Een vraag die veel mensen bezighoudt is hoe het precies zit met vleesvervangers.

Ik heb door de jaren heen het schap van de vleesvervangers steeds groter zien worden en dat maakt de keuze er niet altijd makkelijker op.

Hoe weet je nou of een vleesvervanger echt een goede vleesvervanger is? En is elke vleesvervanger standaard veganistisch of kan er nog wel dierlijk materiaal in voorkomen? Zijn vleesvervangers gezond? En passen ze eigenlijk wel binnen de vegan lifestyle?

De beste vleesvervanger aller tijden

Toen ik een aantal jaar geleden stopte met het eten van vlees, gooide ik in plaats van een biefstukje, een groenteburger in m’n mandje.

Thuis aangekomen bakte ik de burger op, maar ik geef ik eerlijk toe, een sappig biefstukje smaakte nog altijd beter. Vandaar dat ik er een flinke dot mayo op flanste en ja, met een goede dot mayo krijg je alles wel weg.

champignonburgerDoor de jaren heen verfijnde ik mijn smaak en ontdekte ik op een gegeven moment de champignon burgers van het merk Koolen. Tot op dit moment zijn deze burgers nog steeds mijn favoriet, zeker in een pitabroodje met sla, tomaatjes en vers gemaakte hummus.

Het leek voor mij de beste vleesvervanger te zijn.

Totdat ik eind 2015 besloot om ook zuivel en eieren te laten staan. Veel vleesvervangers zijn gemaakt met kippenei -of melkeiwit waardoor ik deze vervangers niet meer wilde eten.

Het zette me aan het denken en ik begon de vleesvervanger niet meer zien als vervanger voor vlees, maar meer als ongezonde lekkernij waar ik me af en toe tegoed aan kon doen.

Vegan Snelstartgids + Dagmenu

In dit 12 pagina's tellende boekje lees je o.a. 


  • Wat Vegan is en wat je wel en het beste NIET kunt eten voor een goede gezondheid.
  • Hoe je jezelf Vegan eigen kunt maken en het kunt volhouden. 
  • Inclusief een gratis dagmenu zodat je DIRECT aan de slag kunt met 3 heerlijke recepten! (Broodje Gegrilde Groente met Paprika Spread iemand?)

De beste vleesvervanger bleek voor mij een volwaardig plantaardig dieet te zijn.

Een dieet dat bestaat uit volwaardige, onbewerkte plantaardige voeding in zijn puurste vorm. Vleesvervangers horen daar helaas niet in thuis. Dit is een belangrijk aspect dat je moet begrijpen als je echt gezond wilt gaan leven.

Het is een beetje hetzelfde als zeggen dat je vegan bent en vervolgens McFries besteld met ketchup. Ondanks dat het vegan food is, draagt het niet bepaald bij aan je gezondheid.

Af en toe zondigen moet kunnen maar het is belangrijk om te onthouden dat de beste vleesvervanger aller tijden een volwaardig plantaardig dieet is.

Alle begin is moeilijk

Toch vind ik vleesvervangers een mooie uitkomst voor vleeseters die hun teen in het koude water willen dippen. De structuur en smaak zijn enigszins herkenbaar en bij sommige gerechten kan een vleeseter het verschil niet eens proeven.

Dit opent een deur naar een beeld dat niet elk gerecht persé vlees hoeft te bevatten. Zeker gerechten als lasagne, nasi of chili con carne.

Ook stilt het de trek van een eventuele honger naar vlees (zo was het bij mij in ieder geval).

Hoe herken je een goede vleesvervanger?

Het is belangrijk om te onthouden dat vleesvervangers in de categorie bewerkte voeding vallen.

Zoals bij alle bewerkte voeding is het belangrijk om de ingrediëntenlijst goed te bestuderen. Veel vleesvervangers bevatten namelijk veel rommel waarvan je de naam nauwelijks kunt uitspreken en dingen als suiker en verdikkingsmiddelen.

Let ook op dat de meeste vleesvervangers niet vegan zijn, wat dus betekent dat er eieren of zuivel in verwerkt zijn. Hiermee support je dus nog steeds de gruwelijkheden van de zuivelindustrie.

Zelf eet ik meestal vleesvervangers van Koolen en van De Vegetarische Slager. Deze twee merken gebruiken over het algemeen de minste rommel, maar ondanks dat blijf ik het altijd zien als ongezonde snack en niet als volwaardige voeding.

Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager vind ik overigens een inspirerend voorbeeld van hoe iemand die op een boerderij opgroeit, toch zijn idealen die hij door de jaren heen geleerd heeft overboord kan gooien.

Conclusie

Vleesvervangers zijn een mooi middel om vleesliefhebbers te laten beleven dat ze helemaal niets hoeven te missen als ze het vlees één of meer dagen achterwege laten.

Maar, we moeten wel blijven onthouden dat vleesvervangers geen volwaardige voeding zijn. Het is altijd beter om echte groenten, granen, peulvruchten etc. te eten. Je eigen vegan burgers maken blijft nog altijd het beste én lekkerste.

Zie het dus als een handige, snelle snack die je zo af en toe eens eet, dan is er niets aan de hand.

In het artikel heb je mijn favoriete vleesvervangers kunnen lezen. Wat zijn jouw favorieten? Deel ze hieronder in de reacties!

Photo Credit:
De Vegetarische Slager
Koolen

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

1 reactie voeg reactie toe

  1. Santa Maria seasoning mix for crispy chicken…. in de oven met “kip” stukjes….. heerlijk, mijn favoriet!

Laat Een Reactie Achter