Snij de noten in grove stukken en week het samen met de rozijnen in een schaaltje water.
Bij het gebruik van een broodbakmachine:
Voeg het benodigde water, broodbakmix of meel, gist en zout in de broodbakmachine en kies het volkoren programma.
Zodra de machine het aangeeft giet je de rozijnen en noten af en voeg je deze toe aan het deeg.
Bij het gebruik van de oven:
Voeg alle ingrediënten (behalve de rozijnen en noten) toe aan een grote kom/deegmixer, of verwerk de ingrediënten op een schoon werkblad. Begin rustig met het mengen van het meel, water, gist en zout en kneed dit in ongeveer 15-20 minuten tot een bal.
Giet de noten en rozijnen goed af, voeg ze in de laatste 5 minuten toe aan het deeg en mix het geheel goed. Doe de deegbal in een schone kom en dek af met plasticfolie of een vochtige theedoek. Laat 20 minuten rijzen.
Haal de bal uit de folie en kneed het tot de vorm waarin je het wilt bakken. Leg het deeg in een bakblik of op een stuk bakpapier op een ovenplaat. Laat het nogmaals met een stukfolie of vochtige doek over het deeg 40 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 30 minuten. Als het brood aan de bovenkant bruin wordt, is het gaar.