Linzen zijn super veelzijdig. Wij gebruiken ze regelmatig in salades, soep, pastasaus en nu ook op deze overheerlijke pittige taart. Daarnaast komen ze ook nog eens in verschillende soorten, kleuren en maten wat ook nog eens voor veel variatie zorgt.

De combinatie van pittige kruiden met het frisse van de granaatappel en munt maakt dat dit gerecht niet alleen verrassend is van smaak maar ook nog eens enorm kleurrijk. Dit wil je toch proberen?!

Dit is een van onze recepten uit ons boek De Vegan Revolutie. Interesse? Klik hier om het boek te bestellen.

Recept afdrukken

Pittige Linzentaart met Granaatappel & Munt

Bereidingstijd 45 minuten
Passieve tijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Diner
Bijzonderheden Notenvrij, Olievrij, Sojavrij

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg of 8 losse bladen
  • scheutje plantaardige melk
  • 100 gram ongekookte berglinzen
  • 60 gram pijnboompitten
  • ½ ui, gesnipperd
  • 1 rode peper, fijn gesneden en van de zaadlijst ontdaan
  • 1 theelepel gemalen peper
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 eetlepel dadelstroop
  • 1 eetlepel warm water
  • 1 theelepel sumac
  • 1 hand verse platte peterselie
  • 1 hand verse munt
  • 1 granaatappel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  •  Kook de linzen in een ruime pan met kokend water tot ze super zacht zijn.
  • Haal de bladerdeeg uit de verpakking en rol het uit over een bakplaat bekleed met bakpapier. Gebruik je losse vellen leg ze dan iets met de randen over elkaar heen en druk het deeg tegen elkaar aan. Gebruik eventueel een klein beetje plantaardige melk. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Smeer de randen in met de resterende plantaardige melk. Zet de bakplaat voor 10 minuten in de oven.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze rondom bruin zijn. Bewaar ze daarna in een apart bakje.
  • Fruit de ui samen met de rode peper in een pan voor 4 minuten. Voeg de gemalen peper, komijn, paprika, sumac en koriander toe en bak dit een paar minuten mee.
  • Voeg vervolgens de linzen toe en schep dit goed om zodat de kruiden, ui en rode peper goed gemengd zijn. Meng het warme water met de dadelstroop en voeg dit toe aan de linzen.
  • Verdeel het linzenmengsel over het bladerdeeg en zet voor 15 minuten in de oven. 
  • Haal de pitjes uit de granaatappel en snij de peterselie en munt grof.  
  • Haal de linzentaart uit de oven en verdeel de pijnboompitjes en granaatappelpitjes erover. Garneer met platte peterselie en munt. 
  • Lekker met een frisse groene salade. 

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

11 reacties voeg reactie toe

  1. Hallo Maik,

    Het recept voor de linzen taart staat, volgens mij, niet volledig in deze mail.
    Het gaat tot en met stap 5 en daarna niets meer..

    Groetjes Amélie

  2. Hoihoi,

    Heerlijk hiervan gegeten! Een ding om misschien aan te passen: tussen de ingredienten staat sumak. Dit komt echter niet terug in de werkwijze. 😉 Ik heb het er samen met de pitten overheen gestrooid, vlak voor opdienen.

  3. Klinkt lekker, maar wanneer moet de sumac toegevoegd worden en hoe?
    En wat kan ipv dadelstroop gebruikt worden, een beetje suiker?

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept