Veel mensen die met de vegan lifestyle beginnen vragen zich af wanneer ze zich veganist mogen noemen.

Mag je wel of geen vlees, vis of zuivel? En wat zijn nou precies de regels?

Wikipedia meldt het volgende over vegetarisme:

Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees (inclusief gevogelte), vis, schaaldieren en insecten eet, of voedsel waarin deze voedingsmiddelen in zijn verwerkt. Bijproducten van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel in kaas, kwark ed. en gelatine, worden ook uit de voeding weggelaten.

Vegetarisch stremsel wordt wel toegestaan en dit wordt op het etiket vermeld. In plaats van vlees en vis eet men plantaardig voedsel als fruit, groenten, granen, peulvruchten en noten, eventueel aangevuld met vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vegetarisme

 

En het volgende over veganisme:

Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Als zodanig gelden ten eerste delen van het dierenlichaam of producten die daarvan vervaardigd zijn (zoals vlees, gelatine, leer, bont en wol) en ten tweede door dieren voortgebrachte producten, zoals zuivel en honing.

Vaak worden alternatieven gevonden in het gebruik van plantaardige voedingsmiddelen en materialen. De meeste veganisten keuren ook exploitatie van dieren en wreedheid jegens dieren af, zoals het vasthouden van dieren voor entertainment of ter gebruik als proefdier.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Veganisme

 

Kort samengevat eet je als vegetariër dus geen vlees, vis of bijproducten die ontstaan bij het slachten. Als veganist eet je helemaal geen dierlijke producten (dus ook geen kaas etc.) en maak je geen gebruik van leer, bont etc.

Maar zoals met elke lifestyle moet je een beetje soepel met de ‘regels’ omgaan is mijn idee. Je moet doen wat goed voor jou voelt!

De 80/20 regel

Zelf leef ik als veganist, maar mijn dagelijkse keuzes evolueren nog steeds elke dag. Omdat onze maatschappij nog niet in ingericht op deze lifestyle leef ik daarom volgens de 80/20 regel. 80% van de tijd hou ik me aan de ‘regels’. 20% van de tijd overschrijd ik de ‘regels’.

Laat ik het daarom heel simpel houden: de regels, die maak je zelf. Zolang je maar bewust bent van je keuzes is het naar mijn mening goed wat je doet.

Bij een traditioneel dieet moet je je vaak aan strikte regels houden. Maar laten wij mensen daar nou net een gigantische hekel aan hebben. In het begin gaat het nog wel, maar na verloop van tijd ebt de wil om de regels op te volgen langzaam weg.

Dit komt doordat de mens maar een beperkte hoeveelheid wilskracht per dag heeft.

Je kunt wilskracht een beetje vergelijken met slaap. Net zoals je met slaap energie krijgt die aan het einde van de dag op is, werkt dit ook met wilskracht.

De meeste mensen zijn uitgerust na een goede nachtrust en op dat moment is de wilskracht het grootst. Gedurende de dag echter put je beetje bij beetje uit de wilskracht reserve. ’s Ochtends is het dan ook makkelijk om “nee” te zeggen tegen dat lekkere taartje, maar ’s middags wordt dat al veel lastiger.

wilskracht

(Bron: http://www.precisionnutrition.com/understanding-willpower)

Je snapt dat om bovenstaande redenen een dieet met strikte regels daarom niet werkt.

De sleutel zit ‘m in het aanleren van de juiste gewoontes. Een gewoonte is gedrag dat automatisch gaat, zoals bijvoorbeeld ademen. Maar ook tandpasta op je tandenborstel doen of je veters strikken als je je schoenen aantrekt zijn gewoontes. Je denkt er niet meer over na.

Als je dit nu ook met je voeding doet zul je zien dat het in het begin lastig is, maar na verloop van tijd denk je er niet meer over na. Je pakt als je trek krijgt geen zakje chips meer, maar een appel. Volledig automatisch.

Het aanleren van nieuwe gewoontes

Het probleem met het aanleren van (nieuwe) gewoontes is dat het vaak tijd kost én dat de voorwaarde is dat je er zelf in moet geloven. Als je dus net begint met de vegan lifestyle is het niet verstandig om direct alle dierlijke voeding links te laten liggen. Je vraagt op dat moment zeer veel van je wilskracht en het is dan ook minder waarschijnlijk dat je het volhoudt.

Beter is om kleine stapjes te nemen, een dag in de week geen vlees bijvoorbeeld. Na die week doe je twee dagen in de week geen vlees etc. Het kost je dan misschien een paar maanden, maar op die manier programmeer je langzaam de gewoonte in je hersenen tot het moment dat je klaar bent om alle dierlijke voeding van het menu te schrappen.

Het grote verschil van deze aanpak in vergelijking met een traditioneel dieet is dat je op een gegeven moment niet anders meer wil. Je bent gewend geraakt aan de nieuwe manier van eten en dat is voor jou op dat moment de standaard.

Maar pas wel op. We houden onszelf maar al te graag voor de gek en soms zijn duidelijke regels juist goed om onszelf op het juiste spoor te houden.

Als je van jezelf weet dat je duidelijke kaders nodig hebt, zorg er dan voor dat je die kaders voor jezelf opstelt. Vaak werkt het goed om je kaders aan mensen om je heen te vertellen. Dit zorgt voor een bepaalde sociale druk waardoor je niet buiten deze kaders valt. Je wilt tenslotte niet afgaan tegenover je vrienden, collega’s of familie.

In welke fase van de vegan lifestyle zit jij en hoe pak jij het leren van nieuwe gewoontes aan? Laat het hieronder in de reacties weten!

photo credit: http://humansarefree.com/2014/12/heres-where-vegetarians-get-their.html

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

13 reacties voeg reactie toe

  1. Hoi Maik,
    bij mij is ‘veganist’ worden ook geleidelijk gegaan. Ik at vroeger al weinig zuivel en eieren (altijd vies gevonden), maar wel (alleen Bijbels reine) dieren; ik mijn geval kip en koe. Geen vis. Maar ik merkte toen ik op kamers ging dat vegetarisch eten met vegaburgers me beter beviel. Langzaam ben ik steeds minder vlees gaan eten en uiteindelijk gestopt. Vegaburgers maken we nu wel eens zelf, maar ik laat ze ook net zo makkelijk weg. Eieren en zuivel probeerde ik ook al te vervangen, maar tot vorig jaar was er een ding waar ik niet af kon blijven….kaas.
    Inmiddels ben ik ook ‘kaasvrij’ en m’n lichaam vind het geweldig. En eindelijk val ik ook verder af.

    Het 80/20-regel idee spreekt me aan. Zelf houd ik, zoals ook veel Engelse veganboeken de 95%-regel aan. Maar in de praktijk is het meer de 99% regel 😉 Maar soms…..een gebakje op ‘t werk of een broodje op het station…..(daar geniet ik dan van en daarna doen we weer normaal (lees plantaardig)……en ja, ik heb toch ook nog een paar leren schoenen die nog goed zijn…..

    • Mooi om te zien dat de lifestyle je veel goeds heeft gebracht Josien.

      En de 80/20 regel kan inderdaad ook 90/10 of 99/1 zijn. Het is denk ik belangrijk dat je vegan bent vanwege de intentie en niet omdat er bepaalde regels zijn die je moet volgen. Mensen (waaronder ik) houden daar niet van en je bent zo minder geneigd om het vol te houden.

      Succes!

      • Ik ben heel beschaamd teruggevallen. 100% vegan begin oktober 2017. Beetje gezondigd kerst 2021. Bijna helemaal weer vlees- en kaaseter sindsdien. Ik had een gastric bypass gehad en zware vitaminepillen daarna. Toch viel mijn haar met bossen uit. Ik trok dat niet, te ijdel. Van binnen ben ik vegan. Van buiten totaal niet meer. Ik ben er erg verdrietig over. Ik wil terug, maar hoe? Bijkomend probleem is dat mijn man maar al te blij is. Hij deed altijd met me mee. Maar niet van harte dus. 😢. Heb je een tip?

  2. Ik eet nu 1,5 maand geen vlees of vis maar ben bijna dagelijks op zoek naar vegan alternatieven. Ik at echt alles. Vlees, vis, kaas, ei, slakken, honing want ja ik lust alles wel….. al met al at ik heel veel dierlijk spul. Ik ben van de een op andere dag gestopt met vlees eten. Ik doe plantaardige boter op mijn brood, eet geen kaas als broodbeleg, bak en kook geen ei meer. Van yoghurt houd ik niet zo en die sojayoghurt wordt het ook niet 😉 Melk dronk ik sowieso weinig. Vind plantaardige melk veel lekkerder. Dat drink ik al jaren. Maar ik eet nogal eens buiten de deur. Op het station, een middagsnack in de stad of uit eten. Geen vlees lukt wel maar bijna alles is met kaas. Ook kookt mijn vriend meestal en die vind het prima om geen vlees op tafel te zetten maar is soms wel met een beetje kaas of een vleesvervanger die niet 100% plantaardig is. Maar heel fijn dat hij vegetarisch mee eet (al eet hij nog steeds vlees als beleg of buiten de deur). Met vegan heeft hij nog wat moeite maar probeert er al wel rekening mee te houden. Maar ik denk dat ik en mijn omgeving daar gewoon in moeten groeien. Ook voor kleding en cosmetica en andere spullen op zoek naar haalbare vegan alternatieven. Die beetje bij beetje worden vervangen.

    • Ik noem mezelf nog geen veganist. Maar ik vind mezelf ook geen vegetarier omdat de vegetariers die ik ken gewoon veel kaas eten en ook niet op dierlijke bij producten letten. Terwijl ik wel bezig ben om op alle fronten zo min mogelijk ingredienten of producten van dieren te gebruiken. Ik voel me momenteel meer een wannabe vegan.

      • Goed bezig Lesley, zo te horen zit het met je intentie wel goed en dat is uiteindelijk het belangrijkste als je deze lifestyle wilt volgen!

  3. Misschien nog een tip om meer en makkelijker richting die 100% te gaan. Er zijn veel goede documentaires die al het leed achter dierlijke producten laat zien. Dit maakt het voor mij bijvoorbeeld heel makkelijk om alle dierlijke producten te laten staan. Ik denk dan aan de leed waar ik dan aan bijdraag. Ik heb soms ook zin in dingen met dierlijke producten erin. Gewoon omdat je het lekker vindt. Maar ik vraag mijzelf dan af of mijn smaakbeleving meer waard is dan een dierenleven… Earthling Ed is trouwens ook een fijn mens om te volgen. Hij legt alles heel goed uit. Dat kan ook helpen.

  4. Hi!

    Sinds ik plantaardig ben gaan eten voelt het steeds als een strijd, ik vind het erg lastig. Wanneer mag ik mezelf nou vegan noemen? Ik verbruik veel energie en merk dat ik tijdens het werken weleens dubbel zie. Een fanatieke vlees-eter was ik al nooit dus het is goed “ vol te houden “. Wel ben ik dol op leren, schoenen, tassen en jassen. Ben ik dan een hypocriet? Ik heb genoeg meegemaakt in mijn leven en tijdens mijn werk op de IC zie ik genoeg ellende dat ik nu op dit moment denk, doe vooral waar jij gelukkig van word! En als dat is plantaardig eten maar wel een leren jas in de kast, who cares? Ik ben niet meer zo zwart wit, er is ook nog een grijs gebied. Alleen leven wij in een maatschappij waarin je snel bevooroordeeld wordt…. Dus ik vind het nog allemaal een beetje lastig….

    • Hi Bloesem,

      Vegan is wat mij betreft geen zwart-wit. Het is een reis, een avontuur naar een bewuster, empathischer en compassievoller leven.

      Iedereen doet dit in zijn/haar eigen tempo en vegan is slechts een label wat je kunt gebruiken om uit te leggen welke waardes en overtuigingen jij kiest.

      100% vegan leven is overigens onmogelijk is de huidige wereld. Het gebruik van dierlijke producten is zo verwoven in ons systeem dat je vaak onbedoeld producten gebruikt waar dieren voor gebruikt zijn.

      En dit is prima.

      Het draait om de intentie en niet perfectie. Blijf eerlijk naar jezelf en volg inderdaad je gevoel, dan komt alles goed.

  5. Het is heel simpel: als veganist bent is er geen 80/100. Dan ben je GEEN veganist. Smokkelen voor je eigen smaakpapillen zou je echt totaal niet willen als je veganist voor de dieren bent

    • Ben ik het wel mee eens, als we toch hokjes moeten stoppen. Ik ben als vegetariër begonnen en toen een tijdje plantaardig gaan ontgiften voor mijn gezondheid. Toen ik in die paar weken per “toeval” een aantal docu’s met dierenleed zag, was ik op slag vegan, ondanks dat ik soms onbewust een foutje maakte door bijvoorbeeld een etiket niet goed te lezen.

      Ik snap dat alle begin moeilijk is, maar veganist ben je voor de dieren en het is ook geen dieet maar een levenswijze. Als je leer draagt (mits je het al had, maar dat is mijn mening, daar zijn niet alle veganisten het over eens) of nog af en toe kaas eet of een stukje vlees zal ik je niet tegenhouden, volg je een (overwegend) plantaardig dieet.

      Begrijp me niet verkeerd, ik juich meer plantaardig alleen maar toe, maar daarmee ben je geen veganist. 80/20 is daarbij geen (bewuste) optie, dan ben je vegetariër of flexitariër. Als veganist zul je nooit 100% zijn, dat klopt, maar het is je intentie om dierenleed te voorkomen, niet om perfect te zijn.

      Het lijkt misschien alsof ik mezelf hier nu tegenspreek, maar er zijn grijze gebieden zoals Maik zelf ook al aangeeft waar je als veganist ook niet om heen kan omdat je dan gewoonweg niet kan deelnemen aan de huidige maatschappij. Ik noem dan als voorbeelden computers en tv’s, auto- of fietsbanden en bepaalde medicijnen (gelatine-capsules of vulstoffen) want ook daar zitten dierlijke stoffen in!

      Al met al ben ik mededogend naar iedereen en laat ik mensen vrij in hun keuze, maar veganisme staat voor iets anders dan alleen maar een (overwegend) plantaardig dieet volgen en dat voor 80% “volhouden”. Maak veganistisch je levensstijl of of doe gewoon je eigen ding als vegetariër/flexitariër.

Laat Een Reactie Achter