Slachten is niet zomaar iets: we proberen ons ervoor te verbergen, maar laten we er eens met een open mind naar kijken.

Dat was een leven.

Nu is het dood.

En het zit in jouw lichaam.

Heb je weleens iemand zien doodgaan? Het is niet zomaar iets – zeker niet als diegene moet lijden.

Ik wil je daarom vragen voor een moment vlees niet te zien als een lekker hapje. Negeer de sappige smaken van het vlees in je mond even en ga eens na wat je precies aan het doen bent als je vlees eet.

Zou je je hond eten?

Je kat?

Waarom niet? Het is net zo goed een dier als een koe of varken.

Vegan Snelstartgids + Dagmenu

In dit 12 pagina's tellende boekje lees je o.a. 


 • Wat Vegan is en wat je wel en het beste NIET kunt eten voor een goede gezondheid.
 • Hoe je jezelf Vegan eigen kunt maken en het kunt volhouden. 
 • Inclusief een gratis dagmenu zodat je DIRECT aan de slag kunt met 3 heerlijke recepten! (Broodje Gegrilde Groente met Paprika Spread iemand?)

Wat is het verschil tussen je huisdier en het dier dat je gisteravond hebt opgegeten?

Als je antwoord “nee” is dan zou ik je willen vragen om eerst over die vraag na te denken voordat je weer vlees eet.

Als je antwoord is “omdat ik van hem/haar hou en hij/zij houdt van mij” dan wil ik je vragen eens goed te beschouwen wat je eigenlijk zegt.

Betekent het dat ik iemand mag omleggen als ik niet van die persoon hou? Is ‘houden van’ het criterium hier?

Als dat zo is, wie heeft dan de regels bedacht dat we koeien, varkens en kippen wel mogen eten, maar honden en katten niet?

En waarom is een konijntje schattig en een rat niet?

Wat is het verschil tussen de lieve ogen van je hond en de lieve ogen van een koe?

Als je oprecht kunt zeggen dat het een verschil is zou ik je eens willen vragen om te gaan knuffelen met deze dieren. Het is ergens te hilarisch voor woorden, maar zodra je een koe geknuffeld hebt zie je dat deze dieren ook liefde hebben om te geven.

Je ziet dat elk dier het maximale uit het leven wil halen, net zoals wij mensen.

En wie zijn wij om dat van deze dieren af te pakken als het niet persé noodzakelijk is?

Met zoveel (gezondere) alternatieven om te overleven kunnen we in onze westerse wereld prima af zonder dierlijk voedsel.

Dat zou betekenen dat we alleen nog dierlijk voedsel eten om onze smaak te bevredigen. Is dat de mishandeling en slachting van deze talloze dieren waard?

Een verwrongen beeld

De vleesindustrie is zonder meer gruwelijk te noemen. De industrie doet haar uiterste best om het beeld van het eten van vlees zo romantisch mogelijk te houden en alle gruwelheden zover mogelijk bij ons vandaan te houden.

Het beeld dat koetjes vrolijk ronddartelen in de wei en dat kippen een vrij bestaan hebben is wat er gepropageerd wordt.

Tuurlijk zijn er ook boerderijen die wel goed met hun dieren omgaan, maar meestal moeten die bedrijven overstappen naar een megastal willen ze nog kunnen meekomen.

De kans dat jij vlees eet dat uit zo’n gruwelijke megastal komt is dan ook zeer groot.

Maar het zijn niet alleen de koeien en de varkens die te lijden hebben. Kweekvissen worden met 40.000 tegelijk in een kooi gehouden wat neerkomt op een half bad water per vis per dag.

Elk ei heeft een mishandelde moeder.

Mensen vertellen zichzelf vaak dat dieren een mooi leven hebben en daarna op menselijke wijze worden geslacht, waarna ze opgegeten kunnen worden.

Wat is daar mis mee?

Het feit dat hun levens verre op die van ons lijken.

Van jongs af aan worden jongen weggehaald bij hun moeder, ze worden tegen hun wil in volgestopt met graan dat vol antibiotica en bestrijdingsmiddelen zit.

Vervolgens worden ze in kooien gestopt waar ze zich niet kunnen keren of waar ze met zoveel bij elkaar zijn dat ze geen kant op kunnen.

Is dit volgens jou een goed leven?

Is dit volgens jou een goed leven?

En als kers op de taart worden ze volgespoten met groeihormoon waardoor hun eigen benen het eigen lichaamsgewicht vaak niet meer kunnen houden. Het leven van deze dieren is pure marteling.

Maar het ergste is eigenlijk nog wel dat deze dieren hun lichaam niet kunnen gebruiken op een manier waarvoor dat bestemd is.

Kippen hebben vleugels die ze nooit kunnen uitslaan en ze hebben een bek waarmee ze eten uit de aarde kunnen halen die op jonge leeftijd wordt afgeknipt.

Een koe die hoort te grazen ziet vaak alleen maar het interieur van haar eigen stal met als vloerbedekking haar eigen uitwerpselen.

Voor vrijwel alle melkkoeien ziet hun dag er zo uit...

Voor vrijwel alle melkkoeien ziet hun dag er zo uit…

Dertig miljoen varkens worden jaarlijks in Nederland geboren, veel daarvan zien helaas nooit het daglicht totdat ze in de vrachtwagen op weg naar de slacht zitten.

Deze dieren ervaren hetzelfde als een mens dat in een dwangbuis in de cel zit, mishandelt wordt door bewakers en alleen zijn dood kan afwachten. Zijn hele ‘zijn’ wordt hierbij volledig genegeerd.

En als deze dieren hun einde naderen weten ze precies wat er gaat komen. Ze ruiken het bloed, ze horen het geschreeuw van hun soortgenoten en ze voelen de angst.

Hou jezelf daarom niet voor de gek. Zou jij het ook niet doorhebben als je in hun schoenen zou staan?

Het is tijd voor wat harde cijfers 1 1. Vleesproductie; aantal slachtingen en geslacht gewicht per diersoort in 2016: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/7123slac/table?ts=1514403004690 × . In het jaar 2016 gebeurde het volgende in Nederland:

 • 3.622.100 koeien en kalveren werden geslacht
 • 42.120 varkens werden er per dag geslacht
 • Ruim 624.476.200 Nederlandse kippen en vleeskuikens werden er geslacht (meer dan een miljoen per dag!!). Dat zijn bijna 36 kippen elk jaar voor elke inwoner van Nederland

De grootste misdaad is niet het eten van vlees

Er bestaat strenge wetgeving voor dierenwelzijn in Nederland, maar meerdere geheime opnames laten zien dat niet iedereen zich aan de wet houdt.

Zo had Varkens in Nood een video waarin te zien was dat er nog een levende big in een kadaverton was gegooid.

En ook bij het transport gaat het vaak mis. Zo werd er tijdens een stop van een transport naar Spanje ontdekt dat de varkens geen water kregen. Bij aankomst bleken 13 biggen al te zijn overleden.

Dit zijn slechts enkele bekende gevallen, wie weet wat er allemaal nog meer gebeurd waar we geen weet van hebben.

Het vervoer van kippen vandaag de dag doet me sterk denken aan de gruwelijkheden uit de 2e wereldoorlog... Toch laten we het allemaal toe.

Het vervoer van kippen vandaag de dag doet me sterk denken aan de gruwelijkheden uit de 2e wereldoorlog… Toch laten we het allemaal toe.

Zo lekte er in 2000 een video uit in Amerika waarbij koeien niet altijd goed werden verdoofd voor de slacht. Deze koeien werden daardoor levend gevild en schopten voor hun leven totdat hun poten eraf werden gezaagd.

Werknemers van het bedrijf die durfden te praten hadden ingeschat dat dit in zo’n 30% van de gevallen voorkwam.

Ik weet dat het heel naar is om dit soort verhalen te lezen, maar het is de realiteit van hetgeen dat op jouw bord ligt.

De grootste misdaad echter tegen deze dieren is niet het eten van hun vlees, maar het ontkennen van hun ervaring.

Zolang we onze ogen gesloten houden voelen we ons comfortabel en zolang we ons comfortabel voelen zullen de dieren blijven lijden en sterven.

De gemiddelde Nederlander beschouwt zichzelf als een dierenvriend

Woorden zeggen niet altijd alles. Daarom heb ik dit filmpje opgezocht dat in 1 minuut samenvat wat er gebeurd zou kunnen zijn met het stuk vlees dat op jouw bord ligt.

LET OP: De beelden zijn schokkend.

Nou is het natuurlijk makkelijk om boos te worden op de veehouders en slachterijen, maar zij vervullen alleen maar de vraag van de markt.

Als wij de stroom geld naar deze bedrijven stop zetten en switchen naar een plantgebaseerd dieet zullen ze uiteindelijk hun land en bedrijf moeten omzetten om aan die vraag te voldoen.

Stoppen met het eten van vlees hoeft niet te betekenen dat veehouders geen werk meer hebben, ze moeten alleen veranderen. Net zoals je nu misschien al bewustere keuzes maakt voor ecologische of biologische goederen. Als ergens de vraag van toeneemt zal het aanbod vanzelf volgen.

De gemiddelde Nederlander beschouwt zichzelf als een dierenvriend en keurt dierenmishandeling af. Toch blijven we de gruwelheden supporten door onze zuurverdiende centen dagelijks uit te geven aan de gruwelijke vleesindustrie.

Vergeet niet dat voordat je een steak eet, dit eraan vooraf gaat.

We gooien het op de barbecue, gieten er wat Calvé saus overheen en spoelen het weg met een biertje. Vervolgens hebben we een pak Rennies nodig om het allemaal te kunnen verteren.

Vreemd als je het mij vraagt.

Ondertussen blijft de industrie doorslachten terwijl ze ons mooie plaatjes voorhouden van dieren die een prachtig leven hebben.

Ben jij klaar voor de verandering?

Photo Credit:
Jo-Anne McArthur/WeAnimals
Wikipedia
Wakingtimes
Occupy for Animals
David Rozing

Voetnoten

 1. Vleesproductie; aantal slachtingen en geslacht gewicht per diersoort in 2016: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/7123slac/table?ts=1514403004690

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

11 reacties voeg reactie toe

 1. Goed geschreven stuk over het slachten van dieren voor consumptievlees.
  ik heb het op fb gezet en wil zeker bij jullie mijn steentje bijdrage .
  Niet met geld masr wel met iets anders misschien

  mvg Frans van Luit

  • Bedankt voor je compliment en het delen Frans. Je hebt bij deze je steentje bijgedragen 😉

 2. Beste Maik. Bravo zoals jij het hebt verwoord zo denk ik ook . Klinkt bijna stom maar keek gister op nl1 boer zoekt vrouw , het zijn afleveringen waar ooit de boeren hebben meegedaan en hoe het nu met ze gaat . Er was daar een boer die door omstandigheden 11koeien weg moest doen . Hij heeft ze samen met de vracht naar het laatste reis ( slacht ) gebracht en is daarna weer vertrokken . ( laf en onbegrijpelijk vindt ik .( te gemakkelijk ) ik snap zowiezo boeren niet , ze zeggen dat ze van hun dieren houden !!!! HOE KAN JE DAN LATEN SLACHTEN . Ik huilde bij het zien , ben ook al meer dan een half jaar vegan .

  • Bedankt voor je compliment Miranda. Ik denk dat boeren er gewoon niet zo over nadenken dus om ze direct te veroordelen is misschien niet de beste manier. Wat we beter kunnen doen is ze bewust maken en ze een goed alternatief bieden. Want zij zijn ook afhankelijk van de inkomsten en dat zal ook de reden zijn dat ze niet zo snel de verandering maken.

   Daarnaast denk ik dat boeren best wel van hun dieren houden, maar dat ze vinden dat het slachten ervan ‘er nu eenmaal bij hoort’. Gelukkig zijn er steeds meer boeren die inzien dat er ook een andere weg is zoals bijvoorbeeld Jaap Korteweg van de Vegetarische slager.

 3. Beste Maik je resepten in je boeken zijn heerlijk maar aangezien ik koolhydraatarm moet eten , heb je daar ook resepten van ?? Misschien je volgende boek ( vega en koolhydraatarm ) . Vriendelijke gr Miranda

 4. Ik vind vlees en vis zooo nasty, zowel de geur als smaak. Zo’n vieze kip bijvoorbeeld ga ik echt voor geen goud eten. Maar blijkbaar ben ik de enigste die er zo over denkt; bijna alle vleesvervangers smaken net zoals vlees :s.

  Mijn perfecte wereld is er eentje zonder dieren, of enkel een paar dieren in de dierentuin. Wat mij betreft krijgen alle andere dieren een spuitje zodat ze pijnloos kunnen sterven en niet meer lijden.

 5. Echt heel goed geschreven stuk. Ik was al vegetariër en dronk al geen melk, boter etc. Ik eet alleen nog wel af en toe een eitje maar dat zijn geen eieren uit de supermarkt, dat zijn de eieren van mijn oom zijn kippen die de hele dag buiten rond kunnen lopen. Ik hoop dat je hier veel mensen mee inspireerd om ook vegan te worden.

Laat Een Reactie Achter