Oke, dus je hebt net besloten dat je vegan gaat? Te gek natuurlijk… maar wat moet je dan in vredesnaam gaan eten?

Geen paniek, ik heb hier 5 niet te missen ingrediënten die je als nieuwkomeling op weg helpen in de vegetarische en veganistische keuken.

1. Paddenstoelen

De beste vervanger voor vlees zijn naar mijn mening paddenstoelen. Het heeft net als vlees een heerlijke hartige smaak en komt qua structuur enigszins overeen. Bovendien zijn paddenstoelen super veelzijdig en zeer gezond. Zelf zijn ‘paddoburgers’ mijn favoriet. Je kunt ze in de supermarkt kopen (check wel de ingrediënten op de verpakking!) of natuurlijk zelf maken.

Een andere favoriet van mij zijn portobello’s. Deze grote paddenstoelen kun je vullen met allerlei lekkers zoals rode ui, knoflook, linzen en geitenkaas. Even in de oven, aftoppen met basilicum en smullen maar!

2. Linzen

Absoluut een van mijn favoriete ingrediënten zijn linzen. Deze veganistische proteïnen hebben een heerlijke romige aardse smaak en zitten vol met goede bouwstoffen. Naast dat je ze in allerlei gerechten kunt gebruiken is het een goede vervanger voor gehakt, vanwege de structuur.

Linzen zijn er in vier algemene soorten: groen, bruin, rood/geel en specialty. De groene en bruine linzen behouden over het algemeen hun structuur bij het koken en zijn dus geschikt voor bijv. het maken van burgers of om toe te voegen aan je salade.

linzen

Linzen komen in allerlei kleuren en structuren en dat maakt hem ook zo leuk. Je kunt namelijk ein-de-loos variëren!

De rode en gele linzen verliezen eigenlijk al hun structuur als je ze kookt en zijn dus geschikt voor soepen, die je vaak toch al pureert.

3. Tofu

Met tofu kun je eigenlijk alles. Tofu heeft van zichzelf geen smaak en daardoor ben je volledig vrij in hoe jij wilt dat de tofu gaat smaken. Het neemt tenslotte alle smaken op van hetgeen waarmee je de tofu marineert.

Vegan Snelstartgids + Dagmenu

In dit 12 pagina's tellende boekje lees je o.a. 


  • Wat Vegan is en wat je wel en het beste NIET kunt eten voor een goede gezondheid.
  • Hoe je jezelf Vegan eigen kunt maken en het kunt volhouden. 
  • Inclusief een gratis dagmenu zodat je DIRECT aan de slag kunt met 3 heerlijke recepten! (Broodje Gegrilde Groente met Paprika Spread iemand?)

gebakken tofu

Gebakken tofu in de salade, jammie!

Als je tofu wilt bakken, wokken of grillen kies dan voor extra stevige tofu zodat het niet uit elkaar valt bij het bereiden. Heb je weinig tijd? Kies dan voor tofu die al gemarineerd is (verkrijgbaar in de meeste supermarkten en sowieso in alle bio winkels).

4. Seitan

Perfect voor beginnende vegetariërs is seitan. Vanwege de vleesachtige structuur is seitan iets wat doet denken aan rund –en varkensvlees. Hierdoor is dit voor beginners perfect ‘overgangsvoedsel’. Seitan is in essentie deeg dat gemaakt is van tarwegluten (tarwemeel dat veel eiwit bevat). Het is dus niet iets dat je dagelijks wilt eten, maar in kleine porties is het een goede toevoeging aan je vegan dieet.

seitan

Stoofvlees of seitan? Zie jij het verschil?

Seitan vind je in het schap naast de tempeh en de tofu en ik heb het tot nu toe nog niet kunnen vinden in de normale supermarkt (alleen in de bio winkel). Maar je kunt seitan ook heel makkelijk zelf maken.

5. Aubergine

Voordat ik vegan ging was aubergine een groente waar ik nou niet echt fan van was. Totdat ik ontdekte hoe veelzijdig hij is. Je kunt hem grillen of gebruiken in een lekkere vega lasagne of moussaka. Maar ook gepureerd is aubergine erg smaakvol (zeker als je hem eerst 45 minuten in de oven gegrild hebt) en te gebruiken in tal van recepten.

Uiteraard zijn er nog talloze andere overheerlijke ingrediënten die ervoor zorgen dat je het stukje vlees of vis geen moment mist. Wat zijn jouw favorieten?

photo credit:
Pilze via photopin (license)
Lentils, Dal via photopin (license)
It’s a Wrap! via photopin (license)
Seitan Roulade Filling via photopin (license)

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

Laat Een Reactie Achter