“Geen olie meer eten? Ben je wel helemaal lekker?!”

Ik hoor het je denken. Ik snap je. Zelf ben ik pas kort te weten gekomen dat ook olie niet binnen een gezonde lifestyle past.

Er zijn in Amerika enkele prominente cardiologen die allemaal roepen dat je geen druppel olie zou moeten consumeren voor een gezond hart en gezonde bloedvaten.

Eigenlijk heb ik zelf vanaf het begin van mijn vega avontuur dit advies genegeerd. Ik dacht dat het overtrokken zou zijn. En ik bedoel, olijfolie is toch gezond?!

Bovendien ben je het op een  gegeven moment ook zat dat je wéér iets niet kan eten wat je al die jaren wel gedaan hebt.

Totdat ik meer kennis kreeg over voeding en peer-reviewed studies die gedaan zijn naar de impact op hart en vaten bij de consumptie van olie.

“GEEN OLIE! Zelfs niet olijfolie, wat indruist tegen al het advies dat we krijgen over de zogenaamde gezonde vetten. Zowel de enkelvoudige onverzadigde als de verzadigde vetten in olie zijn schadelijk voor de endotheel, een bedekkend laagje aaneengesloten cellen dat de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten bekleedt.

Een beschadigde endotheel is de toegangspoort tot hart –en vaatziekten. Het maakt hierbij niet uit of het olijfolie, maïsolie, kokosolie, canolaolie of wat dan ook voor olie is. Vermijd ALLE oliën. “ – Dr. Caldwell Esselstyn 1 1. Dr. Esselstyn Website http://www.dresselstyn.com/site/ × .

Als we kijken naar wat olie eigenlijk is, dan zien we een 100% bewerkt product. Eetbare olie ga je namelijk nergens zomaar in de natuur vinden. En terwijl olie een prominente plaats heeft in ons leven als het aankomt op medicijnen en schoonheidsproducten, ze hebben helaas GEEN plek in ons dieet. Hieronder een paar redenen waarom:

  • Olie zit ramvol met calorieën. Als puur, vloeibaar vet bestaan ALLE calorieën die in olie te vinden zijn uit VET.
  • Olie is een bewerkt product en bevat daardoor vrijwel geen voedingsstoffen (behalve kleine hoeveelheden vitamine E en vitamine K).
  • Olie zorgt voor een vertraging van je bloedsomloop, onderdrukt het immuunsysteem, hoopt op in je slagaderen, veroorzaakt schade aan je bloedvaten en draagt bij aan insuline resistentie.
  • ALLE oliën dragen bij aan hart –en vaatziekten. Een studie in JAMA ((Journal of the American Medical Association) liet zien dat alle oliën – verzadigd, enkelvoudig onverzadigd (olijfolie) en meervoudig onverzadigd (lijnzaadolie) – geassocieerd werden met een toename van plaque die zich ophoopt in onze slagaderen en kan zorgen voor een hartaanval.
  • Olie zorgt er ook voor dat rode bloedcellen samenklonteren. Dit zorgt ervoor dat ze minder goed zuurstof kunnen opnemen en daardoor onze cellen minder goed van zuurstof kunnen voorzien. Bovendien vertraagt het ook onze bloedsomloop.Studies hebben laten zien dat de verwijding van je bloedsomloop met 30% afneemt voor een tijdsduur van vier uur nadat we een vetrijke maaltijd hebben gegeten. vind je het gek dat de meesten van ons ‘crashen’ na het eten van een maaltijd met zo’n afname in de verwijding van onze bloedsomloop?
  • Tot slot, volgens de National Institutes of Health in Amerika, onderdrukt olie ons immuunsysteem, wat ons vatbaar maakt voor infecties en ervoor zorgt dat ons lichaam kankercellen moeilijker kan opruimen.

Denk je de waterpijpen eens in die door je huis lopen. Water kan vrijuit door deze pijpen stromen zodat als jij de kraan open zet er ook daadwerkelijk water uit stroomt.

Maar wat gebeurt er zodra we olie toevoegen aan het water dat je huis binnenkomt via de hoofdleiding?

De dikke, kleverige olie zou de waterpijpen laten dichtslibben waardoor het water niet meer vrijuit zou kunnen stromen en het drupsgewijs uit je kraan zou komen. Deze waterpijpen zijn net als je aderen – bloed moet vrijuit door je aderen kunnen stromen, net als het water in de pijpen, maar door olie toe te voegen aan ons dieet zorgen we ervoor dat onze aderen dichtslibben.

Dit is het uiteindelijke gevolg van olie door een pijp heen te sturen. Dat wil je dus niet laten gebeuren met een slagader... Bron: http://www.businessinsider.com.au/why-cant-you-pour-grease-down-the-drain-2014-8
Dit is wat er gebeurd als je regelmatig vet door de gootsteen wegspoelt. Dat wil je dus niet laten gebeuren met een slagader… Bron: http://www.businessinsider.com.au/why-cant-you-pour-grease-down-the-drain-2014-8

Vergeet niet dat bloed niet alleen voedingsstoffen aan onze cellen levert, maar ook zuurstof.

Een onderdeel van een volwaardig plantaardig vegan dieet is om olie te laten staan. Dit geldt voor alle oliën: olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, hennepzaadolie, ALLE oliën.

Maar hebben we dan GEEN vetten nodig?

Ons lichaam heeft twee soorten meervoudige onverzadigde vetzuren nodig: Omega-3 vetzuren en Omega-6 vetzuren.

Omega-3 vetzuren en Omega-6 vetzuren dragen bij aan het functioneren van onze hersenen. Er wordt ook gedacht dat Omega-3 vetzuren ontstekingen remmen en de kans op hart –en vaatziekten verkleint.

Zowel de Omega-3 vetzuren als de Omega-6 vetzuren moeten uit ons dieet komen omdat onze cellen ze niet kunnen maken.

Maar het is  belangrijk om te vermelden dat de behoefte naar deze vetzuren erg klein is. De National Academy of Sciences uit Amerika zegt dat vrouwen maar ¼ theelepel en mannen 1/3 theelepel vetzuren per dag nodig hebben.

Dat is ongeveer 1-3 % van de totale dagelijkse caloriebehoefte en is supermakkelijk te realiseren met een volwaardig plantaardig dieet – zonder olie!

De bottom line is dat essentiële vetzuren deficiëntie in essentie niet voorkomt onder de algemene bevolking.

Maar hoe zit het met olijfolie – dat is toch juist supergezond?

Een van de meest volhoudende mythes is dat olijfolie de uitzondering op de regel zou zijn; olijfolie is gezond. Maar olijfolie is net als elke andere olie. Het is een volvette substantie zonder enige voedingsstoffen die onze slagaderen doet dichtslibben. 2 2. https://nutritionfacts.org/video/olive-oil-and-artery-function/ ×

We moeten het dus koste wat kost zien te vermijden.

“Een studie die keek naar het effect van olijfolie op de bloedstroom, toonde aan dat een maaltijd met olijfolie de adersamentrekking verhoogde en de bloedstroom verminderde in vergelijking met de controlegroep die geen olijfolie at.

Deze studie toonde specifiek aan dat wanneer de testgroep de maaltijd met olijfolie at, hun grootste aderen een vermindering van 31% in bloedstroom hadden in vergelijking met de controlegroep.”, aldus Drs. Lederman and Pulde 3 3. Drs. Lederman and Pulde, http://www.vegparadise.com/otherbirds1112.html × .

Veel mensen (waaronder ik ook tot voor kort) denken dat olijfolie een goede manier is om aan je essentiële vetzuren te komen.

De waarheid?

Olijfolie bestaat voornamelijk uit enkelvoudige onverzadige vetzuren, die helemaal niet essentieel voor ons zijn.

Om aan je dagelijkse omega-3 behoefte te voldoen zou je elke dag een kop olijfolie moeten drinken. Dat zijn ruim 1900 calorieën en 300 gram vet!

(Tip: een veel beter en gezonder alternatief om je dagelijkse omega-3 binnen te krijgen is door 1-2 eetlepels gebroken lijnzaad – geen lijnzaadolie –  toe te voegen aan een van je maaltijden. Zelf doe ik het altijd door mijn smoothies en volle granen pannenkoeken heen).

olijfolie

Veel mensen halen ook het argument aan dat olijfolie veel polyfenolen bevat en dat het daardoor gezond zou zijn. Polyfenolen zijn waardevolle antioxidanten met talloze gezondheidsvoordelen.

Het klopt dat polyfenolen te vinden zijn in olijfolie. Maar het klopt ook dat polyfenolen in grote getale voorkomen in volwaardige plantaardige voeding zoals groenten en fruit.

Deze voeding bevat echter veel meer voedingsstoffen, minder calorieën en veel minder vet in vergelijking tot olijfolie.

Om je een mooi voorbeeld te geven: je krijgt net zoveel polyfenolen binnen door 4 blaadjes sla te eten (12 calorieën) als dat je een eetlepel olijfolie zou eten (120 calorieën).

Anderen komen met het argument dat mensen in het Middellandse Zee gebied zo gezond oud worden ondanks dat ze veel olijfolie eten.

Dit klopt, maar wetenschappers vermoeden dat dit niet door de olie komt, maar juist door de andere gezonde vezelrijke producten die ze ook eten. Zoals veel volle granen, peulvruchten en groenten en maar heel weinig vlees en vis.

De plantaardige producten lijken de negatieve effecten van de olie enigszins teniet te doen. 4 4. https://nutritionfacts.org/topics/mediterranean-diet/ ×

Het Mediterraanse dieet zorgt zeker voor minder hart- en vaatziekten vergeleken met het Westerse dieet maar een volledig plantaardig dieet lijkt hier superieur aan te zijn als het aankomt op het voorkomen en terugdraaien van de #1 doodsoorzaak in de Westerse wereld. 5 5. https://nutritionfacts.org/topics/mediterranean-diet/ ×

De echte waarheid over olijfolie?

Je kunt veel beter kiezen voor de bron (olijven) dan voor het bewerkte eindproduct (olie). Laat ik het nog wat kracht bijzetten door te kijken naar de voedingswaarde en de hoeveelheid vet die beiden bevatten:

 CalorieënAantal gram vet
100 Gram Olijven11511
100 Gram Olijfolie884100

Plus, olijven zitten vol met vitaminen, fytonutriënten, mineralen en vezels, terwijl deze prachtige eigenschappen er bij olijfolie vanaf zijn gestript.

Kan ik niet een klein beetje olie eten?

Volgens de Amerikaanse diëtist Jeff Novick moet je jezelf niet in de maling nemen. Een klein beetje olie kan strekkende gevolgen hebben aangezien olie voeding is met de grootste caloriedichtheid die we kennen. Zeker als we het toevoegen aan groenten, voeding met de laagste caloriedichtheid.

Laten we een klein rekensommetje doen als voorbeeld:

Als je besluit 75 gram groenten te eten, wat vrijwel geen verzadigd vet bevat, krijg je zo’n 25 calorieën binnen. Voeg je 1 theelepel olie toe dan zit je al op 65 calorieën, 62% van die calorieën komen van de olie. Je maaltijd bestaat nu voor 10% uit vet.

Des te meer olie je toevoegt, des te erger het wordt. De caloriemeter springt naar 105 als je 2 theelepels olie besluit toe te voegen. Zesenzeventig procent van de calorieën komt nu uit olijfolie en de maaltijd bestaat nu voor 11% uit vet.

Voeg 3 theelepels (of 1 eetlepel) olijfolie toe en je zit al op 145 calorieën, 83% komt hierbij van de olie en de maaltijd bevat nu 12% vet.

“We kunnen hieruit concluderen”, legt Novick uit, “dat doordat de meeste calorieën van de maaltijd niet meer uit de groenten komen, de maaltijd technisch gezien nu geen groentenmaaltijd met toegevoegde olie meer is maar een oliemaaltijd met toegevoegde groenten.” 6 6. The Myth of Moderation Pt 2: The Impact of “Just A Little Oil!” http://www.jeffnovick.com/RD/Articles/Entries/2011/3/6_The_Myth_of_Moderation_Pt_2__The_Impact_of_Just_A_Little_Oil!.html ×

Okay, I get it. Maar kokosolie móet dan wel de uitzondering op de regel zijn. Overal lees ik dat dit super, super healthy is.

Kokosolie is de laatste jaren echt opgestaan als wondermiddel. Voorstanders van kokosolie beweren dat deze een antimicrobieel middel bevat dat bacteriën en virussen te lijf gaat (zelfs HIV), het immuunsysteem versterkt en hart –en vaatziekten voorkomt.

Het product wordt ook neergezet als wondergeneesmiddel voor allerlei soorten narigheid – van obesitas tot hyperthyreoïdie.

Alhoewel het klopt dat kokosolie bepaalde vetzuren bevat die hebben laten zien dat ze een lagere LDL (slecht cholesterol) impact hebben, maakt het nog niet meteen veilig of gezond.

Maar net zoals alle andere oliën is kokosolie gestript van alle mooie eigenschappen van kokos dat vol zit met mineralen, vitaminen en nog veel meer andere goede voedingsstoffen. Erger nog, het bestaat voor 90% uit verzadigd vet.

En ons lichaam gaat hetzelfde om met vet uit kokosolie als met vet uit boter, reuzel of plantaardige oliën: het verstopt onze aderen, vertraagt onze bloedsomloop en veroorzaakt schadelijk letsel.

De bottom line is: olie is olie. En je moet het zien te vermijden.

Leuk allemaal, maar is het eigenlijk wel mogelijk om te koken zonder olie?

Toen ik tijdens mijn zoektocht naar het perfecte dieet in aanraking kwam met deze informatie over olie liet ik het links liggen. Eerlijk is eerlijk, ik vond het behoorlijk overtrokken.

Ik bedoel, ik liet al vlees en vis staan, een tijdje later ook het zuivel en nu zou ik ook de olie nog eens het raam uit moeten gooien?

Inmiddels ben ik een jaar vegan en ben ik recentelijk gaan experimenteren met het koken zonder olie. En ik kan je vertellen (en dit was te verwachten), het is eigenlijk supereasy en ik mis de olie geen seconde.

Ik gebruikte olie voornamelijk:

  • Als dressing voor de salade
  • Om in te frituren
  • Om in te bakken
  • In baksels en andere zoete vegan lekkernijen

Maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken (waaronder ik dus) hebben we geen olie nodig om te voorkomen dat het eten aan onze pannen vastkoekt, ons eten krokant te maken of ‘nat’ gebak te bakken. Hieronder een paar tips om je op gang te helpen:

  • Gebruik pannen van gietijzer of met een keramische anti-aanbaklaag, zoals de Greenpan.
  • Als je kookt op het fornuis kun je het beste een klein beetje water of bouillon gebruiken zodat je eten niet in de pan aankoekt.
  • Wil je iets lekkers, gezonds en olie-vrij bakken? Vervang de olie dan bijvoorbeeld eens met (zelfgemaakte) appelmoes.
  • Dressings maak ik tegenwoordig aan met balsamico azijn, appel azijn, mosterd, agavesiroop of citroen/limoensap.
  • Als ik groenten in de oven bak doe ik er geen olie meer op. De groenten worden tot nu toe altijd nog gaar en smaken heerlijk.

Is er eigenlijk ook iets goeds aan olie?

Het is niet alleen maar kommer en kwel voor olie. Olie zorgt voor allerlei goeds. Van het feit dat je auto er van blijft rijden tot het feit dat je er shampoo van kunt maken. Olie hoort bij het dagelijks leven.

Laten we eens kijken waar we olie allemaal voor kunnen gebruiken:

  • Kokos –of olijfolie gemixed met warm water kan een geweldige reiniger zijn die je huid olievrij, schoon en zacht achterlaat.
  • Kokosolie kan gebruikt worden om de huid te verzachten en kan zelfs als haar conditioner gebruikt worden.
  • Olijfolie kan op de huid gesmeerd worden zodat deze soepel en elastisch blijft.
  • Olijfolie en citroensap kan broze nagels versterken.
  • Aromatische badoliën kunnen stress en spanning in het lichaam verminderen.
  • Kokos –of olijfolie kunnen gebruikt worden om je hoofdhuid mee te masseren voordat je haar gewassen wordt. Dit kan zorgen voor minder jeuk van roos of een droge hoofdhuid.
badolie

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een kleine greep van de vele voordelen die olie voor het lichaam kan hebben. Maar laten we de olie wel op juist plek toepassen: op het lichaam in plaats van erin.

Wanneer we olie eten richten we immense schade aan onze cardiovasculaire gezondheid, we verminderen de gevoeligheid van onze insuline, we eten honderden lege calorieën en we beschadigen ons immuunsysteem. Kortom, we hebben olie niet nodig en moeten ze ALTIJD zien te vermijden (aldus enkele prominente Amerikaanse cardiologen).

Met een plantaardig dieet krijg je alle essentiële vetzuren ruim voldoende binnen. En ze worden geleverd in zorgvuldig samengestelde pakketjes gemaakt door de natuur zelf: volwaardige voeding.

Zelf ben ik geen heilig boontje. Alhoewel ik vrijwel geen olie meer eet cheat ik eens in de maand nog met een recept waarin ik iets moet frituren, of met bewerkte vegan voeding waar olie in verwerkt zit.

Maar de intentie is er en ik hoop dat jij die intentie nu ook gaat ontwikkelen. Je bent in ieder geval goed geïnformeerd nu 🙂

Voetnoten

  1. Dr. Esselstyn Website http://www.dresselstyn.com/site/
  2. https://nutritionfacts.org/video/olive-oil-and-artery-function/
  3. Drs. Lederman and Pulde, http://www.vegparadise.com/otherbirds1112.html
  4. https://nutritionfacts.org/topics/mediterranean-diet/
  5. https://nutritionfacts.org/topics/mediterranean-diet/
  6. The Myth of Moderation Pt 2: The Impact of “Just A Little Oil!” http://www.jeffnovick.com/RD/Articles/Entries/2011/3/6_The_Myth_of_Moderation_Pt_2__The_Impact_of_Just_A_Little_Oil!.html

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

46 reacties voeg reactie toe

  1. Bedankt voor dit interessante artikel.. Veel van de informatie is nieuw voor mij, hoewel ik voeding gestudeerd heb.
    Wat ik me afvraag is: behandelt ons verteringsstelsel olie anders dan olie in het zaad/de vrucht/de noot? Als je een noot of olijf eet, komt de olie vrij in de dunne darm, omdat de eiwitten die er omheen zitten ook zijn/worden verteerd. Vervolgens kan dit olie worden opgenomen in het bloed (of de lymfe). Als je ‘vrije’ olie eet, wordt er in de twaalfvingerige darm gal toegevoegd aan het ‘voedsel’, en kan de olie ook verteerd worden. Ik vraag me af wat het wezenlijke verschil is, en waarom de vrije olie dan op een verkeerde manier in het bloed terecht zou komen, en de olie uit de noot/vrucht niet. Weet je hier een antwoord op?

    Mijn reden om geen/weinig ‘vrije olie’ te eten is omdat het een bewerkt product is, en inderdaad ontdaan is van de andere belangrijke voedingsstoffen. Ook is het veel gevoeliger voor oxidatie door licht en zuurstof, waardoor er schadelijke stoffen ontstaan. Daarnaast bemoeilijkt vrije olie de vertering in de maag, aangezien de verteringsenzymen wateroplosbaar zijn. Hierdoor vertraagt de vertering, en krijg je een zwaar/vol gevoel.

    • Bedankt voor je reactie Anja. Ik was er nog vergeten bij te vermelden dat ik het artikel vertaald heb vanuit het Engels (de bron staat nu vermeld in het artikel) en dat ik daardoor niet direct het antwoord wist.

      Ik heb even in mijn netwerk gevraagd en iemand kwam met dit antwoord:

      De vezels, sterolen en stanolen in zaden en noten zouden een deel van het vet aan zich binden in het spijsverteringskanaal. Dit heeft de werking van een spons, en beperkt de hoeveelheid vet dat zo geabsorbeerd wordt door het lichaam.

      Het toevoegen van noten en zaden aan het dieet, ondanks hun calorie dichtheid, bevordert gewichtsverlies en zorgt dat je een gezond gewicht houdt en niet aankomt.

      Plus, we kunnen aanzienlijk minder calorieën consumeren terwijl we een veel hogere micronutriënten waarde van noten en zaden binnenkrijgen in vergelijking met olijf olie. Noten bevatten ongeveer 40-50 calorieën per eetlepel, in vergelijking met olijfolie van 120 calorieën.

      Bekijk ook dit artikel voor meer info + bronnen hierover: https://www.drfuhrman.com/learn/library/articles/51/olive-oil-is-not-a-health-food

    • Ik ben nog niet zo ver maar ga ook oil free. Onbewerkt. Wel genoeg vetten uit avocado, dagelijk een schep gemalen lijnzaad. Handje noten. Heb ook een zeer lekker recept voor oil free and sugar free bananenbrood. Toppertje hier in huis. Mijn ervaring is dat in vegan recepten best suiker wordt gebruikt of dadels als alternatief. Wat niet echt beter is. Maar goed. Een sweet tooth na het eten kennen we wel. Ik
      Neem dan 85% raw vegan chocolate. En ik maak wel eens een uiTzonderIng. Raw vegan cheesecake. Met mate uiteraard. Bedankt voor jullie artikel.
      Vooral in de usa zie je steeds meer vrgan oilfree. Blij dat hier ook het besef toeneemt.

  2. Ik weet niet waar je deze onzin vandaan haalt, de juiste vetten zijn zeer gezond voor je lichaam. Deze zorgen er voor dat de mineralen en vitamines beter worden opgenomen. Deze meneer lijkt wel een verlengstuk van het voedings-centrum?
    Verder moet je zelf maar achter deze waarheid komen, daar zijn wel meer dan duizend bewijzen voor.

    • Altijd fijn om een criticus te horen die dingen roept zonder kennelijk het artikel goed te hebben gelezen 🙂 Als je het artikel goed had gelezen pleit ik niet voor het algeheel verbannen van vetten. Sterker nog, vetten zijn hard nodig zoals je zelf aangeeft. Alleen beter NIET het vet uit olie. Kies liever voor de BRON waar olie uit gewonnen wordt. Zelfde resultaat alleen zonder de negatieve bijwerkingen.

      • Beste Maik,
        Je hebt volkomen gelijk: het is beter om de bron van waaruit de olie verkregen wordt, te gebruiken.
        Alleen …… ik gebruik hennep(zaad)olie, en verdraag de olie (uiteraard met mate) beter dan het zaad, daar het zaad erg vezelrijk is; de rest van mijn voeding is al vezelrijk genoeg, en nóg meer vezels ‘maakt mijn darmen kwaad’…..
        Hennepzaad en hennepzaadolie bevat de vetzuren Omega3, 6 en 9 in de juiste verhouding; daarom heb ik voor deze olie gekozen.
        Terzijde: fijn te lezen dat je veganist bent – ik ben pricipieel veganist (doe niet aan wreedheid en moord).
        Groetjes van Amy.

    • Beste Maik, hier een reactie over de olijfolie, vanuit Griekenland en vanuit een olijfengebied! Helaas zijn de olijven waarschijnlijk een zwaarder bewerkt produkt tegenwoordig dan de olijfolie zelf. Er wordt sulfiet toegevoegd en zwarte olijven worden gekleurd. Ook wat olijfolie betreft is het zoeken naar een goede kwaliteit, daar wordt vaak dierlijk vet aan toegevoegd, extra virgin is over het algemeen van een goede kwaliteit.
      Het lijkt mij dat een beperkte hoeveelheid olijfolie geen kwaad kan als je plantaardig eet, ik heb zelf moeite om genoeg calorieen binnen te krijgen en de olijfolie helpt daarbij.

  3. Beste Maik

    Als notoir scepticus vind ik het altijd fijn om je artikels te lezen. Ondanks mijn kritiek. Als ik het goed begrijp, gaat dit artikel (en deze blog, min of meer) vooral over de gezondheidsaspecten van deze of gene voedingsbron. In die context begrijp ik dat je puur wil informeren over de gezondheidsvoordelen van de veganistische – eigenlijk zogenaamd ‘whole food plant based’ – levensstijl. Als vegetariër, automatisch en steeds vaker neigend naar veganisme, vind ik het dan ook superinteressant.
    Als kok stel ik me echter een andere vraag. Het is namelijk zo dat een zorgvuldig geselecteerde vetstof een complexiteit toevoegt aan de smaakervaring van een maaltijd, die niet te vervangen valt. Flink doseren: zeker, weglaten: heel ander verhaal en compleet ander product.
    Dus ja, gezonder zal het zijn, maar op welke manier? Vergelijk het met de impact van het weglaten van dierlijke eiwitten uit het dagelijkse menu, tegenover de impact van kiezen voor bio-producten. Als ik de (overigens geniale) docu ‘Food Choices’ mag geloven, heeft het weglaten van eender welke proteïnen van dierlijke oorsprong een dusdanige impact op de gezondheid, dat de impact van het al dan niet kiezen voor bio hierdoor bijna verwaarloosbaar wordt. Als het meer mensen dus doet kiezen voor plantaardige voeding, zonder ze het gevoel te geven bio te moeten gaan, zou dit – op macroniveau – volgens mij een veel grotere vooruitgang zijn. (Ik hoop dat ik duidelijk blijf.)
    Dit gezegd zijnde: hoe vaker we mensen bestoken met – inderdaad – alweer iets om te moeten laten, des te minder mensen volgens mij bereid zullen zijn om louter vegetarian/vegan te gaan.
    Dus ja, informeren is prima, maar als ik mensen wil overtuigen om plantaardig te gaan, dan vrees ik dat het moeilijk voor me wordt om veganrevolutie.nl aan te raden.
    Want persoonlijk wil ik zoveel mogelijk mensen overtuigen om niet langer te kiezen voor dierlijk. En ja, dit artikel is wetenschappelijk onderbouwd, vrij volledig en superinteressant. Maar geef dit – als kok, als zaakvoerder, als overtuigd mens dat medemensen wil overtuigen – te lezen aan mensen die te overtuigen zijn, dan ben ik er vrij zeker van dat je ze niet eens plantaardig krijgt…
    Wat is jouw visie hierop?

    Vriendelijke groeten
    Laurens Dubois

    • Hoi Laurens,

      Bedankt voor je reactie en leuk om te lezen dat je ook al zo bezig bent met plantaardig eten.

      Een van de dingen die mij mateloos irriteert is de berg aan verkeerde informatie over voeding die te vinden is online. Omdat ik persoonlijk geloof in goed uitgevoerde wetenschap heb ik mezelf als doel gesteld om met mijn artikelen mensen te informeren over hoe het nu écht zit omtrent voeding (volgens de meest recente wetenschap dan).

      Wat mensen vervolgens kiezen wat ze met deze info doen is natuurlijk geheel aan hun, hier kan, wil en ga ik niet over oordelen.

      Ook sta ik heel erg achter het principe dat het prima is om iets ‘ongezonds’ te eten als dat betekent dat je aan het einde van de rit gezonder eet. Zolang het maar duidelijk is dat dit ongezonds ook ongezond is.

      Extreem voorbeeld: als jij alle slechte dingen die er op aarde te vinden zijn tot je zou nemen en je zou alleen maar bereid zijn om daarmee te stoppen als je 1 sigaret per dag zou mogen roken dan is het duidelijk dat je die sigaret kunt gaan roken als je gezonder wilt gaan leven.

      Vegan draait niet om perfectie maar om intentie. Vegan is een reis die iedereen op zijn/haar eigen tempo volgt. Iedereen is vrij om te kiezen wat te eten, ik ben hier alleen maar om te informeren zoals met dit artikel: https://www.veganrevolutie.nl/het-perfecte-dieet/

      En om jou wellicht nog te inspireren als kok: heb je weleens nagedacht om te koken met andere vetstoffen zoals tahin, avocado, pijnboompittenmousse, cashewcream etc?

      Ben benieuwd!

  4. Hee Maik!

    Erg interessant artikel. Ik ben mij sinds kort aan het inlezen en het beoefenen van de vegan leefstijl. Echter heb ik wel wat vragen, ik ben student en mijn keukentje beschikt alleen over een inductie kookplaat, hoe kan ik dan het beste eten bereiden zonder olie te gebruiken?
    Daarnaast vroeg ik me af hoe je de olie weglaat bij sommige recepten, ik heb bijvoorbeeld een recept voor bounties, maar hoe houdt je dit mengsel zonder olie dan aan elkaar?

    En hoe zit het dan precies met palmolie? In kant en klare producten zoals Oreo’s zit natuurlijk palm olie. Maar in heel veel producten zit toch palmolie? Hoe laat je dit dan allemaal achterwege?

    Groetjes!

    • Hi Mandy,

      Ik gebruik een beetje water of sojasaus om in te bakken.
      Zelf heb ik de bounties nog niet gemaakt, dus zou ik daar eens naar moeten kijken.

      Palmolie wordt inderdaad in heel veel producten gebruikt. Door goed op de etiketten te kijken kun je zo lezen wat er in zit.

    • Heb je wel eens chia “ei” geprobeerd? 3 eetlepels water en 1 eetlepel chiazaad laten weken. Dit mengel bindt. Maar of het dan ook echt olie vervangt weet ik niet. Pompoenzaden met water blenden of zo? Ik bedenk maar wat spontaan haha.

  5. Op aanraden van een Mesoloog/Ayurvedische arts, gebruik is sinds 1 maand Geklaarde boter Ghee en 1 kleine eetlepel koudgeperste Lijnzaadolie door de salade. Ik merk een verergering van pijn in beide benen. Bestaat er een verband tussen de pijn in mijn beide benen en het gebruik van Ghee en de (koudgeperste) Lijnzaadolie? Graag je reactie hierop Maik Suter. Vast bedankt hiervoor. Met warme groeten Adrienne Garber.

  6. Beste Maik, hoe kijk je dan tegen essentiële olien aan? Ik gebruik deze van Doterra, erg zuiver en meer dan 1 druppel bv. als smaakmaker in een gerecht heb je niet nodig, verder gebruik ik deze olien met water als schoonmaakmiddel en luchtverfrisser of op mijn huid, en dan verdund met bv. olijfolie.

    • Hey Barbara, er bestaan geen essentiële oliën, wel essentiële vetzuren 🙂 En die kun je prima halen uit andere bronnen die niet zo bewerkt zijn.

      En super dat je olie wel gebruikt om mee schoon te maken en op je huid te smeren, daar is niks mis mee!

  7. Bedankt voor dit artikel.
    Maar wat kan ik dan bij een patatje eten ?
    Ik heb nu Vega halvanaise.
    Of mag frites ook niet meer?

    Groetjes,
    Anja

    • Een patatje bevat sowieso ook veel olie dus dat moet je als een traktatie zien 🙂 Uiteindelijk mag alles alleen als gezondheid en energie voor jou een hoge prioriteit heeft dan moet olie een uitzondering zijn en niet de norm.

      Als ik een enkele keer patat eet doe ik het vaak met vegan mayonaise omdat ik vind dat als je het dan toch slecht doet, je het gelijk goed slecht moet doen 🙂

      Een gezonder alternatief kan zijn ketchup, curry of pindasaus.

  8. Maar hoe zit het dan met het mediterrane dieet? Dit dieet is uitvoerig onderzocht en mensen die zo eten worden stokoud met weinig medische klachten. Een van de kenmerken is het gebruik van olijfolie. Als olijfolie zo slecht was, zouden ze reeds op veel jongere leeftijd zijn gestorven aan hart- en vaatziekten, als we jouw betoog volgen..

  9. Hoi, je zegt dat kokosolie ook niet mag maar gebruikt wel vegan kaas in je recepten. Die bestaan bijna helemaal uit kokosolie. Hoe kan ik dat rijmen?

    • Hetgeen wat ik zeg in dit artikel is wat artsen, wetenschappers en cardiologen aanbevelen. Het is wat de wetenschap aanbeveelt, maar het is niet hoe wij persoonlijk leven.

      Ik vind het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de bekende wetenschap en dat iedereen daar vervolgens zelf een invulling aan geeft afhankelijk van wat voor jou goed voelt en wat voor jou werkt.

      We gebruiken zelf amper vegan kaas, maar we vermijden het niet 100%. Waarom? Omdat we geen perfectie nastreven en meer de 80/20 regel aanhouden qua gezond eten (we eten 80% van de tijd gezond en 99% plantaardig).

      Op die manier houden we het relaxed voor onszelf. Ook gebruiken we vaak vegan kaas gemaakt van cashewnoten en dus geen olie.

      • 99% plantaardig? Wat is die éne % dan? Vegetarisch?

        Prachtig altijd om jullie te volgen.

  10. Je kan het wegspoelen van vet niet vergelijken met wat het doet in je slagader. Zo maak je mensen bang. Het vet wordt toch niet direct in je hart gegoten. smh

    • Misschien het artikel nog een keer goed lezen? Op de lange termijn zal je riool verstoppen als je vet wegspoelt. En op de lange termijn zullen je aderen ook dichtslibben als je te vet eet – met name zinloze olie.

      Dit zorgt voor hartaanvallen en beroertes, dus ja, daar wil ik mensen voor waarschuwen omdat ze het recht hebben om te weten hoe het zit.

      • Nu heb je het over zinloze olie en teveel vet. Dat is anders dan in je artikel.

  11. Echt weer interessant, alleen zit ik te denken in Italië gebruiken ze veel olijf olie en de mensen halen toch een hoge leeftijd. Dat zet mij wel aan het denken. Groetjes Nel

    • Klopt Nel en dat komt omdat de mensen daar met name een onbewerkt plantaardig dieet eten met kleine hoeveelheden vis en vlees en inderdaad veel olie. Het zogenaamde ‘Mediterraanse dieet’. Dit dieet is zeker beter dan hoe veel mensen in het Westen eten, maar een onbewerkt plantaardig dieet met minimale olie is nóg beter. Het is maar net hoe ver je wil gaan 🙂 Bovendien leven deze mensen veel buiten, zien veel zon, bewegen meer dan wij hier in Nederland doen en hebben over het algemeen meer sociale contacten op late leeftijd. Dit speelt ook allemaal mee.

  12. Daar je niet in olie bakt zeg je, ‘gebruik pannen met een anti- aanbaklaag’ . Welke pannen gebruik jij dan? Er is tegenwoordig heel veel gedoe over denk aan Pfas, Pfoa enz. Ik vind het heel lastig om uit te zoeken welke koekenpannen dan wel goed zijn.

    • Klopt Marian, pannen met anti-aanbaklaag kan ik inderdaad niet meer aanbevelen ivm Pfas, Pfoa etc., ik zal de tekst aanpassen.

      Wij hebben nog wel één zo’n pan, maar die moet ook de deur uit.

      Je kunt als alternatief gietijzer gebruiken (heeft helaas wel een klein beetje olie nodig) of een pan met keramische anti-aanbak zonder schadelijk stoffen zoals de Greenpan: https://www.veganrevolutie.nl/greenpan

  13. Interessant artikel. Je schrijft dat het wel gebruikt kan worden op de huid maar daar wordt het opgenomen en komt dan ook in de bloedvaten terecht. De huid is het grootste opname orgaan. Lijkt me dan ook niet goed.

  14. Afgezien van de enorme gezondheidsvoordelen heb ik er hier nog één: geen vette vaat of vette kookluchtjeskeuken meer.
    We kunnen gewoon met koud water afwassen, scheelt ook weer in de gaskosten en het afwaswater kan naar de tuin omdat we vaak zelfs geen afwasmiddel meer hoeven gebruiken, zo gemakkelijk schoon wordt alles!
    Twee-drie-vierdubbelop besparen.

  15. Hoi Mark,
    Inderdaad interessant artikel en je blijft ontdekken hoe belangrijk t is om op de hoogte te blijven.
    Vraagje in verhouding tot olie hoe staat t met margarine en halvarine, dat gebruik je natuurlijk ook regelmatig en daar zit ook veel olie in toch!?Die 80/20 regel bevalt me wel maar hoe bereken je dat op een dag
    Vr groet heleen

    • Margarine en halvarine bevatten voornamelijk olie en vallen dus in de categorie van liever niet eten – als gezondheid belangrijk voor je is.

      Qua 80/20 regel, dat is iets wat wij op gevoel doen. Over het algemeen eten we thuis 100% gezond – geen junkfood, geen olie, geen suiker etc. en buitenshuis smokkelen we en maakt dat ongeveer 20%.

  16. Hoi, hoi, ik bedacht mij na het lezen vh olie artikel dat het mss voor jou interessant zou kunnen zijn om een studie Orthomoleculaire geneeskunde te volgen, ik denk dat dit naast jullie vegan heel erg goed bij jullie past.
    Het is maar een tip 😉
    Hele fijne feestdagen toegewenst.
    Hartelijke groet v Kitty

  17. Hoi, hoi,
    Ik dacbt toch echt dat de Grieken veel minder darmkanker krijgen omdat ze veel olijfolie op hun salade doen.??

    Hoe bak ik pannenkoeken zonder olie?

    Interessant artikel vooral de vergelijking vd olijf zelf en de olie.

    Wat about noten eten? Zit ook vet in.

    Hartelijke groet v Kitty

  18. Als je groenten wil roerbakken gebruik ik toch een beetje virginolie, als je alles leest op Facebook kan je niets meer eten.

  19. One.com biedt webhostingdiensten met gebruiksvriendelijke functies en concurrerende prijzen. Ze bieden een verscheidenheid aan hostingpakketten die aan verschillende behoeften voldoen, waardoor het een populaire keuze is voor particulieren en kleine bedrijven. Hun klantenondersteuning en tools voor het bouwen van websites zijn opmerkelijke hoogtepunten.

  20. Zeer interessant en mooi duidelijk voorbeeld met een waterleiding. Voor mij compleet nieuw, maar het geeft wel inzicht.
    Ook de bijkomende reacties zijn interessant en leerzaam.
    Dank je wel.

  21. Mag ik deze dan niet meer geloven?

    Het lichaam neemt voedingsstoffen uit een salade beter op als je het combineert met een beetje olie. Voor bètacaroteen was een dergelijk effect al langer bekend, maar het blijkt ook op te gaan voor andere vetoplosbare vitamines en andere carotenoïden. Zo zorgt de combinatie van salade met olie voor een betere opname van de vitamines A, E en K en van 4 carotenoïden (alpha- en bètacaroteen, luteïne en lycopeen). Bij het eten van dezelfde salade zonder olie is er minder of niets van deze microvoedingsstoffen in het bloed terug te zien. Dat blijkt uit onderzoek van de Iowa State University, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

  22. Dankjewel Maik voor het weer alles duidelijk op een rij te zetten.Dat maakt het voor mij makkelijker om mijn kinderen uit te leggen waarom ik liever geen oliën en vetten eet.Ik kook vaak met de groenten een hele,ongepelde,ui mee.Wirdt gewoon lekker van smaak.Ook maak ik veel vaker groenten,champignons en tofu in de oven klaar.Kruiden voeg ik in de regel later toe.Als je lijnzaad en noten eet,ik neem ook nog een of twee capsules algenolie per dag,een stukje pure chocolade en soms wat olijven,dan nog pindakaas van pure pinda’s gemaakt,dan kom je niets tekort en inmiddels is mijn smaakervaring juist veel fijner geworden door het vegan eten.Nogmaals dank voor je mooie artikelen,fijn weekeinde,Nanny

Laat Een Reactie Achter