De dagen van het drinken en consumeren van melk van andere zoogdieren zijn zo langzamerhand wel geteld. Steeds meer beginnen we in te zien dat deze melk niet bedoeld is voor ons maar voor de kalfjes die ervan moeten groeien.

Mocht je trouwens nog niet volledig geïnformeerd zijn over de echte waarheid achter zuivel, ik schreef er een 3-delige serie artikelen over die je hier, hier en hier kunt lezen.

Dan rijst natuurlijk de vraag: wat gebruik ik dan in plaats van koemelk, geitenmelk etc.?

Het antwoord is heel simpel: plantaardige melk (of drank, de zuivelindustrie verbiedt het gebruik van het woord melk).

Rijstmelk, amandelmelk, kokosmelk, havermelk, hazelnootmelk, sojamelk, speltmelk en ga zo maar door. Van elk graan en noot kun je wel een melk/drank bereiden.

Zoals een van mijn favorieten: havermelk. Kant-en-klaar te koop in de supermarkt maar net zo makkelijk én goedkoop om het zelf te maken.

Recept afdrukken

Havermelk

Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties 1 liter
Bijzonderheden Veganistisch

Ingrediënten

  • 125 gram havermout
  • 1 liter water
  • snufje zout, optioneel
  • snufje kaneel, optioneel
  • dadels of ahornsiroop om te zoeten, optioneel

Instructies

  • Doe de havermout, het water en de eventuele optionele ingrediënten samen in een blender en zet op hoge stand aan totdat er een gladde drank ontstaat. Giet de drank door een fijne zeef en vang dit op in een bak of fles. Roer met een lepel door de zeef heen als de drank niet verder wilt stromen. Je kunt de zelfgemaakte havermelk tot vier dagen in de koelkast te bewaren.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

143 reacties voeg reactie toe

  1. Hoi Mark,

    Wat een goed idee. Ik ga het meteen zelf maken. Heb je ook nog tips om iets met het “prutje” te doen?

    groetjes,
    Laura

      • Als masker. 15 min. Daarna afspoelen met lauw water. Eventueel met watje gedoopt in havermelk na deppen. Suc6

    • Je voudrais bien recevoir la recette du lait d’avoine ou d’amendes en français, svp. Merci 🦋 😉 👍

      • Bonjour Natacha,
        Voici la traduction en français.
        Preparation 5 min. pour 1 litre de lait d’avoine
        Ingredients : 125 gr de flocons d’avoine et 1l d’eau. eventuellement une pincée de sel, une pincée de cannelle et des dates ou sirop d’érable
        Instructions : mettre tous les ingredients dans un blender et mixer å puissance maximum jusqu’á l’obtention d’un liquide epais et uniforme. Passer au dessus d’un recipient ou bouteille pour récupérer le liquide. Une fois le lait passé, remuer encore avec une cuillère dans la passoire pour l’extraction maximum.
        Le lait se conserve jusqu’å 4 jours au réfrigérateur.

          • Heel lief van jullie om het te vertalen, maar ze moet het echt zelf wel kunnen, hoor. Ben zelf getrouwd met een Franstalige en die ergert zich ook altijd aan het feit dat zijn taalgenoten eeuwig om een vertaling vragen.
            verder: geweldige site, Maik!

        • Heel lief van jou om het te vertalen, maar ze moet het echt zelf wel kunnen, hoor. Ben zelf getrouwd met een Franstalige en die ergert zich ook altijd aan het feit dat zijn taalgenoten eeuwig om een vertaling vragen.

    • Het overgebleven prutje maak ik ijsblokjes van. Af en toe pak ik 2 blokje en doe het in een smootie.
      Je kan het ook als maskertje voor je gezicht gebruiken. 15 min. Inlaten trekken. Spoel het met lauw water af. Dep na met een vochtig watje met havermelk. Daarna een gezichtcreme. Suc6

    • De lekkerste havermelk vind ik oatly daar zit olie in voor een romige smaak. Hebben jullie daar ook een recept voor ?

      • Wij gebruiken die ook vaak voor in de koffie. Misschien kun je zelf wat olie toevoegen aan dit recept?

        • Heb het geprobeerd met lijnzaadolie, maar totale mislukking. Bedoeling was het te gebruiken om op te stomen voor cappuccino. Oatly Barista is het beste want zij gebruiken als enige koolzaadolie en geen alom gebruikte zonnebloemolie. In honderden producten zit zonnebloemolie en dus boordevol Omega6. Dat is de basis van inflammatie. Zelfs in pesto (olijven) wordt zonnebloemolie toegevoegd !! Normaliter zouden onze Omega3 en Omega6 in evenwicht moeten zijn (1/1), maar testen bewijzen dat we een verhouding hebben van 1/40 !! En dan maar ontstekingsremmers nemen…

          • Hi Josse,
            Teveel zonnebloem olie is zeker niet goed, maar het alternatief koolzaad/ canola olie is ook niet aan te raden. Het is erg chemisch bewerkt om het voor menselijke consumptie geschikt te maken en volgens een aantal bronnen ook slecht voor het hart door de erucic acid, zo begrijp ik. Ik hoor het graag als het anders is want koolzaad olie zit ook overal in.

          • Hi Josse, ik heb een recept gevonden met 50 gr cashew 100 gr haver om Barista havermelk van te maken. Denk dat vettigheid van de noot veel doet. Bereiding zelfde. Ga hem zo proberen. Succes!

          • bij elke plantaardige olie die je koopt er goed op letten dat je (eerste) koude persing neemt. De industriële oliën wil je jouw vijanden zelfs niet te eten geven!

  2. Hi Maik,
    ik ga het proberen ! klinkt gemakkelijk!
    heb je toevallig ook nog een tip om er een soort van ‘yochert’ van te maken ? Ik wil geen soya yochert eten, en zou graag een eigen soort van yochert (zonder echte zuivel) willen maken

    • Hi Patricia,

      Dan zul je er zelf een bacterie cultuur aan toe moeten voegen. Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd.

      • Ik heb geprobeerd met kokosmelk. Had nog probiotica in huis. Maar is mij niet gelukt. Al die alternatieven in de Super zijn over de top geprijsd.Dus ben op zoek na alternatieven.Ook ik de vraag welk probiotica moet
        ik gebruiken?

        • Hoi Elsa, het is belangrijk dat je probiotica van hoge kwaliteit is en geen PRE-biotica bevat. Succes!

      • Hoi Maik,
        Ik heb je recept geprobeerd, maar zodra ik de melk opwarm word het een papje. Heb je ook een recept van havermelk waar ik koffie mee kan maken?

        • KLopt, je kunt het beste de melk nog een keer door een kaasdoek of theedoek halen voor het beste resultaat.

          We hebben nog geen home made versie voor in de koffie. We gaan eens kijken of dat lukt.

          • Ik heb al verschillende keren havernelk proberen te maken die niet pap wordt als je het verwarmd. Oneindig filteren en weken enzo, naar nooit gelukt. Als je daar iets op heb zou ik heel blij zijn! Bedankt voor je leuke site, ben er blij mee!
            Groetjes

          • Hoi, ik heb ook al vaak havermelk gemaakt en steeds door een zeef en neteldoek (of kaasdoek, hoe je het wilt noemen) gefilterd maar het wordt dan wat slijmerig en als je het opwarmt, wordt het inderdaad een papje. Mijn blender is een hogesnelheidsblender, misschien is heel licht blenden een optie maar ik veronderstel dat je dan meer een waterachtige smaak krijgt ipv een volle haversmaak.. Ik heb ook met verschillende hoeveelheden haver geëxperimenteerd maar het ideale haverdrankje dat ook kan opgewarmd worden zit er nog niet tussen. Voorlopig een zoektocht dus!

  3. Hallo,
    Ja, zelf haverdrank maken. dacht ik nadat ik met Oatly mijn cappuccino dronk. Het opschuimen ging prima. Mijn eerste experiment met zelf maken van haverdrank was niet best. Met een blender 150 g. haver en 1 liter water kreeg ik een veel te dikke substantie. Niet op te schuimen. Daarna verdunde ik 200 cl van deze drank met 400 cl water en ook dat lukte niet, nu misschien te dun. Voor ik verder van alles probeer wil ik graag raad van mensen die het wel met succes voor elkaar hebben gekregen. Wat is de samenstelling voor haverdrank dat prima is op te schuimen zoals bij haverdrank uit pakken van bijv. Oatly .

    Groeten, Bert.

    • Goede vraag Bert!
      Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze havermelk niet gebruik om op te schuimen.
      Maar we gaan ermee aan de slag.

      Groet Maik

      • Beste,

        Net geprobeerd en heel tevreden. Wel nog niet getest bij mijn koffie. Toevallig al geprobeerd om beetje kikkererwten vocht erbij te doen voor het te laten schuimen. Ik had ooit gelezen dat dit beetje zelfde effect zou kunnen hebben als eiwit dus misschien met havermelk ook?

    • niet vergeten te filteren? met een heel fijne zeef.

      Ik denk zelf dat er vet nodig is om op te schuimen, mijn eerste pogingen waren geen succes, maar volgende keer probeer ik wat olie toe te voegen

      • Hi Mark,

        Je hebt eiwit nodig om op te schuimen. Vet zorgt ervoor dat het romig wordt en dat de gemaakte schuim langer mooi blijft.

        Wat je kunt proberen is wat plantaardig eiwitpoeder toe te voegen zodra je alles in de blender doet.

        • Als je naar de ingrediënten van oatly barista edition kijkt, zit daar veel meer in dan haver. bijvoorbeeld koolzaad olie. Ben benieuwd of je dat zelf kunt maken. Dat zou fijn zijn!

          • Je kunt het zeker proberen alhoewel die formules (zoals de Oatly Barista Edition) vaak heel veel tijd en geld hebben gekost om te ontwikkelen. Succes!

    • Havermelk bevat van zichzelf te weinig eiwit om goed te kunnen schuimen. De pakken in de supermarkt bevatten daarom ongetwijfeld minder wenselijke zaken… Dan maar geen schuim voor mij. 🙃

    • Het is hoe dan ook gezond Tineke, maar als je het niet zeeft is het natuurlijk beter omdat je dan de havermout ook eet en dat zit vol vezels en andere goodness.

  4. ik koop sinds kort havermelk om havermoutpap mee te maken. maar is nogal duur.
    Is zelfgemaakte havermelk daar ook geschikt voor?

      • Ik maak havermout met water en doe er wat tahin bij om de pap wat voller te maken.

        • Hoi, als ik zelfgemaakte havermelk opwarm, gaat t klonten… hoe kan ik dit voorkomen? Recept: 150 HM + 1 l water.

          • Zodra je de havermelk hebt gemaakt moet je het even goed filteren met bijv. een kaasdoek.

  5. Ik heb nu een aantal keren zelf havermelk gemaakt met de slowjuicer. Eerst de havermout in water een nacht laten staan om de fytinezuur eruit te halen. Dan door de slowjuicer. Super om te zien dat de pulp er mooi droog uit komt, die gebruik ik dan weer om granola van te maken. De melk ziet er mooi uit. Maarrrrr, die gebruik ik veelal om een latte te maken. Dus de melk verhitten. Helaas begint het dan al snel te blubberen. Kennelijk klontert de achtergebleven prut aan elkaar. Niet lekker. Dus heb ik de melk na de slowjuicer ook nog een keer door een theedoek gedaan om te zeven. Daar wordt het wel iets beter van maar ik kan er nog niet enthousiast van worden. Hoe voorkom ik dat klonteren als ik de melk verhit voor de latte?

    • ik loop tegen hetzelfde aan. Ik gebruik (plantaardige) melk uitsluitend om warm te maken. En met zelfgemaakte havermelk werkt dat niet. Dat wordt een soort vla qua dikte. Erg jammer.

    • Ha Max
      Ik ben wel benieuwd waar je denkt dat je fytinezuur blijft… Als je je haver weekt om dit te verwijderen, maar gebruikt daarna het vocht om als melk te drinken, dan krijg je het toch nog steeds binnen?!?

        • Nee hoor het fytinezuur wordt door fytase omgezet, dus de fytinezuur is dan (deels) niet meer. Althans met toevoeging van een beetje fytase, zoals boekweit, aangezien havermout nauwelijks fytase bevat.

    • Om chocolademelk te maken heb ik zelfgemaakte havermelk in een pannetje opgewarmd, ook dat ging klonteren.
      In een melkopschuimer van WMF ging het niet klonteren, alleen werd de havermelk niet echt heet zoals bij chocolademelk wel hoort te zijn.

  6. Hoe heet verwarmen jullie de havermelk op? Voor het beste resultaat voor het gebruik in de koffie wil je de melk niet warmer dan 65 graden maken. Klontert hij dan nog steeds samen?

    Wat je ook kunt proberen is om de haver een nacht in water te laten staan en dan alleen het vocht op te vangen en de haver zelf niet mee te blenden. De haver zorgt namelijk voor het klonteren. Mocht je de melk te waterig vinden dan meer haver toevoegen of minder water gebruiken. Succes!

  7. De havermelk gaat in een pannetje op het vuur. Nog voordat het gaat koken wordt het al heel lobberig. Uiteindelijk klontert het “gruis” van de achtergebleven haver (het is immers in de slowjuicer geweest, waar de haver en de melk gescheiden worden) bij elkaar tot een papperig geheel. Zoals in de eerste post geschreven heb ik de havermelk ook nog door een theedoek laten gaan om de haverdeeltjes eruit te filteren. Probleem blijft bij verwarmen in het pannetje. Wat wel een beter resultaat geeft, wat niet iedereen heeft, is die havermelk verwarmen met het stoompijpje van het koffiezetapparaat.

    • Klopt, een stoompijpje geeft het beste resultaat. Je kunt ook evt. een melkopklopper proberen en dan de havermelk niet warmer verwarmen dan 60 graden. En als je de melk vooral in de koffie gebruikt kun je toch overwegen om het uit de supermarkt te halen omdat deze speciaal geformuleerd zijn voor gebruik in de koffie (dit is wat wij doen in ieder geval).

  8. Er zit een bindmiddel in havermout vandaar dat het dikker wordt bij verwarmen. Kan ook gebruikt worden om iets te binden ipv ei en als bindmiddel in groenteburgers.

  9. Hi all,
    Havermelk is heerlijk!!
    Ik koop nooit meer pakken van wat dan ook.
    Ik maak ook vaak hennep melk..
    Door een dun zeefje halen met lepeltje beetje aan drukken en voila heerlijke hennep melk.
    Ook met amandelen t zelfde allemaal ff blenderen door een fijne zeef of doek..
    Heerlijk…!!

    • Nee eigenlijk niet, maar ik denk dat je prima de haver uit dit recept kunt vervangen voor gekookte rijst en dan dezelfde bereiding kunt volgen.

  10. Dank voor de tip Mark!
    Eigengemaakt scheelt inderdaad veel in je portemonnee, maar het
    voordeel van kant en klare pakken is dat er o.a. Calcium en B12 aan is toegevoegd (bij de niet-biologische varianten). En dat is ook belangrijk!

    • Zeker waar! Toch haal ik mijn calcium liever uit volwaardige voeding en voor B12 kun je het beste wel suppleren omdat er een kans is dat je niet voldoende binnenkrijgt als je het alleen uit voeding haalt waar het aan is toegevoegd 🙂

    • 125 gram havermout bevat ruim 16 gram eiwit. Deze hoeveelheid gebruik je om een liter havermelk te maken. 16 gram gedeeld door 10 = 1,6 gram eiwit. Maar dan ga er vanuit dat je de havermout niet uit de melk zeeft wat je waarschijnlijk wel doet, dus dan blijft er niet veel eiwit over.

  11. Helaas werkt deze manier niet wanneer je de havermelk wilt gebruiken in de koffie. Ik heb al van alles geprobeerd maar daar nog geen goed recept voor gevonden. Naast dat de substantie te dik is, smaakt het ook heel anders. In de Oatly bio zit volgens de ingrediënten alleen water, haver en zout. En toch is het veel lekkerder en schuimt het in de melkopschuimer. Ik denk dat zijn een heel ander proces toepassen, helaas kan ik er niet achter komen welke…

    • Klopt Heleen, deze dranken worden speciaal geformuleerd voor gebruik in de koffie. Dat betekent dat het niet gaat schiften, het goed smaakt en het goed opschuimt. Daar zit uiteraard een bepaald proces achter dat we niet snel kunnen reproduceren. Zelf kopen wij daarom onze havermelk die we in de koffie willen gebruiken ook en maken we voor de andere toepassingen dit recept.

    • Nee dat gaat niet lukken Margreet, je krijgt dan gewoon beslag waar je pannenkoeken mee kunt bakken 🙂

      Maar als je even googelt op ‘rijstmelk maken’ kom je genoeg recepten tegen.

  12. Bonjour, avec ce lait d’avoine, pourrait-on faire du fromage après l’avoir caillé comme le lait traditionnel ?

    • Ik heb de vraag even vertaald:

      “Kun je met deze havermelk kaas maken nadat je het hebt gestremd zoals met traditionele melk?”

      Nee, daar bevat de melk veel te weinig vet voor. Kaas = vet + zout. Veganistische kaas kun je maken van noten of van olie.

  13. Als je rijstdrank wil maken doe je t dan precies hetzelfde?( hoeveelheid)

    • Daar hebben we zelf nog geen ervaring mee Sandra, maar je zou het kunnen proberen. Succes!

  14. als kind kregen wij het ook te drinken, alleen lieten ze het de hele nacht weken en de volgende dag werd het gezeefd. Was verbaasd om het tegen te komen.

  15. Hallo,
    Heb je optie voor karnemelk? Geen kefir. Ik vind de meeste drankje we-ig

    • Dat heb ik zeker:

      – 250 ml havermelk
      – 1 el azijn: witte azijn, appel azijn, of citroensap

      Je kunt ook sojamelk proberen als het niet goed lukt met havermelk.

  16. Hoi Maik,

    Ik maak vaak chocomel van havermelk. Dan warm ik de melk op en doe ik er cacao poeder bij. Maar met deze variant lukt dat niet omdat het indikt met opwarmen. Toch niet zo lekker als chocomel 🙂.
    Kan ik hier iets aan doen?

    Groetjes Klaartje

    • Hi Klaartje,

      Je moet de drank goed zeven voordat je hem warm maakt. Een kaas- of theedoek kan je hierbij helpen.

      Groetjes!

  17. Kan ik het ook in de Nutribullet doen (blender 900 watt) ? Dan blijft de havermout erin en met wat fruit erbij wordt het een smoothie.

  18. Bedankt voor dit recept. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ga dat zeker doen. Aangezien ik regelmatig overnight oats eet, kan ik het prutje daar ook bij doen.

  19. Super makkelijk! Heb je een dergelijke recept met andere graan dan haver en ook geen sojaboon? Zou top zijn! Merci!

    • Zijn we mee bezig voor ons nieuwe boek dat eind dit jaar uitkomt.

  20. Ik gebruik voor een matcha latte altijd Oatly foamable. Erg lekker; ook duur. is deze zelf te maken havermelk ook foamable? Zo niet; hoe kan ik die foamable maken? Ik heb nl de goedkopere oat drinks al geprobeerd, die schuimen niet en dan is het toch anders/minder lekker vind ik.

    • De barista versies uit de winkel worden speciaal geformuleerd voor gebruik in de koffie. Dat betekent dat het niet gaat schiften, het goed smaakt en het goed opschuimt. Daar zit uiteraard een bepaald proces achter dat we niet snel kunnen reproduceren. Zelf kopen wij daarom onze havermelk die we in de koffie willen gebruiken ook en maken we voor de andere toepassingen dit recept. Er zijn wat suggesties van andere mensen in de reacties hierboven zodat je het wel kunt opschuimen, misschien kun je die even opzoeken.

  21. Hoi Mark,
    Als ik de haverdrank maak vind ik het nog best wel dik. Wat kan ik dan doen, meer water erin?

  22. Kun je ipv havermout ook haverzemelen gebruiken e/o glutenvrije havermout?

    • Dat hebben wij nog nooit geprobeerd maar het lijkt me wel. Glutenvrije havermout zeker!

  23. Deze melk is echt super yum. Dit is veel romiger en goedkoper dan supermarkt havermelk! Ik wil nooit meer anders.

  24. Als je echt de wereld wilt redden en gezond wil leven stop je met koffiedrinken, koffie heeft een enorme milieubelasting tov van de voedingswaarde.

    • Als je daarmee bedoeld ‘welk merk?’ dan zou ik zeggen kies wat jij lekker vindt 🙂

    • Dat is lastig Els, haverdranken die daarvoor geschikt zijn, zijn speciaal geformuleerd (met waarschijnlijk hele grote onderzoeksbudgetten). Je kunt er natuurlijk wel zelf mee gaan experimenteren – voeg wat extra eiwit toe, wat olie etc.

      Zelf kopen wij havermelk voor in de cappuccino nog – deze gebruiken we om te drinken of om smoothies en pap van te maken.

  25. Hoi

    Zijn de receptie in het boek vega of vegi. Want ik ben opzoek naar receptie die vegi zijn. En recepten met ei en kaas vervangers etc.

    • Hoi Tineke, ik weet niet precies wat het verschil tussen vega en vegi is, maar al onze recepten, boeken en producten zijn VEGAN. Dat betekent dat er geen dierlijke ingrediënten in zitten (geen ei, kaas e.d.). Sommigen bevatten wel vervangers.

      • Het is begrijpelijker voor iedereen als we allemaal gewoon de bestaande Nederlandse woorden vegetarisch en veganistisch gebruiken 😉

        In plaats van vega / vegi en vegan. Vegan is gewoon Engels voor veganistisch. Waarom zou je een Engelse woord op een verder in het Nederlands geschreven boek zetten?

  26. Dank je wel voor je recept. Ik heb het geprobeerd en ik vind het heel erg vies. Zelfs met stroop, fruit of honing.

  27. Dank ga ik doen. Goed recept!
    Weet je ook hoe het komt dat de AH barista havermelk (1/2 liter)
    Zoveel beter schuimt dan de andere barista’s? Idem haver? Ik kan er niet achterkomend.

    • Iedere barista versie is een ander recept van de fabrikant, maar ze zijn er allemaal op gemaakt voor gebruik in de koffie. Ook zijn ze bijna allemaal anders en het is wat dat betreft een zoektocht welk merk het beste bij jou past!

    • Hey Everlien, je kunt een staafmixer of keukenmachine gebruiken. Heb je dat ook niet dan kun je de haver een nacht weken in het water, het water afgieten en opvangen, dit is dan je havermelk. Het zal wel een stuk wateriger zijn, dus experimenteer hoe jij hem zo kunt krijgen dat ‘ie lekker is.

  28. De plantaardige dranken die je kunt kopen in de supermarkten worden in de fabrieken gehomogeniseerd. Daardoor is de substantie anders dan wanneer je het zelf maakt. Helaas kun je dit thuis niet doen.

  29. Net voor de eerste keer zelf gemaakt, voorheen kocht ik het in de supermarkt. Ik drink wel soms kefir en heel af en toe karnemelk, maar verder nooit melk. Ik heb het recept gevolgd, en in de koelkast staat nu een lekker voorraadje. Net een mok warme chocoladehaverdrank op. Met pure cacao er in en een heel klein snufje chilipoeder (zo’n lekkere combi). Verder heb ik niet gezeefd, met niets gezoet en was het natuurlijk veel te dik maar echt vreselijk lekker. Bedankt voor het recept.

    • Ik ben dan wel benieuwd of je de chocolademelk verwarmt. Ik krijg dan een slijmerige goedje wat niet echt een fijn mondgevoel geeft. Als ik niet verwarm is het inderdaad prima.

  30. Is die havermelk enkel om puur te drinken of kan je die ook gebruiken in alle warme bereidingen zoals gewone melk?

  31. Je kan het restje ook gebruiken om er koekjes van te bakken. Zelf doe ik het ook door de yoghurt, als ontbijt.

    • Haver is van zichzelf glutenvrij, maar omdat het tijdens het productieproces vaak in contact komt met andere granen is de haver die je koopt meestal niet glutenvrij.

      Er bestaat gecertificeerde glutenvrije haver, er zijn meerdere aanbieders waar je uit kunt kiezen.

  32. Mijn recept: 150 gram havermout in 1 liter water.
    Daarna de staafmixer er in, 10 minuten.
    Hierna het mengsel een nacht laten staan, en dan pas zeven.

  33. Wanneer ik havermoutpap maak van zelfgemaakte havermelk wordt het behangerslijm.
    Heeft iemand een tip?

    • Dat klopt, deze versie kun je (beter) koud drinken en niet verwarmen.

  34. Beste Jessica,
    In een van de vorige vragen of je havermoutpap kunt maken van zelfgemaakte havermout melk, antwoordde Maik dat dat kan.
    Ik heb al allerlei verhoudingen geprobeerd met de Chufamix maar het blijft niet lekker.
    Hoe is het Maik wel gelukt?

    Groet, Caroline.

    • Beetje late reactie Caroline, maar ik gebruik zelf een verhouding van 1 op 2. Dus 1 deel havermoutvlokken en 2 delen havermelk. Op die manier vind ik het lekker. Hou er rekening mee dat haver redelijk wat ‘graanslijm’ produceert, dit is normaal en zelfs heel gezond. Granen zoals rijst of rogge bijvoorbeeld produceren veel minder ‘graanslijm’ omdat het andere granen zijn. Zo is ieder graan weer uniek.

  35. 5 sterren
    Zelfgemaakte havermelk als basis voor bechamelsaus voor in de lasagne. Heerlijk van smaak. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Een heerlijk dikke bechamelsaus als je de haver meekookt. En super gezond.

    • idd, ik zeef bijna nooit meer mijn havermelk, dat vervangt perfect brikjes room , of de verdikkingsmiddelen om saus te maken. heerlijk en geen gedoe …

  36. Bij akle pogingen die ik tot nu toe heb gedaan wordt de melk slijmerig. Echt vies vind ik dat.
    Groetjes Marianne

    • Klopt, dit komt door de enorme hoeveelheid oplosbare vezels die er in haver zitten. Ik ben er zelf ook geen groot fan van. Je kunt evt. een andere melk proberen zoals cashewmelk, sojamelk of hazelnootmelk.

  37. Als je 2 theelepels carrageen en 1 theelepel a gag-agar aan toe voegt en een scheutje olie, krijg je het effect van Oatly Barista!

  38. Beste Maik,

    Ik volg je al heel lang. Dank je wel voor al mooie inhoud altijd. 🙂

    Een vraagje, dat apparaat waar je havermelk mee kan maken waar jij overuren mee draait 😊 welke was dat ook alweer? Ik wil het graag kopen.

    Alvast bedankt en succes!!

    Groetjes,

    Francis

  39. Opschuimbare havermelk

    25 gr havermeel
    25 gr Cashewnoten
    5 gr soya lecithine ( om alles enigszins gebonden te laten )
    1 liter water

    5 minuten ! in blender op hoogste snelheid . Niet zeven , is wel wat dikke prut onderin dus fles even omschuddellen bij gebruik . Ben nog aan het experimenteren om hem iets zoeter te krijgen . Met kokos vlokken erbij is hij heerlijk in de koffie , maar dan maar 1 dag houdbaar ( het gaat (denk ik ) gisten ) . Misschien kunnen de hoeveelheden nog wat omlaag om beter schuim te krijgen . Als je op een pak van de Jumbo leest zit er maar 5% havermout/havermeel in ! Belangrijk is zeker dat hij goed geblenderd wordt .

    groetjes Erik

  40. Hoi
    Mijn zelfgemaakte havermelk wordt een viezig dik papje als ik het opwarm voor in mijn koffie…
    Maak ik m dan te warm? Of heb je een tip. Ik wil nml wel graag een hete koffie.
    Gr Annette

    • WEKEN, dus, volgens mij. Zie hieronder mijn reactie. Door blenderen wordt het slijmerig.

  41. Goeiemorgen Mark,
    Het verbaast me dat je de blender gebruikt. Vroeger gooide ik de vlokken ook in de blender, maar toen werd het een slijmerige boel en als ik het warm maakte voor een cappuccino, dreven er vieze dikke balletjes in mijn koffie. Sindsdien WEEK ik alleen de spelt/havervlokken. Daarna knijp ik voorzichtig het witte vocht er uit en klaar is kees. De prut gebruik ik als basis voor een mueslibordje met soya-yoghurt.
    Krijg jij dan geen slijmerige drank, Mark?

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept