Dit is serieus een van onze favoriete vegan snacks en we zorgen er altijd voor dat we een exemplaar af hebben gebakken.

Speciaal lekker in de ochtend met een goed gezette bak koffie en een beetje besmeerd met pindakaas. Maar stiekem kunnen we elk moment van de dag wel een plak op!

Dit is een van de 60 recepten uit ons boek De Vegan Revolutie. Interesse? Klik hier om het boek te bestellen.

Recept afdrukken

Bananenbrood met Dadels & Vijgen

Bereidingstijd 20 minuten
Passieve tijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 10 plakken
Gang Dessert, Nagerecht, Ontbijt, Snack, Tussendoortje
Bijzonderheden Notenvrij, Olievrij, Sojavrij

Ingrediënten

  • 2 theelepels chiazaad
  • 200 ml water
  • 150 gram volkoren meel, kamut, emmer, spelt, tarwe, boekweit
  • 3 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 20 gram gebroken lijnzaad
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 20 gram (dadel)suiker, optioneel
  • 2 – 3 overrijpe geprakte bananen
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 dadels, in stukjes
  • 3 vijgen, in stukjes
  • 1 theelepel pompoenpitten

Instructies

  • Combineer de chiazaad en 100 ml water in een kopje en zet het minstens 10 minuten weg totdat het een puddingachtige structuur heeft gekregen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Meng het meel en het bakpoeder in een grote kom. Voeg de specerijen, de zaden (behalve de pompoenpitten), en suiker toe, en roer het goed door elkaar.
  • Combineer in een andere kom de banaan, het overige water, de chia gelei, en het vanille extract.
  • Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng alles goed totdat je een mooi beslag hebt. Voeg de stukjes dadel en vijg toe. 
  • Giet het beslag in een (siliconen) cakevorm en strooi de pompoenpitten eroverheen. 
  • Zet de cakevorm in de voorverwarmde oven en bak 50 minuten totdat het brood goudkleurig is. Prik met een prikker in het midden om te zien of het brood gaar is vanbinnen. Haal het uit de oven en laat het goed afkoelen voordat je het aansnijdt.  

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

11 reacties voeg reactie toe

  1. Ha Maik, ik had geen dadels en vijgen, hiervoor in de plaats rozijnen en goij bessen gebruikt i.p.v chiazaad, ongekookte zwarte quina gebruikt. Zelfs zonder bakpoeder (hierdoor wel iets minder luchtig) heerlijk! De biologisch gemende notenpasta van de Aldi erop, smullen maar!

    • Super Wil. Dat is precies waar je naartoe wilt: het recept als leidraad gebruiken en werken met de ingrediënten die je in huis hebt. Was de quinoa na het afbakken wel gaar trouwens?

  2. Lekker recept Maik. Alleen jammer dat je wel gluten promoot in dit recept. Gluten zijn hormoonverstoorders en heel slecht voor onze darmen… misschien ook goed om je daar in te verdiepen voor een nóg betere gezondheid! (www.energiekevrouwenacademie.nl)

    • Nee hoor, gluten zijn voor de meeste mensen prima om te eten en verstoren de hormoonhuishouding niet – mits de gluten zitten in onbewerkte plantaardige voeding. Sterker nog, mensen missen een kans om gezonder te worden door glutenvrij te eten. Dit komt omdat veel glutenrijke voeding heel veel vezels bevat. Deze vezels zorgen voor een gezond microbioom in onze darmen dat allerlei gezonde stofjes afscheidt die ons lichaam beschermen tegen van alles: https://youtu.be/T_L53h-cpBs

      Maar ik lees graag je wetenschappelijke bronnen die aantonen dat gluten hormoonverstoorders zijn. Je kunt ze hier in de reacties delen.

  3. Hai, bedoel je bij het volkorenmeel een van deze soorten want je noemt er meerdere ?
    Wil het graag proberen!
    Groetjes Antoinette

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept