Veel mensen krijgen een spontane paniekaanval als ze beseffen dat ze worst moeten opgeven zodra ze vegan zouden gaan. Persoonlijk denken wij dat deze zonnebloempitworst vele malen beter smaakt dan ‘het echte werk’.

Bovendien is het veel beter voor iedereen die betrokken is bij het productie- en consumptieproces (jij, de dieren en de aarde). Een ander nadeel van echt vlees is dat je het eigenlijk altijd moet koken of bakken voordat je het kunt eten (of je riskeert een voedselvergiftiging).

Deze worst kun je bakken, maar je kunt hem ook zo direct uit de keukenmachine eten. Waar wacht je nog op?

Dit is een van de 60 recepten uit ons boek De Vegan Revolutie. Interesse? Klik hier om het boek te bestellen.

Recept afdrukken

Zonnebloempitworstjes

Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Gang Bijgerecht, Snack, Tussendoortje
Bijzonderheden Glutenvrij, Notenvrij, Olievrij

Ingrediënten

  • 2 theelepels water
  • ½ gele ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 280 gram onbewerkte zonnebloempitten
  • 25 gram zongedroogde tomaten, gesneden, week ze in water als ze hard zijn
  • 2 eetlepels sojasaus of tamari, + extra voor bakken
  • theelepel ahornsiroop
  • 1 theelepel liquid smoke, o.a. hier verkrijgbaar
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • 1 theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm 1 theelepel sojasaus of tamari in een grote koekenpan op middelmatig vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit totdat de ui net zacht begint te worden, zo’n 3 tot 4 minuten. Haal de pan van het vuur.
  • Combineer in een keukenmachine de zonnebloempitten, het water, de zongedroogde tomaten, sojasaus of tamari, ahornsiroop, liquid smoke, salie, het venkelzaad, de komijn, paprika, zout en peper. Laat de keukenmachine draaien totdat alles grof gemalen en gemengd is. Voeg de ui en knoflook toe en mix verder totdat het mengsel plakkerig wordt en de stukjes niet groter zijn dan een linze. Pauzeer eventueel de keukenmachine om af en toe de zijkanten schoon te schrapen.
  • Draai nu met je handen van het mengsel kleine worstjes totdat het mengsel op is. Je kunt de worst gekookt of ongekookt serveren en eten. Als je de worst wilt koken verwarm je op middelmatig vuur een eetlepel sojasaus in de pan die je zojuist gebruikt hebt. Doe de worstjes in de pan en bak ongeveer 5 minuten, terwijl je de worstjes af en toe door de pan beweegt zodat alles goed gebakken wordt. Als je de worst niet meteen eet kun je het 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren in een vershoudbakje.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

4 reacties voeg reactie toe

  1. 5 stars
    Dit recept ga ik zeker proberen! Veel dank!
    Al ruim 45 jaar vegetariër en onderweg naar veganist (2 jaar)

    • Ik vergeet, ***** sterren. Goede, stevige bite, de smaken bij elkaar is een heerlijke combinatie.

  2. Hallo wij hebben ze ook gemaakt. Was zeer bijzonder en interessant. We hebben ze in de smoker gerookt waardoor liquid smoke niet nodig was. Ik vind het wel veel werk voor wat het uiteindelijk aan smaak opleverde en bovendien heel machtig! ik denk niet dat ik het nog vaak ga doen, maar een bijzondere smaakbeleving was het wel. dus als je iets bijzonders wilt maken, is het wel een aanrader.

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept