Let food be thy medicine and medicine be thy food – Hippocrates

We leven vandaag de dag in een wereld waar we worden bestookt met nieuws over wonderpilletjes, magische diëten en ziekmakend voedsel.

De ene dag moet je jezelf vol op de koolhydraten storten om ze er vervolgens weer af te trainen met een eiwitdieet.

Mocht je in de tussentijd ziek worden dan kun je het beste wat supplementen slikken, is het zo weer over.

In de jungle van voedsel -en gezondheidsclaims zijn we verdwaald geraakt, including myself.

Jaren lang ben ik al op zoek naar de perfecte lifestyle die me een strak lijf, tonnen energie én een algeheel goed gevoel geven. Ik denk dat ik ‘m heb gevonden. Ben je er klaar voor?

De Voordelen Van Een Gezonde Lifestyle

De voordelen van een gezonde lifestyle zijn gigantisch. Ik wil graag dat je weet dat je:

  • Langer kunt leven
  • Er jonger uit kunt zien en je ook zo kunt voelen
  • Meer energie kunt hebben
  • Gewicht kunt verliezen
  • Het cholesterolgehalte in je bloed kunt verlagen
  • Hart -en vaatziekten kunt voorkomen en zelfs kunt terugdraaien
  • De kans op prostaat, borst en andere kankers kunt verkleinen
  • Er goed uit kunt blijven zien op latere leeftijd
  • Diabetes kunt voorkomen en kunt genezen
  • Operaties in veel gevallen kunt voorkomen
  • De noodzaak van medicijnen drastisch kunt verkleinen
  • Jouw botten sterk kunt houden
  • Impotentie kunt voorkomen
  • Een  beroerte kunt voorkomen
  • Nierstenen kunt voorkomen
  • Ervoor kunt zorgen dat je kinderen geen diabetes Type 1 zullen krijgen
  • Constipatie kunt verlichten
  • Bloeddruk kunt verlagen
  • Alzheimer’s kunt voorkomen
  • Artritis kunt verslaan
  • En nog veel meer…

Dit zijn slecht een paar voordelen die je kunt hebben in het leven.

De prijs?

Je dieet aanpassen naar een volwaardig plantaardig dieet.

En nee, dit heb ik uiteraard niet zelf bedacht. Wetenschap heeft aangetoond dat een volwaardig plantaardig dieet de oplossing is voor al onze gezondheidsproblemen vandaag de dag.

Onze grootste uitdaging is echter dat de voedings -en farmaceutische industrie grote belangen hebben bij het feit dat we onjuiste voeding eten. Hierdoor kunnen deze partijen op volledig legale wijze verwarring veroorzaken bij ons, de gewone burger die niets liever wil dan een normaal en gezond leven leiden.

Dat dit schijnt te gebeuren heb ik uit het boek The China Study waarin auteur  T. Colin Campbell zelf geconfronteerd werd met dit soort praktijken. Hem werd duidelijk dat er een groot web van instanties is die het in stand houden van de huidige industrieën en de omzetten die daarmee gemoeid gaan boven de waarheid over onze voeding stellen.

Of het waar is wat hij schrijft kan ik natuurlijk niet bewijzen, ik was er niet bij. Maar als we even niet afgaan op de populaire media, de voeding -en gezondheidsgoeroe’s en ons gezonde verstand zouden gebruiken zou het niet eens zo’n gekke gedachte zijn.

Stel je eens deze denkbeeldige wereld voor:

We leven in een wereld waarin niemand ziek wordt en een ziekenhuisopname is alleen nodig als je een ongeluk krijgt.

Medicijnen slikken is vrijwel overbodig geworden en operaties zijn in uitzonderlijke gevallen nodig.

Iedereen leeft een gezond en gelukkig leven zonder kwaaltjes en welvaartsziektes. De prijs die hiervoor betaald moet worden is dat we geen dierlijke producten meer eten en alleen groenten, fruit, noten, volwaardige granen en peulvruchten eten.

Wat denk je dat de vleesindustrie, de zuivelindustrie, de farmaceutische industrie en de medische wereld van deze denkbeeldige wereld zou vinden?

Deze industrieën draaien triljoenen euro’s en dollars omzet per jaar en je kunt je voorstellen dat ze die omzet niet zomaar zullen opgeven. Zelfs niet als dat zou betekenen dat wij als mensen gezond door het leven kunnen gaan.

Hij die het goud heeft maakt de regels – Tyler Perry

En zelfs als je hier niet in gelooft wil ik je vragen eens om je heen te kijken. Voeding is nog nooit zoveel in het nieuws geweest. Zo zijn de ene dag de vetten onze grootste vijand, dan zijn het weer de eiwitten en dan ineens de koolhydraten. Vervolgens moet je een paar supplementen van dit slikken en dan weer van dat.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar na acht jaar lang ploeteren door de gezondheidsadviezen van iedereen ben ik de weg kwijt geraakt.

Dit komt onder meer door deze industrieën die maar wat graag verwarring zaaien om zo de status quo te behouden.

Daarom geef ik je met alle liefde de 8 (wetenschappelijke) principes over voeding en gezondheid zoals ik die de afgelopen jaren geleerd en ervaren heb.

Voor mij is dit waarheid gebleken en hopelijk heb jij er ook iets aan. I’m just the messenger zullen we maar zeggen 😉

Principe 1: Voeding Kunnen We Niet Zien Als Los Bestandsdeel Maar Als Een Soort Orkest Dat In Harmonie Samenwerkt Met Ons Lichaam

Hoe vaak hoor je wel niet in het nieuws dat er weer een stof is ontdekt die kanker zou veroorzaken? Of dat tomaten hartziektes zouden voorkomen. We kijken met z’n allen veel te moeilijk naar voeding en proberen de magie van de natuur te begrijpen.

Dit gaat niet gebeuren.

De impact die voeding op ons lichaam heeft is zo complex dat je niet kunt zeggen dat een bepaalde stof in voeding een bepaalde uitkomst genereert.

Wel kunnen we bijvoorbeeld zeggen dat groenten en fruit altijd een positief effect hebben op onze gezondheid. En dat junkfood en bewerkte voeding juist slecht is voor onze gezondheid (what else is new?).

In dit geval bekijken we voeding als geheel (een hele appel, een wortel of een kroket). Maar welke exacte stoffen die in dat specifieke voedingsmiddel zitten precies verantwoordelijk zijn is vrijwel onmogelijk om te zeggen.

Voeding bestaat tenslotte uit duizenden complexe stofjes die allemaal hun functie hebben.

Ik denk dat we daarom met een ander oog naar onze voeding moeten gaan kijken en het wat relaxter moeten houden. Het eten van voeding zoals de natuur het voor ons bedoeld heeft is naar mijn mening de oplossing.

Principe 2: Voedingssupplementen Zijn Geen Wondermiddel Voor Een Goede Gezondheid

Zoals je in principe 1 hebt kunnen lezen kunnen we met geen mogelijk zeggen dat een specifiek bestanddeel uit voeding goed of slecht voor ons zou zijn. Het is altijd een samenspel van alle bestanddelen binnen de betreffende voeding.

Toch is de supplementen industrie de afgelopen decennia uit de grond geëxplodeerd met omzetten in de miljarden.

Door supplementen te omarmen heeft de media iets dat ze kunnen vertellen dat mensen willen horen en dokters hebben iets dat ze hun patiënten kunnen voorschrijven.

Supplement

Yeah right…

Hoe vaak zie je wel niet een kop die zegt “Stofje X verlaagt de kans op ziekte Y”. Vervolgens duikt de supplementen industrie hier bovenop en maakt een supplement dat stofje X bevat.

Vervolgens prijst het dit supplement zo aan, met behulp van zogenaamde wetenschappelijke studies, dat het lijkt alsof het heel veel gezondheidsvoordelen heeft.

De industrie laat ons horen wat we graag willen horen. Namelijk dat we ons de hele dag kunnen volstoppen met slechte gemaksvoeding om vervolgens een pilletje te nemen die alle negatieve effecten voor onze gezondheid wegneemt.

Ik hoop dat je begrijpt dat de natuur niet zó makkelijk te foppen is…

Wederom, eet voeding zoals de natuur het voor ons bedoeld heeft en je hoeft je verder niet druk te maken om welke supplementen je nu wel en niet moet slikken. Nature is taking care of you 🙂

Principe 3: Er Bestaan In Principe Geen Voedingsstoffen In Dierlijk Voedsel Die Niet In Planten Zitten

In principe kunnen we stellen dat plantaardig voedsel altijd meer lijkt op plantaardig voedsel dan op dierlijk voedsel. Dit geldt overigens ook de andere kant op.

Zo lijkt vis natuurlijk niet op rundvlees, maar als je vis weer vergelijkt met rijst dan lijkt vis opeens wel weer heel erg op rundvlees.

Vlees bevat, in tegenstelling tot wat je misschien dacht, veel minder voedingsstoffen dan planten. Kijk maar eens naar de tabel hieronder om het verschil te zien:

De samenstelling van voedingsstoffen van planten en van dierlijk voedsel (per 500 calorieën aan energie)

Voedingsstof

Plantaardig Voedsel *

Dierlijk Voedsel **

Cholesterol (mg)  – 137
Vet (g)  4 36
Eiwit (proteïne) (g)  33 34
Betacaroteen (mcg)  29.919 17
Voedingsvezels (g) 31
Vitamine C (mg)  293 4
Foliumzuur (mcg)  1168 19
Vitamine E (mg ATE)  11 0,5
Ijzer (mg)  20 2
Magnesium (mg)  548 51
Calcium (mg)  545 252

* Gelijke delen van tomaten, spinazie, limabonen, erwten, aardappelen
** Gelijke delen van rund, varken, kip en volle melk

(Bron: The China Study, Chart 11.2 pagina 230)

Zoals je kunt zien bevatten planten veel meer anti oxidanten, vezels en mineralen dan dierlijk voedsel. Dierlijk voedsel daarentegen bevat veel meer cholesterol en vet.

Natuurlijk bestaan er ook uitzonderingen zoals noten en zaden die ook vol vetten en proteïnen zitten maar als je goed kijkt zul je zien dat deze vetten en proteïnen wel gezond voor ons zijn.

In de wetenschap zijn er twee vereisten die een voedingsmiddel essentieel voor ons menselijk lichaam maakt:

  • Het voedingsmiddel is nodig om het menselijk lichaam gezond te houden
  • Het voedingsmiddel moet iets zijn dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken en dus via onze voeding binnen moet komen

Een voorbeeld is cholesterol. Wij mensen hebben cholesterol nodig om te functioneren, maar ons lichaam maakt dit uit zichzelf voldoende aan. Dit maakt het dus geen essentieel voedingsmiddel.

Zo bevat dierlijk voedsel vier voedingsmiddelen die planten nagenoeg niet  bevatten:

  • Cholesterol
  • Vitamine A
  • Vitamine B12
  • Vitamine D

Zoals ik net al zei is cholesterol niet noodzakelijk om via onze voeding binnen te krijgen. Hetzelfde geldt voor vitamine A, dit wordt door ons lichaam aangemaakt via betàcaroteen.

Vitamine D maakt ons lichaam aan door blootgesteld te worden aan zonlicht. Beide vitamines zijn overigens giftig dus we kunnen er maar beter op vertrouwen dat ons lichaam dit zelf reguleert dan hier zelf invloed op uit te oefenen.

Vitamine B12 levert echter iets meer problemen op. In principe bevat plantaardig voedsel voldoende van deze vitamine ware het niet dat onze grond tegenwoordig zo uitgeput is dat deze nog weinig voedingsstoffen bevat.

Als je dus geen biologische groenten koopt is de kans groot dat de groenten op uitgeputte grond is verbouwd.

Wetenschappers zeggen echter dat ons lichaam een voorraad voor drie jaar van vitamine B12 opslaat. Als je dus drie jaar of langer geen vlees eet, borstvoeding geeft of zwanger bent wordt aangeraden vitamine B12 supplementen te slikken. Je kunt ook elk jaar je vitamine B waarde laten checken bij de dokter.

Hetzelfde geldt voor vitamine D. In Nederland schijnt in de wintermaanden de zon natuurlijk niet veel en als je veel binnen zit kun je een tekort aan vitamine D krijgen. Het kan dan verstandig zijn een vitamine D supplement te nemen, maar het is natuurlijk beter om als dat winterzonnetje dan schijnt even naar buiten te gaan.

In principe hoef je deze supplementen niet te nemen als je biologische voeding eet en een actieve lifestyle hebt waarbij je vaak buiten bent. Je begrijp dat dit de beste manier is maar mocht je dit niet doen, dan zouden de vitamine B en vitamine D supplementen een oplossing kunnen zijn.

Principe 4: Genen Bepalen Niet Of Jij Ziek Wordt, Genen Functioneren Alleen Als Ze Geactiveerd Worden En Voeding Speelt Hierbij Een Cruciale Rol

We kunnen veilig stellen dat genen de oorsprong zijn van alle ziektes. Genen zijn de code waaruit onze lichamen zijn opgebouwd. Zonder genen zou er geen kanker zijn. Er zou geen diabetes of hartziekten zijn. Maar zonder genen zou er ook geen leven zijn. We kunnen dus niet zonder ze.

Maar omdat genen verantwoordelijk zijn voor de ziektes waar de meesten van ons tegenwoordig aan overlijden worden er honderden miljoenen euro’s gespendeerd om uit te vinden welk gen verantwoordelijk is voor welke ziekte.

Hierbij wordt echter een belangrijk punt vergeten: niet alle genen worden altijd geactiveerd. En als genen niet geactiveerd worden hebben ze geen invloed op onze gezondheid. Wat zorgt er voor dat sommige genen geactiveerd worden en andere niet? Voornamelijk omgevingsfactoren en met name dieet.

Een mooie analogie is dat je genen kunt zien als zaden. Stel je voor dat je een mooi grasveld wilt hebben. Je zaait een stuk land in, maar voordat er gras groeit hebben de zaden water en zonlicht nodig.

Zonder deze factoren zal het gras nooit gaan groeien. Zo werkt het ook met onze genen.

grasveld

Zonder water en zonlicht zal het graszaadje nooit uitgroeien tot gras. Dit geldt ook voor onze genen alleen vervangen we het water en zonlicht voor voeding.

In ons lichaam is voeding de factor die bepaald of een gen geactiveerd wordt of niet, het water voor het gras zeg maar.

Een bewijs hiervoor is onderzoek dat gedaan is naar mensen die emigreren naar een ander land.

Zo waren er in een studie Japanse mannen die volkomen gezond waren toen ze in Japan leefden. Maar eenmaal geëmigreerd naar Amerika kregen deze mannen te kampen met allerlei welvaartsziektes.

De genen van deze mannen zijn hetzelfde gebleven maar doordat de omgeving (en hun dieet) veranderde werden er bepaalde genen geactiveerd.

De uitspraak “Ik heb slechte genen, dus ik ben dik etc.” is dus niet helemaal gegrond. Ongeacht welke genen we hebben kunnen we allemaal onze kansen vergroten om de juiste genen te activeren door de best mogelijke omgeving te creëren voor ons lichaam – oftewel ons lichaam de best mogelijke voeding te geven.

Ik ben alvast begonnen, jij ook 😉 ?

Principe 5: Voeding Heeft Een Substantiële Invloed Op De Effecten Van Schadelijke Chemicaliën

De media staan er vaak vol mee: koppen die schreeuwen hoe kankerverwekkend een bepaalde stof wel niet is. Er bestaat dan ook de perceptie dat door het vermijden van die stoffen de kans op het krijgen van bijvoorbeeld kanker aanzienlijk verkleind wordt.

Een goed voorbeeld is dat veel mensen die ik spreek biologisch vlees eten omdat dit niet vol met antibiotica en hormonen zit. Alhoewel dat waar is weten ze vaak niet dat het gevaar van vlees juist zit in de disbalans van het voedingsmiddel zelf, ongeacht of er chemicaliën in zitten of niet.

Zo kregen mensen – lang voordat er chemicaliën aan onze voeding werd toegevoegd – al meer kanker en meer hart -en vaatziekten doordat ze meer dierlijk voedsel gingen eten.

Een ander mooi voorbeeld is de bezorgdheid rondom acrylamide. Deze stof – die kan ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven de 100 graden – zit bijvoorbeeld in chips.

Er wordt aangenomen dat deze stof kankerverwekkend is. Je zou dus kunnen zeggen dat als je deze stof uit de chips kunt halen, chips ineens een stuk gezonder zou zijn. Maar helaas blijven het nog steeds dezelfde ongezonde en bewerkte aardappelschijfjes die doordrenkt zijn van vet en zout.

Hiermee zoeken we in feite naar een zondebok die onze voeding ongezond maakt. Als we iets niet willen horen is het wel dat iets ongezond voor ons is, zeker niet als het je favoriete eten is. Maar helaas werken de wetten van de natuur niet op die manier.

De koppen in de kranten zullen om die reden blijven bestaan uit voeding die kankerverwekkend is, dat is wat onze aandacht trekt. Maar zodra de kanker verwekt is duurt het nog jaren voordat deze zo groot is gegroeid dat het daadwerkelijk voor problemen zorgt.

Wat helaas niet in de kranten komt is dat hetgeen dat we eten bepaalt hoe snel de kanker groeit of juist afneemt. In andere woorden, voeding bepaalt voor een groot gedeelte of een ziekte uiteindelijk schade doet of niet.

Principe 6: Dezelfde Voeding Die Ziektes In De Beginstadia Kunnen Voorkomen (Voor De Diagnose) Kunnen Ziektes In Een Later Stadium (Na De Diagnose) Stoppen Of Tegengaan

Omdat iedereen (ook ikzelf) wel iemand kent die is gestorven aan kanker of hart -en vaatziekten weet ik dat dit een gevoelig onderwerp is. Je moet daarom weten dat wat ik nu opschrijf ik niet zelf heb bedacht.

De informatie komt uit het boek The China Study geschreven door T. Colin Campbell. De reden dat ik het met je deel is omdat ik denk dat het te belangrijk is om het NIET te delen. Ik was in ieder geval behoorlijk gechoqueerd toen ik dit had gelezen (en alle studies had geverifieerd uiteraard).

Mocht je precies willen weten hoe T. Colin Campbell tot zijn conclusies is gekomen dan raad ik je ten zeerste aan om het boek te lezen.

Kort samengevat komt het erop neer dat T. Colin Campbell onderzoek deed naar het verband tussen voeding en ziekte. Tijdens proeven met ratten kwam hij erachter dat er een verband bleek te zijn tussen de consumptie van dierlijk voedsel (in dit geval koemelk) en kankergroei.

Hij kon letterlijk de kankergroei aan -en uitzetten door de proefdieren wel of geen koemelk toe te dienen.

Net zoals ik had beschreven in de analogie van het gras leek het erop dat koemelk (en dan met name de stof caseïne dat in koemelk zit) het water was dat de kanker deed groeien.

Uiteraard stuitte T. Colin Campbell op heftig verzet met zijn bevindingen. Mede doordat het een gevoelig onderwerp is, maar ook omdat er nog nooit een verband was gelegd tussen voeding en ziekte.

Ook waren deze bevindingen een bedreiging voor de eerder genoemde industrieën. Stel je eens voor dat zoiets morgen op de voorpagina van de krant staat oeh lala…

Nu is het in de wetenschap zo dat proeven op dieren niet bewijzen dat het ook voor mensen zo geldt. Maar daar kwam voor T. Colin Campbell verandering in toen hij een uitgelezen kans kreeg om in China een grootschalig onderzoek te doen onder de bevolking.

Met andere woorden, de proeven die hij in het laboratorium op dieren had uitgevoerd kon hij nu gaan verifiëren op mensen.

Hiervoor verzamelde T. Colin Campbell samen met zijn team ontelbaar veel data van verschillende groeperingen binnen China. Ze verzamelden vanaf 1983 tot aan nu informatie over levensstijl en voeding van 6500 Chinezen uit verschillende regio’s.

Het is het grootste onderzoek over de relatie tussen voeding en gezondheid dat ooit is uitgevoerd onder mensen. Hoe kan het dan toch dat ik er nog nooit van had gehoord? Waarom heb ik dit niet op school geleerd? Ik bedoel, had jij al eens van deze studie gehoord?

In the next ten years, one of the things you're bound to hear is that animal protein is one of the most toxic nutrients of all that can be considered. Quite simply, the more you substitute plant foods for animal foods, the healthier you are likely to be. - T. Colin Campbell

De reden dat de massa hier nog niet van heeft gehoord beschrijft Campbell ook in zijn boek. Zoals we al vermoedden spelen de grote industrieën en overheden hier een hele belangrijke rol in.

Campbell zat dicht bij het vuur en zag met eigen ogen hoe zijn voedingsadviezen in de wind werden geslagen door collega’s die vreesden voor hun baan en een slechte naam in de medische wereld.

En dat terwijl uit het onderzoek duidelijk naar voren kwam dat dierlijk voedsel wel degelijk de boosdoener is als het gaat om westerse ziektes zoals wij die kennen. Hoe T. Colin Campbell tot die conclusie komt kun je het beste zelf lezen in zijn boek, het artikel zou te lang worden als ik dat hier zou beschrijven.

Het is in ieder geval duidelijk dat de meeste Chinezen er een traditioneel dieet op na houden dat bestaat uit groenten, fruit, noten en granen en vrijwel geen dierlijke producten. Het is dan ook shocking om te zien dat de westerse ziektes zoals wij die kennen daar veel minder voor komen.

Je zou kunnen denken dat dit met genen te maken heeft, maar zoals ik hierboven al had beschreven worden Chinezen die naar de westerse wereld emigreren veel vaker getroffen door welvaartsziektes dan wanneer ze in hun thuisland zouden blijven.

Dit laat zien dat voornamelijk de omgeving bepaalt of je ziek wordt en niet zozeer de genen die je bij je draagt.

T. Colin Campbell kwam dus tot de conclusie dat door dierlijk voedsel te eten de kans op chronische ziektes aanzienlijk toeneemt. Hij kwam echter ook tot de conclusie dat sommige ziektes, waaronder kanker, hart -en vaatziekten en diabetes genezen konden worden door de juiste voeding te gaan eten…

Zoals ik al zei, I’m just the messenger, maar talloze goed uitgevoerde wetenschappelijke peer-reviewed studies tonen dit aan. Er zijn in Amerika inmiddels enkele baanbrekende klinieken die chronische ziektes genezen met behulp van een plantaardig dieet.

Een daarvan is de kliniek van Dr. Esselstyn. Deze man, met Nederlandse roots, heeft al ontelbaar veel mensen geholpen waaronder voormalig president Bill Clinton en acteur Samuel L. Jackson.

Lees hier enkele succesverhalen van zijn aanpak (een volwaardig plantaardig dieet). Het succesverhaal van Samuel L. Jackson lees je hier. En het interview met Bill Clinton, Dr. Esselsteyn en Dr. Ornish kun je hieronder bekijken:

(OPMERKING: In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 schijnt Clinton plots geswitched te zijn van vegan lifestyle naar de paleo lifestyle (veel vlees en vis) omdat zijn vrouw Hillary hierop aandrong. Zou de machtige vleesindustrie hierachter zitten? Ik vind het in ieder geval verdacht..)

Deze ‘groten der aarden’ zien in wat echt werkt en ik heb dat inmiddels ook gedaan. Ik hoop dat ook jij gaat inzien dat voeding een veel grotere rol speelt in onze gezondheid dan we met z’n allen (waaronder ik ook) hadden gedacht.

Principe 7: Voeding Dat Een Chronische Ziekte Tegengaat Is Goed Voor Onze Algehele Gezondheid

Wat moest je altijd van je moeder eten als je ziek was? Juist, veel groenten en fruit.

Gek eigenlijk dat we niet standaard veel groenten en fruit eten zodat we in eerste instantie niet eens ziek worden.

Toch denken we nog vaak in het stramien van “ik heb een griepje dus ik moet extra vitamine C slikken”. We willen graag horen dat er per ziekte, griepje of verkoudheid een aparte oplossing is.

De industrieën waar ik het al eerder over had springen hier maar al te graag op in. Ze willen ons natuurlijk zoveel mogelijk verkopen en als ze ons kunnen doen laten geloven dat er voor elk wissewasje wel een pilletje is zijn zij spekkoper.

Maar zo spannend is het allemaal niet.

Er is eigenlijk een simpele oplossing als je jouw gezondheid wilt verhogen en dat is het eten van een volwaardig plantaardig dieet. Er is alleen een nadeel… je kunt geen ziekteverlof meer opnemen 😉

Principe 8: Goede Voeding Zorgt Voor Gezondheid Op Alle Vlakken Van Ons Bestaan

Als je erover nadenkt is het eten van voedsel eigenlijk een van de intiemste dingen die we kunnen hebben met de natuur. Wat we eten is wat we worden. Ons lichaam is opgebouwd uit de voeding die we in onze mond stoppen.

Maar niet alleen goede voeding zorgt voor een gezond lichaam. Ook lichaamsbeweging en mentale gezondheid spelen een rol. Alles is eigenlijk met elkaar verbonden.

maik-dik

Gezond eten heeft niet altijd bovenaan mijn prio lijst gestaan zoals je hier wel kunt zien 😉

Toen ik gezonder ging leven merkte ik direct dat ik meer energie had, daardoor was ik vastberaden om ook gezond te blijven eten en ook meer te blijven bewegen. Het gevolg was dat ik helderder ging denken en dat mijn mentale gezondheid hierdoor beter werd. Dit alles gebeurde doordat ik begon met gezond eten.

Sommige mensen denken vals te kunnen spelen door veel te sporten zodat ze hun slechte voedingsgewoontes kunnen compenseren. Helaas werkt het niet zo omdat alles met elkaar in verbinding staat. Bovendien, waarom zou je de voordelen van gezonde beweging teniet doen met slechte voeding?

Maar het gaat verder.

Door naar een plantaardig dieet te switchen maak je onze planeet ook een stuk gezonder. De vleesindustrie is de grootste vervuiler op aarde en draagt het meeste bij aan het broeikaseffect.

Door plantaardig te eten verlaag je het waterverbruik, het grondgebruik en het gebruik van waardevolle grondstoffen.

Verder verminder je de vervuiling en verminder je dierenleed dat op globale schaal de pan uit rijst.

Een plantaardig dieet staat dus in verbinding met alles. Door een kleine simpele verandering te maken in je leven kun jij ook meehelpen aan het bouwen van een mooiere wereld!

Leuk Allemaal Maik, Maar Hoe Zou Je Dan Moeten Eten?

Eigenlijk is deze vraag zeer simpel te beantwoorden. Toch verbaas ik me telkens weer als iemand weer met een nieuw afval dieet voorbij zie komen (mijn moeder is er goed in) waarbij je dit wel mag en dat niet. Waarbij je precies moet afwegen wat je eet, want stel je voor dat je teveel calorieën binnen krijgt!

Nee, eten moet leuk zijn zonder zorgen over het tellen van calorieën. Word je daar ook niet zo moe van om dat de hele dag te doen?

Gelukkig heb ik goed nieuws voor je: goed eten en gezond zijn is super simpel. Het is eigenlijk zo simpel dat ik het in een zin kan samenvatten:

“Eet volwaardige, plantaardige voeding en eet zo min mogelijk bewerkte voeding met toegevoegde suikers, zout en vet”

Hoeveel je mag eten? Zoveel je wilt!

De natuur heeft ons zo ontworpen dat ons lichaam aangeeft als het vol zit. Het probleem is echter dat we vandaag de dag zoveel bewerkte voeding eten waar vrijwel geen voedingswaarde meer in zit dat het ‘ik-zit-vol-gevoel’ niet van zich laat horen.

Door volwaardige en plantaardige voeding te eten zul je vanzelf merken dat je écht vol zit na een maaltijd. En zo niet? Dan eet je gewoon nog iets meer!

“Ga ik dan wel afvallen?”

Jazeker, door echte voeding te eten neemt je lichaam vanzelf zijn ideale gewicht aan. Als jij nu dus overgewicht hebt zul je zien dat de kilo’s er af vliegen, zeker als je daarbij ook nog aan voldoende lichaamsbeweging doet. Voor mij heeft het in ieder geval wonderen verricht 😀

“Betekent dit dat ik dierlijke producten volledig uit mijn dieet moet verbannen?!”

T. Colin Campbell kwam in zijn China Study tot de conclusie dat de mensen die de minste dierlijke producten consumeerden het gezondst waren. Zelfs wanneer de inname van dierlijke producten maar met 10% afnam. Er is dus al een groot verschil in gezondheid als je wel of geen biefstukje per week zou eten.

Als je dus een optimale gezondheid wilt hebben raad ik je aan om volledig van de dierlijke producten af te stappen. Zelf voel ik me namelijk beter dan ooit.

Maak er echter geen obsessie van. Heeft iemand een keer lekker voor je gekookt terwijl die persoon niet wist dat je vegan was gegaan? Gewoon lekker mee eten! Of als iemand een heerlijke soep voor je heeft gemaakt maar helaas met kippenbouillon dan kun je er natuurlijk prima van eten.

Zelf probeer ik geen dierlijke producten in huis te halen en als ik buitenshuis een keuze heb dan kies ik altijd voor iets plantaardigs. Maar zoals ik al zei doe ik niet obsessief. Onze maatschappij is immers nog niet ingesteld op een plantaardig dieet.

Restaurants bieden meestal wel een vegetarisch gerecht aan, maar veganistische (geen enkel dierlijk product) gerechten zie je nog niet veel. Uiteraard gaan wij daar verandering in brengen toch 😉 ?

Het is belangrijk dat je relaxed bent in je verandering, alleen dat zal het volgen van een vegan lifestyle je makkelijk maken. Zeker als je vaak uit eten gaat.

“Als ik geen vlees, vis en zuivel meer kan eten, wat moet ik dan in vredesnaam eten?!”

Doorgekookte spruitjes? Natte postelein (bleeegh)?

Dit is een vraag die ik vaak gesteld krijg en ik leg het daarom graag hieronder uit zodat je weet waar je moet beginnen als je de verandering wilt maken.

Voor mij was het zeker niet makkelijk in het begin. Als voormalig slagerij medewerker en ‘professioneel’ carnivoor draaide mijn maaltijd altijd om vlees. Ik besloot dus op een gegeven moment om vega te gaan en daar stond ik dan met m’n goede gedrag in de supermarkt…

Gelukkig leven we vandaag in een wereld waar informatie in overvloed is dus al snel had ik mezelf enkele lekkere recepten eigen gemaakt. Er ging letterlijk een wereld voor me open en de gedachte dat ik elke dag doorgekookte spruitjes moest eten was al heel snel uit mijn hoofd verdwenen.

In onderstaande tabel heb ik neergezet wat je onbeperkt zou kunnen eten als je besluit vegan te gaan. Ook laat ik zien wat je zou kunnen minderen en wat je het beste kunt vermijden als je gezond wilt leven. Belangrijk om te weten is dat je altijd moet variëren. Zo probeer ik geen dag hetzelfde te eten.

Een gezond dieet bestaat uit volwaardige, onbewerkte plantaardige voeding:

 Eet hier zoveel van als je wilt:

Algemene Categorie

Specifieke Voorbeelden

Fruit Sinaasappel, kiwi, rode peper, appel, komkommer, tomaat, avocado, courgette, bosbessen, aardbeien, groene peper, frambozen, pompoen, zwarte bessen, mango, aubergine, peer, watermeloen, cranberries, papaya, grapefruit, perzik
Groenten – koolsoorten Broccoli, bloemkool, Chinese kool
Groenten – stengels en bladeren Spinazie, artisjokken, boerenkool, sla (alle soorten, maar liever geen ijsbergsla), snijbiet, (bleek)selderij, asperges, spruitjes, raapstelen, paksoi, rucola, andijvie, basilicum, koriander, peterselie, rabarber, zeewier
Groenten – wortels Aardappelen (alle variëteiten), rode bietjes, wortelen, rapen, uien, knoflook, gember, prei, radijs, koolraap
Groenten – peulvruchten Groene bonen, sojabonen, erwten, pinda’s, adzuki bonen, zwarte bonen, cannellini bonen, kikkererwten, kidney bonen, linzen, pinto bonen, witte bonen
Groenten – paddenstoelen Champignons, kastanje champignons, portobello, shiitake, oesterzwam
Groenten – noten Walnoten, amandelen, macademia noten, pecannoten, cashewnoten, hazelnoten, pistachenoten
Volle granen Tarwe, rijst, maïs, gierst, kafferkoren, rogge, haver, gerst, teff, boekweit, amarant, quinoa, kamut, spelt

 Beperk deze voeding tot een minimum:

Algemene Categorie

Specifieke Voorbeelden

Geraffineerde koolhydraten Witte pasta (volkoren pasta is wel prima), wit brood, crackers, liga, sultana, snelle jelle, suiker, cake, gebak, frisdrank (ook light varianten), sportdrank, chips
Plantaardige oliën en margarine Maïsolie, pinda olie, margarine
Vis Zalm, tonijn, kabeljauw

Vermijd deze voeding:

Algemene Categorie

Specifieke Voorbeelden

Vlees Biefstuk, hamburger, speklap
Gevogelte Kip, kalkoen
Zuivel Kaas, melk, yoghurt
Eieren Eieren en producten dat veel ei bevat zoals bijv. mayonaise (mijn guilty pleasure 😉 )

(Bron: The China Study Chart “Eat all you want” pagina 242)

Alhoewel ik aangaf dat je je geen zorgen hoeft te maken om kleine hoeveelheden vlees en/of zuivel adviseer ik je toch om alle dierlijke producten te vermijden.

Er zijn eigenlijk drie redenen om all the way te gaan:

1. Je gedachten over voedsel vereisen een radicale ommezwaai. Als je dierlijke producten in je dieet opneemt zul je zien dat je er altijd teveel van zult eten. Het is daarom meer werk en gedoe als je het maar half doet (“mag ik nou nog een klein tartaartje of zat ik al aan mijn max?”)

2. Je voelt je belemmerd. In plaats van je nieuwe dieet zien als iets waarbij je zoveel mag eten als je wilt zolang het maar volwaardige plantaardige voeding is, ga je het nieuwe dieet zien als iets waarbij je jezelf moet belemmeren. Dit zorgt ervoor dat het volhouden op de lange termijn moeilijker wordt.

3. Het eten van vlees en vis is met de omvang van de wereldbevolking van vandaag de dag niet meer duurzaam. Er is simpelweg teveel vraag om het duurzaam te maken. Door dus toch af en toe vlees, vis of zuivel te eten draag je hoe dan ook bij aan destructie van het klimaat en de planeet.

Kun jij dit?

De meeste Nederlanders zien het laten staan van vlees, vis, melk, kaas, eieren etc. als iets onhaalbaars. Het is alsof je ze vraagt of ze willen stoppen met ademhalen. Veel mensen denken bij het woord vegetarisch of veganistisch aan zwevende hippies die op de barricaden staan.

Toegegeven, zelf hoorde ik daar ook bij. Ik weet nog goed de eerste keer dat ik hoorde over veganisme. Ik werkte toen nog in de horeca en stond die dag in keuken. Of ik een salade kon maken ZONDER kaas, vlees en vis. De persoon in kwestie was namelijk veganist. Mijn oren klapperden van ongeloof. Drie jaar later ben ik zelf vegan.

hippie

De vegan lifestyle is hip en booming en zeker niet alleen voor hippies en zweefteven.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik je gedachten begrijp en zeker niet veroordeel. Ik bedoel, ik heb tenslotte in een slagerij gewerkt en ik vond het LEUK! Een grotere carnivoor als ik bestond er geloof ik niet 🙂

Maar mensen kunnen veranderen, daar ben ik zelf het levende bewijs van. Uiteindelijk moet je doen waar je jezelf het beste bij voelt. Het wetenschappelijk bewijs, de succesverhalen van anderen plus mijn eigen ervaring hebben me overtuigd en nu kijk ik nooit meer terug.

Als jij net zo iemand bent als ik was en je bent ergens nieuwsgierig naar deze vegan lifestyle, maar diep in je hart weet je dat je vlees nooit kunt opgeven, dan kan ik lullen als Brugman maar ik zal je nooit van gedachten kunnen veranderen. Zo ging dat bij mij ook niet, zo zal het bij jou ook niet gaan en dat is PRIMA.

Er zijn in mijn ogen twee manier om je te overtuigen:

1. Bekijk filmpjes over de bio industrie, over hoe dieren geslacht worden, hoe ze gefokt worden etc. Bekijk documentaires als Food Inc. en Earthlings. Let op: deze filmpjes bevatten schokkende beelden! Ondanks dat er in de filmpjes veel over de Amerikaanse vleesindustrie wordt gepraat is de Nederlandse vleesindustrie niet veel beter.

Mijn aandacht werd aangewakkerd door het bekijken van deze filmpjes. Het is verschrikkelijk om te zien, maar als vleeseter vond ik dat ik moest weten waar mijn vlees vandaan kwam. Persoonlijk vind ik het hypocriet als mensen niet weten waar hun vlees vandaan komt en wat daaraan vooraf is gegaan.

Als je geeft om het milieu, klimaat en behoud van de aarde bekijk dan absoluut de documentaire Cowspiracy.

2. Je moet het zelf proberen en ervaren. Geef jezelf een maand en oordeel achteraf wat je ervan vond. Je eet je hele leven al biefstuk, kipsaté en filet americaín. Van een maandje zonder ga je heus niet dood ;-).

Een maand is niet genoeg om de positieve lange termijn effecten te ervaren van de vegan lifestyle maar het is lang genoeg om de volgende vier dingen te ontdekken:

1. Er zit verrukkelijke voeding in een plantaardig dieet die je waarschijnlijk nog nooit hebt gegeten laat staan van hebt gehoord. Je eet dan misschien wel niet alles dat je zou willen (de honger naar vlees kan langer aanhouden dan een maand) maar je zult een heleboel smakelijke voeding eten.

2. Het is minder erg en moeilijk dan je zou verwachten. Sommige mensen passen zich heel snel aan de vegan lifestyle aan en vinden het fantastisch. Anderen kost het maanden om gewend te raken aan hun nieuwe dieet. Maar bijna iedereen is het erover eens dat het makkelijker is dan ze in eerste instantie dachten.

3. Je voelt je beter. Zelfs na een maand tijd voelen de meeste mensen zich al beter dan voor hun carnivorische tijdperk. Veel mensen zijn meestal ook al wat afgevallen. Zelf heb ik spijt dat ik het niet gedaan heb, maar laat je bloedwaarden meten voordat je aan de vegan lifestyle begint en vergelijk de waarden na een maand van veganistisch leven. Grote kans dat je zelfs in zo’n korte tijd al een verbetering zult zien.

4. De belangrijkste reden is echter dat je inziet dat het mogelijk is. Je ziet in dat het mogelijk is om vegetarisch/veganistisch te leven. Ik zeg natuurlijk niet dat iedereen fan is na een maand, maar je weet in ieder geval dat de mogelijkheid er is.

Jij kunt het ook zolang je er maar voor kiest om het te doen.

Alle gezondheidsvoordelen die ik aan het begin van dit artikel heb beschreven zijn niet alleen voor hippies, monniken of zweefteven. Jij kunt ze ook hebben, zolang je er maar voor kiest.

De eerste maand vega kan een uitdaging worden (ik leg straks uit waarom), maar je zult snel merken dat het je makkelijk afgaat. De meeste mensen beleven zelfs enorm veel plezier aan de eerste maand, zeker als de transformatie begint.

Iets wat mij direct opviel toen ik vega ging was dat mijn smaak veranderde. Je zult me misschien pas geloven als je het zelf ervaart, maar door veganistisch te eten verandert je smaak.

Je zult niet alleen je honger naar de smaak van vlees verliezen, je zult ook heel veel nieuwe smaken gaan ontdekken. Smaken die verdoofd zijn geraakt door je huidige dieet dat voornamelijk uit dierlijke producten bestaat.

De Transformatie

Als je enthousiast bent geraakt door mijn verhaal hierboven en je wilt de vegan lifestyle een kans geven dan zijn hier vijf uitdagingen die je waarschijnlijk tegen zult gaan komen:

1. In de eerste week zal je maag wat overstuur kunnen zijn. Dit komt omdat je spijsvertering zich moet aanpassen aan de nieuwe voeding. Dit is volkomen natuurlijk en het is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Het duurt meestal ook niet lang.

2. Het gaat je wat extra tijd kosten. Zoals met alle nieuwe dingen die je aanleert kost het begin altijd extra moeite en tijd, zo ook met het aanmeten van een nieuwe lifestyle. Je zult nieuwe recepten moeten uitproberen en ontdekken wat jij lekker vindt.

Ook uit eten gaan zal in het begin wat tijd kosten omdat als je écht lekker veganistisch wilt eten je meer moet zoeken. Het belangrijkste is dat je jouw smaak leert te ontdekken en eten klaarmaakt waar jij echt van geniet. Dit is de sleutel tot succes.

3. Je zult je mentaal moeten aanpassen. Zelf heb ik hier het meeste last van gehad in het begin omdat ik zó gewend was dat mijn maaltijd om het stuk vlees draaide. Veel andere mensen hebben hier ook last van in het begin.

Hoe veel eten er ook op je bord ligt, het plaatje is in de hoofden van veel mensen niet compleet als er geen vlees bij ligt. Met name als het gaat om het avondeten. Probeer dit vooroordeel naast je neer te leggen.

4. Je zult niet meer naar al je lievelingsrestaurants kunnen gaan. Dat Argentijnse steakhouse waar je wekelijks kwam? Of die shoarmatent waar je na het stappen altijd even een broodje ging halen? Je kunt wel gaan alleen zul je niet meer dezelfde dingen kunnen bestellen als voorheen. Het zal wat tijd kosten om je hierin aan te passen.

5. Je omgeving – familie, vrienden en collega’s – zullen je niet supporten. Voor uiteenlopende redenen zullen mensen het beangstigend vinden dat je nu ineens vegetariër of veganist bent. Ze zullen misschien zelfs grappen over je maken (bij mij in ieder geval wel 😉 ).

Misschien komt het wel omdat ze zelf diep van binnen weten dat hun huidige dieet niet gezond is en het bedreigend vinden dat iemand zoals jij wél de moed heeft om dat ongezonde dieet op te geven.

Graag geef ik je nog enkele tips mee die je kunt gebruiken in de eerste maand van jouw ‘vegan carrière’ 🙂 :

  • Op de lange termijn is een plantaardig dieet goedkoper dan een dieet met dierlijk voedsel. In begin echter zul je moeten investeren. Grote kans dat je veel voedingsmiddelen waar je lang mee doet nu niet in huis hebt. Zo heb ik altijd noten, zaden, ahornsiroop, palmsuiker, linzen, bonen en verschillende volle granen in huis.Als je dit groot inslaat kost het in het begin veel geld, maar omdat je er heel lang mee doet vallen de kosten uiteindelijk mee. Ook zul je in het begin dingen moeten uitproberen om erachter te komen wat je lekker vindt, dit kan ook extra geld kosten. Ik kan je alleen maar zeggen: doe de investering, het is het meer dan waard.
  • Eet gezond. Probeer geraffineerd voedsel zoveel mogelijk te laten staan en als je uit eten gaat probeer dan zoveel mogelijk restaurants om te ontdekken waar ze lekker veganistisch eten hebben.Mijn ervaring heeft me geleerd dat hoe dichter je bij de Randstad woont, des te makkelijker het is om iets te vinden. Maar ook in andere delen van het land moet iets te vinden zijn. Meestal zijn etnische restaurants een goede keuze, zoals bijvoorbeeld de Indiase keuken en de Arabische keuken.
  • Eet voldoende. Jouw doelstelling is nu misschien om af te vallen en dat is prima. Door te switchen naar een plantaardig dieet zul je zien dat je snel zult afvallen (zeker als je overgewicht hebt). Maar blijf voldoende eten.Deze lifestyle gaat niet over het tellen van calorieën of het uithongeren van jezelf. Zorg ervoor dat je nooit honger hebt!
  • Eet gevarieerd. Deze fout heb ik zelf ook gemaakt waarbij ik elke dag een salade at. Ik voelde me duf, kwam in gewicht aan en het eten stond me tegen. Zorg ervoor dat je geen dag hetzelfde eet door te variëren.Dit is niet alleen belangrijk om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, het zorgt er ook voor dat je interesse blijft houden in het dieet.

Become a Happy Vegan

Waar bovenstaand verhaal eigenlijk op neerkomt is dat de vegan lifestyle je plezier en voldoening gaat geven in je eten. Maar zoals ik al eerder zei zal het een uitdaging zijn. Er zijn mentale en praktische obstakels. Het zal tijd en moeite kosten. Je zult misschien geen support krijgen van familie, vrienden en collega’s.

Maar de voordelen die je ervoor terugkrijgt zijn al deze moeite dubbel en dwars waard. Ik kan het weten, ik moest er zelf ook doorheen, maar nu kijk ik nooit meer terug. Bovendien zul je zien hoe makkelijk de lifestyle eigenlijk is zodra je jezelf de nieuwe gewoontes hebt aangeleerd.

De Voedselrevolutie

Ik ben ervan overtuigd dat het voedsellandschap er over 20 jaar compleet anders uit ziet en dat veel mensen zijn overgestapt naar de veganistische lifestyle. Ik ben ervan overtuigd dat we over 20 jaar met z’n allen terugkijken op de afgelopen decennia en ons achter de oren krabben hoe we jaren lang zo met dieren, de planeet en onszelf hebben kunnen omgaan.

Er staat letterlijk een voedselrevolutie voor de deur.

Een revolutie die ervoor gaat zorgen dat we met z’n allen slanker, energieker en gezonder oud gaan worden.

Een revolutie die ervoor gaat zorgen dat er veel minder dierenleed is in de wereld.

Een revolutie die ervoor gaat zorgen dat de milieuschade wordt beperkt.

Kortom, een revolutie die ervoor zorgt dat onze kinderen opgroeien in een betere wereld.

Jij hebt nu de kans om je te scharen bij dit kleine clubje mensen die aan het front staan van deze revolutie.

Daarom vraag ik je om mijn gratis Vegan Snelstartgids aan te vragen en vandaag nog te beginnen. Doe je mee?

Photo Credits:
Natural Body Solution via photopin (license)
TRUTH via photopin (license)
water’d via photopin (license)
Love Bus via photopin (license)

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

15 reacties voeg reactie toe

  1. Ik ben al meer dan 30 jaar vegetarier..en de laatste tijd stilaan veganist..plantaardige kaas vind ik enkel lekker gesmolten.
    Voel mij nog heel goed op mijn 89 jaar!
    Mensen schatten mij veel jonger..

  2. Bedankt voor het artikel . Sinds mijn 15e eet ik vegetarisch en nu sinds dit jaar “zo goed als” veganistisch. Ik ben nog lerende, maar het gaat goed! Ik woon ver van de Randstad. Restaurants en supermarkten zijn in omgeving hier helaas nog niet goed op ingespeeld. Maar ik heb vertrouwen dat dat zeker gaat komen! Gelukkig dat ik zelf steeds makkelijker mijn weg weet te vinden !

  3. Hi Mike,
    Ook ik at vroeger dagelijks vlees. Voor mij kwam de omkeer toen ik de documentaire zag Forks over Knives. Hierin wordt door Esselstyn uitgelegd over zijn onderzoek en ook de China studies. Toen ik de film zag vielen voor mij de puzzelstukjes op hun plaats. Ik stopte direct met vlees en vis en eieren. Opvallend was dat ik nooit meer een overvol gevoel had na een maaltijd. Dat is voor mij de aanwijzing dat het een prima eetwijze is. Helaas vergrijp ik mij te vaak aan vegan snoep, soms een stukje oude kaas (helaas is daar geen vegan vervanger voor) en beweeg veel te weinig, de oorzaak waarom ik niet afval.😉 (discipline is niet mijn sterkste kant😉)
    Ook mijn naasten zijn om na het zien van Forks over Knives en alle documentaires/films die je hierboven aangeeft.
    Ik voer nog wel vlees aan mijn katten, lijkt mij niet goed om een carnivoor op granen te gaan overzetten….. zij genieten van een plak risbief die ik gruwelend uit elkaar sta te plukken😻)
    Ik wilde ook zeggen dat ik alles wat je aangeeft volledig ondersteun (met alle cellen van mijn lichaam).
    Voor mij klopt het gewoon.

    • Er is niks mis met ijsbergsla maar vergeleken met andere groene bladgroenten bevat deze minder voedingsstoffen.

  4. Ik ben sinds een jaar zoveel mogelijk plantaardige voeding aan het eten en voel me super. Enkel een lekker ei in de pan kan ik niet weerstaan

  5. ik weet het al heel lang in mijn opleiding als bio photonen therapeut geleerd en tijdens mijn scheiding zeker toe gepast ik was veel sterker en ik eet nu veganistisch het is echt super ik ben 62 draag geen bril de maag hoort bij je ogen en je mond ik ben op het moment kwetsbaarder omdat er een stelage in mijn knie zit en de voorkant van je knie hoort ook bij je maag dus lastig maar de operatie komt eraan dat het eruit gaat en dan kan ik er weer volop tegenaan succes iedereen het is echt geweldig plantaardig eten

  6. ik vraag mij of hoe het zit met rucola sla heb jij een idee?
    wat je nu in de winkel koopt .

  7. Ik ben het zo met je eens!

    Maar ik ben er nog niet aan toe, en misschien wel nooit!

    Ik eet tofu, tempeh, sojabrokjes, verschillende peulvruchten en seitan en soms voorverpakte falafel maar het liefst zo min mogelijk van die producten.

    Ik ben gestopt met varkens vlees en koe vlees en eet zelden nog kip. Maar eet nog wel 2 keer per week vis. Ik ben nu me aan het inlezen of ik mijn koe melk kan stoppen en dan soja drink kopen. Ik maak soms al zelf haverdrink van havermout.

    Maar het vlees ga ik niet missen vind de de vegan dingen ook zeer lekker. Maar vind wel op zijn tijd een geitenkaasje lekker of een plakje komijnekaas. Of een lekker kaasplankje met de kerst en dan heerlijk heel veel keus hebben.

    Dus ik twijfel nog

    Gr

    Vonne

    • Dan ben je al supergoed op weg!

      Belangrijk is dat je jouw intentie duidelijk hebt waarom je dit wil doen. Af en toe een visje of wat kaas is niet desastreus voor je gezondheid, maar je draagt wel bij aan dierenleed en dat is wat mij ervan weghoudt.

      Misschien is dit artikel interessant voor je: https://www.veganrevolutie.nl/waarheid-eten-vis/

      De vegan varianten van komijnkaas en geitenkaas worden ook steeds beter, de AH heeft goede huismerken, probeer die maar eens.

      Probeer ook eens This is not Milk van Alpro als je een goede vervanger zoekt voor je koemelk.

      Hier kun je trouwens heerlijke kaasjes bestellen voor bijv. de kerst: https://watsonsfood.com/nl/producten/

      Zoals je ziet: er is eigenlijk geen reden meer om nog dierlijk te eten 🙂

  8. Wat een prachtig artikel,ik heb hier zeker weer wat geleerd en je bent een kei in iets duidelijk uitleggen.
    Ik heb twee kookboeken van Dr Michael Greger en het kookboek The prevent en reverse heart disease van Caldwell B.Esselstyn,die nu samen met de vegan revolutie mijn vier belangrijkste kookboeken zijn en vegan familie is zeker voor feestdagen een absolute aanrader.
    Even wat vegan kaas betreft:Bij de ekoplaza hebben ze net als bij ah veel vegan kaasjes.Vooral de blauwe schimmelkaas vegan is geweldig!

Laat Een Reactie Achter