Oke ik geef toe, uit eten gaan in Nederland als vegan is nog knap lastig. Tenzij je wel kaas besluit te eten en van geitenkaas, geitenkaas en ehh oh ja GEITENKAAS houdt.

De meeste restaurants bieden wel een ‘vegetarische’ optie aan, maar echt fantasierijk is het meestal niet.

Hierbij mijn tips voor als je een volgende keer uit eten gaat en écht lekker wilt eten 🙂

Ben je in goed gezelschap?

Ten eerste hangt het af van het gezelschap waarmee en het moment waarop je uit eten gaat. Ga je met collega’s die niets moeten weten van jouw vegan lifestyle of ga je met je partner die zelf ook vegan is of daar juist interesse in heeft, is natuurlijk nogal een verschil.

Als je in goed gezelschap bent (met andere vegans dus of met mensen die daar open voor staan) dan adviseer ik om eens op internet te zoeken naar: ‘veganistisch restaurant STAD VAN JOUW KEUZE’. Je zult ontdekken dat er een wereld voor je open gaat, zeker als je in de buurt van grote steden zoekt.

Het mooie van deze veganistische restaurants is dat ze vaak op een bijzondere locatie gevestigd zijn en dat je alles kunt bestellen dat er op de kaart staat. Bovendien zijn de mensen van het restaurant vaak ook zelf veganisten en weten ze precies waar jij naar op zoek bent (geen geitenkaas dus ;-)).

Mijn restaurant strategie

Mocht je nu niet in het gezelschap zijn van mensen die zin hebben in ‘groenvoer’ dan is er, zoals ik al zei, altijd wel een vega optie te bestellen. Zelf heb ik altijd een strategie die ik sommige restaurants toepas en die verrassend goed werkt.

Als ik bijvoorbeeld naar de Italiaan ga dan bestel ik meestal een pizza, maar dan zonder kaas en met extra veel groenten. Ik zeg daarbij dat ik een allergie voor kaas heb (is niet zo), maar zo wordt je sneller serieus genomen. Je zult versteld staan hoe licht de pizza te verteren is én hoe lekker hij smaakt zónder kaas!

Maar ook in andere restaurants kun je vaak aangeven dat je geen vlees, vis en/of zuivel eet. Alleen een salade geitenkaas op het menu? Vraag of ze in plaats van geitenkaas gegrilde groenten bij de salade kunnen serveren.

Nog een ander voordeel voor mij met uit eten gaan is dat mijn opties beperkt zijn. Als ik de menukaart bekijk heb ik vaak de keuze uit 2 of 3 gerechten. Zelf heb ik altijd moeite met kiezen en het was voor mij dan ook een verademing om deze keuzes te versimpelen. Ik kijk niet eens meer naar de vlees -en visgerechten!

Eet ik dan nooit meer vlees of vis in een restaurant?

Nee!

Zoals jullie wellicht weten hanteer ik de zogenaamde 80/20 regel waarbij ik 80% van de keren gezond, veganistisch eten eet en 20% zondig. Die 20% slaat overigens niet alleen op dierlijke producten. Ook slechte voeding zoals suiker en bewerkte voeding vallen daaronder.

Zo af en toe eet ik dus nog vlees en/of vis in een restaurant, maar ik kies wel altijd een bijzonder moment. Ergens in een pittoresk kustplaatsje aan de Spaanse kust samen met m’n vriendin tijdens een mooie zonsondergang een vers gevangen vis eten bijvoorbeeld.

De bottom line is dus: maak het jezelf niet te moeilijk, maar wees ook niet bang om de bediening jouw wensen kenbaar te maken.

Nog een laatste tip: Ga je naar het buitenland? Je zult versteld staan hoe ver de vegan community daar al is. Wij in Nederland lopen écht achter!

Ik heb in de meest prachtige restaurants gegeten die 100% vegan zijn, waar de bediening nog écht vriendelijk is én waar je bijna niets betaalt! En dat in landen waar veel vlees wordt gegeten zoals Polen en Spanje. 

Als ik in het buitenland ben gebruik ik altijd Tripadvisor en zoek ik op vegetarische restaurants. Je komt dan soms op de meest verrassende plekken met subliem, gezond en licht verteerbaar eten.

Ook de app van Happycow is een absolute aanrader.

Zo was ik een keer in Cartagena in het zuiden van Spanje en vond ik een restaurant op Tripadvisor. Het restaurant lag alleen MIDDEN in een woonwijk ver van het toeristische centrum en je moest echt weten waar je moest zoeken anders zou je het nooit vinden.

En dat vind ik dus een ander bijkomend voordeel: het avontuur dat je beleefd als vegan. In plaats van de standaard toeristen restaurantjes te bezoeken kom je op plekken waar je anders nooit zou komen, kom je in contact met de locals en krijg je écht energie van je eten in plaats van versuft te moeten uitbuiken.

Vegan sushi

Deze veganistische sushi van het restaurant Pod Norenami in Krakau (Polen) is een mooi voorbeeld van hoe lekker vegan eten kan zijn. Ik ben serieus de volgende dag terug gegaan om ‘m NOG een keer te bestellen, zo lekker!

Dus de volgende keer dat je uit eten gaat verras je vrienden of partner dan eens met een veganistisch restaurant en bedank me later maar 🙂

photo credits:
Pod Norenami

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

Laat Een Reactie Achter