Op 9 november 2016 werd Donald Trump als nieuwe president van Amerika gekozen door het volk. En alhoewel ik het totaal niet gevolgd heb, heeft het hoe dan ook een impact op mij en de wereld om ons heen.

Amerika is de grootste economie ter wereld, een van de grootste democratieën en het is het land met een van de grootste etnische verschijningen en verschillende culturen.

Hoe dan ook ga ik in aanraking komen met de beslissingen die de nieuwe president Trump gaat nemen. Zoals ik al zei heb ik de verkiezingen niet gevolgd en wil ik verder dus niet oordelen over Trump of Clinton. Maar na de verkiezing van Trump ben ik wel gaan opzoeken wat voor gevolgen dit heeft voor het klimaat en onze planeet.

En ik kwam tot de conclusie dat ik me zorgen moet maken en dat jij zou dat ook moeten doen. Tenminste, als je om onze planeet geeft en de richting waar wij als mensheid heen koersen de komende 20-30 jaar, in plaats van de komende vier.

Met Donald Trump als president is het nog maar de vraag hoe en of de strijd tegen klimaatverandering en het behoud van onze natuurlijke ecosystemen wordt voortgezet.

Als we afgaan op wat Trump tijdens zijn campagne heeft gezegd kunnen we ongeveer het volgende verwachten:

 • Klimaatverandering kan worden weggezet als een samenzwering die is ontworpen om de economie in te perken.
 • De budgetten van de U.S. Environmental Protection Agency (een instituut dat als missie heeft om de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen) worden flink ingekort of het instituut wordt zelfs opgeheven.
 • We kunnen een verschuiving zien naar en niet weg van nog meer verbranding van fossiele brandstoffen zoals steenkool en olie.
 • Meer subsidies voor de veeindustrie.
 • Een mogelijke terugtrekking van de klimaatconferentie van Parijs dat probeert te zorgen voor minder uitstoot van koolstofdioxide en het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Kortom, we kunnen een significante doorzetting verwachten van een nog agressiever economisch beleid dat volledig uit de pas loopt met onze ecologische realiteit.

De trein van het politieke systeem zal doordenderen en het kan zijn dat de richting die de trein zal koersen verwoestende effecten zal hebben voor onze planeet en toekomstige generaties.

En misschien denk je, ach dat is allemaal in Amerika, maar klimaatverandering kent helaas geen grenzen.

Zoals ik al zei is Amerika de grootste economie ter wereld en hun uitstoot treft ons ook, of we het nu willen of niet. Dus ja, er is absoluut reden tot zorgen.

vervuiling

Maar hier is ook iets dat je niet zou moeten doen… er vanuit gaan dat het een verloren strijd is. Sterker nog, de rol die wij als individuen spelen is nu nog belangrijker geworden.

Persoonlijk geloof ik dan ook niet dat je je stem kunt uitbrengen, protest kunt voeren en dan vervolgens achterover kunt leunen en wachten op de verandering die gaat komen.

Als we geven om onze planeet en om de toekomst van de mensheid, dan moeten we zelf in actie komen en verandering gaan aanbrengen in ons dagelijkse leven.

Het is tijd voor actie

Met weer een nieuw voorbeeld van een Amerikaanse overheid die waarschijnlijk niet veel gaat geven om de toekomst van onze planeet moeten we het heft in eigen handen nemen.

Het is tijd dat we de dierbaren om ons heen gaan informeren met de feiten en ze laten inzien dat we op individueel niveau een verandering kunnen maken.

We kunnen als individu misschien niet veel doen aan het beleid van de overheid of hoe corporaties hun zaakjes runnen, maar als je geeft om onze planeet dan heb je de macht in handen om je eigen keuzes te bepalen en een betere toekomst te creëren.

Hier zijn drie simpele, maar krachtige dingen die je vandaag kunt doen:

1. Consumeer minder: met een steeds groeiende wereldbevolking gaan we steeds meer vragen van de bronnen die de aarde ons heeft gegeven. Deze bronnen zijn eindig. Toch lijken we er niet veel om te geven en blijven we volop consumeren.

We kopen spullen die we eigenlijk niet nodig hebben en denken niet na waar en hoe de spullen geproduceerd worden. Koop daarom alleen datgene dat je echt nodig hebt en onderzoek hoe de spullen gemaakt worden en waar ze vandaan komen. Op die manier kun je een bewuste keuze maken.

2. Verminder of stop met de consumptie van vlees en zuivel: De veeindustrie staat centraal in onze klimaatcrisis. De vlees –en zuivelindustrie gebruikt momenteel meer dan de helft van het landoppervlak van de aarde, gebruikt het meeste van onze zoetwater voorraad en is verantwoordelijk voor meer broeikasgassen dan de hele transportatiesector bij elkaar genomen.

Deze industrieën zorgen bovendien voor lucht –en watervervuiling, land degradatie, ontbossing en dreigen meerdere diersoorten tot de afgrond van uitsterven.

En het ergste van allemaal is nog wel dat van de acht mensen wereldwijd er eentje elke dag met honger naar bed gaat.

Als er grofweg 318 miljoen mensen wereldwijd plantaardig/vegan zouden gaan eten zouden we onze uitstoot van CO2 kunnen halveren, ruim 750.000 liter water per persoon per jaar besparen en genoeg graan uit de veeindustrie kunnen distribueren om grofweg twee miljard mensen te voeden.

3. Deel dit met iedereen die je kent: Kennis is macht en elke kleine actie telt, dus begin vandaag en zeg het voort. Het feit dat er in Amerika zoveel mensen hier niet van op de hoogte zijn (en dus op Trump hebben gestemd), is wat echt verontrustend is.

We moeten erin blijven geloven dat dingen altijd beter kunnen worden ongeacht hoe fout, oneerlijk of imperfect ze ook mogen lijken vandaag de dag. Het enige dat het vaak nodig heeft is zoiets simpels als de juiste combinatie van kennis en mensen die samenwerken. Het feit dat dit nog niet vaak genoeg gebeurt is het echte probleem.

Je kunt dus kwaad zijn op Trump, de vleesindustrie of onze overheid maar laat die frustratie en woede dienen als een constante reminder dat er nog steeds veel werk aan de winkel is.

Opgeven is geen optie. Het komt nu allemaal op ons als individuen aan.

Schrijf je daarom hieronder in voor mijn gratis Vegan Cursus en bouw vandaag nog aan een betere wereld!

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

5 reacties voeg reactie toe

 1. Bedankt voor deze duidelijke cursus. Ik maak al reclame voor de vegan manieren.

  Groet Cora.

 2. Een duidelijk verhaal!
  Ik was benieuwd naar je cursus!
  Ik ben sinds juli zoveel mogelijk vegan gaan koken en eten… dus je info draagt bij om dit te blijven doen…
  Dank je wel!!

Laat Een Reactie Achter