As you will come to see, much is governed by the Golden Rule: he who has the gold makes the rules. – T. Colin Campbell

Afgelopen week hadden Jessica en ik samen met onze zoon Maas weer een controle bij het consultatiebureau.

Maas doet het onwijs goed, dus meestal is het bezoek niets meer dan een paar veren in je reet krijgen over wat een leuk en goed mannetje we hebben.

Niks over te klagen dus, zou je zeggen 😉

Totdat de arts gisteren begon over voeding.

Maas heeft inmiddels een leeftijd bereikt waarop hij vast voedsel van ons krijgt en volgens haar moesten we binnenkort ook beginnen met het geven van vlees.

De reden was dat zijn ijzerreserves op beginnen te raken en dat we die met vlees kunnen aanvullen.

Technisch gezien klopt het natuurlijk helemaal, vlees bevat immers veel ijzer. Maar toen ik vertelde dat we veganist zijn gaf ze advies om in dat geval veel groenten met ijzer te eten, zoals spinazie, noten en peulvruchten.

Nu ben ik geen discussie met haar aangegaan, maar toen we naar huis liepen werden me wel weer een paar dingen duidelijk.

Die dingen wil ik graag met je bespreken in dit artikel zodat je hopelijk wat meer helderheid krijgt hoe het systeem waarin we leven in elkaar zit.

Whole, Rethinking the Science of Nutrition

In de zomer van 2016 las ik het boek Whole, Rethinking the Science of Nutrition van T. Colin Campbell. Lezers die mij al een tijdje volgen weten dat ik groot fan ben van Campbell en dan met name van zijn boek The China Study.

Beide boeken zijn absolute aanraders om te lezen als je meer wilt weten over de wetenschap achter plantaardig eten.

Kort samengevat gaat het boek Whole over dat we leven in een systeem waarin we ons focussen op de kleine details en het grote geheel uit het oog zijn verloren.

Zo staan kranten vol met koppen als ‘Vitamine X lost Y op‘. En ‘X gram per dag van Y zorgt dat je X% minder kans hebt op kanker‘. Het zijn de sensationele berichten die we zo graag lezen.

Maar helaas spreken veel journalisten, politici en wetenschappers elkaar tegen.

Dit heeft ons als consument verward achtergelaten waardoor we geen idee meer hebben wie of wat we nou nog moeten geloven.

Luister Naar de Dokter

Want daar zat ik dan, bij de arts van het consultatiebureau. Zij gaf me goedbedoeld advies over wat ik mijn zoon te eten zou moeten geven, terwijl er bergen wetenschappelijk materiaal beschikbaar is die anders zegt 1 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2586336/pdf/cwn072.pdf × 2 2. https://apha.confex.com/apha/137am/webprogram/Paper206464.html × 3 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9036757 × 4 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20849668 × 5 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20849668 × 6 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19561318 × .

Ik bedoel, hoezo verwarrend?

Maar deze arts in kwestie is hier niet de schuldige. Sterker nog, ik denk dat er geen enkele individu als schuldige aangewezen kan worden.

Ik ben ervan overtuigd dat elke arts of persoon die werkzaam is in de zorg of farmaceutische industrie een goed persoon is die niets liever wil dan het gezond maken van mensen.

Er is echter een probleem.

Het systeem waar deze mensen in werken heeft een verkeerde doelstelling.

Een Tekortkoming Van het Kapitalisme

Het kapitalisme is mijn ogen een van de beste systemen waarop we als mensheid kunnen floreren. Maar helaas is het systeem niet waterdicht en heeft het enkele tekortkomingen.

Een van die tekortkomingen is duidelijk zichtbaar als het aankomt op onze gezondheid en ons milieu.

Een van de kenmerken van het kapitalisme is dat er altijd winst gemaakt moet worden. De aandeelhouders moeten immers tevreden gehouden worden.

Als bedrijf kun je op twee manieren meer winst maken:

  • nieuwe klanten aantrekken
  • meer producten verkopen aan je bestaande klanten

Dit hoeft niet persé een probleem te zijn, maar het is wel een probleem als we het over onze gezondheid hebben.

Bedrijven in de zorgsector zoals ziekenhuizen, zorgverzekeraars en farmaceutische bedrijven hebben dezelfde doelstellingen als bedrijven buiten de zorgsector zoals Nike, McDonald’s en KPN. Namelijk, meer winst maken.

En dat is precies waar de schoen wringt.

Want alhoewel wij als gewone burger denken dat het systeem wil dat onze bevolking zo gezond mogelijk is, kan dit simpelweg niet omdat ons huidige zorgsysteem volledig draait op het kapitalisme.

Perhaps it is a testament to the power of modern marketing savvy that an obese man with heart disease and high blood pressure became one of the richest snake oil salesmen ever to live, selling a diet that promises to help you lose weight, to keep your heart healthy and to normalize your blood pressure. - T. Colin Campbell

Hoe Ziet Ons Huidige Zorgsysteem Eruit en Waarom Werkt Het Niet?

Als iedereen in Nederland vandaag 100% gezond zou worden en geen zorg meer nodig zou hebben, wat zou er dan gebeuren denk je met de zorgsector?

Die zou natuurlijk volledig instorten. Er zijn immers geen klanten meer. En een bedrijf zonder klanten gaat failliet.

En dat is iets waar de aandeelhouders niet zo blij van worden.

Wat we daarom zien zijn industrieën, zoals de farmaceutische industrie en de supplementen industrie, die hele specifieke problemen uitkiezen waar ze een ‘oplossing’ voor hebben bedacht.

De farmaceutische industrie kan bijvoorbeeld met een pilletje komen die ervoor zorgt dat je nooit meer migraine hebt. Of de supplementen industrie kan met een wonderpoedertje komen die ervoor zorgt dat je nooit meer verkouden wordt.

Doordat er een specifiek probleem uitgepikt wordt met een specifieke oplossing kan de marketingafdeling heel gericht een boodschap smeden die de onschuldige consument over de streep trekt om het product aan te schaffen.

Everything in food works together to create health or disease. The more we think that a single chemical characterizes a whole food, the more we stray into idiocy. – T. Colin Campbell

De industrieën schromen hierbij niet om alles wetenschappelijk te onderbouwen zodat de marketingafdeling dit kan gebruiken om jou te overtuigen.

Wat de consument echter vaak niet weet is dat deze zogenaamde wetenschappelijke studies gefinancierd worden door de industrie zelf. Waarbij de industrie natuurlijk wel een positieve uitkomst wil hebben voor het product dat ze gaan verkopen, anders heeft het geen zin en laten ze het onderzoek niet uitvoeren.

Er wordt dus op een reductionistische manier onderzoek gedaan waarbij het onderzoek zich focust op een klein detail, waar de uitkomst min of meer al bekend is en waarbij er niet wordt gekeken naar het complete plaatje (wholistic research, zoals Campbell het noemt).

Kijk eens naar onderstaande afbeelding:

Bron: Whole, Rethinking the Science of Nutrition, T. Colin Campbell

Dit is het schema van hoe het zorgsysteem er vandaag de dag uitziet. Doordat alles draait om winst zie je dat onze gezondheid niet centraal staat.

Het systeem zou immers omver vallen als we met z’n allen beter zouden worden.

Uit het schema kunnen we concluderen dat de industrie de touwtjes in handen heeft en niet de politiek zoals veel mensen denken. De politiek is slechts een speelpop. Wie denk je dat de campagnes financiert van al die politici?

De industrie genereert het geld, zij betalen de wetenschappers en het wetenschappelijk onderzoek. De industrie ziet dit als een investering. En investeringen moeten zichzelf uiteindelijk terugverdienen.

Campbell beschrijft dan ook in zijn boek dat het voor net afgestudeerde wetenschappers haast onmogelijk is om een onderzoek te verrichten waarbij gekeken wordt naar het complete plaatje. Dit onderzoek wordt simpelweg niet gefinancierd door de industrie.

Het onderzoeken van een relevante onderzoeksvraag is niet interessant voor de industrie want het is lastig om te vermarkten. De industrie onderzoekt daarom liever onderzoeksvragen die winstgevend zijn.

Want waarom zou de industrie miljarden pompen in het ontwikkelen van een specifiek medicijn of supplement als ze vervolgens geen gericht onderzoek hebben die aantoont dat het specifieke medicijn uitkomst Y heeft?

Op die manier verdient de industrie de gemaakte investering veel moeilijker of helemaal niet terug. En daar worden aandeelhouders niet blij van, want die willen wel een eindejaarsbonus ontvangen.

Bovendien horen we liever iets als ‘pilletje X lost Y op‘ in plaats van ‘pas je hele dieet aan en je blijft gezond‘. Mensen zijn gevoelig voor snelle oplossingen en de industrie speelt hier dus in op onze emoties.

Het Zorgsysteem Van Een Ideale Wereld

Is alles dan verloren?

Nee, zeker niet. Door dit artikel te hebben gelezen ben je al meer bewust geworden van hoe de situatie in elkaar steekt. En dat is belangrijk, want verandering kan pas plaatsvinden zodra je bewust bent van dingen.

Kijk eens naar onderstaande afbeelding:

Bron: Whole, Rethinking the Science of Nutrition, T. Colin Campbell

Dit is een hypothetische situatie waarin onze samenleving onze gezondheid centraal stelt. Wat zou er gebeuren zodra we in zo’n systeem zouden leven en er een probleem voor onze gezondheid opdoemt?

  • Allereerst gaan wetenschappers aan de slag met dit probleem.
  • Omdat de wetenschappers verschillende onderzoeksmethoden toepassen krijg je een veel breder spectrum met verschillende invalshoeken.
  • Plus, omdat het doel is om het probleem daadwerkelijk op te lossen zodat de volksgezondheid er beter van wordt zal er een gezonde competitie ontstaan onder wetenschappers.
  • Als wetenschapper wil jij tenslotte degene zijn die heeft bijgedragen aan het oplossen van een bepaald gezondheidsprobleem.
  • Het gevolg zal zijn dat de kwaliteit van de onderzoeken omhoog gaat en wetenschappers nog gemotiveerder zullen zijn om tot een oplossing te komen.
  • Het wetenschappelijk bewijs dat gevonden wordt komt vervolgens terecht bij de overheid en de media die op hun beurt weer ons, de consument, kunnen informeren. Onze gezondheid verbetert en we hebben weer een stap in de juiste richting gezet.

Je snapt dat deze situatie in het huidige systeem nooit zal werken. Want meer gezonde mensen betekent minder winst voor de industrie. Dit is belangrijk om je te realiseren en het brengt ons weer terug bij Jessica, Maas en mij in het kamertje van de arts van het consultatiebureau.

Met deze kennis in ons achterhoofd kunnen we nu duidelijk zien waar in het systeem we ons bevinden:

Bron: Whole, Rethinking the Science of Nutrition, T. Colin Campbell

Ik doe hier natuurlijk aannames omdat ik niet zeker weet of het klopt wat ik zeg, maar het zou kunnen zijn dat de situatie zo in elkaar steekt:

  • Onze goedbedoelde arts werkt voor de overheid en is opgeleid door een instelling die zeer waarschijnlijk gefinancierd is door de industrie. De kennis die zij heeft opgedaan over voeding is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek met een smal spectrum.
  • Dit onderzoek is zeer waarschijnlijk weer gefinancierd door de industrie wat de cirkel weer rond maakt.
  • En ondanks dat zij misschien wel beter zou weten heeft ze zich te houden aan de richtlijnen die de overheid stelt, (die in dit geval gebaseerd zijn op bevooroordeeld wetenschappelijk onderzoek met een smal spectrum) anders loopt ze het risico haar baan te verliezen.

Hoe Kunnen We Het Systeem Veranderen?

En dat brengt me weer bij mijn eerdere uitspraak dat we geen vingers kunnen wijzen naar individuen, maar naar het systeem in het geheel.

Om het systeem te veranderen moet er natuurlijk onwijs veel gebeuren. Dat jij je bewust bent van hoe de vork werkelijk in de steel zit is de eerste stap.

Probeer elke keer dat je iets leest of hoort over voeding en gezondheid te bedenken wie het zegt en van wie diegene zijn of haar informatie heeft. 
Neem dus niet klakkeloos over wat je leest op internet of in de media, maar gebruik je eigen gezonde verstand en dubbelcheck de dingen die geroepen worden. En ja, dat geldt ook voor de informatie die je van mij te horen krijgt!
 
En dit geldt ook voor alle (huis)artsen. Helaas heb ik momenteel nog een huisarts die niet openstaat om eens te kijken wat voeding kan doen met gezondheid. Maar als jij een arts bent en dit leest, hoop ik dat je met een openmind kunt kijken naar al het onderzoek dat gedaan is om voeding in te zetten om patiënten weer beter te maken.

Tot slot is het belangrijk dat je vertrouwt op je eigen ‘gut feeling’ en vooral vragen blijft stellen en niet te snel dingen voor waarheid aanneemt.

Als we dat met z’n allen meer gaan doen in de toekomst zou het maar zo kunnen dat we ooit een zorgsysteem hebben waarin onze gezondheid wél centraal staat!

 

Voetnoten

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2586336/pdf/cwn072.pdf
  2. https://apha.confex.com/apha/137am/webprogram/Paper206464.html
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9036757
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20849668
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20849668
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19561318

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

Laat Een Reactie Achter