Zoals jullie misschien al wel gemerkt hebben had ik tot voor kort nog geen hele duidelijke keuze gemaakt tussen de vegetarische leefstijl en de veganistische.

Dit komt vooral omdat ik graag dingen uitzoek voordat ik mijn conclusies trek.

Dat is een van de redenen dat ik deze website ben begonnen, zodat jullie kunnen meekijken over mijn schouder terwijl ik mijn keuzes maak.

Over een ding ben ik al een aantal jaar zeker en dat is dat het eten van dieren voor mij niet werkt. Het was een hele ontdekking voor mij als hardcore vleeseter dat het eten van dieren niet past bij wie ik ben en wil zijn.

Niet alleen ben ik gestopt met het consumeren van vlees en vis voor de dieren zelf maar ook vanwege de hele industrie eromheen. De industrie is verziekt en niet alleen de dieren zijn er de dupe van maar ook alle mensen die dag in dag uit in deze industrie aan het werk moeten.

Stel je eens voor dat je duizenden dieren per dag hun keel moet doorsnijden of een mes in hun rug moet steken omdat het slachtpistool niet functioneerde.

In het boek ‘Dieren Eten’ van Jonathan Saffroer staan talloze voorbeelden van werknemers die zwaar depressief zijn geworden door het werk dat ze moesten verrichten. Vaak botvierden ze deze depressie weer door de dieren te mishandelen.

Goed, ik kan hier nog wel uren over doorgaan maar dit artikel zou gaan over de verschillen tussen het zijn van vegetariër en veganist. Voordat ik daar mee begin wilde ik duidelijk hebben waarom ik onder andere vegetariër ben geworden.

De definitie Vegetariër 

Als je vegetariër bent dan eet je in de regel geen vlees of vis. Ook voeding die producten van dode dieren bevat eet je niet, zoals bijvoorbeeld kaas met dierlijk stremsel (enzym dat uit de maag van zoogdieren komt). In dit artikel over vegetarische kaas kun je zien hoe je weet dat jouw kaas geen dierlijk stremsel bevat.

De definitie Veganist

Veganisten zijn mensen die werkelijk niets met dierlijke producten te maken willen hebben. Dat houdt het volgende in:

  • Ze consumeren geen vlees of vis
  • Ze consumeren geen zuivelproducten zoals kaas, melk en eieren
  • Ze dragen en/of kopen geen dierlijke kleding zoals leer en bont
  • Ze bezoeken geen entertainment waar dieren in voorkomen zoals het circus of de stierengevechten in Spanje

Uiteraard maakt iedereen zijn eigen regels en zelf denk ik dat je jezelf hierin flexibel moet opstellen, zeker als je net hebt besloten om vegetariër/veganist te worden.

Vegetariër Vs. Veganist, wat werkt voor mij?

Zelf had ik tot eind 2015 nog geen hele duidelijke keuze gemaakt. Er waren wel een aantal dingen die ik voor mezelf op een rijtje had. Zo had ik onderstaande dierlijke voeding uit mijn dieet verbannen, dan wel omdat het niet gezond voor me is, dan wel omdat het niet bijdraagt aan de welzijn van de dieren en het milieu:

  • Vlees en vis
  • Melk, yoghurt, kwark en andere desserts

Verder heb ik ook mijn kleding –en entertainment keuzes gemaakt:

  • Dierlijke kleding zoals leer (ik heb nog wel leer, maar dit is kleding die ik al had voordat ik mezelf een vegan lifestyle had aangemeten) koop ik niet meer
  • Ik bezoek geen circus of ander evenement meer waar dieren in worden gebruikt

Wat at ik dan nog wel? Voornamelijk kaas en eieren. Kaas overigens altijd met vegetarisch stremsel en eieren waren altijd bio of speciale vrije uitloop eieren.

Met name de eieren riepen bij mij vragen op hoe negatief dit is voor het welzijn van de kippen. Ik bedoel, voor vlees en vis moet een dier gedood worden om het te kunnen eten. Maar eieren? Die leggen kippen toch gewoon?

Uiteraard worden de meeste eieren op een vuile manier geproduceerd door kippen in kleine hokken de hele dag niets anders laten doen dan eieren leggen. En ja, ook de bio en scharrel eieren maken zich hier schuldig aan.

Het is zeker zo dat de kippen de afgelopen jaren meer leefruimte hebben gekregen, maar voor mij moet een dier vrijheid hebben. Dat betekent dat het dier, in dit geval een kip, zelf kan bepalen waar ze loopt, een zandbad neemt of haar eieren legt.

Als de eieren die ik eet op zo’n manier geproduceerd zouden worden zou ik daar in feite geen moeite mee hebben. Het probleem is alleen dat het onmogelijk is om de huidige schaal van de eierproductie op die manier te doen, daar is deze methode natuurlijk niet efficiënt genoeg voor.

Inmiddels ben ik 100% veganistisch en heb ik alle dierlijke producten uit mijn dieet gehaald. Dus ook kaas en eieren.

Meestal at ik geitenkaas, maar net zoals dat koeien alleen melk produceren als ze zwanger zijn geldt dit net zo goed voor geiten. En dat draagt niet bepaald bij aan de welzijn van de dieren.

Eieren heb ik voornamelijk opgegeven vanwege het grote cholesterol gehalte en vanwege het feit dat dierlijke eiwitten niet goed voor ons zijn. Nu, zes maanden na het laten staan van al het dierlijk voedsel krijg ik al kokhalsneigingen als ik een eitje ruik. Onvoorstelbaar als je je bedenkt hoeveel eieren ik op een dag at (soms wel 4).

Maak het jezelf niet onnodig moeilijk

Het is belangrijk om te weten dat wat voor mij werkt, niet persé voor jou hoeft te werken. Maak daarom alleen aanpassingen in je dieet als je er echt achter staat, alleen dan werkt het (je hebt immers een diepgewortelde reden om iets wel of niet te eten).

Stel jezelf, zeker in het begin, ook flexibel op. Heeft iemand heerlijk voor je gekookt maar zit er vlees in omdat diegene niet wist dat je vegetariër was geworden? Wees beleefd en geniet van de maaltijd.

Tijdens de maaltijd kun je uitleggen waarom je het vlees de volgende keer laat staan en misschien inspireer je nog wel iemand 😉

Zelf leef ik volgens de 80/20 regel waarover ik binnenkort een artikel zal schrijven.

Iedereen heeft zijn eigen opvattingen over eten en er bestaat niet zoiets als goed of slecht. Zolang je maar kaarsrecht achter de opvattingen over het voedsel dat je in je mond stopt staat is er niets aan de hand.

Dus wat wordt het voor jou? Vegetarisch of veganistisch?

photo credit:
Dylan via photopin (license)

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

4 reacties voeg reactie toe

  1. Een ei is geen menstruatie van een kip! De green happiness-dames zijn hier hard om uitgelachen en hebben dit later terug genomen.
    Een kip menstrueert niet want die heeft geen baarmoeder. En de menstruatie is afstoting van het baarmoederslijmvlies dus je bewering klopt niet.
    Het komt sterker over als er feiten genoemd worden ipv onzin.

  2. ik werd 35+ jaar geleden vegetariër. Mijn liefde voor dieren werd steeds sterker, eerst ging ik van vleeseter naar alleen biologisch vlees van de groene weg. Maar toen bedacht ik dat ik vrolijke gezonde dieren in de bloei van hun leven liet doden. Dan kon ik nog beter bioindustrie-vlees eten want dan help je die dieren uit het lijden van hun vreselijke bestaan.
    Die 2 gedachtes veroorzaakten een conflict in mijn hoofd waardoor er maar 1 optie over bleef: stoppen met vlees eten. Radicaal van de ene op de andere dag en het was de beste beslissing die ik ooit maakte.

    Ik heb nog 1x vlees gegeten, onder druk van mijn ex, ik werd voor het blok gezet en had nog nooit zo lang gedaan over het weg werken van een schnitzel en die dag besloten dat niemand me meer dwingt vlees te eten.

    Kwam vaak in Engeland waar ze ons een eind voor zijn en op de terug weg was de koelkast en de koelbox volgepakt met veg. producten zodat ik weer een poosje vooruit kon want de keus die we tegenwoordig hebben hadden we toen absoluut niet.
    Ook werden we toen ‘gek’ gevonden, ik at zo ‘raar’…maakte niet uit, ik kon geen vlees meer eten.

    Daarna deed internet zijn intrede en gaandeweg kwam er meer informatie. Een aantal jaren geleden ben ik dan ook overgestapt naar veganistisch eten.
    Maar helaas is onze maatschappij nog niet op ons ingericht. Dus uit eten doe ik nauwelijks en gebeurt het toch dan doe ik een stapje terug en kies vegetarisch. Maar waar mogelijk kies ik voor vegan, ook als het duurder is dan een vegetarisch product.

    Bont heb ik al nooit gewild, ik heb geen leren jas of bankstel of stoelen, heb geen wollen truien.
    Het enige wat ik heb is 2 paar schoenen met leer. Noodgedwongen. Ik heb hele pijnlijke voeten en kan alleen in crocs (thuis) lopen of op die schoenen. Helaas hebben zij nog geen vegan versie.
    Als ik niet kan lopen, kan ik ook geen dieren helpen. Zo heb ik een aantal keren geholpen met zoeken naar een vermiste hond.
    Maar zodra daar een vegan versie komt waarin ik kan lopen, is ook dat geen moeilijke keus meer.

    Ik heb een kleine B&B, helaas mag ik maar zelden een vegetariër of veganist verwelkomen. Voor mijn gasten heb ik dus wel ei, kaas en vleeswaren. Maar waar mogelijk gebruik ik sojamelk ipv gewone melk. Dat er weinig vegans in een B&B overnachten kan ik wel begrijpen. Ik wil het zelf ook niet nadat ik op een Facebookgroep voor B&B eigenaren een bericht las. Iemand had een vegan gast…”nou denk maar niet dat ik plantaardige boter en sojamelk voor haar koop, etc etc etc ik zet het gewoon neer en zeg dat het vegan is, hebben ze toch niet in de gaten”. De reacties daarop waren gelijk aan dat bericht. Wij waren lastig en dom en zo ging het maar door. Daarop heb ik mijn mening gegeven en ben direct uit die groep gegaan. Mijn vertrouwen in mede-B&B eigenaren is weg.

    Waar ik wel moeite mee had is huisdieren. Niet om ze te hebben maar het voedsel. Ik had een hondje uit het asiel die jaren slecht at. Bakte ik kip voor hem (liefst in meerdere porties tegelijk zodat ik er af was). Als ik dat in zakjes stopte stond ik te gruwelijk want mijn vingers waren ‘vies, besmet’ toen bedacht ik dat ieder ander nu zijn vingers zou staan af te likken terwijl ik gruwelde…De laatste 11 jaar heb ik 2 zwerfkatten gehad. Zij moeten vlees eten. Dat blijft een moeilijk iets. Zij zijn er al en verdienen ook een goed leven. Zolang je niet met dieren fokt zodat er niet nog meer vleeseters bij komen kan ik het dan nog enigszins accepteren.
    Helaas is deze week mijn 2e poes overleden nadat de 1e in februari plotseling overleed.
    Dat dilemma is nu dus opgelost al zou ik ze liever nog lang vlees hebben kunnen geven.

    Mijn man eet wel vlees maar gelukkig niet veel meer, vindt de keus die we tegenwoordig hebben ook smakelijk genoeg. Helaas heeft hij de overstap naar vlees-loos niet gemaakt.
    Ik mag niemand dwingen, hoe graag je dat ook wilt. Kan alleen blijven vertellen over hoe de dieren het hebben en hopen…..

    Lang verhaal, dank je voor het lezen. Heb mijn life-story over dit onderwerp nog nooit met iemand anders kunnen delen. De meesten begrijpen het niet of interesseert het niet of vallen je aan, vooral social media is daar berucht om.

    • Bedankt voor je verhaal An, moedig om dat hier te plaatsen. Heb je weleens geprobeerd om de vegan vleeswaren e.d. op tafel te zetten voor je gasten? Die zijn verrassend goed tegenwoordig.

Laat Een Reactie Achter