Ga terug
Recept afdrukken

Paasstol

Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Wachttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Porties 1 stol
Gang Snack, Tussendoortje

Ingrediënten

  • 85 gram plantaardige boter, gesmolten
  • 100 ml sojamelk
  • 100 ml water
  • 40 gram suiker
  • 1 zakje gist
  • 90 gram rozijnen
  • 350 gram tarwebloem
  • 90 gram gedroogde abrikozen, fijngesneden
  • 90 gram hazelnoten, grofgehakt
  • 70 gram pijnboompitten
  • rasp van een halve citroen
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 eetlepel plantaardige boter, gesmolten
  • 25 gram amandelschaafsel
  • 10 gram poedersuiker

Instructies

  • Meng de gesmolten boter met de sojamelk, het water, de suiker en het gist in een kom. Roer goed en zet minimaal 15 minuten apart.
  • Doe de rozijnen in een kom en bedek met kokend water. Laat minimaal 15 minuten wellen.
  • Meng de bloem en een flinke snuf zout in een kom. Voeg het botermengsel toe en mix tot een soepel deeg. Dit kan met je handen, maar je kan ook een mixer met deeghaken gebruiken.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat 15 minuten rijzen op een warme plek.
  • Giet de rozijnen af en voeg samen met de abrikozen, hazelnoten, pijnboompitten en het citroenrasp toe aan het deeg. Kneed goed en vorm een bal.
  • Dek de kom met de deegbal weer af met een vochtige theedoek en laat 45 minuten rijzen op een warme plek.
  • Vorm het amandelspijs in een staaf van 25 centimeter lang.  
  • Stort het deeg op je aanrecht en vorm er met je handen een ovaal van. Leg de amandelstaaf op het deeg en vouw het deeg over de staaf.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de paasstol met de vouwrand naar beneden op de bakplaat. Dek af met een vochtige theedoek en laat nogmaals 45 minuten rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven op 180°C.  
  • Bestrijk de stol met de gesmolten boter en garneer met het amandelschaafsel. Bak de paasstol 25 - 30 minuten in de oven. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant van de stol te donker wordt.
  • Garneer de paasstol met het poedersuiker.