In een driedelige serie artikelen leg ik uit waarom het consumeren van zuivel geen goed idee is. Als je tenminste geeft om je gezondheid, het dierenwelzijn en hoe je de planeet achterlaat voor volgende generaties.
Mocht je de eerste twee artikelen gemist hebben:
Zuivel. Past Het In Een Gezonde Levensstijl? – Deel 1/3
8 Redenen Waarom Je Geen Zuivel Zou Willen Eten – Deel 2/3
Vandaag het laatste artikel uit de serie waarin ik laat zien wat voor impact het eten van een stukje kaas of drinken van een Optimelletje heeft op ons milieu en het dierenwelzijn.
Zuivel is slecht voor het milieu
Melkkoeien produceren broeikasgassen: Meer koeien betekent meer scheten en boeren, dat betekent meer methaan in de atmosfeer, dat betekent dat de aarde meer en meer opwarmt en dat mijn vrienden, is een probleem voor ons allemaal.
Melkkoeien produceren giftig afval: Melkkoeien worden vandaag de dag volgespoten met hormonen en antibiotica om ze meer en sneller melk te laten produceren. Deze hormonen komen via de urine in de grond terecht en daardoor uiteindelijk in ons grondwater.
Restanten van deze antibiotica´s en hormonen die alleen in dieren worden gebruikt zijn teruggevonden in proefmonsters die ver van de plek van bestemming afkwamen. Er zijn zelfs sporen teruggevonden in ons drinkwater.
Verder verstoren deze hormonen via het water de hormoonhuishouding van vissen wat er toe geleid heeft dat sommige mannelijke vissen eitjes beginnen te produceren. Denk de volgende keer dat je een frozen yoghurt bestelt dus alsjeblieft na over wat de consequenties zijn.
Koeien eten heel veel voedsel: Koeien zijn grote dieren die veel eten nodig hebben. Het kost dus enorm veel voedsel om melk te produceren. Dit kost onnodig gigantisch veel land, water, energie, mest, werk en transport dat we ook kunnen gebruiken voor iets anders, het voeden van mensen bijvoorbeeld.
Door nee te zeggen tegen een cappuccino of latte kunnen we onszelf en anderen veel makkelijker en efficiënter voeden terwijl we de koe ondertussen een miserabel leven besparen.
Koeien drinken heel veel water: Om melk te maken heb je water nodig, heel veel water. Een melkkoe heeft ongeveer 150 liter water nodig per dag 1 1. Wateropname en koecomfort http://www.delaval.nl/-/Kennisbank/Koecomfort/Drinkwatersystemen/ × . Jij drinkt met een beetje mazzel 2 liter water per dag. De gemiddelde zuivelboerderij gebruikt jaarlijks dan ook vele miljoenen liters water.
Water
Wat niet iedereen misschien beseft is dat onze wereldwijde zoetwatervoorraad beperkt is. We moeten er dus zuinig mee omgaan.
Grote multinationals zijn nu al bezig om watervoorraden aan te leggen waar ze straks nóg meer miljarden euro’s mee gaan verdienen. Want momenteel verdienen ze al miljarden aan het verkopen van water, een goed waar wij mensen niet zonder kunnen.
Wellicht ben je al bewust bezig met het besparen van water door het toilet niet helemaal te laten doorspoelen bij een kleine boodschap en de kraan uit te zetten als je je tanden poetst of de afwas doet.
Door vlees en zuivel te laten staan zul je echter de grootste waterbesparing realiseren.
Kijk de documentaire FLOW For Love Of Water op YouTube om te zien waar we staan in de wereldwijde watercrisis. En bekijk Cowspiracy op o.a. Netflix om te zien hoe serieus de impact van de vlees -en zuivelindustrie is op ons milieu.
Om melk te maken is enorm veel energie nodig: Melkveehouderijen verbruiken jaarlijks honderdduizenden kW/h aan stroom om de melkrobots draaiende te houden. En dan heb ik het nog niet eens over de lampen, verwarming en andere energie verbruikende apparatuur.
De landbouwsector is de afgelopen jaren goed bezig om over te stappen om groene energie, maar voorlopig zijn ze er nog niet. Veel van deze energie wordt daarom gewoon nog geproduceerd met fossiele brandstoffen en dat maakt het slecht voor het milieu.
Zuivel is slecht voor het dierenwelzijn
De zuivelindustrie is in een woord gruwelijk. Dat is wat uiteindelijk bij mij de doorslag gaf om zuivel te laten staan (ondanks het opgeblazen gevoel dat ik overhield na het eten van zuivel).
Niet iedereen, waaronder ikzelf, weet hoe het eraan toe gaat in de zuivel industrie.
Koeien geven, net zoals mensen, alleen melk als ze zwanger zijn geweest. Om dus een leven lang melk te produceren moet een koe een leven lang zwanger zijn. Nu weet ik als man niet hoe het is om zwanger te zijn, maar ik kan me ergens voorstellen dat een leven lang zwanger zijn niet echt een fijn leven is (de vrouwelijke lezers kunnen dit vast beamen!)
Maar het wordt nog erger. Nadat de koe is bevallen van haar kalf wordt deze direct bij haar weggehaald zodat er niets verloren gaat van de melk die eigenlijk bestemd is voor het kalf.
De natuur is zo ontworpen dat ook koeien hun leven zouden geven voor hun kind (net zoals jij dat zou doen bij jouw kind). Je moet je dus voorstellen dat je net bevallen bent van een prachtdochter die vervolgens direct bij je wordt weggehaald en je haar nooit meer terugziet.
De kalveren worden vervolgens gescheiden. De jongetjes worden vetgemest voor kalfsvlees, de meisjes maken zich op voor een melk carrière net zoals haar moeder.
Omdat de kalveren geen moedermelk krijgen (die komt terecht in jouw dagelijkse Vifitje), worden ze grootgebracht met synthetische formule. Na 6 maanden eindigt hun leven alweer in de slachterij.
Zodra het kalf is weggerukt bij de moeder wordt mama volgespoten met hormonen zodat ze 10 tot 20 keer zoveel melk produceert als normaal.
Je begrijpt dat dit onwijs veel druk zet op haar uiers en vaak leidt dit tot een uierontsteking die mastitis wordt genoemd. De uiers worden hierdoor bloederig en pusserig.
Je voelt hem al aankomen, om mastitis te bestrijden wordt de arme koe weer volgespoten met antibiotica.
Gelukkig laten de boeren haar uiers natuurlijk niet knappen en wordt ze dagelijks meerdere malen gemolken. Maar niet door fijne zachte handen. Nee dit gebeurt tegenwoordig allemaal machinaal met zogenaamde melkrobots.
Na 2 tot 7 jaar door deze hel te moeten gaan (normaal worden koeien tussen de 20 en 25 jaar, maar deze hel put ze helemaal uit) mag onze lieverd niet met pensioen en nog even genieten van het goede leven.
Nee, nee, ze wordt gezien als een machine die haar werk gedaan heeft en dus wordt ze naar het slachthuis gestuurd. Haar leven is afschuwelijk vanaf dag 1 dat ze geboren werd…
Vaarwel zeggen tegen zuivel
De truc om zuivel vaarwel te zeggen is door het te vervangen met andere heerlijkheden. En ik kan je beloven, als je eenmaal om bent zul je het geen moment missen. Oke, misschien heel af en toe dan als er op een feestje een schaal met lekkers voorbij komt.
Maar direct daarna krijg ik de deksel op mijn neus. Ik word winderig en mijn buik begint enorm op te zetten en meestal gaat het gepaard met buikkrampen. Het voelt gewoon niet goed.
Ondanks dat ons altijd verteld is dat zuivel goed voor je is, levert zuivel ernstige schade aan in je lichaam en het milieu. Maar het goede nieuws is dat er een leven mogelijk is zonder zuivel. Een gezond, gelukkig leven met overheerlijk eten.
Al jouw favoriete eten is namelijk te vervangen met plantaardig voedsel. Van pizza tot scones tot taartjes tot zelfs kaas!
Hieronder geef ik enkele alternatieven voor jouw favoriete zuivelproducten:
Geschikte melkvervangers: amandelmelk, rijstemelk, kokosmelk, sojamelk, havermelk etc. Er zijn heel veel verschillende merken. Zelf kies ik altijd voor de merken die geen rommel in het product stoppen als emulgators, verdikkingsmiddelen etc. Check de verpakking dus goed. En experimenteer om te ontdekken welke jij het lekkerst vindt!
Je kunt ook zelf plantaardige melk maken: week een nacht wat amandelen in water. Doe ze in een blender met wat water en kaneel en blenden maar.
Geschikte yoghurt/kwark vervangers: Kokos -of soja yoghurt. Mijn favoriet is Sojade (sojayoghurt). Ik koop dit gewoon bij de normale supermarkt (Plus).
Geschikte kaasvervangers: Er zijn in de natuurwinkels verschillende soorten vegan kazen te koop. Ondanks dat dit niet persé in een gezonde lifestyle past, is het altijd nog gezonder dan de dierlijke variant. Experimenteer met verschillende merken om erachter te komen wat jouw favoriet is. Of maak je eigen kaas met cashewnoten en edelgist als basis!
Geschikte ei vervangers: In de natuurwinkels zijn verschillende ei vervangers te vinden, vaak in de vorm van soja. Hiermee kun je dan bijvoorbeeld scrambled eggs maken. Of maak je eigen kikkererwten taco scramble ontbijt.
Voor het gebruik als bindmiddel in taarten en toetjes kun je prima plantaardige alternatieven gebruiken zoals chiazaad of agar agar.
Serieus, het vergt wat creativiteit en iets meer moeite, maar als je het een tijdje geprobeerd hebt wil je niet meer anders.
Zet jij vandaag de stap?
Voetnoten
- Wateropname en koecomfort http://www.delaval.nl/-/Kennisbank/Koecomfort/Drinkwatersystemen/ ↩
Goed uitgelegd en helaas zo waar!
Zelf eet ik nu 4 maanden geen zuivel meer… was al jaren geleden gestopt met het drinken van melk en pap… door dit weer eens goed gelezen te hebben , stimuleert het mij om mijn vegan lifestyle vol te houden!!! Bravo voor je goeie verhaal, wat eigenlijk iedereen zou moeten lezen….
Bedankt voor je compliment Cornelia. Ik eet overigens nog wel gewoon pap (havermout, teff oergranen ontbijt), maar maak dit nu met plantaardige melk ipv koemelk. Misschien ook iets voor jou om te proberen.
Succes!!
Is soja zo’n goede melkvervanger? Het is intussen bekend dat Braziie een van de grootste soja producenten ter wereld is. Daarvoor moeten ze dan wèl even dat lastige regenwoud omkappen. Volgens mij is dat van de regen in de drup. Misschien moet er meer onderzoek gedaan worden naar producten voor de boeren die straks geen koeien meer telen omdat wij als consument afhaken. Bijvoorbeeld de nederlandse boeren. Misschien kan er van bonen een kaassoort bedacht worden?
Melk nooit meer gedronken sinds mijn kindertijd, netzomin als kwark, yoghurt en ijsjes. Overigens ondanks dat, zwaar astma ☺ soms dus toch toeval.
Hi Helma,
Hier een artikel over Soja dat we geschreven hebben.
https://www.veganrevolutie.nl/soja/
Vorig jaar heeft nederland 7 miljoen ton soja ingevoerd vanuit brazilie. Tweede grootverbruiker ter wereld. Ik vind nog steeds dat er andere alternatieve producten zijn voor soja. Haver kan goed hier verbouwd worden. De melk geeft een superlekkere boost aan de havermout-pannenkoeken en koekjes. Uitstekende basis en bindmiddel voor sauzen en ijs. Heeft dezelfde uitwerking als melk en kaas. Het maakt happy. Feel good food dus.
Die soja wordt voornamelijk gebruikt om de gigantische veestapel te voeden dus veganisten hebben daar niet heel veel mee te maken. Bovendien wordt er ook al soja verbouwd in Nederland, wij zijn zelfs al op een sojaveld vlakbij Apeldoorn geweest 😀
Das mooi nieuws. ‘Men’ krijgt in de loop der tijden wel door dat we zelf alle ellende veroorzaken. Toen ik klein was kochten we de groenten in een krant, woensdag was gehaktdag en limonade kwam uit siroop waarvan je een beetje meekreeg in een bierflesje met een beugelsluiting. Er is nooit een ’terug’, maar verder hoeft ook niet zo héél ver te zijn. En we hoeven ook niet morgen al aan te komen. Voorlopig is havermelk, gemaakt of gekocht, zelfs als drank een leuk begin. En ja, ook hier in het westen wordt soja verbouwd, maar ik zie tot dusver alleen proefvelden. Desalniettemin, ook een kleine verandering is in ieder geval geen stilstand, noch achteruitgang.
Dank voor de uitleg.
Duidelijk.
Zou ook in het onderwijs en naar ouders gedeeld moeten worden.
Ps: je verwijst vaker naar soja als vervanger. Zelf heb ik vaker gehoord, gelezen dat de hoeveelheden en manieren hoe ook veel nadelen kleven.
In welke verhouding t.o.v. koemelk en zuivel weet ik echter niet . Weet jij hier meer over?
Hier lees je onze kijk op soja:
https://www.veganrevolutie.nl/soja/