Er zijn mensen die zich afvragen of we eigenlijk wel gemaakt zijn om vlees te eten.

Vergelijk ons eens met echte carnivoren zoals het jachtluipaard bijvoorbeeld. Dit dier kan je inhalen als jij je netjes aan de snelheid houdt op een 80km/h weg. Zelfs een snelle en wendbare antilope legt het vaak af tegen dit monster. Zie jij jezelf al achter zo’n antilope aanrennen?

En neem dan eens een beter kijkje naar ons gebit dat volledig bestaat uit vlakke kiezen, die perfect in staat zijn om granen en groenten te vermalen. Maar vlees? Oke, oke, we hebben vier hoektanden, maar heb jij weleens geprobeerd een stuk vlees uit een dier te scheuren zonder mes? Succes met die hoektanden en nagels van je…

Ons verteringsstelsel vertelt eigenlijk ook dat we niet gemaakt zijn om vlees te verteren. Het verteringsstelsel van een carnivoor is net geen 2 meter lang terwijl ons verteringsstelsel ruim 6 meter is.

Dat betekent dat zodra wij vlees eten het ongeveer 72 uur duurt voordat dit door ons verteringsstelsel heen is. Onze lichaamstemperatuur ligt rond de 36 graden. Heb jij weleens een stuk vlees in de brandende zon laten liggen voor drie dagen? Juist, dat is precies wat in je lichaam ook gebeurt.

Als je tot nu toe altijd vlees hebt gegeten zul je hier misschien weinig van merken, je bent er namelijk aan gewend. Maar ik daag je uit om een maand geen dierlijk voedsel meer te eten en dan vervolgens weer wat vlees te proberen. Je zult zien hoe zwaar dat op de maag ligt en ik wens je alvast sterkte met de buikkrampen die gepaard zullen gaan.

Misschien zit het niet in onze natuur om vlees te eten.

Stel je even het volgende voor: we stoppen een hongerig kind van vier in een kamer met een schattig konijn en een appel. Na 10 minuten komen we terug. Grote kans dat het kind met het konijn aan het knuffelen is terwijl het een hap van de appel neemt.

Je kunt je wel indenken wat er was gebeurd als we een jonge leeuw in de kamer hadden gelaten… maar een kind?

Maar hoe zit het dan met onze voorouders?

Die jaagden toch op dieren? Als we niet gemaakt zijn om vlees te eten waarom deden zij dit dan wel?

Vegan Voor Beginners + Weekmenu

In dit 12 pagina's tellende boekje lees je o.a. 

  • Wat Vegan is en wat je wel en het beste NIET kunt eten voor een goede gezondheid.
  • Hoe je jezelf Vegan eigen kunt maken en het kunt volhouden. 
  • Inclusief een gratis weekmenu zodat je DIRECT aan de slag kunt met 21 heerlijke recepten! (Broccoli-Champignon Pizza iemand?)

Dat onze voorouders vlees aten is duidelijk, maar ze aten lang niet zoveel vlees als dat wij denken. Het romantische plaatje van de man die uit jagen gaat en de vrouw die voor de kinderen in het hol zorgde klopt van geen kant.

holbewoners en vlees

Bron: crotchetycomics.blogspot.com

Ten eerste kostte een jacht gigantisch veel energie. De mens had in die tijd immers niet de technologie die wij nu hebben. Zoals ik al zei kunnen we niet hard rennen en hebben we geen nagels of tanden die een dier kunnen verscheuren. De tactiek om dieren te vangen was door ze uit te putten.

De mens is zeer goed in het wandelen van lange afstanden, een echte eigenschap van herbivoren (planteneters). Zo legden we vroeger lange afstanden af terwijl we onderweg ons voedsel verzamelden. Voedsel zoals noten, fruit, groenten en zaden.

Als we dan vervolgens een dier tegenkwamen, bijvoorbeeld een antilope, dan liepen we rustig achter het dier aan. Natuurlijk sprong het dier weg en ging enkele tientallen meters verderop verder met grazen. Maar door dit continu te herhalen vermoeiden we het dier zodanig dat het na enkele dagen van vermoeidheid in elkaar stortte.

Onze voorouders deden dit echter alleen als er weinig ander voedsel voorhanden was, ze deden het om te overleven. En dat staat natuurlijk nogal haaks tegenover de cheeseburger die jij bestelt bij de McDrive.

Willen we eigenlijk wel vlees eten?

Als laatste moeten we ons afvragen of we eigenlijk wel vlees willen eten. Nu ik dit aan het schrijven ben kijk ik naar links en zie ik mijn kat Nelson op een stoel liggen slapen. Hij ligt daar al vanaf vanochtend toen ik hem zijn eten gaf.

nelson

Carnivoren staan bekend om hun snelle en precieze energie maar zijn een drama als het gaat om uithoudingsvermogen. Zodra de carnivoor zijn prooi – of in het geval van Nelson zijn bak eten – op heeft, ligt het vaak de hele dag te slapen om al dat vlees te verteren.

Herbivoren zoals paarden en olifanten hebben langdurige energie en het zijn ook nog eens vredige dieren. Welke lifestyle staat jou het meeste aan?

photo credit:
Serengeti via photopin (license)

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

1 reactie antwoord

  1. Hoi Maik ik maak graag bedankt van de veggie cursus lijkt me heel leuk en leerzaam.
    Alvast bedankt!!

Laat een reactie achter