Oké, we geven het toe. Dit recept kost wat meer tijd dan gemiddeld dus je wilt het zeker niet maken na een lange dag werken. Het voordeel is wel dat je er met twee personen zeker twee dagen van kunt eten. Dit betekent dat je na een lange dag werken direct kan gaan chillen met het bord op schoot.
En zeg nou zelf, wie lust er GEEN lasagne? Deze variant is een heerlijke, hartige maaltijd, die zélfs elke die-hard vleeseter voor 100% tevreden zal stellen.
Dit is een van de 100 recepten uit ons boek De Vegan Revolutie. Interesse? Klik hier om het boek te bestellen.
Linzen Lasagne Bolognese
Ingrediënten
VOOR DE VULLING
- 200 gram ongekookte groene linzen
- 300 ml groentebouillon
- 1 ui, gesnipperd
- 3 knoflooktenen, fijngesneden
- 1 grote winterpeen, geraspt
- 250 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 1 theelepel suiker
- 150 gram tomatenpasta
- 1 pak volkoren lasagnebladen
- 100 gram vegan kaas(rasp), optioneel
- 1 eetlepel oregano
- verse basilicum, ter garnering
VOOR DE BECHAMELSAUS
- 40 gram plantaardige boter
- 40 gram bloem
- 250 ml sojamelk (ongezoet)
- 2 eetlepels edelgist
- 1 theelepel nootmuskaat
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Kook de linzen in een aparte pan met ruim water tot ze beetgaar zijn.
- Verwarm een grote pan op middelhoog vuur en fruit daarin de ui tot deze zacht is. Gebruik eventueel wat water of sojasaus als de ui aankoekt.
- Voeg de knoflook toe en fruit deze 1 minuut mee tot het zacht is. Voeg de wortel en de cherrytomaatjes toe, samen met de balsamico azijn. Bak 1 minuut voordat je de bouillon, suiker en tomatenpuree toevoegt.
- Voeg de gekookte linzen en eventueel kookvocht toe en laat het 10 – 15 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
- Om de bechamelsaus te maken smelt je de plantaardige boter op laag vuur in een steelpannetje. Voeg het meel toe, terwijl je met een garde roert tot het goed gemengd is. Je krijgt een soort deeg in de pan. Let goed op dat het niet aanbrandt. Voeg geleidelijk de plantaardige melk toe en blijf roeren tot het een gladde saus geworden is.
- Roer vervolgens de nootmuskaat en edelgist door de saus heen, en breng op smaak met zout en peper. Zet vervolgens apart.
- Schep in een grote ovenschaal eerst een laag linzensaus vervolgens een laag bechamelsaus, en dan de lasagne bladen. Herhaal dit met meerdere lagen tot je de bovenkant van de ovenschaal bereikt. Eindig met linzen en daarbovenop de bechamelsaus. Verdeel de vegan kaas over het gerecht en bak de lasagne in 30 – 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is.
- Serveer met een simpele groene salade.
Recept lijkt mij heerlijk. Ik mis echter de calorische waarde van het gerecht. Zou fijn zijn als het erbij vermeld zou worden.
Als je vegan ik een eet val je vanzelf af tot het gewicht dat bij je past. Je voelt ook beter dat je verzadigd bent( genoeg = genoeg) is mijn ervaring.
Lekker recept, bechamelsaus heb ik weggelaten ipd heb ik een bolletje mozzarella klein gesneden en wat extra vocht toegevoegd.
Maik, het was superlekker, echt!
Een blijvertje, leuk recept , een toppertje!
We hebben gesmuld 🙂
Wat super fijn!