Het blijft een gemis voor veel vegans: de smaak van kaas. Toch kun je met edelgist, noten, pitten, zaden en wat zout aardig in de buurt komen van die romige en hartige smaak die kaas zo lekker maakt.
Dit simpele recept laat zien hoe je heel makkelijk een plantaardig kaasstrooisel maakt. Edelgist is overigens verkrijgbaar bij de grotere supermarkten en bij biowinkels.
Heerlijk om over je pasta of andere gerechten heen te strooien voor die extra hartige bite!
Vegan Kaasstrooisel
Ingrediënten
- 50 gram pijnboompitten
- edelgist, naar smaak
- zout, naar smaak
Instructies
- Rooster de pijnboompitten 5 minuten in een droge koekenpan op middelvuur. Schud de pan regelmatig om verbranding te voorkomen.
- Doe de pijnboompitten in een keukenmachine en voeg edelgist en zout toe naar smaak. Zet de keukenmachine kort aan en maal zo grof als wenselijk is.
Ik ga dit recept binnenkort eens proberen. Hoe lang kun je dit bewaren?
Geen idee eigenlijk Lisa, bij ons is ‘ie altijd binnen een dag op haha. Maar het zijn pitten dus ik denk heel lang (minstens een maand).
Zo gemakkelijk en gezond en last but not least zonder dierenleed. Daar doen we het voor. Bedankt voor Uw motivatie en de mensen te willen inspireren en motiveren.
Graag gedaan Rita!
Kunt je mij enige indicatie geven voor de hoeveelheid edelgist die je gebruikt bij 50 gr pijnboompitten? Ik heb geen idee 🤷♀️
Ik zou beginnen met 1 eetlepel
De bloemkoolsoep is heerlijk, ik doe er zelf nog wat verse koriander op. Mijn Vegan zoon heeft het op zijn verjaardagsetentje gemaakt afgelopen week. Dank voor het recept!
Goede toevoeging en graag gedaan Eveline!
Geweldig, zo’n eenvoudig te maken recept om kaas te vervangen. Ik ga het zeker uitproberen. Is dit kaasstrooisel alleen geschikt om achteraf over een gerecht te strooien (voor het opdienen) of kan het ook mee de oven in?
Nee hoor het kan prima mee de oven in 🙂 Wel even opletten dat het niet verbrandt.
Wij eten al 36 jaar vegetarisch met Vis, maar ik die vaker gekruimelde tofu op ovenschaal. We op smaak met bv. Shoyu, olie, kruiden; kerrie peper uienpoeder knoflookpoeder. Wat je lekker vind!
Ik vind pijnboompitten duur, zou het ook lukken met zonnebloempitten ? Of moet ik dat gewoon maar es uitproberen ? 😉
Gewoon uitproberen 🙂 En mijn tip: koop pijnboompitten online in bulk ipv die kleine bakjes in de supermarkt, dit kan zo de prijs halveren!
Bedankt, het was lekker op de gestoofde witlof.
Ik strooi altijd een mengsel van edelgist, cashewnoten en macadamianoten (en wat zout) over de pasta. Heerlijk. Maar ik zal deze versie ook een keer proberen.