Zuurkool is misschien niet het meest favoriete ingrediënt van veel mensen.

In deze ovenschotel komt de zure kool echter het beste tot zijn recht. Dit komt door de zoete rozijnen en de hartige vegan bacon.

Het is een perfect gerecht om te maken als je (vlees)eters over krijgt omdat het lekker voedzaam is, makkelijk is om te maken en de ingrediënten herkenbaar zijn voor veel mensen.

De zuurkoolschotel is de volgende dag overigens nog smaakvoller omdat alle ingrediënten dan goed op elkaar zijn ingewerkt.

Recept afdrukken

Zuurkool Schotel Met Kruimige Aardappelen en Vegan Bacon

Bereidingstijd 30 minuten
Passieve tijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen
Gang Diner
Bijzonderheden Glutenvrij, Notenvrij, Olievrij, Sojavrij, Suikervrij

Ingrediënten

  • 1 pakje zuurkool
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 2 pastinaken
  • 200 gram rozijnen
  • 1 pakje veganistische bacon blokjes
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 scheutje plantaardige melk
  • peper en zout naar smaak
  • 1 zakje vegan kaas, optioneel
  • 1 eetlepel plantaardige boter, optioneel

Instructies

  • Snijd de aardappels en pastinaak met schil in stukjes en zet ze in ruim water op het vuur en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verdeel ondertussen de zuurkool in een ovenschaal en bestrooi dit met de garam masala kruiden en de rozijnen.
  • Bak de bacon blokjes 10 minuten op middelmatig vuur in wat sojasaus of water totdat ze iets gebakken zijn. Verdeel ook de bacon over de zuurkool.
  • Zodra de aardappelen en pastinaak gaar zijn giet je ze af, stamp je ze fijn en voeg je plantaardige melk, boter, peper en zout naar smaak toe.
  • Smeer de gestampte aardappelen en pastinaak over de zuurkool uit, bestrooi het eventueel met wat vegan kaas en zet dit 30 minuten in de oven op 200 °C totdat er net een mooi bruin korstje op komt.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

7 reacties voeg reactie toe

  1. Hoi Maik,

    Bedankt weer voor het recept! Wij zijn zelf gek op zuurkool dus deze ga ik zeker proberen. Ik vroeg me af wat jouw favoriete vegan bacon is? Ik heb nu 2 merken geprobeerd en ben helemaal niet enthousiast. Hetzelfde geldt voor vegan kaas, welke gebruiken jullie? (Ik vind die van willicroft en de merken die ze op hun site hebben wel heel lekker, maar die zijn wel wat duurder en je moet ze bestellen dus die heb ik niet altijd voorhanden, dus ik hoop dat jij nog een tip hebt). Alvast bedankt.

    Groetjes Anneke

    • Wij waren altijd fan van de bacon van de Vegetarische slager. Helaas verkopen ze deze niet meer.
      De vegan speckreepjes van Albert Heijn en Lidl vinden we prima maar wat ook goed past in dit gerecht is vegan shoarma.

      Kaas op brood eten we eigenlijk nooit meer. We zijn niet dol op de plakjes kaas die je kunt kopen.
      We gebruiken eigenlijk alleen geraspte kaas voor over de pizza of lasagne (en soms een tosti). Daarvoor gebruiken we Violife Mozerella te koop bij de AH.

      • Vegan kaas worst steeds beter. Die van de Lidl is echt erg goed. De vegan komijnekaas van de AH overigens ook!!

  2. Lijkt me heerlijk, ga ik het weekend proberen,
    vooral de combinatie met pastinaak vind ik verrassend!

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept