Er zijn natuurlijk heel veel manieren om tegenwoordig gewicht te verliezen. Het Atkinsdieet, Montignac, Brooddieet, Cambridge-dieet, Sonja Bakker dieet, Paleo dieet, Weight Watchers dieet en ga zo nog maar even door.

Maar er is er eentje die er met kop en schouders bovenuit steekt als het gaat om gezond afvallen: het volgen van een vegan lifestyle.

Als je jouw maaltijden laat bestaan uit groenten, fruit, volle granen en bonen dan zul je merken dat gewichtsverlies verrassend makkelijk zal gaan.

Het hebben van een vegan lifestyle is bovendien bijzonder gezond voor je lijf. Zo zul je door het niet eten van vlees en vis verbeteringen gaan zien in o.a. je cholesterol gehalte, je bloeddruk en je bloedsuikerspiegel.

Het is heel simpel: eet geen voeding die vet is en geen vezels bevat en begin juist met het eten van vetarm en vezelrijk voedsel.

Er is maar een manier om af te vallen

Elk jaar proberen talloze mannen, vrouwen en tegenwoordig ook kinderen gewicht te verliezen. Het percentage van mensen met overgewicht neemt nog steeds elk jaar toe en dat is schrikbarend.

Er is echter maar een manier om gewicht te verliezen en dat is door je eetgewoontes te veranderen.

Zelf at ik tot aan mijn twintiger jaren veel vlees, snelle koolhydraten (zoals wit brood, snoep, koek etc.) en ‘gemaksvoedsel’ als maaltijden uit pakjes en worsten uit blik. In mijn tienerjaren ging dat qua gewicht nog aardig goed, ik ben uiteindelijk 1,96 meter geworden dus al die overtollige calorieën gingen de hoogte in.

Maar toen ik eenmaal mijn lengte had bereikt ging het de breedte in, ondanks dat ik zeer fanatiek aan sport deed.

Vegan Snelstartgids + Dagmenu

In dit 12 pagina's tellende boekje lees je o.a. 


  • Wat Vegan is en wat je wel en het beste NIET kunt eten voor een goede gezondheid.
  • Hoe je jezelf Vegan eigen kunt maken en het kunt volhouden. 
  • Inclusief een gratis dagmenu zodat je DIRECT aan de slag kunt met 3 heerlijke recepten! (Broodje Gegrilde Groente met Paprika Spread iemand?)

Dikke MaikOp mijn zwaarste punt woog ik 105 kilo en dat was tijdens een periode waarin ik gigantisch veel vlees consumeerde. Ik weet nog dat ik bij elke barbeque die ik had in de zomer altijd als laatste nog aan het eten was en pas stopte zodra alles op was.

Inmiddels weet ik wel beter en ligt mijn gewicht nu rond de 90 kilo.

Dat kwam overigens niet alleen door te stoppen met het eten van dierlijk voedsel. Ik heb voordat ik vegan ging allerlei dingen uitgeprobeerd. Zo begon ik met het zogenaamde ‘schaatsers’ dieet waarbij ik behoorlijk terug schroefde in mijn calorie inname. Ik viel af, maar ik voelde me slecht.

Ik had weinig energie, at voornamelijk droge sla (blegh) en het was waardeloos om het dieet in te plannen met al mijn sportactiviteiten.

Daarna kwam ik in aanraking met het caveman dieet of beter bekend als paleo. Het verhaal achter paleo sprak me direct aan. Paleo zegt namelijk dat wij mensen nog lang niet geëvolueerd zijn om de dingen te eten die we nu met z’n allen in de Westerse wereld massaal eten: heel veel (geraffineerde) koolhydraten.

En zo stopte ik met het eten van brood, pasta en alles dat maar met koolhydraten te maken had. De kilo’s vlogen eraf maar ik had nog steeds last van weinig energie en een hongergevoel na de maaltijd. Bovendien was het best lastig om steeds weer rekening te houden met het niet eten van al die koolhydraten (het zit in zóveel voeding).

Van alles dat ik tot nu geprobeerd had beviel paleo (of het Cavemandieet zoals ik het noemde) me het beste maar het was toch niet ideaal. Zeker toen ik achter de waarheid van de vleesindustrie kwam…

De waarheid veranderde alles

Na het zien van enkele filmpjes en documentaires over de vleesindustrie nam ik in de zomer van 2012 het besluit om te kiezen voor een vegetarische lifestyle. Eind 2015 besloot ik vegan te gaan en ook alle zuivel en eieren uit mijn dieet te schrappen.

Mijn drijfveer was tot dan toe het welzijn van de dieren maar na enkele weken geen vlees of vis begon ik me anders te voelen. Bij het wakker worden ’s ochtends had ik bijvoorbeeld geen direct hongergevoel.

Ook had ik na de maaltijd geen opgeblazen gevoel in m’n buik en lag ik niet uitgeblust op de bank omdat alle energie niet meer nodig was voor het verteren van al dat vlees.

Inmiddels leef ik dus al een aantal jaar als vegetariër en ben ik zeker 5 tot 7 kilo afgevallen. Maar dit was eigenlijk niet eens het doel, het was slechts een bijwerking.

Ga ik afvallen door vegetarisch/veganistisch te eten?

Een vraag die velen bezig houdt is of je per definitie afvalt als je geen vlees of vis meer eet. Ik kan daar vrij kort in zijn en dat is dat het natuurlijk niet per definitie zo is.

Als jij elke dag jezelf volstouwt met friet, kaassouflés, tosti’s, koek en nog meer bewerkt en ongezond voedsel dat toevallig ook vegetarisch is, zul je natuurlijk geen gram afvallen.

Een vega eetpatroon is dan ook geen garantie dat je gewicht zult verliezen. Het is het complete plaatje dat je in het oog moet houden.

Denk daarbij aan het eten van complexe koolhydraten zoals zoete aardappel, quinoa en havermout, heel veel verschillende groenten en fruit, noten, zaden en peulvruchten.

Als je daarbij dan ook nog eens voldoende beweegt (20 – 30 minuten per dag wandelen of fietsen bijv.) dan zul je zien dat je lichaam vanzelf zijn oorspronkelijke gewicht aanmeet.

Richt je focus niet op het afvallen maar op gevarieerd eten waarbij je elke dag iets anders eet. Denk daarbij aan het welzijn van de dieren en het milieu en naast dat je zult afvallen zul je ook een schoon geweten hebben!

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

3 reacties voeg reactie toe

  1. Wat ontzettend knap van je dat je zoveel gezonder bent gaan leven, petje af!!

    Groet van Kitty

Laat Een Reactie Achter