Als je net zo bent als ik dan had je vroeger ook zo’n hekel aan bloemkool. Zachtgekookt met wat nootmuskaat eroverheen. Alleen het kaassausje kon ervoor zorgen dat je de bloemkool weg kon krijgen.
Inmiddels heb ik deze groente helemaal herontdekt en beste bloemkool, het spijt me dat ik je vroeger niet heb gewaardeerd.
Deze bloemkoolsoep is romig, hartig, enorm vullend en staat daarom minstens een keer per week bij ons op tafel.
Romige Bloemkoolsoep
Ingrediënten
- 1 bloemkool, in kleine roosjes
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 1 eetlepel rozemarijn
- 1 eetlepel tijm
- 250 ml kokosmelk
- 20 gram edelgist
- sap van een halve citroen
- 1½ liter groente bouillon
Instructies
- Fruit de ui en knoflook in een klein laagje bouillon.
- Voeg de bloemkool, rozemarijn en tijm toe en bak zo’n 4 minuten op middelvuur mee.
- Voeg vervolgens de bouillon toe en laat zo’n 15-20 min zachtjes koken totdat de bloemkool goed zacht is.
- Zet het vuur uit en schenk de kokosmelk in de soep.
- Pureer de bloemkool fijn totdat je een mooie gebonden soep hebt.
- Roer als laatste de edelgist en citroensap door de soep.
Ga ik zeker proberen… Maar die gist… Ken ik niet?
Is een soort heilige graal van iedere veganist 😉 Je kunt het in de grotere supermarkten en biowinkels krijgen. Dit is onze favoriet: https://www.natufood.nl/supplementen/edelgistvlokken.html
Nog nooit gegeten bloemkool soep, ga het morgen uitproberen, lijkt me erg lekker. Bedankt voor het recept.
Graag gedaan en eet smakelijk!
Is deze soep ook lekker om koud te eten?
Nou en of! Soep is de volgende dag sowieso altijd lekkerder 🙂
dag Maik,
super idee, ga ik zeker proberen.
heb je een vervanger voor de ui, want mijn echtgenoot krijgt maagpijn van uien.
een aardappel misschien of aardpeer?
mvg Christel
Prei is eventueel ook een goede vervanger en lekkere smaakmaker
ziet er lekker uit ga zo proberen
prei en bloemkool is erg heftig hoor
Bleekselderij
Zo zeg, wat is dat een lekkere soep. Heerlijk twee dagen van gegeten en het recept al doorgegeven aan vrienden. Dank voor het goede recept.
Graag gedaan 😀
Hi Maik, ik vroeg mij af waarom jullie niet in olie fruiten maar in boeilion , alvast gedankt
https://www.veganrevolutie.nl/olie/
Dit is de reden Anna
De bloemkool soep was heerlijk! Volgende keer doe ik er iets minder rozemarijn in, want dit kruid overheerste nu een beetje. Goede tip, bedankt!
Goed om te horen Hanne!
Wauw wat hebben mijn zoontje en ik heerlijk gegeten vandaag. Ik dacht dat ik altijd een lekkere bloemkool soep maakte maar deze is heerlijk en dat zonder kookroom. De smoothie bowl van rood fruit was een super start van de dag. Normaal gesproken krijg ik ander half uur na mijn ontbijt al “honger” maar vandaag heb ik het gered tot aan de lunch met enkel een banaantje tussen door en dat was meer omdat ik zin had in iets lekkers.
O en de edelgist smaakt echt naar kaas.
Ik zie dat veel recepten zijn met noten. Is dat te vervangen door iets anders? Ik heb namelijk een notenalergie.
Wat fijn Debbby!
Ja, je kunt de noten vaak weglaten of vervangen voor iets anders. Wees creatief en als je er niet uitkomt laat het ons weten, we denken graag mee.
Groetjes
Hoi Debby, ik vervang de noten vaak door pompoen- en zonnebloempitten. Deze geven ook een lekkere bite en bevatten ook eiwitten en goede vetten. Soms eerst nog even kort aanbakken voor een extra lekkere smaak. Succes.
Heb hem ook gisteren ook gemaakt en Maik,
hij is weer geweldig man! Weer eens bedankt voor een fantastisch recept. Belooft ook een toppertje te worden onder de steeds enthousiaster wordende veganisten-in-de-dop binnen mijn kringen 😉
Be smart. Go Vegan !
Haha nice Stephan, bedankt! 😀
Kan ik de gist ook gewoon weglaten?
Ja dat kan.
Wat Miek vraagt, maar interesseert mij ook. Edelgist zit vol koolhydraten en dat past mij niet.
Er is niks mis met koolhydraten: https://www.veganrevolutie.nl/de-mythe-rondom-koolhydraten/
Daarnaast, het is link om op deze manier naar voeding te kijken. Beter kijk je op een holistische manier naar voeding. Edelgist bestaat niet alleen uit koolhydraten maar uit duizenden andere goede en gezonde voedingsstoffen.
Zijn dat snelle of langzame koolydraten.?
Als diabeet zijn langzame beter.
Dit recept bestaat enkel uit langzame koolhydraten.
Waarom gist in de soep?
Edelgist is geen gist zoals gebruikt wordt in bijv. brood.
Het is een inactief gist dat gebruikt wordt als smaakmaker in de vega(n) keuken. Het heeft namelijk een kaas/hartige smaak dat het heel goed doet in sauzen, over pasta of bijvoorbeeld in deze soep.
Ik lees over edelgist dat het niet warmer mag worden dan 40 graden. Hoe denk jij hierover?
Het lijkt me een heerlijke soep, maar veel te veel voor mij alleen. Kan deze soep ingevroren worden? Ivm de edelgist?
Ja hoor!
Maak het soepje nu regelmatig, echt heerlijk. Zoonlief van 18 vind hem ook helemaal top. Dank je wel.
Super! 😀
Om voldoende groente binnen te krijgen maak ik tegenwoordig soepjes voor de lunch. Deze is echt makkelijk en lekker! En dan heb ik er niet eens kokosmelk in gedaan, maar gewoon havermelk.
Ik ga het uit proberen mijn zoon is veganist en mijn zus mag maar glutenvrij eten.
Ik ga het uit proberen mijn zoon is veganist en mijn zus mag maar glutenvrij eten.
Eet smakelijk!
Deze soep al een paar keer gemaakt .
Wat heerlijk
Echt een aanrader 👍
Zo leuk jullie enthousiame
Lekker soepje, snel, makkelijk, vullend en goedkoop
Hoe maak ik een lekkere bouillon.
Die blokjes zijn zo flauw.
Hoe maak ik een lekker bouillon?
Wij gebruiken zelf altijd gekochte bouillon, maar beter is om het zelf te maken. En dit is eigenlijk verrassend makkelijk. Er zijn veel recepten te vinden zoals deze bijv.: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1189611/veganistische-bouillon
Mijn man en ik hebben genoten van deze heerlijke soep. Bedankt voor het recept.
bloemkool smaak was weg na het toevoegen van het citroen sap. Die voegen wij niet meer toe de volgende keer dan is ie super lekker.
Lijkt me erg lekker!
Ga t zeker uitproberen!
🙏 dank je wel
Lekker, ga ik vaker maken.