Het blijft een gemis voor veel vegans: de smaak van kaas. Toch kun je met edelgist, noten, pitten, zaden en wat zout aardig in de buurt komen van die romige en hartige smaak die kaas zo lekker maakt.

Dit simpele recept laat zien hoe je heel makkelijk een plantaardig kaasstrooisel maakt. Edelgist is overigens verkrijgbaar bij de grotere supermarkten en bij biowinkels.

Heerlijk om over je pasta of andere gerechten heen te strooien voor die extra hartige bite!

Recept afdrukken

Vegan Kaasstrooisel

Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 1 bakje
Gang Strooisel
Bijzonderheden Glutenvrij, Notenvrij, Olievrij, Sojavrij, Suikervrij

Ingrediënten

  • 50 gram pijnboompitten
  • edelgist, naar smaak
  • zout, naar smaak

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten 5 minuten in een droge koekenpan op middelvuur. Schud de pan regelmatig om verbranding te voorkomen.
  • Doe de pijnboompitten in een keukenmachine en voeg edelgist en zout toe naar smaak. Zet de keukenmachine kort aan en maal zo grof als wenselijk is.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

15 reacties voeg reactie toe

  1. Ik ga dit recept binnenkort eens proberen. Hoe lang kun je dit bewaren?

    • Geen idee eigenlijk Lisa, bij ons is ‘ie altijd binnen een dag op haha. Maar het zijn pitten dus ik denk heel lang (minstens een maand).

  2. 3 sterren
    Zo gemakkelijk en gezond en last but not least zonder dierenleed. Daar doen we het voor. Bedankt voor Uw motivatie en de mensen te willen inspireren en motiveren.

  3. De bloemkoolsoep is heerlijk, ik doe er zelf nog wat verse koriander op. Mijn Vegan zoon heeft het op zijn verjaardagsetentje gemaakt afgelopen week. Dank voor het recept!

  4. Geweldig, zo’n eenvoudig te maken recept om kaas te vervangen. Ik ga het zeker uitproberen. Is dit kaasstrooisel alleen geschikt om achteraf over een gerecht te strooien (voor het opdienen) of kan het ook mee de oven in?

    • Nee hoor het kan prima mee de oven in 🙂 Wel even opletten dat het niet verbrandt.

  5. Wij eten al 36 jaar vegetarisch met Vis, maar ik die vaker gekruimelde tofu op ovenschaal. We op smaak met bv. Shoyu, olie, kruiden; kerrie peper uienpoeder knoflookpoeder. Wat je lekker vind!

  6. Ik vind pijnboompitten duur, zou het ook lukken met zonnebloempitten ? Of moet ik dat gewoon maar es uitproberen ? 😉

    • Gewoon uitproberen 🙂 En mijn tip: koop pijnboompitten online in bulk ipv die kleine bakjes in de supermarkt, dit kan zo de prijs halveren!

  7. Ik strooi altijd een mengsel van edelgist, cashewnoten en macadamianoten (en wat zout) over de pasta. Heerlijk. Maar ik zal deze versie ook een keer proberen.

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept