Huh? Kaas is toch vegetarisch? Bestaat er ook zoiets als vegetarische kaas?

Wees niet bang, dit was ook het vragenriedeltje dat door mijn hoofd ging toen ik dit voor het eerst hoorde.

Kaas is nooit veganistisch maar ook niet altijd vegetarisch. Dat komt doordat veel kaas dierlijk stremsel bevat. Stremsel is een complex van spijsverteringsenzymen dat ervoor zorgt dat eiwitten in de melk samenklonteren. Hierdoor ontstaat er een vaste substantie (wrongel) en blijft er vloeistof over (wei). Van de wrongel wordt uiteindelijk kaas gemaakt.

Het dierlijke stremsel zit in de maag van elk zoogdier maar voor de kaas in Nederland wordt voornamelijk stremsel uit de maag van kalveren gebruikt. Het is dan ook een bijproduct van de kalvenslachterij.

Als je dus kaas met dierlijk stremsel eet draag je bij aan de vleesindustrie en dat is nou juist net niet wat we willen als vegetariër.

Gelukkig bestaat er ook vegetarisch stremsel. Dit wordt gemaakt van onder andere distels. Er bestaat ook zoiets als stremsel van micro-organismen dat wordt gemaakt van paddenstoelen, schimmels of gist.

Goed, nu we weten hoe het zit met kaas is het tijd om te kijken waar we nog meer op moeten letten bij het eten en kopen van vegetarische kaas.

1. Check altijd het label van de kaas. Als er ‘stremsel’ op staat is het niet vega. Staat er ‘Microbieel stremsel’ op dan is het wel vega. Soms staat er letterlijk ‘Vegetarisch stremsel’ op de verpakking, waardoor je weet dat je goed zit. Fabrikanten zijn verplicht alle ingrediënten op het label te zetten waardoor je redelijk safe kunt kiezen.

2. Haal je kaas niet in de supermarkt maar bij de specialist. Eigenlijk geldt dit voor al je voeding maar het is vaak niet haalbaar voor veel mensen om én naar de bakker én naar de kaasboer én naar de groentenboer te gaan. Wil je echt zeker zijn van een vegetarische kaas dan kan de gespecialiseerde kaasboer je dat vertellen (en het smaakt vaak nog lekkerder ook!).

Vegan Snelstartgids + Dagmenu

In dit 12 pagina's tellende boekje lees je o.a. 


  • Wat Vegan is en wat je wel en het beste NIET kunt eten voor een goede gezondheid.
  • Hoe je jezelf Vegan eigen kunt maken en het kunt volhouden. 
  • Inclusief een gratis dagmenu zodat je DIRECT aan de slag kunt met 3 heerlijke recepten! (Broodje Gegrilde Groente met Paprika Spread iemand?)

3. Maak zelf kaas! Dit is helemaal niet zo moeilijk en zo weet je precies wat voor ingrediënten je erin stopt.

En als je echt om het welzijn van dieren geeft kun je overwegen om te stoppen met het eten van echte kaas. Het grootste gedeelte van de kaas die wij consumeren wordt gemaakt van melk die wordt geproduceerd door koeien die hun hele leven niets anders doen dan melk geven.

Deze dieren hebben meestal geen leven waarin ze lekker naar buiten mogen en kunnen grazen op het gras. Bovendien zijn de koeien vrijwel hun hele leven zwanger omdat ze alleen melk produceren als ze zwanger zijn of net zijn bevallen (net als bij mensen).

Zelf sta ik lijnrecht tegenover de manier van leven voor deze dieren en kies ik niet meer voor de goedkope plakken kaas uit de supermarkt. Sterker nog, sinds eind 2015 heb ik besloten helemaal geen dierlijke producten meer te eten (ik ben een zogenaamde veganist) en daar valt kaas ook onder.

Gelukkig zijn er tal van alternatieven voor kaas die niet van dierlijke producten zijn gemaakt. Deze zijn nog niet echt goed verkrijgbaar bij de grote supermarkten maar bij de bio winkels vaak wel. Ook kun je het natuurlijk zelf maken met ingrediënten als zijde tofu, amandelen, cashewnoten en edelgist (heeft een kaasachtige smaak).

Ik ben benieuwd of jij kaas ook al hebt kunnen opgeven en zo niet, wat houdt je tegen?

Laat het me weten in de reacties hieronder!

photo credit:
Cheese via photopin (license)

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

Laat Een Reactie Achter