Huh? Kaas is toch vegetarisch? Bestaat er ook zoiets als vegetarische kaas?

Wees niet bang, dit was ook het vragenriedeltje dat door mijn hoofd ging toen ik dit voor het eerst hoorde.

Kaas is nooit veganistisch maar ook niet altijd vegetarisch. Dat komt doordat veel kaas dierlijk stremsel bevat. Stremsel is een complex van spijsverteringsenzymen dat ervoor zorgt dat eiwitten in de melk samenklonteren. Hierdoor ontstaat er een vaste substantie (wrongel) en blijft er vloeistof over (wei). Van de wrongel wordt uiteindelijk kaas gemaakt.

Het dierlijke stremsel zit in de maag van elk zoogdier maar voor de kaas in Nederland wordt voornamelijk stremsel uit de maag van kalveren gebruikt. Het is dan ook een bijproduct van de kalvenslachterij.

Als je dus kaas met dierlijk stremsel eet draag je bij aan de vleesindustrie en dat is nou juist net niet wat we willen als vegetariër.

Gelukkig bestaat er ook vegetarisch stremsel. Dit wordt gemaakt van onder andere distels. Er bestaat ook zoiets als stremsel van micro-organismen dat wordt gemaakt van paddenstoelen, schimmels of gist.

Goed, nu we weten hoe het zit met kaas is het tijd om te kijken waar we nog meer op moeten letten bij het eten en kopen van vegetarische kaas.

1. Check altijd het label van de kaas. Als er ‘stremsel’ op staat is het niet vega. Staat er ‘Microbieel stremsel’ op dan is het wel vega. Soms staat er letterlijk ‘Vegetarisch stremsel’ op de verpakking, waardoor je weet dat je goed zit. Fabrikanten zijn verplicht alle ingrediënten op het label te zetten waardoor je redelijk safe kunt kiezen.

2. Haal je kaas niet in de supermarkt maar bij de specialist. Eigenlijk geldt dit voor al je voeding maar het is vaak niet haalbaar voor veel mensen om én naar de bakker én naar de kaasboer én naar de groentenboer te gaan. Wil je echt zeker zijn van een vegetarische kaas dan kan de gespecialiseerde kaasboer je dat vertellen (en het smaakt vaak nog lekkerder ook!).

3. Maak zelf kaas! Dit is helemaal niet zo moeilijk en zo weet je precies wat voor ingrediënten je erin stopt.

En als je echt om het welzijn van dieren geeft kun je overwegen om te stoppen met het eten van echte kaas. Het grootste gedeelte van de kaas die wij consumeren wordt gemaakt van melk die wordt geproduceerd door koeien die hun hele leven niets anders doen dan melk geven.

Deze dieren hebben meestal geen leven waarin ze lekker naar buiten mogen en kunnen grazen op het gras. Bovendien zijn de koeien vrijwel hun hele leven zwanger omdat ze alleen melk produceren als ze zwanger zijn of net zijn bevallen (net als bij mensen).

Zelf sta ik lijnrecht tegenover de manier van leven voor deze dieren en kies ik niet meer voor de goedkope plakken kaas uit de supermarkt. Sterker nog, sinds eind 2015 heb ik besloten helemaal geen dierlijke producten meer te eten (ik ben een zogenaamde veganist) en daar valt kaas ook onder.

Gelukkig zijn er tal van alternatieven voor kaas die niet van dierlijke producten zijn gemaakt. Deze zijn nog niet echt goed verkrijgbaar bij de grote supermarkten maar bij de bio winkels vaak wel. Ook kun je het natuurlijk zelf maken met ingrediënten als zijde tofu, amandelen, cashewnoten en edelgist (heeft een kaasachtige smaak).

Er zijn tegenwoordig ook talloze Facebookgroepen waarin besproken wordt hoe je plantaardige kaas maakt. En ook op Youtube staan genoeg filmpjes hoe eenvoudig je zelf vegan kaas kunt maken.

Ik ben benieuwd of jij kaas ook al hebt kunnen opgeven en zo niet, wat houdt je tegen?

Laat het me weten in de reacties hieronder!

photo credit:
Cheese via photopin (license)

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

14 reacties voeg reactie toe

  1. Hallo
    Dacht ik dat ik goed bezig was om meer vega kaas te eten.
    Dus goed opletten op de verpakking hoe het gemaakt is.
    Dank je wel voor de informatie

    • Let goed op dat je dingen niet door elkaar haalt Ria:

      1. Kaas gemaakt van dierlijke melk is NOOIT vegan, maar meestal vegetarisch, tenzij er dierlijk stremsel gebruikt wordt dat komt uit de maag van een kalf. Hiervoor is het kalf gestorven en dat strookt niet echt met het vegetarisme – je eet tenslotte iets van een dood dier.

      2. Kaas gemaakt van plantaardige ingrediënten is ALTIJD vegan.

  2. Af en toe gebruik ik nog gewone kaas en dan vooral voor m’n puberzonen… Ik koop dan meestal wel BIO wat dan voor mij al een beetje dierwaardiger leven betekend.
    Interessante verduidelijking ivm dierlijk stremsel dus kan ik daar nog eens in verfijnen..
    Voor mezelf gebruik ik dan de vegan versies..
    Ondertussen zijn er in de supermarkten in België meestal al wel soorten vegankaas beschikbaar (sneetjes, geraspt, smeerbaar,..)

  3. Als je van gatenkaas houdt, dan kun je ook macadamianoten eten, die ongezouten en ongebrand zijn. Ze smaken precies als gatenkaas, ontdekte ik lang geleden. Maar ja, het is natuurlijk geen kaas…

  4. Ik probeer reeds viertal weken vegan te eten. Het is wel zoeken naar de goeie producten. Ik eet doorgaans geen melkproducten meer te eten.

  5. Hey Maik
    Sinds augustus 2021 ben ik direct overgeschakeld naar een veganistisch leven.
    Na de argumentatie van de Netflix reportage What the Health over hoe ongezond en verslavend melkproducten, eieren en kaas wel zijn was het geen enkel probleem.
    Later vernam ik ook hoe kuikens, koeien behandeld worden! Ongelooflijk dat de mens die zich zo ‘beschaafd’ vind dit niet wil beseffen!
    Onlangs ben ik in Parijs geweest bij de bakkerij Land&monkeys van Rodollphe Landemaine
    dat was pas echt feest!
    Alles wat je vroeger at maar dan veganistisch!
    Je vindt hem op IG en in de standaard boekhandel kan je zijn boek in het Nederlands verkrijgen!

  6. Ik eet reeds een paar maanden geen kaas meer. De vegan kaas vind ik niet lekker of ik vind de ingrediënten niet zo goed.

    • Hallo, er zijn / komen steeds meer soorten bij, en ik vind de kwaliteit erg uiteen lopen, dus blijf proberen! De Willicroft geraspte “kaas” (cashewnoten) vind ik bijvoorbeeld erg goed. En AH heeft nu ook weer het assortiment uitgebreid met Terra producten

  7. Ik eet reeds een paar maanden geen kaas meer. De vegan kaas vind ik niet lekker of ik vind de ingrediënten niet zo goed. Ik doe dan liever notenpasta of een spread op mijn boterham. Ik ben nog altijd aan het experimenteren.

  8. Hoe krijg ik voldoende calcium binnen als ik geen melkproducten meer neem?

  9. Sinds anderhalf jaar van vegetariër naar vegan overgestapt.. Als ik op het punt sta van tóch een lepeltje Parmezaanse kaas op mijn pasta te doen denk ik héél eventjes aan die melkkoe wiens kalfje onmiddellijk na de geboorte wordt weggehaald en dan heb ik helemaal geen trek meer in kaas. Ik gebruik edelgist.

Laat Een Reactie Achter