De komende weken ga ik een drie-delige serie artikelen plaatsen over zuivel en vooral waarom je het beter kan laten staan.

We beginnen met het eerste artikel waarin ik uitleg waarom we eigenlijk zoveel zuivel met z’n allen eten en drinken. En waarom het zo moeilijk is om ervan af te stappen.

Ik weet wat je denkt:

“Zuivel… vermijden? Hoezo? Melk is toch goed voor elk? Wat moet ik nou zonder m’n dagelijkse Vifitje? Zo krijg ik toch een tekort aan calcium? En kaas opgeven? Ben je helemaal gek ofzo?!”

Ik snap je helemaal, ik ben ook (zoals bijna iedereen van mijn generatie) opgegroeid met zuivel. Elke ochtend Brinta gemaakt met melk. Tussen de middag een Campina beker met melk. En ’s avonds bij het eten twee glazen melk.

En dan heb ik het nog niet eens over de grote hoeveelheden kaas, ijs, Vifit, yoghurt, kwark, boter en vla die ik geconsumeerd heb. Naar mijn idee was dit gezonde voeding vol met vitaminen en mineralen zoals calcium en proteïnen waarvan ik grote spieren kreeg als ik in de sportschool was geweest.

Melkbrigadiers, Joris Driepinter en Melk De Witte Motor

Het vermijden van zuivel is een van de moeilijkste onderwerpen om over te discussiëren met mensen om twee redenen: We zijn allemaal gehypnotiseerd door de grote melk coöperaties. Generaties Nederlanders groeiden op met schoolmelk, Melkbrigadiers, Joris Driepinter en Melk De Witte Motor. Melk was goed voor elk.

Deze campagnes werden bedacht door de recessie in de jaren ’30. Er was toen namelijk een enorm melkoverschot en met name op het platteland ging het slecht.

Om de boeren aan het werk te houden werd in 1934 het Zuivelbureau opgericht met als doel Nederlanders (meer) melk te laten drinken. Wat men echter niet wist was dat dit bureau werd gefinancierd door de industrie zelf.

Dat is belangenverstrengeling waar je “u” tegen zegt natuurlijk.

De reden dat wij melk zijn gaan drinken is dus niet om onze gezondheid te verbeteren maar om de agrarische industrie te steunen. De marketing van het Zuivelbureau was zo effectief dat ouders, hun kinderen nu ook leren melk te drinken. Vandaar dat ik – en jij waarschijnlijk ook – bent opgegroeid met melk.

Natuurlijk hebben de boeren het recht om hun product te verkopen, maar ik vraag je oprecht om je gedachten over melk en zuivel eens te overdenken.

Ben je bang om melk en zuivel op te geven? Denk je dat je er sterke botten en tanden van krijgt? Er van afvalt?

Vergelijk die gedachten dan eens met de Chinese geschiedenis die duizenden jaren oud is. Melk en zuivel kwam al die tijd nooit in hun dieet voor en het is pas sinds kort dat de Chinese bevolking door Westerse invloeden melk aan het dieet heeft toegevoegd.

Het is dan ook niet vreemd dat ziektes als obesitas en borstkanker onder die bevolkingsgroep de pan uit rijzen.

En neem eens Japan. Heb je weleens een glas melk bestelt in een Japans restaurant? Het idee dat we sterk worden van melk is een gedachte die er door de industrie bij ons is ingeramd zodat zij meer melk kunnen verkopen.

Melkjunkies

Ik hoop daarom dat je inziet dat het tegenovergestelde waar is en dat we simpelweg geen melk en zuivel nodig hebben om te overleven.

Daarmee kom ik direct bij de tweede reden waarom het zo moeilijk is om melk en zuivel te laten staan en dat is omdat het verslavend is.

Melk bevat namelijk een eiwit genaamd caseïne wat in het lichaam wordt afgebroken tot casomorfine (als in morfine). Casomorfines hebben een opiaat effect op je lichaam en geven je – net als alle andere opiaten – een rustig en relaxed gevoel. 1 1. Neal D. Barnard, MD, Breaking the Food Seduction (New York: St. Martin’s Griffin, 2004) ×

Kaas bevat zeer veel caseïne en dat is ook een van de redenen waarom mensen zo heftig reageren als ze zich bedenken dat ze kaas moeten opgeven.

Je kunt het vergelijken met een junkie die zijn drugs moet afstaan. En in mijn eigen ervaring klopt dat wel. Sinds dat ik veganist ben geworden heb ik nooit verlangd naar een glas melk, maar een goed stuk kaas… jummie!!

Biologisch gezien is dit verhaal erg logisch. Casomorfines zijn gemaakt door de natuur om een baby een heerlijk gevoel te geven zodra deze melk drinkt. Hierdoor wil een baby blijven drinken.

Koemelk is enkel bedoeld om een klein kalfje in een jaar tijd van 40 naar 350 kilo te krijgen.

Koemelk is enkel bedoeld om een klein kalfje in een jaar tijd van 40 naar 350 kilo te krijgen en niet om elke ochtend over je cornflakes heen te gieten.

Dat is natuurlijk prachtig om te zien, alleen vandaag de dag drinken we ons hele leven door melk en zijn we in zekere mate melkverslaafden geworden. En wat kun je niet zomaar van een verslaafde afpakken? Jawel, zijn zelf gekozen ‘drugs’.

Neem even een diepe adem. Niemand vraagt jou om zuivel te laten staan. Wat ik je wel wil vragen is om deze informatie in te laten dalen, voorbij de propaganda van de melk coöperaties te kijken, open te staan voor nieuwe informatie en er eens over na te denken.

Vond je dit artikel verhelderend en interessant? Lees dan vooral de andere twee artikelen uit deze serie over zuivel:

8 Redenen Waarom Je Geen Zuivel Zou Willen Eten – Deel 2/3
Hoe Zuivel Ons Milieu Op 5 Manieren Kapot Maakt – Deel 3/3

Voetnoten

  1. Neal D. Barnard, MD, Breaking the Food Seduction (New York: St. Martin’s Griffin, 2004)

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

2 reacties voeg reactie toe

  1. Ik ben nu 3 weken bezig om zoveel mogelijk te leven als veganist.
    Ik at daarvoor elke ochtend griekse yoghurt met walnoten als ontbijt. Veel eieren, ook al veel groente, kaas , want ik at koolhydraatarm.

    De afgelopen 3 weken heb ik twee x mee gegeten in het gezin met een klein beetje vlees. Vooral met uit eten gaan vibd ik het lastig. Ook gewoon omdat ik vlees nog steeds lekker vind.

    Maar mijn man eet nu ook een aantal keren geen vlees meer per week en ook allebei mijn dochters vrijwel niet meer.

    Als ik nu naar de slager wel eens ga haal ik 1 stukje vlees wat mijn man dan deelt met mijn zoon. Daarvoor dus 5 stukken per keer.

    We slikken vitamine b12 . Ik eet door sla en dat soort dingen kikkererwten voor bijv eiwitten. En amandelen.

    De rest van het gezin eet nog wel eieren en kaas. Melk drinken we sowieso niet.

    Wat kan ik nog meer eten om voldoende eiwitten binnen te krijgen?

Laat Een Reactie Achter