Ga terug
Recept afdrukken

Zonnebloempitworstjes

Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Gang Bijgerecht, Snack, Tussendoortje
Bijzonderheden Glutenvrij, Notenvrij, Olievrij

Ingrediënten

  • 2 theelepels water
  • ½ gele ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 280 gram onbewerkte zonnebloempitten
  • 25 gram zongedroogde tomaten, gesneden, week ze in water als ze hard zijn
  • 2 eetlepels sojasaus of tamari, + extra voor bakken
  • theelepel ahornsiroop
  • 1 theelepel liquid smoke, o.a. hier verkrijgbaar
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • 1 theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm 1 theelepel sojasaus of tamari in een grote koekenpan op middelmatig vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit totdat de ui net zacht begint te worden, zo’n 3 tot 4 minuten. Haal de pan van het vuur.
  • Combineer in een keukenmachine de zonnebloempitten, het water, de zongedroogde tomaten, sojasaus of tamari, ahornsiroop, liquid smoke, salie, het venkelzaad, de komijn, paprika, zout en peper. Laat de keukenmachine draaien totdat alles grof gemalen en gemengd is. Voeg de ui en knoflook toe en mix verder totdat het mengsel plakkerig wordt en de stukjes niet groter zijn dan een linze. Pauzeer eventueel de keukenmachine om af en toe de zijkanten schoon te schrapen.
  • Draai nu met je handen van het mengsel kleine worstjes totdat het mengsel op is. Je kunt de worst gekookt of ongekookt serveren en eten. Als je de worst wilt koken verwarm je op middelmatig vuur een eetlepel sojasaus in de pan die je zojuist gebruikt hebt. Doe de worstjes in de pan en bak ongeveer 5 minuten, terwijl je de worstjes af en toe door de pan beweegt zodat alles goed gebakken wordt. Als je de worst niet meteen eet kun je het 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren in een vershoudbakje.