Aardappelen zijn natuurlijk oerhollands, maar in het Atkins, low-carb, koolhydraatarm & Paleo tijdperk hebben ze onterecht een slechte naam gekregen.

Daarom introduceren we deze klassieker weer terug op het menu. En hoe!

Gecombineerd met een pittige bonenmix, vegan sour cream, guacamole én salsa komt de smaak van de Hollandse pieper in een Mexicaans jasje perfect tot z’n recht.

Recept afdrukken

Gepofte Aardappel Mexican Style met 'Sour Cream' & Salsa

Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 2 personen
Gang Bijgerecht
Bijzonderheden Veganistisch

Ingrediënten

Bonenvulling

  • 2 grote aardappelen
  • 850 gram bruine bonen, Zelf geweekt/gekookt of uit blik
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 250 ml groenten bouillon
  • 1 rode peper met zaadlijsten, fijn gesneden
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 2 eetlepels edelgist, optioneel
  • sap van een halve limoen

Salsa

  • 2 rode paprika's, in blokjes
  • 150 gram gekookte maïs
  • sap van een halve limoen

Sour Cream

  • 350 gram soja yoghurt
  • 2 eetlepels appelwijnazijn
  • 2 eetlepels misopasta
  • 2 eetlepels vegan mayonaise, optioneel

Guacamole

  • 2 eetrijpe avocado's
  • 1 hand koriander, fijn gesneden
  • sap van een halve limoen
  • 1 teen knoflook, fijn gesneden

Instructies

Bonenvulling

  • Verhit de oven op 200 °C en leg de aardappels op een rek in de oven.
  • Gebruik een hapjes pan om de bonenvulling te maken. Fruit de ui en knoflook voor een paar minuten aan in een beetje sojasaus. Voeg de bonen, rode peper, de kruiden (behalve de edelgist) en de bouillon toe. Laat dit op een zacht vuur en al roerend tien minuten pruttelen. Pak een stampotstamper en prak de bonen. Voeg nu de edelgist, als je het gebruikt, en limoensap toe.

Salsa

  • Maak de salsa door alle ingrediënten samen te voegen.

Sour Cream

  • Maak de sour cream door alle ingrediënten te mixen in een keukenmachine of blender.

Guacamole

  • Maak de guacamole door in een middelgrote schaal de avocado's te prakken met een vork, er mogen best een paar grove stukken overblijven.
  • Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en mix alles goed door elkaar.

De gepofte aardappel

  • Haal de aardappels uit de oven zodra je er doorheen kunt prikken met een satéprikker. Snij ze voorzichtig in de lengte open, maar zorg ervoor dat ze aan de onderkant verbonden blijven en leg ze op een bord.
  • Vul de aardappel helemaal met het bonenmengsel, daarna een laagje guacamole, een laagje zure room en top het af met een beetje salsa.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept