Je hebt zojuist het perfecte bijgerecht voor jouw barbecue gevonden: deze gegrilde zoete aardappel frietjes. Maar ook buiten het barbecueseizoen zijn deze frietjes prima te maken in de oven.

De frietjes zijn zacht en hebben een gekarameliseerd laagje en zijn vooral lekker als ze besprenkeld zijn met een zoete ahorn tahina dip.

Verpakt in een komijn-ahornsiroop jasje zullen deze frietjes zeer geliefd zijn op jouw eerstvolgende plantaardige barbecue.

Recept afdrukken

Gegrilde Zoete Aardappel met Ahorn Tahina Dip

Bereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Bijzonderheden Veganistisch

Ingrediënten

Voor de Zoete Aardappels

  • eetlepel gemalen komijn
  • 1 kilo zoete aardappel, Geboend, schoongewassen en de uiteindes afgesneden
  • 1 eetlepel ahornsiroop

Voor de Ahorn Tahina Dip

  • 60 ml tahina
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels water
  • verse koriander, voor garnering

Instructies

  • Als je de zoete aardappel gaat grillen op de barbecue bereid deze dan voor zodat je op middelhoge hitte kunt gaan grillen. Als je de zoete aardappel gaat grillen in de oven verwarm deze dan voor op 250°C.
  • Terwijl de barbecue of oven opwarmt snij je de zoete aardappels in de lengte doormidden en snij je er vervolgens frietjes van met een dikte van 2,5 cm.
  • Combineer de frietjes in een grote kom met het komijnzaad en de ahornsiroop en meng alles goed door elkaar zodat alle frietjes bedekt zijn.
  • Maak nu 5-6 aluminium pakketjes door twee grote vellen aluminiumfolie per pakketje af te scheuren. Op het ene vel leg je nu een rij frietjes maar laat een klein beetje ruimte tussen de frietjes. Leg nu het andere vel over de frietjes heen en vouw de uiteindes dicht. Vervolgens vouw je de zijkanten dubbel en vouw je het pakketje dicht.
  • Leg de pakketjes nu op de barbecue of in de oven en bak 30 minuten. Keer de pakketjes halverwege wel even om zodat de frietjes gelijkmatig gaar worden.
  • In de tussentijd kun je de dip maken door alle ingrediënten in een kom te doen en alles goed door elkaar heen te mengen.
  • Haal de pakketjes van de grill of uit de oven en gebruik een vork om ze open te maken. Pas op: de pakketjes zijn heet! Laat 5 minuten afkoelen.
  • Besprenkel de frietjes met de dip of serveer het apart erbij en garneer het geheel met wat koriander.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

2 reacties voeg reactie toe

  1. Ziet er heerlijk uit. Ik heb alleen wat moeite met het aluminiumfolie, belastend voor het systeem en het milieu. Kan het in de oven ook direct op het rooster gelegd worden? Zo ja hoe lang is de bereidingstijd?

    • Ja aluminiumfolie is inderdaad niet heel duurzaam. Zo zie je maar dat ook ik nog niet perfect ben haha.

      Je kunt het ook direct roosteren maar wellicht is het dan beter om de zoete aardappel eerst kort te blancheren omdat ze anders wellicht niet gaar worden, maar de buitenkant wel zwart verbrandt in de oven.

      Ik weet niet precies hoe lang de oventijd dan is, ik gok iets korter dan 30 minuten. Ik zou de aardappelen gewoon goed in de gaten houden dat ze niet verbranden.

      Een andere optie zijn deze cedar wraps waar je de aardappelen in kunt verpakken:

      https://www.fonq.nl/product/weber-wood-wraps-western-red-cedar/44322/

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept