Zuivel. Wie is er niet mee opgegroeid? Het zit zo ingebakken in onze cultuur dat het gek lijkt als iemand zich afvraagt waarom we het eigenlijk consumeren.

Toch doe ik een poging met een driedelige serie artikelen over zuivel.

Vandaag ga ik het tweede deel van de serie hebben over de effecten van zuivel op onze gezondheid.

Mocht je het eerste deel gemist hebben:

Zuivel. Past Het In Een Gezonde Levensstijl? – Deel 1/3

Om maar gelijk met de deur in  huis te vallen…

Melk is slecht voor je lichaam

Wist je dat wij het enige soort op aarde zijn die melk drinken van een andere soort? Paarden drinken geen chimpanseemelk… katten drinken geen schapenmelk… en zelfs koeien drinken geen koemelk meer zodra ze zijn opgegroeid.

Onze lichamen zijn niet ontworpen om melk te drinken behalve onze eigen moedermelk en alleen wanneer we baby’s zijn.

Ik bedoel, je drinkt geen moedermelk meer als je 8 bent, of 15, of 28 of 34. Dus waarom zou ons lichaam melk accepteren dat van een ander zoogdier komt?

Het feit is dat mensen geen melk kunnen drinken van andere zoogdieren. In Nederland valt het nog enigszins mee met 2,5 miljoen mensen die lactose intolerant zijn.

In grote delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika zijn mensen 100% lactose intolerant 1 1. Wie is lactose intolerant? http://www.minusl.nl/lactose-intolerantie/wie.html × . Mensen met lactose intolerantie hebben vaak last van een opgezet gevoel, winderigheid, darmkrampen en soms zelfs diarree, misselijkheid en overgeven.

Zuivel maakt je dik

Koemelk is ervoor gemaakt om een kalf in een jaar tijd om te toveren in een 200 kilo wegende koe.

Hoe dat gebeurt?

Nou heel simpel, het enige dat we willen is dat baby’s groot, sterk en vet worden. We willen niet dat ze rondrennen, een inkomen verdienen of vragen stellen. Ze hoeven alleen maar moedermelk te drinken en te groeien.

Met een hoog eiwit –en vetgehalte en een laag koolhydraatgehalte en geen vezels lijkt het erop dat dat softijsje ervoor is gemaakt om jou om te toveren in een luie, langzaam bewegende koe.

softijs

Je kunt dan nog beter menselijke moedermelk drinken aangezien daar meer energierijke koolhydraten in zitten en dit je hersenen verrijken.

Maar goed, we hebben met z’n allen besloten dat we geen menselijke moedermelk meer drinken als volwassenen…

Vergeet verder niet dat koemelk vaak verwerkt zit in allerlei bewerkte voeding die ons van zichzelf al dik maakt. Laat daarom de koemelk staan en je zult zien dat de kilo’s van je lichaam smelten!

Zuivelrijke voeding is gelinkt aan kanker

De medische wereld geeft toe dat de grootste veroorzakers van kanker vet, dierlijke proteïnen en oestrogenen zijn.

Aangezien koeien worden volgepompt met extra oestrogeen om ze nog meer melk te laten produceren, is een glas melk de beste bron voor alle drie van deze veroorzakers.

Een studie die cijfers over kanker vergeleek in 42 landen linkte de consumptie van kaas en melk sterk aan prostaatkanker onder mannen tussen de 20 en 39 jaar.

Het aantal kankergevallen was het hoogst in Denemarken en Zwitserland, waar kaas zo ongeveer het nationale voedsel is en het laagst in Algerije en andere landen waar bijna geen zuivel wordt geconsumeerd 2 2. Andrew Weil, M.D., “Does Milk Cause Cancer?,” citing a Study by Ganmaa Davaasambuu, M.D., Ph.D., Weil Lifestyle, LLC, http://www.drweil.com/drw/u/id/QAA400175 × .

En wist je trouwens dat in landen waar bijna geen zuivel wordt geconsumeerd er bijna geen tot helemaal geen borstkanker voorkomt?

En dat zodra deze vrouwen een Westers dieet beginnen te eten, de toename van borstkanker gevallen acht keer zoveel toeneemt?

Meer dan 14.000 van onze geliefde Nederlandse vrouwen krijgen elk jaar borstkanker en ruim 3000 daarvan zullen komen te overlijden 3 3. Borstkanker in cijfers https://www.kwf.nl/kanker/borstkanker/Pages/default.aspx × .

Dit is natuurlijk heel tragisch. Maar nog tragischer is de gedachte dat deze doden voorkomen hadden kunnen worden.

Veganheld: Colin T. Campbell

Colin T. Campbell groeide op in Amerika op een zuivelboerderij en geloofde dat zuivel, net zoals zoveel Amerikanen en Nederlanders, het perfecte voedsel was.

Hij studeerde af in diervoeding en zorgde ervoor dat de koeien en varkens groter en beter werden.

Zoals velen deed hij mee aan het nationale geloof dat dierlijke eiwitten superieur waren in vergelijking met alle andere eiwitten. En dat die dierlijke eiwitten het Amerikaanse dieet het beste van de wereld maakte.

Hij en zijn collega’s hadden dan ook als missie om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk ontwikkelingslanden dierlijke eiwitten aan hun dieet konden toevoegen.

Maar Campbell’s theorie lag overhoop toen hij een studie uit India tegenkwam die liet zien dat eiwit uit zuivel de groei van tumoren bevorderde.

Omdat hij sceptisch was over de resultaten en over hoe het onderzoek was uitgevoerd besloot hij om het onderzoek zelf opnieuw uit te voeren.

De conclusies waren consistent en verbluffend: Proefdieren kregen grote hoeveelheden kankerverwekkende stoffen toegediend, maar de kanker groeide alleen zodra de proefdieren ook caseïne kregen toegediend, het eiwit dat zit in zuivel.

De proefdieren kregen ook eiwit toegediend uit soja en tarwe en gecombineerd met dezelfde hoeveelheid kankerverwekkende stoffen bleef de groei van tumoren uit. 

Later, nadat Campbell alle gegevens uit zijn wereldwijde gerenommeerde onderzoeksproject genaamd The China Study had verzameld, vond hij meer dan 8000 significante statistieke verbanden tussen verschillende eetpatronen en ziekte – een groot aantal van deze verbanden wijst eiwit van vlees en zuivel aan als de slechterik.

Na 27 jaar onderzoek dat gefinancierd werd door de National Institutes of Health, the American Cancer Society en the American Institute for Cancer Research, besloot Dr. Campbell om strikt als veganist door het leven te gaan waarbij hij vermeldt:

“Het dieet dat keer op keer heeft bewezen om ziektes te genezen of te voorkomen is hetzelfde volwaardige plantaardige dieet dat ik heb gevonden tijdens mijn onderzoek in mijn laboratorium en tijdens de China Study. De bevindingen zijn consistent”  4 4. T. Colin Campbell, The China Study (Dallas: BenBella Books, Inc., 2006). × .

Melk voorkomt geen botontkalking

Ook dit is weer een gevoelig onderwerp. Jarenlang zijn we op het verkeerde been gezet wat betreft melk. Zelf geloofde ik ook altijd dat je melk nodig had voor sterke botten.

Ja, melk bevat inderdaad calcium en dit is goed voor je botten. Maar als we kijken naar het verband tussen zuivelconsumptie en botontkalking zien we dat in landen waar bijna geen zuivel wordt geconsumeerd er vrijwel geen mensen zijn met botontkalking.

Aan de andere kant, des te meer melk en zuivel een land consumeert, des te hoger het aantal gevallen van botontkalking is. Dat is toch wel een pijnlijke conclusie, al zeg ik het zelf.

loesje

Loesje had al die tijd al gelijk. Bron: loesje.nl

Zoals ik eerder uitlegde heeft de melkindustrie een groot aandeel in het feit dat wij zijn gaan geloven dat melk goed is voor je botten. Melk bevat inderdaad calcium. Maar wat de industrie er niet bij vertelt is dat melk ervoor zorgt dat het lichaam meer calcium afscheidt dan opslaat.

Daarnaast is vlees ook een boosdoener in de zin dat vlees je lichaam zuur maakt. Om dit zuur te neutraliseren onttrekt je lichaam calcium uit je botten.

Des te meer vlees je dus eet, des te groter de kans op botontkalking. Phew, ben ik even blij dat ik geen vlees meer eet!

En weet je wat het mooie is? Er zijn tal van goede calcium bronnen in een vegan dieet. En deze calcium wordt wel direct in je lichaam opgeslagen.

Ik had er geen weet van, maar zeegroenten, sesamzaad, bladgroenten en bonen zitten bomvol calcium. Zie dat maar eens te verslaan Melk!

Ben je nieuwsgierig wat het verschil in calcium gehalte is tussen zuivel en plantaardig voedsel?

Hoeveelheid calcium in milligram (per 100 gram)
Boter20
Volle melk118
Kikkererwten150
Boerenkool203
Peterselie203
Sojabonen226
Amandelen234
Sesamzaad1160
Hijiki, zeewier1400

Melk ligt ten grondslag aan astma en allergieën

Zelf heb ik gelukkig nooit last gehad van astma of andere allergieën. Of melk dus echt ten grondslag ligt aan deze ellende weet ik niet uit eigen ervaring.

Wel zijn er veel gevallen bekend van mensen waarbij, nadat ze veganistisch gingen eten, de narigheid als sneeuw voor de zon verdween. En ergens is het ook logisch.

Het menselijke afweersysteem ziet melk van een ander diersoort namelijk als bedreiging (ook wel allergeen genoemd). Dit zorgt ervoor dat het lichaam in opperste staat van paraatheid wordt gebracht.

Dit zorgt ervoor dat er weet ik hoeveel mensen rondlopen met allergieën, astma en een lopende neus, terwijl ze denken dat het normaal is. Maar wat ze eigenlijk ervaren is het afweersysteem van hun eigen lichaam dat probeert een indringer te verdrijven.

Sommige artsen beweren dat melkallergie de oorzaak is van allerlei ellende zoals infecties aan het oor, eczeem en zelfs gedragsproblemen. Laat de zuivel daarom eens een week staan en je zult versteld staan van de resultaten!

Zuivel wordt gelinked aan diabetes

Studies gedaan door de universiteit van Helsinki en The Hospital for Sick Children in Toronto lieten zien dat baby’s die gevoed werden met een formule gebaseerd op zuivel antilichamen begonnen te produceren voor diabetes.

Zoals we zagen bij het ontstaan van allergieën wordt caseïne, het eiwit dat in koemelk zit, aangevallen door ons eigen immuunsysteem. Het lichaam ziet het eiwit als een bedreiging en ruimt het op, dat is waar het afweersysteem voor is!

Helaas lijkt een bepaald eiwit dat in onze alvleesklier voorkomt verdomd veel op caseïne waardoor het lichaam dat goede eiwit ook begint op te ruimen. Het lichaam vernietigt zo dus de eigen alvleesklier waardoor het lichaam uiteindelijk niet meer zelf insuline kan produceren.

De studies laten zien dat genen ook een belangrijke rol spelen hierbij, maar dat zuivel de bepalende trigger is.

In Puerto Rico bijvoorbeeld, waar ongeveer 95% van alle pasgeboren baby’s op koemelk gebaseerde formule krijgen, komt er 10 keer zoveel meer diabetes type-1 voor dan bijvoorbeeld in Cuba, waar bijna alle baby’s aan de borst van moeder lurken 5 5. Cows' milk, diabetes connection bolstered http://www.thefreelibrary.com/Cows'+milk,+diabetes+connection+bolstered.-a055165308 × .

In Nederland alleen al hebben 1 miljoen mensen diabetes en elke week komen daar 1000 gevallen bij 6 6. Diabetes in cijfers https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers × . Veel mensen denken nog steeds dat het krijgen van diabetes enkel botte pech is. Maar wat jij ’s ochtends aan de ontbijttafel over je muesli schenkt heeft daar dus meer invloed op dan je zou verwachten.

Hoe zit het met eieren?

Eieren zijn raar. Technisch gezien is het geen zuivelproduct, maar voor het gemak wordt het wel vaak in dit hokje gestopt.

Een ei is niets meer dan een voortplantingscel van een kip. Hmm… we eten ons eigen niet bevruchte eitje ook niet op. Maar waarom bakken en koken we de niet bevruchte eieren van die arme kippen dan wel?

Eiproducenten doen er alles aan om eieren in een goed daglicht te zetten in de media. En het schijnt ze nog te lukken ook.

Zo’n 10 jaar geleden werden eieren nog als ‘slecht’ bestempeld. Inmiddels lijken ze weer geaccepteerd te zijn door diëtisten en de media.

Want begrijp me niet verkeerd. Eieren bevatten zeker goede voedingsstoffen zoals luteïne, eiwitten en heel veel mineralen en vitamines. Maar… deze voedingsstoffen zijn ook allemaal gemakkelijk binnen te krijgen via plantaardig voedsel.

Ondertussen zitten eieren vol met slecht cholesterol, zo’n 200 mg per ei! En alhoewel ik zelf eieren als laatste heb laten gaan uit mijn dieet mis ik ze eerlijk waar geen moment. Sterker nog, ik kan nu zelfs misselijk worden van de geur.

En verder zijn er verschillende studies die suggereren dat het eten van 1 ei per dag gelijk staat aan het roken van 5 sigaretten per dag als het aankomt op levensverwachting.  7 7. https://nutritionfacts.org/video/eggs-vs-cigarettes-in-atherosclerosis/ × 8 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3105270/pdf/kwq368.pdf × 9 9. http://www.med.mcgill.ca/epidemiology/hanley/c609/articles/EggyolkPlaqueSmoking.pdf ×

Naast het feit dat eieren niet persé aan je gezondheid bijdragen, is het ook een smerige business.

In Nederland zijn de legbatterijen gelukkig verboden. Maar de meeste eieren worden gelegd door kippen die amper het buitenlicht zien, waarvan de snavel gekapt wordt en waarbij ze bijna geen frisse lucht krijgen. 

legbatterij

Een legkip heeft beweegruimte van iets meer dan de grootte van een A4tje. Bron: peta.nl

Als je dierenleed dus afkeurt kun je eigenlijk alleen nog maar biologische eieren kopen.

Vergeet daarnaast niet dat veel eieren ook verwerkt worden in producten zoals cake, muffins, sauzen etc. Volgens de wet mogen deze eieren wél uit de in Nederland verboden legbatterijen komen waardoor je deze hel alsnog in stand houdt.

Zuivel schopt onze hormoonhuishouding door elkaar

Melkkoeien krijgen hormonen ingespoten zodat ze tot wel 20 keer zoveel melk produceren als dat ze normaal zouden doen. En waar komen al die hormonen vervolgens terecht? Jawel, in jouw lijf.

Wetenschappers vermoeden dat deze overvloed van hormonen nu oorzaak is van verschillende vormen van kanker in de geslachtsorganen en het vroegtijdig ongesteld worden van meisjes.

Een handig diagram laat resultaten zien uit the China Study 4 4. T. Colin Campbell, The China Study (Dallas: BenBella Books, Inc., 2006). × . Deze resultaten zijn daarna nogmaals bevestigd in andere studies:

Risico op borstkanker neemt toe als een vrouw…Een dieet dat voornamelijk bestaat uit dierlijk voedsel en bewerkte koolhydraten…
…Op jonge leeftijd voor het eerst menstrueert…verlaagt de leeftijd van de eerste menstruatie
…op late leeftijd de menopauze in gaat…stelt het moment van de menopauze uit
…grote hoeveelheden vrouwelijke hormonen in haar bloed heeft…doet de hoeveelheid vrouwelijke hormonen toenemen
…een hoge bloed cholesterol waarde heeft…laat de bloed cholesterol waarde stijgen

In andere woorden, vrouwen in het Westen consumeren gemiddeld gezien teveel zuivel waardoor ze veel jonger ongesteld worden en later de overgang ingaan. Hierdoor zijn ze langer blootgesteld aan vrouwelijke hormonen als oestrogeen en progesteron die de kans op borstkanker aanzienlijk vergroot.

En ja, deze hormonen zijn ook voor mannen schadelijk.

Je zou dus hormoonvrije melk kunnen drinken als dit überhaupt in Nederland verkrijgbaar zou zijn (ik heb het nog niet kunnen vinden). Maar melk heeft nog veel meer gezondheidsnadelen, die je inmiddels al gelezen hebt.

Zuivel is slecht voor je hart

Melk is net als vlees doordrenkt met verzadigd vet en cholesterol dat ervoor zorgt dat je aderen en hart langzaam dichtslibben.

Haal je vinger eens door een warme cheesecake heen.

Gedaan?

Dat is wat je voelt als je je vinger door de plaque heen zou halen dat zich heeft afgezet in je aderen als je teveel verzadigd vet en cholesterol consumeert. YUK!!

Mocht je nog niet bekend zijn met deze informatie dan begrijp ik dat dit allemaal een beetje deprimerend kan zijn. Het geeft niet en het is zeker nog niet te laat om een aanpassing te maken in je dieet.

Je lichaam is zeer veerkrachtig. Door minder of beter helemaal geen zuivel meer te consumeren voor enkele weken of maanden, zul je merken dat je lichaam zich van binnenuit gaat reinigen.

Vandaag de dag zijn er gelukkig tal van goede plantaardige alternatieven voor zuivel (ja, zelfs kaas!) zodat je in de overgangsperiode jezelf niet hoeft te pijnigen.

Het volgende artikel gaat over de impact van zuivelconsumptie op ons milieu. Mocht dit artikel je nog niet overtuigd hebben dat je beter geen zuivel kunt eten dan moedig ik je aan om dat artikel te lezen:

Hoe Zuivel Ons Milieu Op 5 Manieren Kapot Maakt – Deel 3/3

Voetnoten

 1. Wie is lactose intolerant? http://www.minusl.nl/lactose-intolerantie/wie.html
 2. Andrew Weil, M.D., “Does Milk Cause Cancer?,” citing a Study by Ganmaa Davaasambuu, M.D., Ph.D., Weil Lifestyle, LLC, http://www.drweil.com/drw/u/id/QAA400175
 3. Borstkanker in cijfers https://www.kwf.nl/kanker/borstkanker/Pages/default.aspx
 4. T. Colin Campbell, The China Study (Dallas: BenBella Books, Inc., 2006).
 5. Cows' milk, diabetes connection bolstered http://www.thefreelibrary.com/Cows'+milk,+diabetes+connection+bolstered.-a055165308
 6. Diabetes in cijfers https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers
 7. https://nutritionfacts.org/video/eggs-vs-cigarettes-in-atherosclerosis/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3105270/pdf/kwq368.pdf
 9. http://www.med.mcgill.ca/epidemiology/hanley/c609/articles/EggyolkPlaqueSmoking.pdf

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

5 reacties voeg reactie toe

 1. Dit is de grootste onzin ooit. Slechte onderzoeken, geen significant bewijs dat zuivel de oorzaak is en met vooroordelen conclusies getrokken. Kijk alsjeblieft deze video: https://www.youtube.com/watch?v=Rx9lZKSACFc&t=

  Hier wordt met wetenschappelijk onderzoek alles ontkracht wat je hierboven hebt geschreven.

  • Jammer dat je zo oordelend en negatief reageert Steven, is helemaal niet nodig man.

   Voor de leek is het lastig om zelf door de onderzoeken heen te gaan en te bekijken wat nu echt de feiten zijn. Daarom geloof ik zo in het principe ‘follow the money’.

   Persoonlijk luister ik daarom liever naar wetenschappers/artsen die op non-profit basis onderzoek doen en onderzoeken ordenen zoals Michael Greger, Neal Barnard en Dean Ornish dan naar een jongen als Jeff Nippard die waarschijnlijk een miljoenenbusiness heeft draaien en daardoor juist bevooroordeeld naar de wetenschap kijkt. Dit is hoe Greger het doet: https://nutritionfacts.org/faq/

 2. Hoi Maik, amandelnelk in m’n koffie en plantaardige Yoghurt die ik al. Nog geen lekkere plantaardige kaas kunnen vinden en heb je tips voor de vervanging van zure room en Crème fraîche?

Laat Een Reactie Achter