Doordat Soto een gerecht is dat in heel Indonesië gegeten wordt zou je kunnen stellen dat dit hét nationale gerecht is. Er zijn natuurlijk talloze soorten Soto, maar de populairste is (helaas) de Soto Ayam, oftewel de kippensoto.

Gelukkig kunnen we vandaag de dag nog steeds van de smaak en structuur van kip genieten zonder dat deze arme beesten hiervoor geslacht hoeven te worden.

En dat resulteerde in deze verrukkelijke Vegan Soto Ayam.

Voel je overigens vrij om ingrediënten weg te laten of toe te voegen en zie dit recept als een basis waar je jouw versie van kunt maken.

Recept Afdrukken
Vegan Soto Ayam
Vegan-Soto-Ayam-soep-vierkant
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het kruidenmengsel
  • 1 stuk gember van 2x2 cm, geschild en in stukjes
  • 1 theelepel laos / galangal poeder
  • 1 stuk kurkumawortel van 1x1 cm, geschild en in stukjes
  • 1 sjalot, grof gesneden
  • 5 tenen knoflook, grof gesneden
  • ½ rode peper met zaadlijsten, fijn gesneden
Voor de soep
  • 1 pak glas / rijst noedels, klaargemaakt volgens de instructies op de verpakking
  • 1 grote hand alfalfa
  • 3 stengels citroengras
  • 4 grote handen taugé
  • 1 liter groenten bouillon
  • 1 limoen
  • 1 grote hand verse koriander
  • 4 eetlepels ketjap
  • 1 pakje Kipstuckjes v.d. Vegetarische Slager, bereid volgens de instructies op de verpakking
  • 4 theelepels sambal
  • 4 eetlepels gebakken uitjes optioneel
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het kruidenmengsel
  • 1 stuk gember van 2x2 cm, geschild en in stukjes
  • 1 theelepel laos / galangal poeder
  • 1 stuk kurkumawortel van 1x1 cm, geschild en in stukjes
  • 1 sjalot, grof gesneden
  • 5 tenen knoflook, grof gesneden
  • ½ rode peper met zaadlijsten, fijn gesneden
Voor de soep
  • 1 pak glas / rijst noedels, klaargemaakt volgens de instructies op de verpakking
  • 1 grote hand alfalfa
  • 3 stengels citroengras
  • 4 grote handen taugé
  • 1 liter groenten bouillon
  • 1 limoen
  • 1 grote hand verse koriander
  • 4 eetlepels ketjap
  • 1 pakje Kipstuckjes v.d. Vegetarische Slager, bereid volgens de instructies op de verpakking
  • 4 theelepels sambal
  • 4 eetlepels gebakken uitjes optioneel
Vegan-Soto-Ayam-soep-vierkant
Instructies
Het kruidenmengsel
  1. Voeg alle ingrediënten plus een aantal lepels water toe aan een keukenmachine en meng totdat er een gladde kruidenpasta ontstaat.
De soep
  1. Verhit het kruidenmengsel in een pan en voeg het citroengras, de ketjap en de bouillon toe. Voor de snelle versie laat je de bouillon 30 minuten zachtjes koken. Voor de langzame versie laat je de bouillon na het koken 24 uur staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Verwijder voor het serveren het citroengras en voeg het sap van de limoen toe.
  2. Pak een diepe soepkom en doe daar eerst een beetje noedels in. Voeg er een grote hand taugé aan toe. Giet hier nu een paar soeplepels bouillon over. Garneer met koriander, kipstuckjes, een theelepel sambal, alfalfa en eventueel wat gebakken uitjes.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

5 reacties antwoord

  1. Beste Maik,

    Ik weet dat je heel betrokken bent en het goede wilt doen maar wat mij verbaast is dat je producten gebruikt van de vegetarische slager. Die gebruikt n.l. palmvet in veel van zijn producten! Ik neem aan dat ik dat niet verder hoef uit te leggen hoe fout dat is.
    Met vriendelijke groet,
    Yvonne

  2. Beste Maik,

    Ik weet dat je heel betrokken bent en het goede wilt doen maar wat mij verbaast is dat je producten gebruikt van de vegetarische slager. Die gebruikt n.l. palmvet in veel van zijn producten! Ik neem aan dat ik dat niet verder hoef uit te leggen hoe fout dat is.
    Met vriendelijke groet,
    Yvonne

      • Ja, jouw laatste opmerking verwachtte ook ik maar tegenwoordig lees ik de ingrediënten op alle verpakking. En toen ik laatst, in mijn lunchpauze, wat van de Vegetarische Slager wilde kopen en ik de ingrediënten na liep moest ik toch een aantal pakjes terug leggen. Vandaar.

        • Heel goed dat je bewust de ingrediëntenlijst doorneemt Yvonne. Helaas is veel van de Vegetarische Slager nog niet vegan. De producten die wel vegan zijn bevatten het Vegan logo. Volgens mij bevatten deze producten ook geen palmolie.

Laat een reactie achter