Rösti (spreek uit reusjti) is een nationaal gerecht van Zwitserland. Het is een aardappelkoek die met name door het Duitstalige deel van de bevolking wordt gegeten.
Iedereen die weleens op wintersport is geweest kent dit gerecht wellicht wel. Wat je dan ook wel zou weten is dat het verre van vegan is.
De oorspronkelijke rösti wordt vaak gemaakt met spek, kaas, ui en appel en in de boter of reuzel gebakken.
Maar omdat rösti wel heerlijk is bedacht ik een kleurrijke én 100% plantaardige versie!
Vegan Rösti
Ingrediënten
- 1 grote aardappel met schil, geraspt
- 1 grote zoete aardappel met schil, geraspt
- 1 ui, geraspt
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Rasp de aardappels en ui met een keukenmachine als je die hebt, doe het anders met de hand. Doe de ingrediënten in een grote kom en mix alles goed door elkaar.
- Zet een koekenpan met een goede antiaanbaklaag op het vuur en schep vier rösti's in de vorm van kleine pannenkoekjes in de pan. Druk het mengsel in de pan plat met een spatel en bak de rösti's op laag vuur 3 minuten per kant of totdat ze gaar zijn. Haal de rösti's uit de pan en herhaal totdat het mengsel op is.
- Je kunt er ook voor kiezen om een grote rösti te bakken in plaats van kleintjes. In dat geval bedek je de hele koekenpan met het mengsel. De rösti omdraaien in de pan is in dit geval wel meer een uitdaging.
- Serveer en eet terwijl de rösti nog warm is. Lekker met vegan mayo en wat bosui.
Worden de ingredienten gemixt(met een mixer dus) of gemengd?
Gemengd!
Lijkt me heerlijk die röstikoekjes. Waar bak ik het in ? Welke olie ?
Ik gebruik zelf geen olie om te bakken Carla. Zie dit artikel: https://www.veganrevolutie.nl/olie/
Je kunt de rösti in een pan met anti-aanbaklaag prima zonder vloeistof bakken (zet het vuur niet te hoog!). Mocht dat niet lukken dan kun je water of een kleine beetje sojasaus gebruiken.
Als alternatief kun je de rösti ook in de oven bakken.
Geprobeerd om te bakken in een pan met olie, zoals aardappel rosti. Maar ze vallen uit elkaar en branden heel erg aan. Als je goed kijkt is het plaatje bij het recept ook zwartgeblakerd. Met dit recept maar dan alleen aardappel gaat het wel goed!