Er zijn mensen die zich afvragen of we eigenlijk wel gemaakt zijn om vlees te eten.

Vergelijk ons eens met echte carnivoren zoals het jachtluipaard bijvoorbeeld. Dit dier kan je inhalen als jij je netjes aan de snelheid houdt op een 80km/h weg. Zelfs een snelle en wendbare antilope legt het vaak af tegen dit monster. Zie jij jezelf al achter zo’n antilope aanrennen?

En neem dan eens een beter kijkje naar ons gebit dat volledig bestaat uit vlakke kiezen, die perfect in staat zijn om granen en groenten te vermalen. Maar vlees? Oke, oke, we hebben vier hoektanden, maar heb jij weleens geprobeerd een stuk vlees uit een dier te scheuren zonder mes? Succes met die hoektanden en nagels van je…

Ons verteringsstelsel vertelt eigenlijk ook dat we niet gemaakt zijn om vlees te verteren. Het verteringsstelsel van een carnivoor is net geen 2 meter lang terwijl ons verteringsstelsel ruim 6 meter is.

Dat betekent dat zodra wij vlees eten het ongeveer 72 uur duurt voordat dit door ons verteringsstelsel heen is. Onze lichaamstemperatuur ligt rond de 36 graden. Heb jij weleens een stuk vlees in de brandende zon laten liggen voor drie dagen? Juist, dat is precies wat in je lichaam ook gebeurt.

Als je tot nu toe altijd vlees hebt gegeten zul je hier misschien weinig van merken, je bent er namelijk aan gewend. Maar ik daag je uit om een maand geen dierlijk voedsel meer te eten en dan vervolgens weer wat vlees te proberen. Je zult zien hoe zwaar dat op de maag ligt en ik wens je alvast sterkte met de buikkrampen die gepaard zullen gaan.

Misschien zit het niet in onze natuur om vlees te eten.

Stel je even het volgende voor: we stoppen een hongerig kind van vier in een kamer met een schattig konijn en een appel. Na 10 minuten komen we terug. Grote kans dat het kind met het konijn aan het knuffelen is terwijl het een hap van de appel neemt.

Je kunt je wel indenken wat er was gebeurd als we een jonge leeuw in de kamer hadden gelaten… maar een kind?

Maar hoe zit het dan met onze voorouders?

Die jaagden toch op dieren? Als we niet gemaakt zijn om vlees te eten waarom deden zij dit dan wel?

Dat onze voorouders vlees aten is duidelijk, maar ze aten lang niet zoveel vlees als dat wij denken. Het romantische plaatje van de man die uit jagen gaat en de vrouw die voor de kinderen in het hol zorgde klopt van geen kant.

holbewoners en vlees

Bron: crotchetycomics.blogspot.com

Ten eerste kostte een jacht gigantisch veel energie. De mens had in die tijd immers niet de technologie die wij nu hebben. Zoals ik al zei kunnen we niet hard rennen en hebben we geen nagels of tanden die een dier kunnen verscheuren. De tactiek om dieren te vangen was door ze uit te putten.

De mens is zeer goed in het wandelen van lange afstanden, een echte eigenschap van herbivoren (planteneters). Zo legden we vroeger lange afstanden af terwijl we onderweg ons voedsel verzamelden. Voedsel zoals noten, fruit, groenten en zaden.

Als we dan vervolgens een dier tegenkwamen, bijvoorbeeld een antilope, dan liepen we rustig achter het dier aan. Natuurlijk sprong het dier weg en ging enkele tientallen meters verderop verder met grazen. Maar door dit continu te herhalen vermoeiden we het dier zodanig dat het na enkele dagen van vermoeidheid in elkaar stortte.

Onze voorouders deden dit echter alleen als er weinig ander voedsel voorhanden was, ze deden het om te overleven. En dat staat natuurlijk nogal haaks tegenover de cheeseburger die jij bestelt bij de McDrive.

Willen we eigenlijk wel vlees eten?

Als laatste moeten we ons afvragen of we eigenlijk wel vlees willen eten. Nu ik dit aan het schrijven ben kijk ik naar links en zie ik mijn kat Nelson op een stoel liggen slapen. Hij ligt daar al vanaf vanochtend toen ik hem zijn eten gaf.

nelson

Carnivoren staan bekend om hun snelle en precieze energie maar zijn een drama als het gaat om uithoudingsvermogen. Zodra de carnivoor zijn prooi – of in het geval van Nelson zijn bak eten – op heeft, ligt het vaak de hele dag te slapen om al dat vlees te verteren.

Herbivoren zoals paarden en olifanten hebben langdurige energie en het zijn ook nog eens vredige dieren. Welke lifestyle staat jou het meeste aan?

photo credit:
Serengeti via photopin (license)

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

18 reacties voeg reactie toe

  1. Hoi Maik ik maak graag bedankt van de veggie cursus lijkt me heel leuk en leerzaam.
    Alvast bedankt!!

  2. een kat die overdag slaapt omdat hij vlees heeft gegeten. Een kat is een nachtdier, hij slaapt dus overdag. Niet zo heel gek dus dat hij de hele dag slaapt.

  3. De kat heeft de reputatie dat ze vooral gedurende de nacht actief is en jaagt. Dat beeld klopt niet! Lees hieronder waarom niet.

    Misverstand

    ‘Echte’ nachtdieren zijn uitsluitend in de nacht actief en slapen c.q. verstoppen zich overdag. Dat geldt niet voor katten, want die jagen, spelen en wandelen ook overdag. Ik zie tenminste regelmatig katten in het zonnetje in een weiland, tuin of berm jagen of wandelen.

    Aangepast

    Bijzonder aan katten is het feit dat ze gedurende een groot deel van de dag actief zijn, zowel overdag als in de schemering. De ogen van de kat zijn aangepast aan het jagen in de schemerperiode.

    • Voor geen prijs stap ik over op veganistisch eten. Koolhydraten zijn sowieso niks en daar blijf je van eten om een vol gevoel te krijgen. Moet je eens een vega burger nemen met krokant laagje van ei en paneermeel. Vreet zich vol olie of boter.
      En laten we het maar niet hebben over de soja kant wat veelal gemanipuleerd is
      Ik heb veel energie en ben 72 jaar oud gezond en normaal gewicht

      • Beste Els,

        Jij krijgt best veel soja naar binnen en juist van het gemanipuleerde soort. Dat is namelijk wat de dieren te eten krijgen die jij opeet. Daarnaast zitten in veel bewerkte voeding sojaproducten. De soja die wordt gebruikt voor menselijke consumptie is veelal niet gemanipuleerd en komt vaak uit Nederland. Geen ontbossing dus. Alpro heeft tegenwoordig op zijn producten vermeld dat de soja 100% traceable is. Dat mag alleen als het klopt. Die krokante vegaburger met ei en paneermeel die zich vol olie of boter vreet, eten mensen die plantaardig eten niet. Als ze al een vleesvervanger eten, gaat daar natuurlijk geen ei omheen en ook geen ongezonde paneermeel. Daarnaast bakken of braden wij niet in boter of olie. Zo’n product gaat de oven in of de air fryer. Koolhydraten zijn uitstekend in staat om een voldaan gevoel te geven. Ze nemen namelijk aanzienlijk meer ruimte in, in je maag dan een stukje vlees of een lepel room of boter. Terwijl ze naar verhouding minder calorieën bevatten. Nooit ben ik zo snel en zo makkelijk en zonder hongergevoel afgevallen dan toen ik een koolhydraat-rijk dieet ging eten. Kilo’s die bovendien wegbleven ook op de lange termijn. Om nog maar te zwijgen over wat het heeft gedaan voor mijn bloeddruk en cholesterol-gehalte. Ik heb lang zo gedacht als jij hoor, ik heb de spreekwoordelijke boter op mijn hoofd (pun intended) meegedreven als ik werd door de keto-gekte. Gelukkig weet ik nu beter, maar dat is een lang proces geweest. Fijn dat Mark hierover zo aan de weg timmert in Nederland. Doe er je voordeel mee!

        • Daar bemm ik het helemaal mee eens! Dat soort verhlaaljes over vega-eten wordt door vleeseters gebruikt omdat ze hun vleesverslaving niet durven aan te pakken!

    • Bedankt voor je toevoeging Jeroen, mijn verhaal kan zeker wel een update gebruiken, maar het artikel dat je deelt heeft ook wel wat kanttekeningen vind ik zoals deze passage die echt nergens op slaat:

      “Natuurlijk is het in deze moderne tijd heel goed mogelijk om via voedingssupplementen op een gezonde manier een veganistisch dieet te volgen, maar dat vraagt om een nauwgezette dagelijkse planning om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Veel veganisten krijgen te weinig verschillende en broodnodige voedingsstoffen binnen en raken ondervoed, omdat het een lastig dieet is. Bovendien moeten ze de hele dag flinke hoeveelheden fruit, noten, granen, groenten en vetten eten om voldoende binnen te krijgen. Een veganistische levensstijl is dus geen vanzelfsprekendheid; al waren onze hele verre voorouders ooit plantaardig.”

      Ik kan uit ervaring zeggen dat veganistisch eten echt geen dagelijkse planning vereist en dat je al helemaal geen voedingsstoffen tekort komt als je gewoon gevarieerd en zonder junk eet.

      Je kunt zeker zeer gezond zijn met het eten van kleine hoeveelheden vlees/zuivel maar dan is daar altijd het ethische vraagstuk nog. Mensen kunnen technisch gezien misschien wel vlees eten en verteren, maar we kunnen ook vermoorden, verkrachten en stelen. Het feit dat we technisch iets kunnen betekent niet dat het ethisch te verantwoorden is. Maar dat is iets dat iedereen voor zichzelf moet bepalen natuurlijk 🙂

      • Het is juist precies andersom!!! Het westerse dieet (met veel zuivel en vlees) is een lastig dieet waarbij je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt en waardoor mensen veel bevattelijker zijn voor allerlei welvaartziektes! En dit is wetenschappelijk bewezen!!! Het vegan dieet komt dichtbij het meest gezonde dieet. Na het lezen van de boeken van Dr. Campbell (The China Study en Whole) en Dr. Esselstyn (How to reverse hartdisease) kan je gewoon niet anders meer dan helemaal te gaan voor een WFPB diert (whole food plant based), wat hetzelfde is als vegan alleen n stapje verder. Dank je wel, Maik, je hebt me n aantal jaren geleden op t goede pad geholpen!!

  4. Ik ben al 25 jaar vegetariër, voel er niks voor om vlees te eten . Ik

    ben geïnitieerd door de Levende Meester van Sant Mat en hou mij dus aan de voorwaarden van Sant Mat mét de Meditatie op Innerlijk Licht en Innerlijke Toon namelijk ethisch leven , dat betekend GEEN dieren doden, niet roken en geen alcohol, en dat is zo nodig in deze tijd***

  5. Mijn man eet vanaf 2000 geen vlees wel eieren vis noten groenten,hij is pescotarier , is zo gaan eten door de varkenspest ,gekkekoeienziekte ,kippenvirus .eet al 22 jaar zo en komt niks te kort ,is trainer van een voetbalclub voor jongens tot 15 jaar 2 x in de week trainen . Is vrachtwagenchauffeur,
    Ikzelf eet weinig vlees ,misschien 1x in de week ,en we voelen ons er goed bij ,wij stomen de groenten en niet in water koken ,ook de aardappels kook zo meer dan 50 jaar.

  6. Ik lees alles wat je post Maik en heb je 3 boeken, ik bewonder wat jullie doen en doe mijn best om het goeie voorbeeld zoveel mogelijk te volgen, als 65 plussen.

  7. Bedankt omdat je zo een volhouder bent in het sturen van mails Maik. Ik krijg graag je mails binnen en lees ze soms helemaal, soms een stukje…
    Ik ben geen veganist en vegetariër maar ik ben een zeer kleine vleeseter. Ik kook met heel veel groenten en daardoor voel ik minder de behoefte om dagelijks vlees te eten ook al zijn dat heel kleine porties. Jouw posts zijn iedere keer speldenprikjes in bewustwording dat gezond en gevarieerd eten mensen de kans biedt om het beste in zich naar boven te halen.

  8. In de nieuwe editie van V’gan (01/2024) staat een mooi stuk over Plants for joints: eten tegen ontstekingen. Een volwaardig plantaardig dieet kan mensen met reuma en artrose enorm helpen. Hetzelfde onderzoek bewijst dat mensen die plantaardig eten minder inflammatie (laaggradige ontstekingen) hebben. Inflammatie ligt aan de basis van vele welvaart ziektes. De medische wereld kan niet langer om plantaardig eten heen. Wat een geweldige kans voor veel mensen die dagelijks pijn hebben door reuma (1.6 miljoen in Nederland).

  9. Een omnivoor kan zowel vlees als planten. En ja er zijn natuurlijk grenzen in hoeveel vlees je eet. Een stukje vlees bij groenten met aardappelen enof rijst gerechten is niet eens zo slecht.

    Wat vele mensen vergeten is dat de groenten en fruit uit de supermarkt heel slecht is de laatste jaren. Je kan groenten en fruit en soms een week en soms langer in je koelkast houden. Ga dit maar zelf telen dan kom je er achter wat voor troep er in de supermarkt ligt.

    Een mens vergelijken met een kat is wel heel extreem. Kijk alleen naar de darmstelsel, een kat heeft voor zijn formaat de kleinste darmstelsel. Niet zo gek dat het heel lang duurt voor het eten verteerd is en hij daar zijn energie uithaalt. Een kat kan eenmaal geen groenten verteren omdat zijn lichaam hier niet voor gemaakt is. Bij een mens ligt dit heel anders, over het algemeen wordt bij de mensen het eten verteerd tussen de 24-28 uur, dit is alles behalve vlees. Bij vlees kan dit uitlopen tot 72 uur afhankelijk van wat voor soort vlees. Het is een feit dat rood vlees slechter te verteren en zwaarder op de maag ligt dan wit vlees. Zo zal het bij een biefstuk 72 uur duren en bij kippendijen rond de 30-40 uur duren.

    Leuk om te lezen dat je dit geschreven op basis van gezondheid i.p.v. het milieu. Want dan zou je geen kat als voorbeeld kunnen nemen aangezien die wel een vleeseter is. Dat jij 500gr vlees per dag at was ook wel veels te veel. Je gaf je lichaam hier elke dag een stress boost. Goed dat je 360graden bent omgedraaid.en daarmee je leven hebt verbetert.

Laat Een Reactie Achter