Er gaat vrijwel niets boven de geur van versgebakken brood, zeker als je het zelf hebt gebakken. Het bakken van brood is eigenlijk vrij makkelijk, helemaal als je een broodbakmachine hebt.

Zelf gebruik ik al jaren met plezier een machine van het merk Primo die inmiddels niet meer verkrijgbaar is, maar hier vind je een vergelijkbaar exemplaar.

Als je zonder machine je brood bakt ben je uiteraard langer bezig en persoonlijk weerhoudt mij dat ervan om zelf brood te gaan bakken. Vandaar dat ik liever een machine gebruik zodat ik elke week vers brood heb.

Het leuke aan zelf brood bakken is dat je wederom eindeloos kunt variëren. Zoals dit recept voor een verrukkelijk volkoren noten-rozijnen brood.

TIP: Omdat er geen broodverbeteraar en andere rommel in je brood zit droogt deze sneller uit. Bewaar het daarom in een vochtige theedoek op een donkere plek en eet het binnen 2 dagen op. Je kunt het ook invriezen als je het langer wilt bewaren. Of je kunt kleinere broodjes maken, maar dan zul je wel vaker moeten bakken.

Recept Afdrukken
Volkoren Noten-Rozijnen Brood
Volkoren-Noten-Rozijnen-Brood-vierkant
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 3 - 4 uur
Porties
brood
Ingrediënten
Als je kiest voor een kant-en-klare broodmix
  • 1 pak kant-en-klaar volkoren broodmix
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram gemengde noten
  • 350 ml lauw-warm water
Als je kiest om zelf de ingrediënten bij elkaar te zoeken
  • 500 gram volkoren spelt -of tarwemeel of kies een glutenvrij graan zoals maïs voor een glutenvrije optie
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram gemengde noten
  • 350 ml lauw-warm water
  • 7 gram gedroogd gist
  • snufje zout
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 3 - 4 uur
Porties
brood
Ingrediënten
Als je kiest voor een kant-en-klare broodmix
  • 1 pak kant-en-klaar volkoren broodmix
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram gemengde noten
  • 350 ml lauw-warm water
Als je kiest om zelf de ingrediënten bij elkaar te zoeken
  • 500 gram volkoren spelt -of tarwemeel of kies een glutenvrij graan zoals maïs voor een glutenvrije optie
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram gemengde noten
  • 350 ml lauw-warm water
  • 7 gram gedroogd gist
  • snufje zout
Volkoren-Noten-Rozijnen-Brood-vierkant
Instructies
  1. Week de rozijnen en noten in een schaaltje water tot het moment dat ze bij het deeg kunnen.
  2. Doe het benodigde water en daarna de broodmix (of het volkoren meel, het gist en het zout) in de broodbakmachine en kies het volkoren programma op je broodbakmachine.
  3. Zodra de machine dit aangeeft giet je de rozijnen en noten af en voeg je ze toe aan het deeg.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

Laat een reactie achter