Een van de bekendste veganisten ter wereld, Pamela Anderson, is een campagne begonnen tegen waterverspilling door de vlees –en zuivelindustrie.

Water wordt met de dag schaarser en alhoewel wij daar in Nederland natuurlijk nog niets van merken is het zeker iets om over na te denken als we willen dat onze kinderen en kleinkinderen straks ook nog schoon drinkwater hebben.

“Rivieren worden drooggelegd, niet alleen voor de dieren maar ook voor gewassen zoals alfalfa die verbouwd worden om de dieren in de vee-industrie te voeden. De consumptie van een halve kilo rundvlees verbruikt ongeveer dezelfde hoeveelheid water als zes maanden aan douches.”

– Pamela Anderson

Naast dat de vleesindustrie, volgens de National Academy of Sciences, de grootste watervervuiler is op aarde – alleen al in Amerika zorgt de vleesindustrie jaarlijks voor 278.416 kilometer vervuilde rivieren – blijkt het nu dat een derde van al ons drinkwater op gaat aan de veehouderij.

Laat ik dat even benadrukken met wat cijfers.

Hoeveel water kost het eigenlijk om sla, brocolli en andere groenten te produceren? De Amerikaanse nieuwsorganisatie Mother Jones deed onderzoek.

Waterverbruik vlees en groente

BRON: MotherJones.com

Vegan Snelstartgids + Dagmenu

In dit 12 pagina's tellende boekje lees je o.a. 


  • Wat Vegan is en wat je wel en het beste NIET kunt eten voor een goede gezondheid.
  • Hoe je jezelf Vegan eigen kunt maken en het kunt volhouden. 
  • Inclusief een gratis dagmenu zodat je DIRECT aan de slag kunt met 3 heerlijke recepten! (Broodje Gegrilde Groente met Paprika Spread iemand?)

Broccoli verbruikt dus maar liefst 20,4 liter water en dan heb je nog maar 1 stronk. Een stronk weegt ongeveer 200 gram waardoor een kilo broccoli dus ruim 100 liter water kost.

Dat lijkt gigantisch toch? Maar hoeveel water kost het om een kilo rundvlees te produceren?

100 liter? 1000? 10.000?

Nee mijn lieve lezers, het kost ruim 15.500 liter water om een kilo rundvlees te produceren! Dat is ruim 150 kilo brocolli…

Naast rundvlees eten we met z’n allen natuurlijk nog ander vlees dat net zoveel waterverspilling oplevert:

  • Kip: 1 kilo = 3.900 liter water of 39 kilo brocolli
  • Lam: 1 kilo = 10.400 liter water of 100 kilo brocolli
  • Varken: 1 kilo = 6.000 liter water of 60 kilo brocolli

De reden dat er zo’n gigantische hoeveelheid water nodig is komt doordat je ook het water dat gebruikt wordt om het eten voor het dier te produceren moet meenemen in de berekening.

Dit eten had namelijk ook direct door ons opgegeten kunnen worden in plaats van het eerst door een dier te laten gaan.

De gemiddelde vlees -en zuiveleter verbruikt hiermee per dag ruim 5.500 liter water!

En dat is dan alleen maar doordat je ervoor kiest om vlees en zuivel te eten. Het gemiddelde waterverbruik dat direct elke dag gebruikt wordt (voor douchen, drinken en koken) ligt rond de 121 liter.

Als je er dus voor kiest om vegan te gaan bespaar je gemiddeld 5.379 liter water uit per dag. Dat is 1.963.335 liter per jaar!

Dus zoals Pam het zou zeggen:

“Wees een spetter voor het milieu – word veganist”

Goh, ik heb altijd al van die vrouw gehouden 😀

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

2 reacties voeg reactie toe

  1. Inspirerend en helder geschreven artikel. Wat enorm knap dat je van werken in een slagerij naar veganist bent gegaan.

Laat Een Reactie Achter