Wij Nederlanders spreken het uit als hummus of hoemoes, maar in Israël en het Midden-Oosten (waar dit recept oorspronkelijk vandaan komt) spreken ze het uit als ‘goemoes’.

Hummus, hoemoes, goemoes, het maakt allemaal niet uit. Deze dip is echt de heilige graal van de veganist en überhaupt van de mensheid als je het mij vraagt.

Romig, vol van smaak, voedzaam én ook nog eens super healthy (als je het met mate eet natuurlijk).

Het geheim van echte goede hummus? Gebruik tahin! Ook wel bekend als sesampasta geeft dit zoveel meer smaak aan je dip.

Je kunt de hummus met van alles en nog wat eten. Mijn favorieten zijn volkoren pitabrood, wortel, bleekselderij en cherrytomaatjes.

Recept afdrukken

Homemade Hummus

Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 1 bak
Gang Dip
Bijzonderheden Veganistisch

Ingrediënten

  • 300 gram kikkererwten, bij voorkeur zelf geweekt en gekookt, anders uit pot of blik
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 180 gram tahin
  • 50 ml vers citroensap
  • 100 ml water
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 mespunt cayennepeper
  • snufje zout

Instructies

  • Doe de knoflook, tahin, citroensap en water in een keukenmachine en mix totdat je een glad geheel hebt.
  • Voeg de kikkererwten, komijnpoeder en cayennepeper toe en mix nogmaals totdat je weer een glad mengsel hebt. Je kunt de hummus verdunnen naar wens met wat extra water.
  • Strooi wat zout naar smaak over de hummus en mix nog een keer goed.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

4 reacties voeg reactie toe

  1. Dank je wel voor je positiviteit en je recepten Maik. Ik word er altijd weer blij van!

  2. Tot mijn verbazing geen olie in dit recept. Blij mee want ik gruwel van zichtbaar vet.
    Echter hierdoor lijkt het me wel veel minder lang houdbaar, nietwaar?
    Toevallig heb ik nu zelf een variant gemaakt met een hand geweekte cashewnoten, een blik kikkererwten, sap van een citroen en een limoen, zout peper en zwarte sesampitjes. Mijn eerste hummus, zelfbedacht.
    Tevens ook zonder olie, maar vrees dat ik het dus max 48 u kan bewaren.

    Ook ik waardeer jullie/je mailtjes, het inspireert me 🙂

    Hoe lang kun je het bewaren?

    • Klopt, deze hummus is minder lang houdbaar dan die uit de supermarkt. Of dit met de olie te maken heeft weet ik niet, ik denk eerder door het gebrek aan conserveringsmiddel. Je kunt het inderdaad 2 – 3 dagen bewaren.

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept