Ben jij ook zo dol op hartige, romige dips vol van smaak? Ik wel en op feestjes heb ik altijd moeite om van de dips – die vaak gemaakt zijn van mayo of andere dierlijke -en bewerkte voeding – af te blijven.

Deze artisjokken dip echter is gemaakt van cashewnoten die ik geblend heb met artisjokken, citroensap, kazige edelgist en een beetje peper en zout.

Vervolgens heb ik er wat stukjes artisjokken doorheen gemengd voordat ik het geheel heb afgebakken in de oven.

Het resultaat? Een warme, smeuïge dip die heerlijk combineert met groentechips of vers gesneden wortel, tomaatjes of bleekselderij.

TIP: Besmeer de Sweet Saturday pannenkoeken die in ons gratis Weekmenu staan eens met deze dip. Beleg verder met wat rucola en cherry tomaatjes! Je kunt het Weekmenu hier gratis downloaden.

Recept afdrukken

Artisjokken Citroen Dip

Bereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale tijd 4 uur 35 minuten
Porties 4 personen
Bijzonderheden Veganistisch

Ingrediënten

  • 150 gram rauwe cashewnoten, geweekt in water voor 4 - 8 uur, daarna het water afgieten en de noten afspoelen
  • 1 blik artisjokken, bewaar 2 eetlepels uitlekvocht
  • sap en geraspte schil van 1 citroen, gebruik een biologische citroen vanwege de schil
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels edelgist, optioneel
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Doe de cashewnoten, de helft van de artisjokken, het citroensap en geraspte schil, de edelgist als je deze gebruikt, de knoflook en het zout en peper in een keukenmachine. Zet de keukenmachine aan en voeg de 2 eetlepels uitlekvocht toe. De dip moet superromig worden dus voeg eventueel extra water toe als de dip te dik is. Laat de keukenmachine een paar minuten draaien totdat het mengsel glad en romig is.
  • Neem nu de andere helft van de artisjokken en snij ze in grove stukken. Neem hier weer de helft van en schep dit door het mengsel heen. Doe het mengsel nu in een casserole -of ovenschaal. Top de dip nu af met de andere helft van de grof gesneden artisjokken. Strooi er nog wat peper en zout overheen naar smaak en zet de schaal, onafgedekt, 25 minuten in de oven.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

1 reactie voeg reactie toe

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept