Dit is mijn all-time favorite vegan snack: bananenbrood, met gedroogd fruit en zaden.

Van huis uit ben ik echt opgegroeid met cake, taart en andere slechte zoete lekkernijen.

Toen ik het recept van dit bananenbrood voor het eerst maakte was ik in de zevende hemel. Inmiddels heb ik het naar eigen smaak aangepast en ik weet zeker dat jij er ook van gaat smullen.

Smeer een goede laag échte pindakaas op je plak, neem er een bak koffie bij en laat de gelukshormonen de vrije loop!

Recept Afdrukken
Bananen Brood
Maaltijd Snack
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 50 minuten
Porties
brood
Ingrediënten
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 180 ml water
  • 150 gram volkoren speltmeel mag ook ander volkoren meel zijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • 35 gram zonnebloempitten
  • 35 gram lijnzaad
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 30 gram kokosbloesemsuiker mag ook een andere natuurlijke zoetstof zijn
  • 3 (over)rijpe bananen
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 theelepels wijnsteenbakpoeder mag ook normaal bakpoeder zijn
  • 5 medjoul dadels in stukjes
  • 5 gedroogde vijgen in stukjes
Maaltijd Snack
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 50 minuten
Porties
brood
Ingrediënten
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 180 ml water
  • 150 gram volkoren speltmeel mag ook ander volkoren meel zijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • 35 gram zonnebloempitten
  • 35 gram lijnzaad
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 30 gram kokosbloesemsuiker mag ook een andere natuurlijke zoetstof zijn
  • 3 (over)rijpe bananen
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 theelepels wijnsteenbakpoeder mag ook normaal bakpoeder zijn
  • 5 medjoul dadels in stukjes
  • 5 gedroogde vijgen in stukjes
Instructies
  1. Zet de chia zaad in een bakje met 100ml water en laat dit minstens 10 minuten staan zodat het een gelvormige structuur krijgt.
  2. Verwarm de oven voor op 180C graden.
  3. Zeef het meel in een grote vetvrije kom en voeg hier de bakpoeder, kokosbloesemsuiker, kaneel, kardemom, zonnebloempitten en lijnzaad aan toe.
  4. Prak in een aparte kom de bananen fijn en meng dit met het chiazaad mengsel, de rest van het water en vanille extract.
  5. Voeg het bananenmengsel, dadels, vijgen en meel samen en meng net zolang totdat het een mooie beslag is. Giet het beslag in een (siliconen) cakeblik en verdeel de pompoenzaadjes er overheen.
  6. Bak het bananenbrood in 50 minuten af totdat het goudbruin is. Check met een sateprikker of de binnenkant gaar is (als er geen beslag meekomt is hij gaar).
  7. Laat het brood een paar minuten afkoelen en snij dan een goede plak af. Heel erg lekker met een goede lik echte pindakaas!

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

4 reacties antwoord

  1. Ha Maik, ik had geen dadels en vijgen, hiervoor in de plaats rozijnen en goij bessen gebruikt i.p.v chiazaad, ongekookte zwarte quina gebruikt. Zelfs zonder bakpoeder (hierdoor wel iets minder luchtig) heerlijk! De biologisch gemende notenpasta van de Aldi erop, smullen maar!

    • Super Wil. Dat is precies waar je naartoe wilt: het recept als leidraad gebruiken en werken met de ingrediënten die je in huis hebt. Was de quinoa na het afbakken wel gaar trouwens?

Laat een reactie achter