Vraag aan een willekeurig iemand die niet met plantaardig leven bezig is wat voor beeld zij hebben bij vegan of veganisten. Grote kans dat het antwoord is: hippies, extremisten, moralisten, ongezond, saai, geitenwollen sokken types, worteleters.

En alhoewel er zeker vegans zijn die in bovenstaande categorie vallen denk ik dat er momenteel een groot misverstand heerst over vegan en veganisme.

Vegan is namelijk zoveel meer dan het niet meer eten van dierlijk voedsel, het niet gebruiken van dierlijk materiaal (zoals leer) of het niet bijwonen en gebruiken van dieren voor plezier.

Het Gaat Niet Om Perfectie

Een veganist kiest voor het veganisme en daardoor is het een overtuiging. Overtuigingen stemmen altijd voort uit keuzes en daarom is het carnisme (het eten van vlees) ook een overtuiging.

Maar een simpele keuze zoals wat we in onze mond stoppen zegt veel meer over de waardes die wij als individu belangrijk vinden.

In mijn ogen gaat het veganisme daarom veel verder dan het naleven van wat regels. Want of je het veganisme nu uitdraagt of niet, ik denk dat de wereld een mooiere plek wordt als we meer bewust gaan leven.

En dat is wat ik mensen vaak probeer uit te leggen: het gaat om de intentie en niet om de perfectie.

Ik krijg weleens vragen gesteld over wanneer je jezelf nu veganist mag noemen.

Mijn antwoord is meestal: zodra je met een open en onbevooroordeelde blik naar de wereld om je heen kunt kijken en je gedrag geleidelijk durft aan te passen aan de waardes die jij belangrijk vindt.

De meeste mensen geven veel om dieren, om rechtvaardigheid, en om de waarheid.

Daarom is het veganisme zo’n mooie levensovertuiging omdat het deze drie waardes totaal in ere laat.

Maar Moet Je Dan Eerst Helemaal Het Perfecte Leven Leiden Voordat Je Jezelf Vegan Mag Noemen?

Nee, wat mij betreft niet.

Nogmaals, de definitie van vegan zoals ik het zie: zodra je met een open en onbevooroordeelde blik naar de wereld om je heen kunt kijken en je gedrag geleidelijk durft aan te passen aan de waardes die jij belangrijk vindt.

Dat betekent dus dat mensen die nog wel zo af en toe dierlijke producten gebruiken, naar de dierentuin gaan of nog een oude leren riem dragen zich van mij persoonlijk vegan mogen noemen. Zeker als je je beseft dat het onmogelijk is om in de wereld van vandaag 100% vegan te leven.

perfectie

Nogmaals, vegan draait niet om perfectie zoals bij deze zuilenrij, maar om intentie. Credit: Chris Brignola

Onze economie is zo ongeveer gecentreerd op het gebruik van dieren. Daarnaast zijn er veel dierlijke producten verwerkt in producten waar je het niet van zou verwachten.

Zo zit snoep vaak vol gelatine dat meestal gemaakt wordt van varkenshuid. Veel kleding bevat leer en zoiets onschuldigs als wijn bevat soms ei.

Maar Het Misverstand Gaat Verder…

Tot nu toe heb ik het alleen gehad over het niet gebruiken van dieren in wat voor vorm dan ook, wat min of meer de spil vormt van het veganisme.

Vegans zijn mensen die op een bewuste manier willen leven en compassievol willen omgaan met onze kostbare planeet en haar inwoners.

Naast het gebruik van dierlijke producten zijn natuurlijk nog veel meer zaken die onze aarde naar de kloten helpen. Veganisten proberen ook met die zaken rekening te houden.

Dan heb ik het bijvoorbeeld over dingen als:

  • het vermijden van palmolie
  • bewust bezig zijn met het kopen van eerlijke kleding
  • het kiezen van dierenproefvrije cosmetica
  • een duurzame energieleverancier kiezen
  • proberen zo duurzaam mogelijk te reizen

En ook hier geldt weer: het is in de huidige wereld onmogelijk om het perfect te doen. Palmolie zit bijvoorbeeld in zoveel producten verwerkt dat je vaak niet eens doorhebt dat het erin zit (shampoo bijvoorbeeld).

En hoe reis je duurzaam als vliegtickets zoveel malen goedkoper zijn dan treinkaartjes?

Vegan Is Wat Mij Betreft Daarom Per Definitie Niet Zwart-wit Te Zien

Vegan is een reis naar een bewuster, compassievoller leven dat niet alleen goed is voor jezelf, maar ook voor anderen om je heen.

mindful

Misschien kunnen we ons focussen op de mooie wereld die we nu hebben en vanuit die gedachte anderen te inspireren. Credit: Simon Migaj

Helaas heeft elke overtuiging altijd een groep extremisten die dingen wel zwart-wit zien en anderen veroordelen voor de keuzes die ze maken. Het veganisme is daar zeker geen uitzondering in.

Deze mensen reageren vaak vanuit emotie en ik kan dat helemaal begrijpen als je ziet hoe erg de situatie is omtrent dierenwelzijn. Maar op de lange termijn is dit geen slimme strategie omdat we mensen hiermee alleen maar afschrikken.

Langzaam maar zeker zal de goodness die deze lifestyle met zich meebrengt doorsijpelen in de maatschappij en tot die tijd is de situatie accepteren zoals deze is en ons focussen op datgene dat al wél goed gaat het enige dat we kunnen doen.

Respecteer Elkaar Want Uiteindelijk Willen We Allemaal Hetzelfde

De boodschap die ik graag wil meegeven met dit artikel is dat vegan een benaming is voor een groter geheel dat we soms nog weleens uit het oog verliezen doordat we ons teveel focussen op de kleine details.

Uiteindelijk willen we diep van binnen allemaal hetzelfde: vrede voor alles dat op aarde leeft, genoeg geld om leuke dingen te doen, voldoende eten en drinken, een dak boven ons hoofd, een uitmuntende gezondheid en goed gezelschap in de vorm van vrienden en familie.

Iedereen volgt hierin zijn/haar eigen pad en dat is oké. Respect hebben voor elkaar is uiteindelijk het fundament voor positieve verandering als je het mij vraagt.

En ik geloof dat bovenstaande het beste mogelijk is door meer mindful en bewust te leven.

Verder geloof ik er ook in dat het een avontuur is. Een avontuur zonder einde, maar wel met een begin. En dat begin is voor jou misschien wel hier en nu.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

25 reacties voeg reactie toe

  1. Als ik dit verhaal zo lees is vegan zijn zoiets als een hippie zijn, ik zie veel overeenkomsten in je verhaal. Waar ik veel moeite mee heb is dat wij in ons deel van de wereld een overvloed aan alles hebben en een ander deel van de wereld onder erbarmelijke omstandigheden moet leven. Je leeft maar 1x in dit leven en iedereen zou zich gelukkig en veilig moeten kunnen voelen vind ik. Ik merk dat ik mij ga afzonderen van mensen, wat ik om mij heen zie maakt mij boos, verdrietig en somber.

    • En daarom is vegan zijn zo’n mooie stap omdat je direct kunt bijdragen aan een betere wereld. De wereld perfect maken kan niemand en onrechtvaardigheid zal helaas altijd blijven bestaan, maar een positieve vegan mindset kan je heel gelukkig maken. Accepteer daarnaast dat je soms somber bent, dit is menselijk, hoort bij het leven en er is niks mis mee.

  2. Ik zit soms heerlijk mijn vegan middaglunch te eten. Er komen non vegans de kantine in. Ze beginnen gelijk over mijn eten en ik heb zeg verder helemaal niks over hun.
    Ik maak geen opmerkingen over dat hun kadavers op hun brood hebben liggen of melk voor de kalfjes is. Ik zeg niks maar hun beginnen. Wat kun je daar aan doen?
    Ik ben al boos geworden erover dat ze mij met rust laten over mijn voedsel keuze maar dat helpt ook niet.
    En niks zeggen helpt ook niet dan gaan ze gewoon verder.

    • Heb ik in het begin ook vaak meegemaakt….ik zeg hun dat ik letterlijk niemand kwaad doe ermee en vraag of ze eens willen proeven 🙂

    • Hoi Patrick,

      Vervelend zeg. Als ik in jouw positie zou staan en ik echt lastig gevallen zou worden, zou ik dit zeer duidelijk maken dat ik hier niet van gediend ben.

      Ik zou niet persé boos worden – dit willen ze vaak uitlokken – maar gewoon heel duidelijk zijn dat ze ermee moeten stoppen.

      Doen ze dit niet dan kun je het eventueel hoger opzoeken bij je manager bijv. en aangeven dat je wordt lastig gevallen en dat het moet stoppen.

      Als dit ook niet helpt kun je wellicht overwegen bij een ander bedrijf te gaan werken – misschien drastisch, maar als ze zo met personeel omgaan zou ik daar persoonlijk nooit willen werken.

      Of je kunt bijv. lekker buiten of op een andere plek je lunch eten.

      Succes man!

      Maik

      • heel vervelend inderdaad! Soms krijg ik ook agressieve reacties van carnivoren. Ik begrijp werkelijk niet waarom mensen altijd vijandig en agressief tegenover vegetariërs/ veganisten moeten reageren, terwijl wij hun keuze wel respecteren. Ik denk dat er veel vooroordelen meespelen. Misschien moet je ze gewoon – op een vriendelijke manier- waarom ze er een probleem mee hebben, en vragen of ze jouw keuze kunnen respecteren zoals jij ook hun keuze respecteert. Ook al is het soms vervelend dat wij steeds moeten uitleggen waarom, soms helpt het. Misschien kun je hen ook vragen waarom ze hun keuze maken voor vlees en zuivel. Je kunt het met elkaar eens worden dat je het oneens met elkaar bent, en gewoon elkaar respecteren. Soms kom je dan tot hele leuke gesprekken en wederzijds begrip. En als ze je toch agressief blijven benaderen, zou ik inderdaad met het hoger management gaan praten.

    • Ik heb ook zo’n collega. Van het woord vegan knapt ze al bijna uit haar vel. Mijn eten noemt ze troep. Van mij mag ze mijn eten troep noemen het zal me een vegaworst zijn. Ik heb ook een collega die al 30 plus jaar vegetariër is ze zijn even oud. Moet je raden wie er beter uit ziet….. de vegetariër ziet er stukken jonger uit dan degene die uit haar vel knapt van het woord vegan. Leven en laten leven zulke mensen.

      • Jammer Monique, bizar dat mensen zo oordelend kunnen zijn. Je zal maar zo in het leven staan..

      • Hallo, ja dat is denk ik voer voor psychologen…. vermoedelijk voelt zij onbewust dat vlees eten niet klopt, en jij houdt haar dus eigenlijk een spiegel voor. Ze is denk ik eigenlijk boos op zichzelf vanuit een soort onvermogen om zelf de knop om te zetten. Ik heb boze reacties meegemaakt op een feest (!!) Van mensen die me helemaal niet kennen, puur door het feit dat ik wat anders kreeg voorgeschoteld. Hetzelfde fenomeen treedt overigens in werking als je een elektrische auto hebt 😉

  3. Ja, we hebben het allemaal wel meegemaakt die onverwachte agressieve reactie op het woord vegan. Ik denk dat de meeste omnivoren zich bewust of onbewust toch schuldig voelen voor het dierenleed want af en toe komt er daarover toch een documentaire op de tv en het wordt nu ook stilaan duidelijk hoe slecht de intensieve veehouderij is voor de planeet. Het woord vegan is voor hen bijna een beschuldiging dus gaan ze zich onmiddellijk verdedigen door vegans te ridiculiseren of te beschuldigen.
    Na een eerste onvriendelijke beschouwing over vegans komt gewoonlijk de vraag “waarom? ” (Het klinkt hen zo ongelooflijk in de oren dat jij die ze een normale mens waarden plots vegan geworden bent) . Persoonlijk waren de redenen
    1.dierenleed
    2.planeet
    3.gezondheid.
    Ik heb gemerkt dat planeet beter aanvaard wordt dan dierenleed en gezondheid ook, dus als mij de vraag wordt gesteld draai ik het lijstje om dan blijft er tenminste nog hoop op een beetje dialoog.. Want het doel is toch van geaccepteerd te worden en daarna misschien wel te overtuigen.

    • Eens, en herkenbaar!
      Maar ik denk dat er ook nog een bepaald achterhaald imago rondom veganisme hangt, alsof we allemaal extremistische ‘linkse’ hippies zouden zijn ;-D (de termen ‘links’ of ‘rechts’ vind ik overigens ook behoorlijk achterhaald)

  4. Mooi artikel Maik,
    Precies drie jaar geleden Vegan gaan eten vnl vanwege mijn gezondheid.Ben nu 75 jaar en had toch liever gezien dat ik deze wetenschap en leefstijl jaren geleden was gestart.Maar als je voor een onderzoek komt voor de laatste keer vanwege leeftijd en men zegt ja dat klopt met 70 jaar is dat toch?En je zegt ik ben 75 geeft dat toch wel een blij gevoel.Ik heb het artikel gedeeld met onze kinderen ook zij zijn steeds duurzamer in het leven gaan staan en daar ben ik beslist heel trots op.
    Je recepten gebruik ik steeds met veel plezier en smaak.
    Zie naar veel meer uit.

    • Geweldig Henny, inspirerend om te lezen. Ga zo door, hopelijk nog vele gezonde jaren voor jou.

  5. Je stelt jezelf (als veganist) boven mensen die een andere keuze maken. En mensen die anders kiezen zijn vaak niet zomaar mensen, maar zijn veelal ook specialisten op hun gebied.

    Tevens leven planten ook. Maar dat zal dan wel weer ‘anders’ zijn.

    Ook zie ik de term duurzaam langskomen links en rechts. Plantaardig is in heel veel gevallen verre van duurzaam. Kost ook bos, biodiversiteit, etc. Wellicht moeten mensen wat gaan onderzoeken links en rechts.

    • Ik denk als mensen gaan oordelen of felle kritiek geven, Dat heeft te maken met zelfontwikkeling & intelligentie.
      Als je keuze is om als veganist door het leven te gaan, dan heb je doorgaans positieve doelen voor ogen. Of je gezondheid, of je wilt niet bijdragen aan dierenleed. Het heeft echt niets te maken met je beter voelen dan een ander.
      Ik ben veganist, maar als iemand anders die ik tegenkom verteld dat hij alleen maar vlees eet en het daar geweldig op doet, prima toch!
      Wie ben ik om te oordelen. En iemand overtuigen die ergens niets van wil weten heeft nog nooit gewerkt. Laten we als carnivoren & vegans lief zijn voor elkaar. Zodat we in ieder geval bijdragen aan een beetje vrede in de wereld.

      • Eens, dat is denk ik ook een vooroordeel dat breder leeft, dat veganisten zich beter zouden voelen dan niet-veganisten.
        Dat is totaal niet aan de orde, en niet de reden waarom mensen daarvoor kiezen.
        Omdat vegetariërs en veganisten zich om de een of andere reden altijd gedwongen worden zich te verdedigen en altijd moeten uitleggen waarom, ontstaat misschien dit beeld.
        Terwijl andersom we andere mensen toch ook niet agressief benaderen omdat ze andere keuzes maken?
        Als we dat meer zouden doen…wedervragen stellen, waarom mensen WEL kiezen voor vlees en zuivel, zouden we dan meer begrip en minder vooroordelen over ons heen krijgen? Ik vraag het me af…
        Verder ook eens dat plantaardig niet perse duurzaam is. Dus dat betekent bewuste keuze maken. Zoals palmolie vermijden inderdaad, e.a. Maar de footprint is wel vele malen kleiner.
        Ik krijg vaak de reden dat vegetariërs/ veganisten slecht zouden zijn omdat er voor soja veel oerwoud gekapt wordt.
        Dat klopt; soja wordt vooral verbouwd voor VEEVOER!!! , dus voor vleeseters!
        Vegetariërs/ veganisten eten echt niet alleen maar soja! En als we dat doen, gebruiken we maar een PAAR PROCENT van de soja productie; zelf eet ik overigens bijna geen soja omdat ik hier vanwege PDS niet goed tegen kan.
        Dus je moet zeker kritisch blijven, zowel als veganist als niet-veganist, maar vaak wordt niet gecheckt of het wel klopt wat men zegt.

  6. Dit is geen oordeel, maar als je af en toe Wel dierlijk voedsel nuttigt en dan jezelf wel Vegan noemen, heel apart. Begrijpelijk dat de hospitality er niks meer van snapt, persoonlijk tegen mij gezegd door vele (sterren)chefs. Wat je wel kan zeggen is dat je zoveel mogelijk probeert Vegan te leven. Alle beetjes helpen, en als iemand die stap neemt, kan je dat alleen maar toejuichen. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, is gedurfd, helemaal in deze tijden van iedereen hetzelfde en plastic. Perfectie is saai, helemaal mee eens. Dan is er geen ruimte voor flexibiliteit/verandering.
    Vegan extremisten? Alsof ze bomaanslagen plegen om hun gelijk te tonen 😉 Beetje bizarre vergelijking, omdat dit nowadays echt overal in de wereld gebeurt, waaronder Ukrainie.
    Ben erg benieuwd of mijn reactie geplaatst wordt haha! Vorige niet, dus schijnbaar worden andere meningen hier niet getolereerd 😀 Iedereen hier is al goed bezig, succes verder en bedankt namens alle dieren! 🙂

    • Ik bedoel meer te zeggen dat zelfs vegans af en toe ongemerkt iets dierlijks eten of gebruiken omdat het in heel veel dingen zit. Neem bijvoorbeeld autobanden. Daar zit vaak dierlijk materiaal in verwerkt. Ga je dan als veganist geen auto meer gebruiken? In mijn ogen schiet je dan je doel voorbij. Als je stelselmatig bewust dierlijke dingen eet snap ik dat het raar is om jezelf veganist te noemen.

      Je vorige reactie hebben we niet bewust niet geplaatst, kennelijk merkte het systeem het aan als spam of iets dergelijks. Andere meningen worden wel degelijk getolereerd.

  7. Toch klopt dat ‘dierenvriend’ niet. Als je weet wat er ontgonnen moet worden op al die planten te verbouwen en hoeveel diersoorten dat kost.

    • Eens, dat is denk ik ook een vooroordeel dat breder leeft, dat veganisten zich beter zouden voelen dan niet-veganisten.
      Dat is totaal niet aan de orde, en niet de reden waarom mensen daarvoor kiezen.
      Omdat vegetariërs en veganisten zich om de een of andere reden altijd gedwongen worden zich te verdedigen en altijd moeten uitleggen waarom, ontstaat misschien dit beeld.
      Terwijl andersom we andere mensen toch ook niet agressief benaderen omdat ze andere keuzes maken?
      Als we dat meer zouden doen…wedervragen stellen, waarom mensen WEL kiezen voor vlees en zuivel, zouden we dan meer begrip en minder vooroordelen over ons heen krijgen? Ik vraag het me af…
      Verder ook eens dat plantaardig niet perse duurzaam is. Dus dat betekent bewuste keuze maken. Zoals palmolie vermijden inderdaad, e.a. Maar de footprint is wel vele malen kleiner.
      Ik krijg vaak de reden dat vegetariërs/ veganisten slecht zouden zijn omdat er voor soja veel oerwoud gekapt wordt.
      Dat klopt; soja wordt vooral verbouwd voor VEEVOER!!! , dus voor vleeseters!
      Vegetariërs/ veganisten eten echt niet alleen maar soja! En als we dat doen, gebruiken we maar een PAAR PROCENT van de soja productie; zelf eet ik overigens bijna geen soja omdat ik hier vanwege PDS niet goed tegen kan.
      Dus je moet zeker kritisch blijven, zowel als veganist als niet-veganist, maar vaak wordt niet gecheckt of het wel klopt wat men zegt.
      Wat ontginning betreft: Het intensieve akkerbouw model is iets waar ik het ook niet mee eens ben, net als jij. Er worden veel pesticiden en nitraat gebruikt, slecht voor de bodem, de lucht, onze gezondheid, en ja, teveel ontginning. Ik zou persoonlijk liever zien dat we naar een permacultuur systeem gaan met voedselbossen, pluktuinen, permacultuur boomgaarden en rotatie akkerbouw, aquaponics, etc etc. Met deze vorm van landbouw herstel je de bodem, die daardoor CO2 en stikstof gaat OPSLAAN ipv uitstoten! , verbeter je de biodiversiteit van de bodem en het land, en verhoog je de productie, zonder dat je mest of chemicaliën nodig hebt! Hoe super is dat? Alleen heeft de overheid en hebben de banken de boeren na de ruilverkaveling gedwongen om steeds meer te intensiveren. Dus ik vind ook dat overheden en banken ook een grote bijdrage moeten leveren om boeren te helpen om betere keuzes te kunnen maken.
      En wij… wij kunnen ze alleen maar helpen door bewust te gaan stemmen en bewuste keuzes te maken als we boodschappen doen.

    • Wat ontginning betreft: Het intensieve akkerbouw model is iets waar ik het ook niet mee eens ben, net als jij. Er worden veel pesticiden en nitraat gebruikt, slecht voor de bodem, de lucht, onze gezondheid, en ja, teveel ontginning. Ik zou persoonlijk liever zien dat we naar een permacultuur systeem gaan met voedselbossen, pluktuinen, permacultuur boomgaarden en rotatie akkerbouw, aquaponics, etc etc. Met deze vorm van landbouw herstel je de bodem, die daardoor CO2 en stikstof gaat OPSLAAN ipv uitstoten! , verbeter je de biodiversiteit van de bodem en het land, en verhoog je de productie, zonder dat je mest of chemicaliën nodig hebt! Hoe super is dat? Alleen heeft de overheid en hebben de banken de boeren na de ruilverkaveling gedwongen om steeds meer te intensiveren. Dus ik vind ook dat overheden en banken ook een grote bijdrage moeten leveren om boeren te helpen om betere keuzes te kunnen maken.
      En wij… wij kunnen ze alleen maar helpen door bewust te gaan stemmen en bewuste keuzes te maken als we boodschappen doen.

      • En tot slot… iedereen doet wij hij/ zij kan/wil op hun eigen manier, dus dat is toch prima?
        Niemand kan het perfect doen, en dat hoeft misschien ook niet. Het gaat om de intentie.

        Misschien moeten we wel gewoon af van de labeltjes ‘vegetatier’, ‘veganist’, ‘pescotarier’ en ‘carnivist’ (die kende ik zelf nog niet…).
        Zelf probeer ik die termen dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

        Het is soms alleen nodig als ik dieetwensen moet doorgeven zodat het mensen het begrijpen. Ik eet ook nog glutenvrij om medische redenen, dus dat is soms wel lastig 🙂

  8. Vegan is zeker niet zwart-wit, maar het maakt wel dat je alles weer eens opnieuw evalueert. Ik kijk naar mijn katje – het laatste in een 50 jaar lange rij – dierenleed? dierenmisbruik? Dat zeker niet, maar met welk recht laat ik een katje uit de opvang op vier-hoog wonen? Ik heb geen recht, ik heb hooguit de verantwoordelijkheid voor een dier dat het anders veel slechter had. Ik zie mezelf ook niet als ‘eigenaar’ van een dier, zoals de wet zegt. We zijn nooit eigenaar van onze gelijken.

Laat Een Reactie Achter