Er gaat vrijwel niets boven de geur van versgebakken brood, zeker als je het zelf hebt gebakken. Het bakken van brood is eigenlijk vrij makkelijk, helemaal als je een broodbakmachine hebt.

Zelf gebruik ik al jaren met plezier een machine van het merk Primo die inmiddels niet meer verkrijgbaar is, maar hier vind je een vergelijkbaar exemplaar.

Als je zonder machine je brood bakt ben je uiteraard langer bezig en persoonlijk weerhoudt mij dat ervan om zelf brood te gaan bakken. Vandaar dat ik liever een machine gebruik zodat ik elke week vers brood heb.

Het leuke aan zelf brood bakken is dat je wederom eindeloos kunt variëren. Zoals dit recept voor een verrukkelijk volkoren noten-rozijnen brood.

TIP: Omdat er geen broodverbeteraar en andere rommel in je brood zit droogt deze sneller uit. Bewaar het daarom in een vochtige theedoek op een donkere plek en eet het binnen 2 dagen op. Je kunt het ook invriezen als je het langer wilt bewaren. Of je kunt kleinere broodjes maken, maar dan zul je wel vaker moeten bakken.

Recept afdrukken

Volkoren Noten Rozijnen Brood

Bereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 5 minuten
Porties 1 brood
Bijzonderheden Veganistisch

Ingrediënten

Als je kiest voor een kant-en-klare broodmix

  • 1 pak kant-en-klaar volkoren broodmix
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram gemengde noten
  • 350 ml lauw-warm water

Als je kiest om zelf de ingrediënten bij elkaar te zoeken

  • 500 gram volkoren spelt -of tarwemeel
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram gemengde noten
  • 350 ml lauw-warm water
  • 7 gram gedroogd gist
  • snufje zout

Instructies

  • Snij de noten in grove stukken en week het samen met de rozijnen in een schaaltje water. 
  • Bij het gebruik van een broodbakmachine:
  • Voeg het benodigde water, broodbakmix of meel, gist en zout in de broodbakmachine en kies het volkoren programma. 
  • Zodra de machine het aangeeft giet je de rozijnen en noten af en voeg je deze toe aan het deeg. 
  • Bij het gebruik van de oven:
  • Voeg alle ingrediënten (behalve de rozijnen en noten) toe aan een grote kom/deegmixer, of verwerk de ingrediënten op een schoon werkblad. Begin rustig met het mengen van het meel, water, gist en zout en kneed dit in ongeveer 15-20 minuten tot een bal.  
  • Giet de noten en rozijnen goed af, voeg ze in de laatste 5 minuten toe aan het deeg en mix het geheel goed. Doe de deegbal in een schone kom en dek af met plasticfolie of een vochtige theedoek. Laat 20 minuten rijzen.  
  • Haal de bal uit de folie en kneed het tot de vorm waarin je het wilt bakken. Leg het deeg in een bakblik of op een stuk bakpapier op een ovenplaat. Laat het nogmaals met een stukfolie of vochtige doek over het deeg 40 minuten rijzen. 
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 30 minuten. Als het brood aan de bovenkant bruin wordt, is het gaar.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept