Doordat Soto een gerecht is dat in heel Indonesië gegeten wordt zou je kunnen stellen dat dit hét nationale gerecht is. Er zijn natuurlijk talloze soorten Soto, maar de populairste is (helaas) de Soto Ayam, oftewel de kippensoto.
Gelukkig kunnen we vandaag de dag nog steeds van de smaak en structuur van kip genieten zonder dat deze arme beesten hiervoor geslacht hoeven te worden.
En dat resulteerde in deze verrukkelijke Vegan Soto Ayam.
Voel je overigens vrij om ingrediënten weg te laten of toe te voegen en zie dit recept als een basis waar je jouw versie van kunt maken.
Soto Ayam met Vegan Kipstukjes & Hete Sambal
Ingrediënten
Voor het kruidenmengsel
- 1 stuk gember van 2×2 cm, geschild en in stukjes
- 1 theelepel laos / galangal poeder
- 1 stuk kurkumawortel van 1×1 cm, geschild en in stukjes
- 1 sjalot, grof gesneden
- 5 tenen knoflook, grof gesneden
- ½ rode peper met zaadlijsten, fijn gesneden
Voor de soep
- 1 pak glas / rijst noedels, klaargemaakt volgens de instructies op de verpakking
- 1 grote hand alfalfa
- 3 stengels citroengras
- 4 grote handen taugé
- 1 liter groentebouillon
- 1 limoen
- 1 grote hand verse koriander
- 4 eetlepels ketjap
- 1 pakje Kipstukjes, bereid volgens de instructies op de verpakking
- 4 theelepels sambal
- 4 eetlepels gebakken uitjes, optioneel
Instructies
- Voeg alle ingrediënten plus een aantal lepels water toe aan een keukenmachine en meng totdat er een gladde kruidenpasta ontstaat.
- Verhit het kruidenmengsel in een pan en voeg het citroengras, ketjap en bouillon toe. Voor de snelle versie laat je de bouillon 30 minuten zachtjes koken. Voor de langzame versie laat je de bouillon na het koken 24 uur staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Verwijder vóór het serveren het citroengras en voeg het sap van de limoen toe.
- Pak een diepe soepkom en doe daar eerst een beetje noedels in. Voeg er een grote hand taugé aan toe. Giet hier nu een paar soeplepels bouillon over. Garneer met koriander, kipstukjes, 1 theelepel sambal, alfalfa en eventueel wat gebakken uitjes.
Beste Maik,
Ik weet dat je heel betrokken bent en het goede wilt doen maar wat mij verbaast is dat je producten gebruikt van de vegetarische slager. Die gebruikt n.l. palmvet in veel van zijn producten! Ik neem aan dat ik dat niet verder hoef uit te leggen hoe fout dat is.
Met vriendelijke groet,
Yvonne
Beste Maik,
Ik weet dat je heel betrokken bent en het goede wilt doen maar wat mij verbaast is dat je producten gebruikt van de vegetarische slager. Die gebruikt n.l. palmvet in veel van zijn producten! Ik neem aan dat ik dat niet verder hoef uit te leggen hoe fout dat is.
Met vriendelijke groet,
Yvonne
Hi Yvonne,
Bedankt voor je berichtje. Ik gebruik eigenlijk alleen de Kipstuckjes en soms de Kip shoarma. Beiden bevatten geen palmvet.
https://www.devegetarischeslager.nl/producten/informatie-over/vegan-kipstuckjes
Verder denk ik dat een bedrijf als de Vegetarische slager heel nauw let op dit soort zaken omdat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
Ja, jouw laatste opmerking verwachtte ook ik maar tegenwoordig lees ik de ingrediënten op alle verpakking. En toen ik laatst, in mijn lunchpauze, wat van de Vegetarische Slager wilde kopen en ik de ingrediënten na liep moest ik toch een aantal pakjes terug leggen. Vandaar.
Heel goed dat je bewust de ingrediëntenlijst doorneemt Yvonne. Helaas is veel van de Vegetarische Slager nog niet vegan. De producten die wel vegan zijn bevatten het Vegan logo. Volgens mij bevatten deze producten ook geen palmolie.
Helaas Maik,
De Vegetarische slager is van Unilever.
`Verder denk ik dat een bedrijf als de Vegetarische slager heel nauw let op dit soort zaken omdat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.`
Helaas is het antwoord dus nee, want het is Unilever.
Zie hieronder het rapport van Milieudefensie over Unilever.
https://milieudefensie.nl/actueel/dit-is-waarom-unilever-op-onze-lijst-van-grote-vervuilers-staat
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor de VS kipstukjes…die ook nog beter smaken..
🙂
Die reactie is van 2008 Gert, toen was het nog niet opgekocht door Unilever 🙂 Maar wat je zegt, er zijn inmiddels zat aanbieders van vleesvervangers.