Een van de grootste mythes over het volgen van een vegan lifestyle is dat je te weinig eiwitten binnen zou krijgen.

Misschien moeten we daarom eerst kijken wat eiwitten precies zijn.

De drie grootste bestanddelen van ons voedsel bestaan uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Eiwitten zorgen voor de bouw van onze lichaamscellen. Eiwitten bestaan op hun beurt weer uit heel veel aminozuren.

De darm kan enkel losse aminozuren opnemen dus het lichaam moet de eiwitten eerst in stukjes ‘knippen’. Vervolgens kunnen de aminozuren gestuurd worden naar de cel die het nodig heeft.

Ons lichaam vernieuwt zich constant en daarvoor zijn eiwitten nodig. Deze eiwitten bouwen namelijk de cellen en het lichaam is opgebouwd uit cellen.

Met name spieren bestaan uit eiwitten en daarom zie je veel sporters die er goed uit willen zien vaak eiwitshakes drinken voor extra ‘bouwmateriaal’. Het lijkt er dus op dat veel eiwitten consumeren een goede zaak heeft, je gaat er immers goed van uitzien.

Toch is het consumeren van veel eiwitten slecht voor onze levensduur. Hoe meer eiwitten je eet, des te sneller je namelijk veroudert. En ergens is dat ook logisch.

Eiwitten zorgen voor groei en bij groei ontstaan beschadigingen in het lichaam. Vervolgens kunnen aan deze beschadigingen suikermoleculen gaan kleven of vrije radicalen kunnen zorgen voor nog meer beschadiging.

Deze beschadigingen zouden door het lichaam moeten worden afgebroken alleen lukt dit niet altijd en hier is waar het mis gaat. De beschadigde cellen klitten op den duur aan elkaar en zorgen voor allerlei problemen in het lichaam. Een voorbeeld is de ziekte van Alzheimer.

Bij deze ziekte worden hersencellen verstikt door samengeklitte eiwitten waardoor ze hun functionaliteit verliezen.

Dat het eten van veel eiwitten dus gezond zou zijn is dus een gigantische mythe, in de wereld geslingerd door allerlei dieetgoeroe’s. Want ja, eiwitten stillen de trek en door vervolgens geen koolhydraten te eten val je inderdaad af. Maar zit jij te wachten op een slank maar ongezond lichaam?

Het eten van veel eiwitten is dus helemaal niet zo’n noodzaak. Maar groenten en fruit… daar zitten toch geen eiwitten in? Als ik geen dierlijke producten meer eet, waar komen die eiwitten dan vandaan?

groenteneiwit
Het ziet er niet alleen kleurrijk uit, het zit ook nog eens boordevol goede eiwitten!

Heel simpel: uit plantaardig voedsel. Groenten en fruit bevatten namelijk wel degelijk eiwitten!

Sterker nog: alle eiwitten komen uiteindelijk voort uit plantaardig voedsel. Vlees en zuivel zijn namelijk producten van een dier dat plantaardig eiwit heeft omgezet in dierlijk eiwit.

Met name:

  • Zoete aardappel
  • Soja
  • Kikkererwten
  • Spinazie

Maar ook andere groentes als broccoli, veldsla, maïs en asperges.

Een ander bijkomend voordeel is dat deze plantaardige producten vrijwel geen slecht verzadigd vet bevatten in tegenstelling tot hun dierlijke tegenhanger.

Bovendien zitten deze plantaardige producten ramvol met vitamines, mineralen, vezels en andere fytonutriënten.

Om  mijn verhaal nog wat kracht bij te zetten wil ik je laten zien dat er tal van topsporters vegetariër of zelfs veganist zijn en toch kunnen presteren op het top van hun kunnen:

De zusjes Williams

In 2011 werd er bij top tennister Venus Williams het syndroom van Sjogren geconstateerd (auto immuun ziekte) waarna ze besloot volledig vegan te gaan. Dat haar prestaties sindsdien omhoog zijn geschoten kan eigenlijk geen toeval zijn. Daarnaast is haar zus en ook top tennister Serena geswitched naar een plantaardig dieet. Ze deed dit om haar zus een hart onder de riem te steken.

Mike Tyson

Deze bokslegende viel ruim 50 kilo af toen hij het vlees liet staan. Tijdens zijn jaren als professioneel bokser at hij kilo’s vlees en toen hij ouder begon te worden kreeg hij steeds meer last van allerlei kwaaltjes. Sinds dat hij alleen nog maar plantaardig eet zit hij weer vol energie.

Carl Lewis

Deze Olympische legende is misschien iets minder bekend voor velen, maar deze atleet won in 1984 maar liefst 4 gouden medailles tijdens de Spelen in 1984. Op dat moment was Lewis nog geen vegetariër. Pas later werd deze held veganist en zo won hij in 1991 op 30-jarige leeftijd de 100 meter sprint. Het was, zoals hij het zelf zei, zijn beste race ooit.

The Game Changers

In de zomer van 2019 kwam de langverwachte documentaire The Game Changers uit. In de documentaire volgen we een elite Special Forces trainer en winnaar van The Ultimate Fighter die de wereld over gaat op zoek naar het optimale dieet waarop de mens kan presteren.

Met andere woorden: in de documentaire zien we allerlei topsporters die keer op keer grootste prijzen winnen doordat ze geswitched zijn naar een plantaardig dieet.

Bekijk de documentaire hier.

Dit is natuurlijk letterlijk een ‘Game Changer’ omdat we in onze maatschappij topsporters op een voetstuk plaatsen.

En als kers op de taart spreekt het icoon van bodybuilding Arnold Schwarzenegger zich positief uit over het veganisme.

Het mag duidelijk zijn dat de gedachte dat je niet meer kunt functioneren na het stoppen van het eten van vlees of dierlijke producten een echte fabel is. Als topsporters het kunnen dan kunnen wij het als normale stervelingen al helemaal.

En als het aankomt op eiwitten, iets waarvan topsporters er voldoende moeten binnenkrijgen om optimaal te presteren, zit het ook wel goed met een vega dieet.

Wat weten we nu dus over eiwitten?

  • Hoe meer eiwit je consumeert des te korter je over het algemeen leeft
  • Je hebt minder eiwit nodig dan je misschien zou denken
  • Plantaardig eiwit vervangt het dierlijk eiwit zeer gemakkelijk
  • Een variatie aan verschillende eiwitten (dus verschillende plantaardige eiwitten ipv alleen maar dierlijke) bevordert de gezondheid omdat plantaardig eiwit geen dierlijk verzadigd vet bevat en doordat de plantaardige voeding vaak heel veel andere gezonde voedingsstoffen bevat
  • Er zijn tal van topsporters die hebben bewezen beter te presteren op een plantaardig dieet dan op een dieet met vlees en andere dierlijke producten

Wil je er dus goed uit (blijven) zien, gezond van binnen blijven en langer leven? Focus je dan minder op de eiwitten en ban de dierlijke eiwitten uit je dieet!

photo credit:
vegetables via photopin (license)
scramble whirl via photopin (license)

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

27 reacties voeg reactie toe

    • Suiker is van zichzelf niet persé slecht Ellen zoals gepretendeerd wordt. Sterker nog, het lichaam gebruikt suiker als voornaamste bron van energie. Het gaat er om HOE je de suiker consumeert. Bewerkte suiker bevat weinig voedingsstoffen en wordt heel snel door het lichaam opgenomen (en het veroorzaakt gaatjes!).

      Suiker in fruit en andere volwaardige voeding zit netjes verpakt in een bommetje van vezels en andere voedingsstoffen. Door de vezels wordt de suiker langzamer afgebroken in het lichaam en ervaar je geen suikerpiek (en dip). Plus je krijg tal van voedingsstoffen binnen die in het fruit zitten.

      Als afvallen echter een doelstelling is dan kun je beter rustig aan doen met fruit omdat het je niet echt lang een vol gevoel geeft en je daardoor meer eet. Je kunt dan beter andere complexe koolhydraten eten zoals volle granen en peulvruchten.

      • Het klopt niet dat fruitsuikers geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, heb er uitgebreid onderzoek naar gedaan bij mezelf. Het lichaam en de hersenen zien het verschil tussen beide niet. Ik eet max 50 gram fruit per dag, en bv bananen laat ik staan.

  1. Hoi, hoeveel eiwitten heb je dan ongeveer nodig per dag?
    Mijn dietist vertelde me dat met mijn gewicht 66kg ik 50 tot 60 gram per dag nodig heb. Of is dat ook teveel?

    • Experts adviseren dat volwassenen 0,8 gram eiwit per dag eten voor elke gezonde kilo lichaamsgewicht. Zuigelingen, kinderen, professionele sporters, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer eiwit nodig.

      Wat je diëtist zegt klopt dus helemaal, 50 tot 60 gram per dag met jouw lichaamsgewicht 🙂

    • Al die rekensommetjes…dat is toch niet vol te houden op lange termijn!? Als je een onbewerkt vetarm plantaardig dieet aanhoudt hoef je je over eiwitten niet zoveel zorgen te maken, toch?

      • Dat vet niet goed zou zijn is een fabeltje, ingegeven door de voedingsindustrie die jou graag light producten wil verkopen. Gezonde vetten heeft je lichaam gewoon nodig.

  2. Maik, hoe los jij het probleem met het gebrek aan vitamine B12 op? En alle andere vitaminen?

  3. Hoi ,
    Veel groentes bevatten nitraat en dat is histamineverhogend waar ik een probleem mee heb. Hoe kom ik dan aan genoeg groente?

    • Hoi Thea, ik snap je vraag niet helemaal. Nitraat in groente is doorgaans gezondheidsbevorderend. Sterker nog, het stofje NO (stikstofmonoxide, wat je lichaam van nitraat maakt) is zeer belangrijk voor goede functie van bloedvaten.

      Ik vraag mij af waar het vandaan komt dat het histamineverhogend werkt? Ten tweede, wat voor ziekte heb je precies dat ervoor zorgt dat je gevoelig bent voor histaminen?

      Histaminen zijn lichaamseigen stoffen. Antihistaminica worden gegeven bij hooikoorts of urticaria, overgevoeligheidsreacties in algemene zin, maar nitraatgevoeligheid ken ik niet als zodanig.

      En voor jouw info: er volgens mij groenten met hogere (bladgroenten) maar ook met lagere nitraatconcentraties.

      Groetjes,
      Maik

  4. Pas begonnen met vegan en mijn lichaam heeft een zeldzame bloedziekte. Krijg synthetische eiwitten als medicijn om de bloedafbraak te remmen.. heel benieuwd wat dit op mijn bloedbeeld gaat doen. Voel me wel heel slap, er komt nog een darm onderzoek naar buikklachten, wegens zware ijzerstapeling.

  5. Leuk artikel. Maar je redt het niet zonder tellen. Want het is nog niet zo eenvoudig om op 0.8 te komen. Toen ik de Camino vanuit Rotterdam naar Santiago liep kwam ik ook vegans tegen die tijdelijk vegetarisch aten. Op zo’n tocht heb je niet altijd mogelijkheden zelf te koken en kom je niet aan de 0.8 gram per kilo. Terwijl het bij 22 km per dag met bepakking niet 0.8 maar 1.5 per kilo is. Dus voor mij iets van 130 gr per dag. Zelf voor mij vega viel het niet mee. Zeg maar bijna onmogelijk.
    Ondanks de pinda’s (je vergat noten te noemen 😀), brie, linzen ed.
    Uiteindelijk was het genoeg om Santiago te halen.
    Maar als vegan zou ik adviseren plantaardige eiwitpoeder mee te nemen. Maar dat is wel weer een kilo extra om te schouwen. Veel noten kopen. En vaak zelf koken met veel linzen (ook te koop in kleine winkeltjes).
    Leuke en interessante schrijfsels verder 😀

    • Hey Victor, bedankt voor de complimenten 🙂

      Jouw situatie is niet echt doorsnee natuurlijk, even naar Santiago lopen, dus dan is het iets meer een uitdaging om überhaupt gezond te eten, maar inderdaad peulvruchten en noten zouden dan de beste bron van eiwitten zijn. Voor de persoon die gewoon het dagelijkse leven leidt is het heel makkelijk om aan je eiwitten te komen op een plantaardig dieet.

  6. Hoi Maik,

    Heel interessant stuk over eiwitten. Ik had meer over peulvruchten verwacht. Of zit er ook iets van een fabel in?
    En natuurlijk L. Hamilton;)

    Groetjes Moni

  7. beste maik
    Ik ben net begonnen met het programma en kom er nu al in om.
    Zoveel tekst en verhalen.
    Ik snap niet goed hoe ik nu beginnen moet.
    met vriendelijke groet,
    Christine Hordijk

    • Ik lees je reactie nu pas Christine, excuses. Welk programma volg je van ons? Ik help je graag op weg.

  8. Het maakt mij nieuwsgierig. En ik vraag mij af, voor wat betreft de alzheimer, als die link er is kunnen we dan alzheimer voorkomen? Of uitstellen? Het klinkt wel simpel, als dat zo is zou ik denken dat er een campagne zou zijn om mensen aan te moedigen minder dierlijke eiwitten tot zich te nemen?

  9. Ik heb wel vraagtekens bij de vegan vleesvervangers.. Hoe zit het met de geur, kleur en smaakstoffen? En vaak zijn deze vleesvervangers van soja gemaakt en dat is vaak genetische gemanipuleerd..

    • Terecht vraag Tanja. Ik schreef er een artikel over: https://www.veganrevolutie.nl/vleesvervangers/

      En gemanipuleerde soja wordt niet in Europa verkocht. Tenzij je vlees en zuivel eet, dan hebben de dieren die je eet het waarschijnlijk gehad (voer van gemanipuleerde soja waarvoor de Amazone is gekapt). Dit mag wel volgens de wet.

  10. Ik heb een lactose intolerantie, coeliakie en reageer op soja producten.

    Ik wil graag minder vlees gaan eten en uiteindelijk volledig plantaardig. Door mijn coeliakie neemt mijn lichaam moeilijk voedingstoffen op. Vleesvervangers bevatten meestal altijd gluten. Hoe kan ik toch zo gevarieerd mogelijk vegan blijven eten?

Laat Een Reactie Achter