Over de herkomst van pilav zijn de meningen verdeeld. Volgens velen is het een gerecht dat uit de vroeg-Ottomaanse (Turkse) keuken stamt.
De basis is in ieder geval altijd een graan en vervolgens kun je allerlei groenten, peulvruchten, kruiden en vlees toevoegen.
Wij bedachten deze heerlijke vegan variant met volkoren bulgur als basis.
Turkse Bulgur Pilav
Ingrediënten
- 200 gram volkoren bulgur
- 140 gram tomatenpasta
- 225 gram kikkererwten
- 2 tenen knoflook
- 20 gram verse munt
- 20 gram platte peterselie
- 1 rode ui
- ½ pot groene olijven
- 1 theelepel groentebouillon
Instructies
- Kook de bulgur 15 minuten in een pan met ruim water en groentebouillon.
- Pers de knoflook en snipper de ui fijn. Halveer de olijven en snij de munt en peterselie fijn.
- Bak de knoflook en ui 5 minuten op een laag vuur in een (braad)pan. Voeg de tomatenpasta en kikkererwten toe en roer goed totdat alles bedekt is met tomatenpasta. Haal de pan van het vuur.
- Als de bulgur gaar is giet je deze af en meng je het met het tomatenmengsel. Voeg de olijven, peterselie en munt toe. Meng goed. Eet smakelijk!
Zalig recept ! Dank u
Ik heb het vandaag gemaakt en het was heerlijk!
Bedankt! 🙂
Graag gedaan Ann en Joyce 🙂
Lekker met een frisse groene salade.
Goede tip!
Superr lekker🙏🏻! Heb er ook nog kleine championnen aan toegevoegd en naar mijn smaak minder Bulgur in verhouding.
Thanks for sharing!
Waar zou je de olijven door kunnen vervangen?
Ik denk dat kappertjes ook wel lekker zijn erbij.
Hoi,
Bedoel je echt tomatenpasta, of tomatensaus?
Myra
Hi Myra,
Wij gebruiken tomatenpasta.. dit geeft net even iets meer smaak.
Bedoel je met tomatenpasta hetzelfde als tomatenpuree?
Ja, dat is hetzelfde.
Heerlijk recept, dank!
Hallo Maik, komen de kikkererwten uit een pot? Het recept lijkt te zeggen dat ze niet gekookt of meegebakken worden.
Klopt dat?
Klopt, de kikkererwten zijn al gekookt. Je kunt ze dus kant-en-klaar kopen (pot, blik) of zelf weken en koken. In dat laatste geval zou ik zo’n 100 gram droge kikkererwten gebruiken.
Lekker simpel maar smaakvol gerecht! Stukjes aubergine lijken me naast de champignons ook een goede toevoeging.