wat een goed idee. Ik ga het meteen zelf maken. Heb je ook nog tips om iets met het “prutje” te doen?

    groetjes,
    Laura

  2. Hi Maik,
    ik ga het proberen ! klinkt gemakkelijk!
    heb je toevallig ook nog een tip om er een soort van ‘yochert’ van te maken ? Ik wil geen soya yochert eten, en zou graag een eigen soort van yochert (zonder echte zuivel) willen maken

    • Hi Patricia,

      Dan zul je er zelf een bacterie cultuur aan toe moeten voegen. Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd.

  3. Hallo,
    Ja, zelf haverdrank maken. dacht ik nadat ik met Oatly mijn cappuccino dronk. Het opschuimen ging prima. Mijn eerste experiment met zelf maken van haverdrank was niet best. Met een blender 150 g. haver en 1 liter water kreeg ik een veel te dikke substantie. Niet op te schuimen. Daarna verdunde ik 200 cl van deze drank met 400 cl water en ook dat lukte niet, nu misschien te dun. Voor ik verder van alles probeer wil ik graag raad van mensen die het wel met succes voor elkaar hebben gekregen. Wat is de samenstelling voor haverdrank dat prima is op te schuimen zoals bij haverdrank uit pakken van bijv. Oatly .

    Groeten, Bert.

    • Goede vraag Bert!
      Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze havermelk niet gebruik om op te schuimen.
      Maar we gaan ermee aan de slag.

      Groet Maik

    • niet vergeten te filteren? met een heel fijne zeef.

      Ik denk zelf dat er vet nodig is om op te schuimen, mijn eerste pogingen waren geen succes, maar volgende keer probeer ik wat olie toe te voegen

      • Hi Mark,

        Je hebt eiwit nodig om op te schuimen. Vet zorgt ervoor dat het romig wordt en dat de gemaakte schuim langer mooi blijft.

Laat Een Reactie Achter