Wat ik vaak superlekker vond aan vlees of vis was de smokey flavour. Gerookte zalm, gerookte makreel en vlees van de barbecue met een smokey barbecuesausje. Heerlijk!

Nog steeds ben ik fan van de smokey barbecue saus alleen bevatten de meeste supermarktsauzen veel suiker en andere rommel. Laat staan dat ze vegan zijn. Maar sinds ik dit recept ontdekte laat ik de kant-en-klare sauzen links liggen en heb ik altijd een bak in m’n koelkast staan, just in case.

De saus is echt overal lekker bij dus zorg ervoor dat je genoeg maakt, want het is zo op.

Recept Afdrukken
Vegan Barbecue Saus
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
liter
Ingrediënten
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • ½ rode ui, zeer fijn gesnipperd
  • 900 ml tomatenblokjes uit blik
  • 40 gram kokospalmsuiker
  • 60 ml appelwijnazijn
  • 3 eetlepels rietsuikermelasse
  • 2 eetlepels sojasaus of tamari + extra voor bakken
  • 2 eetlepels ume plum azijn of keukenazijn
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel liquid smoke of gerookte paprikapoeder
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
liter
Ingrediënten
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • ½ rode ui, zeer fijn gesnipperd
  • 900 ml tomatenblokjes uit blik
  • 40 gram kokospalmsuiker
  • 60 ml appelwijnazijn
  • 3 eetlepels rietsuikermelasse
  • 2 eetlepels sojasaus of tamari + extra voor bakken
  • 2 eetlepels ume plum azijn of keukenazijn
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel liquid smoke of gerookte paprikapoeder
Instructies
  1. Verhit een eetlepel sojasaus op middelhoog vuur in een middelgrote pan. Voeg de knoflook toe en fruit deze totdat het begint te glanzen. Voeg de ui toe en fruit ook deze totdat het net glanzig begint te worden. Haal de pan van het vuur.
  2. Doe de knoflook en ui toe in een blender samen met de tomatensaus, kokospalmsuiker, appelwijnazijn, rietsuikermelasse, sojasaus of tamari, ume plum azijn (of keukenazijn), komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Blend totdat het een glad mengsel is.
  3. Giet het mengsel terug naar de pan, breng het aan de kook en zet snel het vuur laag zodra het mengsel kookt. Laat het vervolgens 15 tot 20 minuten sudderen met een deksel op de pan (tegen het spatten), en roer het mengsel af en toe door.
  4. Voeg nu de mosterd, liquid smoke (of gerookte paprikapoeder), zout en peper toe. Haal de pan van het vuur. Laat de saus compleet afkoelen voordat je het overgiet in een pot of fles. Je kunt de saus 10 tot 14 dagen in de koelkast bewaren.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

Laat Een Reactie Achter