Het veganisme of de Vegan Lifestyle wordt met de dag populairder. Maar met meer geïnteresseerden komen ook meer vragen.

Logisch natuurlijk, want jarenlang hebben we een compleet ander dieet gegeten. De switch maak je dan ook niet binnen een dag. Maar met de juiste kennis kun je dit proces wel versnellen.

Vandaar dat ik de veelgestelde vragen over het veganisme in dit artikel beantwoord.

Is het Gemakkelijk om Over te Stappen op het Vegan Dieet?

Ja en nee.

Het ligt er een beetje aan hoe ver je bent in het proces. Als je bijvoorbeeld al jarenlang vegetariër bent dan is de overstap makkelijker dan wanneer je nog elke dag vlees en zuivel consumeert.

Maar ook het vegan dieet kent verschillende gradaties. Waarbij je aan de ene kant veganistisch maar ook bewerkt voedsel eet en waarbij je aan de andere kant veganistisch en alleen maar puur, onbewerkt voedsel eet.

Die laatste categorie is wat je streven zou moeten zijn als je optimale gezondheid wilt ervaren. Maar als je net met het dieet begint kan bewerkt overgangsvoedsel soms handig uitpakken.

Kan ik Bij Een Normale Supermarkt Zoals Albert Heijn, Jumbo of Plus Mijn Boodschappen Doen? Of Moet ik Persé Een Biologische Winkel Opzoeken?

Je kunt zeker bij normale supermarkten je boodschappen doen. Dit komt doordat een vegan lifestyle voornamelijk bestaat uit onbewerkte, plantaardige voeding. En dat is wat elke supermarkt aanbiedt.

De beste strategie die je overigens kunt volgen als je boodschappen doet is om in de buitenste ring te blijven en niet naar de gangpaden in het midden van de supermarkt te gaan.

In de middelste paden vind je namelijk de slechte voeding zoals snoep, koek, chips en frisdrank.

Een goede stelregel is dat je tijdens het boodschappen doen het meeste geld uitgeeft aan producten die van de groente afdeling komen.

Een nadeel van de gewone supermarkten is dat ze vaak niet een heel uitgebreid assortiment aan volle granen zoals zwarte rijst, gort, kamut en teff hebben. Deze volle granen zijn de bouwstenen van het vegan dieet.

Ook is het assortiment vleesvervangers, plantaardige melk en andere volkoren producten vaak nogal karig.

Alhoewel je die producten niet persé nodig hebt om vegan te eten, zijn ze vaak wel erg lekker en zul je dus naar de natuurwinkel moeten.

Gelukkig veranderen de supermarkten met de vraag mee en voegen ze steeds meer echte volwaardige voeding toe aan hun assortiment.

Kan ik Alcohol Drinken Als ik Het Vegan Dieet Volg?

Ergens weten we allemaal diep van binnen dat alcohol niet goed voor ons is. Als je dus superstrikt bent en je absolute optimale gezondheid wilt ervaren dan is alcohol een no-go.

Maar hé, ik wil ook van het leven genieten en af en toe een glaasje hoort er voor mij bij.

In dat opzicht leef ik volgens de 80/20 regel waarbij ik 80% tot 90% van de tijd gezond en volwaardig eet en 10% ‘cheat’ en bijvoorbeeld een wijntje neem.

Zolang je maar kunt erkennen dat het niet gezond is wat je doet en weet dat je een uitzondering maakt is er niks aan de hand.

Als je dat namelijk niet doet kun je voor alles wel een excuus bedenken en verval je weer in je oude patroon van ongezond leven.

Nog een kleine side-note over wijn: het blijkt dat niet alle wijn vegan is. Wat?! Jup. Het kan maar zo zijn dat je een wijntje zit weg te nippen waar o.a. ei in verwerkt is. Yes I know, te smerig voor woorden.

Ik kwam hierachter tijdens een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over wijn.

Op alle voedingsmiddelen die je kunt kopen zit een etiket waarop vermeld wordt welke ingrediënten erin zitten. De Europese wetgeving heeft echter een uitzondering gemaakt voor wijn. Hierdoor weten we dus nooit wat er allemaal in de wijn zit.

Wil je toch af en toe van een wijntje kunnen genieten? Koop dan biologische of veganistisch gelabelde wijn.

Als ik Uit Eten Ga is Het Dan Niet Moeilijk om Iets te Bestellen Wat Ook Binnen Het Vegan Dieet Past?

In principe is het niet heel moeilijk om in een restaurant vegan te eten, maar het vereist iets meer planning dan wat je normaal gewend bent.

Welke strategie ik zelf toepas en nog meer tips over uit eten gaan terwijl je het vegan dieet volgt lees je in het artikel Vegan Zijn en Eten in Een Restaurant. Hoe?

Wat Zijn de Meest Gangbare Dingen Die ik Niet Meer Kan Eten Als ik Het Vegan Dieet Volg?

De meest ingrijpende dingen die je niet meer kunt eten – althans voor de meeste mensen – is zuivel. Dus kaas, boter, eieren en yoghurt.

De kaas en worst van dit plateau zijn easy te vervangen voor plantaardige varianten die minstens zo lekker smaken, maar wel veel beter zijn voor dier, mens en milieu.

Veel mensen laten al een of meerdere dagen vlees staan, maar zuivel zit er zo ingebakken dat het lastig is om dit te laten staan.

Wat het verder ook moeilijker maakt is het verscholen leed dat er mee verricht wordt. Iedereen kan zich indenken dat er voor het eten van vlees een dier geslacht moet worden, wat veel mensen afkeuren als ze erover nadenken.

Maar voor zuivel wordt het dier niet direct geslacht. Dat het dier dat de zuivel produceert verder een miserabel leven leidt beseft niet iedereen zich. En dat besef vormt vaak een goede drijfveer om het niet meer te eten.

Vandaar dat het moeilijker is om het te laten staan.

Als je jezelf verder gaat verdiepen in de vegan lifestyle zul je verder merken dat er in zoveel producten die je wellicht nu eet dierlijke resten verwerkt zitten.

Meestal is dit zwaar bewerkte voeding zoals snoep dat je sowieso wilt laten staan, maar als vegan is het nu nog meer opletten geblazen.

Verder wil ik je adviseren om je niet teveel te focussen op wat je niet mag eten. Alle dierlijke voeding is namelijk te vervangen door plantaardige voeding.

Zo maak je gemakkelijk zelf kaas en burgers en zijn er tegenwoordig fantastische vleesvervangers die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.

Hoe Ziet Een Typische Vegan Maaltijd Eruit?

Een typische volwaardige vegan maaltijd bestaat uit een kwart volle granen of producten die gemaakt zijn van volle granen, een kwart uit eiwitten en de helft uit groenten.

Natuurlijk zul je niet altijd een maaltijd klaarmaken in die verhouding, maar dat is een beetje de leidraad die je wilt aanhouden.

Deze Rode Linzen Currysoep is een mooi voorbeeld van een overheerlijke en vullende vegan maaltijd.

Als ik Mijn Lunch Moet Meenemen Naar Mijn Werk, is Het Vegan Dieet Dan Niet Een Hoop Werk?

Het hangt ervan af wat voor eten ze op je werk aanbieden. Als jouw kantine alleen maar het standaard Nederlandse dieet aanbiedt zul je zelf iets moeten meenemen.

Wat ik zelf vaak doe is ’s avonds meer maken dan ik nodig heb. Deze restjes kan ik dan de volgende dag meenemen naar het werk.

Als je geen zin hebt om twee keer hetzelfde te eten achter elkaar zijn er zat simpele gerechtjes in elkaar te draaien die je kunt meenemen. Zoals bijvoorbeeld ons Power Granen Ontbijt dat je ook prima kunt inzetten als lunch.

Ja, het kost allemaal meer tijd dan een broodje kroket halen in de kantine of je eigen broodjes smeren, maar we hebben het hier wel over je gezondheid. Kun je iets anders bedenken dat kostbaarder is dan je gezondheid? Dat dacht ik al.

Als ik Haast Heb… Wat Kan ik Dan Snel Pakken? Iets Makkelijks?

Tankstations zijn plekken bedoeld om je auto – en niet jou – van brandstof te voorzien. Het eten dat je er kunt halen laat dat duidelijk blijken. Bron: Qleantec

De pompstations in Nederland zijn nog een groot drama als het aankomt op vegan voedsel. Zorg er daarom altijd voor dat je wat vegan snacks bij je hebt, zoals ongebrande noten, fruit en volkoren crackers.

Wel liggen er steeds meer verantwoorde snacks in de supermarkt. De tussendoortjes van Zonnatura zijn mijn favoriet (let op: niet alles is vegan en volwaardig).

Zorg ook voor een bak hummus in je koelkast die je kunt pakken en je crackers, bleekselderij of wortel in kunt dippen. En ja, dit kan zelfs als je aan het autorijden bent 😉

Is Het Vegan Dieet Duur? Ben ik Niet Veel Duurder Uit Met Vegan Eten Als Met “Normaal Eten”?

Als je met de vegan lifestyle begint kan het lijken alsof vegan eten veel duurder is. Dit komt doordat je veel in bulk zal kopen. En doordat je veel ingrediënten moet inslaan die duur zijn in aanschaf, maar waar je vervolgens lang mee doet.

Persoonlijk ben ik niet meer geld kwijt na de overstap naar plantaardig. Ik bekeek mijn uitgaven in het jaar 2016 (het jaar waarin ik vegan ging) en kwam tot de conclusie dat ik nog geen € 5,- per dag aan boodschappen kwijt ben.

Daarnaast zul je jezelf kritisch de vraag moeten stellen wat voor jou echte prioriteit heeft. Gezond leven is namelijk een lange termijn keuze waarbij je moet investeren in zowel geld als tijd.

Bewerkte voeding is op de korte termijn bijvoorbeeld goedkoper dan verse voeding, maar op de lange termijn zul je grotere kans hebben om ziek te worden, veel tijd kwijt te zijn aan ziekenhuisbezoeken en meer geld moeten uitgeven aan medicijnen en andere ellende.

Dus dan rest aan jou de vraag: wat heeft prioriteit?

Nog Een Andere Vraag?

Laat het hieronder weten in de reacties en ik beantwoord ze graag.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

12 reacties voeg reactie toe

  1. Hoi Maik,

    Is het nodig om als veganist supplementen te nemen? Ik denk nu aan omega 3 vetzuren.

    Bedankt.

    Groetjes,
    Ellen

    • Hi Ellen,

      Zolang je zoveel mogelijk volwaardig plantaardig en gevarieerd eet, heb je alleen B12 nodig.
      Omega vetzuren haal je ook uit planten en is dus niet nodig om dit bij te suppleren.

  2. Ha Maik,

    Ons werd door een kinderdiëtist geadviseerd om onze baby (nu bijna 8 maanden) de ene dag een theelepel olijfolie en de andere dag lijnzaadolie (ivm omega3) te geven. Raad jij dit ook aan?
    Er werd ons verteld dat baby’s vaak vet/olie tekort komen.

    Groetjes,

    Natasja

    • Hi Natasja,

      Als het om Omega3 gaat dan zijn er betere oplossingen dan dit door middel van olie toe te voegen aan het dieet.

      Bijvoorbeeld gebroken lijnzaad door het eten van je baby te doen. Ook zijn chiazaad, zeewier, walnoten of hennepzaad goede bronnen van Omega3 (noten wel even goed malen om verstikking te voorkomen natuurlijk).

      Walnoten zijn tevens een goede bron van (de juiste) vetten net als andere noten en bijvoorbeeld avocado. Dat baby’s vaak een te kort aan vet hebben is mij niet bekend. Al denk ik dat er zeker aandacht geschonken mag worden aan wat nu de juiste (onverzadigde) vetten zijn.

      • Hoi Maik,

        Dankjewel voor je reactie! Ik heb besloten om niet meer dagelijks olie te geven aan mijn zoontje. Wat betreft die lijnzaad. Ik dacht altijd dat je lichaam een gebroken lijnzaadje beter op kan nemen? Maar jij raad een hele korrel aan?

        • Ja gebroken lijnzaad is inderdaad beter, hele lijnzaad wordt haast niet opgenomen door het lichaam, ik heb dit even aangepast in de reactie hierboven.

      • Hallo Maik,
        Mijn kleinzoontjes hebben allebei last van atopische dermatitis. De oudste had als eenjarige een onmiddellijke allergische reactie bij het eten van een klein stukje walnoot. De
        dermatoloog zei ons dat uit voorzorg (sorry ik vind het juiste woord niet)voor allergieën er nooit noten en zeker geen walnoten aan kinderen jonger dan drie wordt gegeven.

  3. Hallo Mike, ik vroeg me af of alles wat je in de supermarkt koopt aan verse groenten wel zo veganistisch is. Waar komt het vandaan, hoe is de grond bewerkt; organische mest, of koeienmest? Is biologisch wel echt biologisch? Deze vraag is niet bedoeld als kritiek, maar waar koop je nou echt eerlijke en onbewerkte voeding?
    Groetjes

    • Hi Eefje, dat is inderdaad een goede maar complexe vraag en je kunt hier zo diep op in gaan als dat je wil. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of er muizen doodgaan als ze de tarwe oogsten die jij eet, of dat er slakken worden doodgereden door de tractor, of dat er vliegen de dood vinden door bestrijdingsmiddelen. Tenzij je je eigen eten verbouwd zal je dit nooit echt weten en waarschijnlijk ook niet kunnen voorkomen.

      Persoonlijk denk ik dat dit het idee achter het veganisme voorbij schiet. Zodra je dierlijke voeding koopt draag je bewust bij aan dierenleed, er is geen dierenleedvrije manier om dieren of hun producten te eten.

      Zodra je plantaardige voeding koopt stem je eigenlijk voor een wereld met minder kwaad omdat de kans veel kleiner is dat er dieren iets wordt aangedaan zodra je plantaardig eet. En zo wel, dan heb je er niet bewust voor gekozen, net zoals dat je vliegjes doodrijdt als je in de auto op de snelweg zit.

      Als meer mensen voor plantaardig kiezen zal het systeem mee veranderen. Koeienmest, wat nu een bijproduct is omdat mensen dieren en hun producten eten, zal vervangen worden door kunstmest omdat er simpelweg minder van is.

      Bottom line is dat je er niet onderuit komt dat je kleine dieren/insecten e.d. doodmaakt of daar indirect aan bijdraagt. Het veganisme draait dan ook niet perfectie maar om intentie, je doet wat je kunt met de kennis die je nu hebt.

      Je kunt bijvoorbeeld eens kijken of er een boer in de buurt is die je kan vertellen hoe hij/zij zijn producten verbouwt. Ook biowinkels hebben vaak ‘eerlijkere’ producten dan normale supermarkten (en ik geloof dat alles standaard bio is). Je kunt ook streekmarkten bezoeken of reguliere markten, maar het zal altijd een beetje gissen blijven zodra je je eten niet zelf verbouwd.

  4. Hallo,
    Ik zou graag de stap nemen naar veganistisch eten. Ik mag geen eieren, koemelk, yoghurt, soya producten, linzen,tempeh, gluten.
    Dochterlief is vegetarisch. We hebben gemerkt dat maar een beperkt aantal vleesvervangers echt lekker zijn.
    Zoonlief staat er niet voor open.

    Ik heb een aantal van je boeken gekocht. Maar weet niet goed hoe te beginnen. Wat moet je standaard in je voorradenkast hebben staan? Wij wonen in België maar er is een AH in de buurt.

    Groetjes Sigri

Laat Een Reactie Achter