Een vraag die veel mensen bezighoudt is hoe het precies zit met vleesvervangers.

Ik heb door de jaren heen het schap van de vleesvervangers steeds groter zien worden en dat maakt de keuze er niet altijd makkelijker op.

Hoe weet je nou of een vleesvervanger echt een goede vleesvervanger is? En is elke vleesvervanger standaard veganistisch of kan er nog wel dierlijk materiaal in voorkomen? Zijn vleesvervangers gezond? En passen ze eigenlijk wel binnen de vegan lifestyle?

De beste vleesvervanger aller tijden

Toen ik een aantal jaar geleden stopte met het eten van vlees, gooide ik in plaats van een biefstukje, een groenteburger in m’n mandje.

Thuis aangekomen bakte ik de burger op, maar ik geef ik eerlijk toe, een sappig biefstukje smaakte nog altijd beter. Vandaar dat ik er een flinke dot mayo op flanste en ja, met een goede dot mayo krijg je alles wel weg.

champignonburgerDoor de jaren heen verfijnde ik mijn smaak en ontdekte ik op een gegeven moment de champignon burgers van het merk Koolen. Tot op dit moment zijn deze burgers nog steeds mijn favoriet, zeker in een pitabroodje met sla, tomaatjes en vers gemaakte hummus.

Het leek voor mij de beste vleesvervanger te zijn.

Totdat ik eind 2015 besloot om ook zuivel en eieren te laten staan. Veel vleesvervangers zijn gemaakt met kippenei -of melkeiwit waardoor ik deze vervangers niet meer wilde eten.

Het zette me aan het denken en ik begon de vleesvervanger niet meer zien als vervanger voor vlees, maar meer als ongezonde lekkernij waar ik me af en toe tegoed aan kon doen.

De beste vleesvervanger bleek voor mij een volwaardig plantaardig dieet te zijn.

Een dieet dat bestaat uit volwaardige, onbewerkte plantaardige voeding in zijn puurste vorm. Vleesvervangers horen daar helaas niet in thuis. Dit is een belangrijk aspect dat je moet begrijpen als je echt gezond wilt gaan leven.

Het is een beetje hetzelfde als zeggen dat je vegan bent en vervolgens McFries besteld met ketchup. Ondanks dat het vegan food is, draagt het niet bepaald bij aan je gezondheid.

Af en toe zondigen moet kunnen maar het is belangrijk om te onthouden dat de beste vleesvervanger aller tijden een volwaardig plantaardig dieet is.

Alle begin is moeilijk

Toch vind ik vleesvervangers een mooie uitkomst voor vleeseters die hun teen in het koude water willen dippen. De structuur en smaak zijn enigszins herkenbaar en bij sommige gerechten kan een vleeseter het verschil niet eens proeven.

Dit opent een deur naar een beeld dat niet elk gerecht persé vlees hoeft te bevatten. Zeker gerechten als lasagne, nasi of chili con carne.

Ook stilt het de trek van een eventuele honger naar vlees (zo was het bij mij in ieder geval).

Hoe herken je een goede vleesvervanger?

Het is belangrijk om te onthouden dat vleesvervangers in de categorie bewerkte voeding vallen.

Zoals bij alle bewerkte voeding is het belangrijk om de ingrediëntenlijst goed te bestuderen. Veel vleesvervangers bevatten namelijk veel rommel waarvan je de naam nauwelijks kunt uitspreken en dingen als suiker en verdikkingsmiddelen.

Let ook op dat de meeste vleesvervangers niet vegan zijn, wat dus betekent dat er eieren of zuivel in verwerkt zijn. Hiermee support je dus nog steeds de gruwelijkheden van de zuivelindustrie.

Zelf eet ik meestal vleesvervangers van Koolen en van De Vegetarische Slager. Deze twee merken gebruiken over het algemeen de minste rommel, maar ondanks dat blijf ik het altijd zien als ongezonde snack en niet als volwaardige voeding.

Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager vind ik overigens een inspirerend voorbeeld van hoe iemand die op een boerderij opgroeit, toch zijn idealen die hij door de jaren heen geleerd heeft overboord kan gooien.

Conclusie

Vleesvervangers zijn een mooi middel om vleesliefhebbers te laten beleven dat ze helemaal niets hoeven te missen als ze het vlees één of meer dagen achterwege laten.

Maar, we moeten wel blijven onthouden dat vleesvervangers geen volwaardige voeding zijn. Het is altijd beter om echte groenten, granen, peulvruchten etc. te eten. Je eigen vegan burgers maken blijft nog altijd het beste én lekkerste.

Zie het dus als een handige, snelle snack die je zo af en toe eens eet, dan is er niets aan de hand.

In het artikel heb je mijn favoriete vleesvervangers kunnen lezen. Wat zijn jouw favorieten? Deel ze hieronder in de reacties!

Photo Credit:
De Vegetarische Slager
Koolen

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

23 reacties voeg reactie toe

  1. Santa Maria seasoning mix for crispy chicken…. in de oven met “kip” stukjes….. heerlijk, mijn favoriet!

  2. (sojavrije) tempeh, tofu, falafal, jackfrute (AH en Indische tko) en linzen (vervanger v gehakt in pastas) zijn voor mij de ideale vleesvervangers. Lekker Indische, javaans/Surinaams gekruid!! 😋😋

  3. Sojavrije tempeh en tofu, waar vindt je die? Tempeh en tofu is gemaakt van sojabonen Janny

      • Bij Albert-Hein kun je biologische tofu (tahoe) kopen. Het wordt ook wel sojakaas genoemd omdat het net als kaas is gefermenteerd.
        Koop het eens kant en klaar gemaakt bij een toko en vraag wat je moet kopen om het zelf lekker te maken.

    • Bij Albert-Hein kun je biologische tofu (tahoe) kopen. Het wordt ook wel sojakaas genoemd omdat het net als kaas is gefermenteerd.
      Koop het eens kant en klaar gemaakt bij een toko en vraag wat je moet kopen om het zelf lekker te maken.

  4. Peasmakerstukjes, gemaakt van erwten en tuinbonen. Het neemt de smaak aan van de kruiden waarin je het marineert. Je kunt het bestellen bij een bedrijf peasmaker.nl. 2 veganisten die dit ontwikkeld hebben
    Maik en Jessica, ik denk dat jullie het ook wat vinden als variatie, misschien kennen jullie het al

  5. Goedenmorgen.
    Beyond burgers vindt ik lekker.
    De maaltijden van plant b heb ik besteld super lekker en ruimvoldoende de kleine portie voor 1 persoon

  6. Hallo Maik ik volg jullie al een tijdje en met plezier! Wij eten ook vegetarisch, bijna helemaal veganistisch. Probleem bij de burger van Koolen is dat er gluten in zitten. Dat is voor ons best een puzzeltje. Mijn man kan geen gluten verdragen. Er zijn maar weinig kant en klare veganistische vleesvervangers die glutenvrij zijn en dan ook nog lekker zijn. Dus wij maken meestal zelf wat. Maar misschien heb je nog een tip? Of misschien kun je Koolen en de Veganistische slager eens benaderen met de vraag of ze ook glutenvrije produkten op de markt kunnen brengen. Wij hebben dat al eens gedaan, maar als particuliere eenling heb je niet zoveel invloed.
    Met vriendelijke groet Bep

  7. Ik vind de Byond burger en de worstjes ervan het lekkerst.Verder de kipstukjes en gehakt van de vegetarische slager en de spekjes van vivera.Verder eet ik liever alleen groente met aardappelen omdat ik niet altijd er iets bij hoef te hebben.

  8. Het artikel mag nu ook aangevuld worden met
    – in alle verwerkte voeding zoals burgers zit nu ook insectenmerl verwerkt! Onder schuilnamen zoals dierlijke proteïnen
    Wie wil dat nu in hemelsnaam tussen zijn kiezen

    • Denk je dat de plantaardige vleesvervanger fabrikanten dat gaan toevoegen aan hun producten? Lijkt me een groot risico omdat dit vroeg of laat ontdekt wordt en er imagoschade geleden wordt.

  9. Als veganisten heb ik wij ( mijn partner en ik) regelmatig vleesvervangers van Vivera gegeten ze liggen nog in de diepvries. Ze zijn heerlijk. Maar op het moment eten we eerder bonen linzen noten enz. Met veel groente. Om de dieren en het leed te besparen ben ik zeker heel blij met de vervangers. Voor mensen idd die nog graag dat stukje dier willen eten maar toch ook weer liever niet.
    Groetjes Roger en Margit

  10. Mijn favorieten zijn inderdaad ook de peasmakerstukjes
    Het sausijsenbroodje hiervan is een lekkere snack
    Verder maak ik af en toe Seitan, kan overal in verwerkt en jackfruit is ook lekker als afwisseling maar geen eiwitvervanger.
    Maar ook de veldbonenburger van ah en als je x makkelijk wil eten de snitzel (zijn eigenlijk wel van alle producten altijd goed)
    Groet heleen

  11. Wij zijn dol op de maaltijden van Vegan Masters. Ze hebben ook glutenvrije maaltijden. Hun missie om de wereld te “veganizen” met zo min mogelijk verspilling is een mooi en oprecht streven.

  12. Shoarma maken van oesterzwammen…die op een pizza met allerlei groenten! En voor de beste falafel: ga naar een winkel die gerund wordt door mensen die uit het midden oosten komen. Daar zijn linzen en kikkererwten e.d. ook veel voordeliger en in grotere hoeveelheden te koop.

  13. Ik scan alle producten met de yuca-app en zo zie je alles zelfs welke bewaarmiddelen, kleurstoffen, suiker, vetten erin zitten. Super app.🥕

Laat Een Reactie Achter