Een van de beste manieren om mensen te inspireren én te overtuigen van de kracht van een volwaardig plantaardig dieet zijn succesverhalen van andere mensen.

Zo ook het verhaal van Mirjam die onverwacht in het ziekenhuis terecht kwam en door vegan te gaan zichzelf heeft kunnen oplappen.

Het succesverhaal van Mirjam

Ik ben vorig jaar onverwacht in het ziekenhuis terecht gekomen… Iedereen in paniek alleen zelf besefte ik niet hoe ernstig het was.

Mijn alvleesklier was ermee gestopt door toedoen van een galsteen.

Om lang verhaal kort te maken…

…ik lag 5 dagen in het ziekenhuis waarin ik per uur 15 liter vocht binnenkreeg om toch vooral mijn alvleesklier happy te krijgen. Door al dat vocht gedurende die 5 dagen kon ik weer plassen en was het gevaar geweken.

Na 6 weken kon ik weer terug naar het ziekenhuis voor de operatie die de galsteen en galblaas zou verwijderen. Een operatie van normaal 20 minuten, duurde bij mij anderhalf uur.

Tijdens de operatie kwam mijn lichaam in opstand. Het was teveel en te kort op elkaar. Ik was op. Mijn lichaam kon niet meer en dat uitte zich op allerlei manieren.

Ik had 0,0 conditie over, mijn bloeddruk was megahoog en zo ook de waarden van mijn cholesterol en bloedsuiker. Daarnaast was mijn stoelgang een ramp. Alleen maar diarree dat niet tegen of in te houden was.

Vegan Snelstartgids + Dagmenu

In dit 12 pagina's tellende boekje lees je o.a. 


  • Wat Vegan is en wat je wel en het beste NIET kunt eten voor een goede gezondheid.
  • Hoe je jezelf Vegan eigen kunt maken en het kunt volhouden. 
  • Inclusief een gratis dagmenu zodat je DIRECT aan de slag kunt met 3 heerlijke recepten! (Broodje Gegrilde Groente met Paprika Spread iemand?)

Je kunt je voorstellen dat dit, als je gewoon werkt, een niet te houden situatie was.

Een van onze cliënten kwam naar me toe, blij dat ik er nog was en vroeg me hoe het ging…

…na lang aarzelen vertelde ik het hem.

Hij vroeg me of ik vlees at. Ik zei ja. Als ik dat kon moest ik daar maar eens mee stoppen, adviseerde hij me.

Toen ik thuis kwam dook ik gelijk het internet op en de maandag daarop stopte ik met het eten van vlees. Ik was op dat moment gestart als vegetariër en op de woensdag erna was mijn ontlasting weer normaal, ik voelde me ook beter.

Ik had voor het eerst in mijn leven een pilletje tegen de bloeddruk en dat stoorde me enorm. Ik ben daarom verder gaan lezen en kijken op internet.

In die twee weken heb ik veel gehuild en heb toen de switch gemaakt naar vegan. In twee maanden tijd was mijn cholesterol normaal en een maand later ook mijn bloedsuiker waarden.

Hoe is het nu met Mirjam?

Mirjam is inmiddels 15 kilo lichter en werd nog regelmatig getest voor haar bloeddruk. Gelukkig was de vorige controle goed en ze hoefde pas over een half jaar weer terug te komen.

Mirjam ging echter niet akkoord omdat ze dus nog een half jaar de pillen tegen hoge bloeddruk moest innemen. Toen ze bij de arts zelf aangaf dat ze wilde uittesten wat haar bloeddruk deed zonder pilletje kreeg ze, na overleg met het team van artsen, groen licht.

Na een periode van een maand testen werd ze weer doorgemeten en kreeg ze te horen dat ze pas over een half jaar terug hoefde te komen omdat haar bloeddruk zich prima had gehouden.

Om je een idee te geven hoe hoog haar bloeddruk is geweest: 200/140.

Inmiddels is haar bloeddruk 130/80 en haar hartslag 66 slagen per minuut. Een wereld van verschil dus!

Kortom, een levensstijl gebaseerd op planten is voor je gezondheid geweldig! Daarnaast, en niet geheel onbelangrijk, zorg je voor de toekomst van het milieu en je werkt niet meer mee aan het afschuwelijke leed dat we dieren aan doen. Een Win/Win/Win situatie dus 🙂 – Mirjam

Inmiddels is haar echtgenoot ook vegan en haar dochter en kleinkinderen zijn vegetarisch. Ze blijft haar verhaal vertellen aan haar omgeving en heeft nergens spijt van. Het enige waar ik spijt van heb is dat ik het niet eerder wist.

De naam Mirjam is gefingeerd vanwege privacyredenen.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

Laat Een Reactie Achter