Combineer de chiazaad en 100 ml water in een kopje en zet het minstens 10 minuten weg totdat het een puddingachtige structuur heeft gekregen.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng het meel en het bakpoeder in een grote kom. Voeg de specerijen, de zaden (behalve de pompoenpitten), en suiker toe, en roer het goed door elkaar.
Combineer in een andere kom de banaan, het overige water, de chia gelei, en het vanille extract.
Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng alles goed totdat je een mooi beslag hebt. Voeg de stukjes dadel en vijg toe.
Giet het beslag in een (siliconen) cakevorm en strooi de pompoenpitten eroverheen.
Zet de cakevorm in de voorverwarmde oven en bak 50 minuten totdat het brood goudkleurig is. Prik met een prikker in het midden om te zien of het brood gaar is vanbinnen. Haal het uit de oven en laat het goed afkoelen voordat je het aansnijdt.