Elke keer als we onze goede vriend in Israël bezoek kunnen we niet wachten om een broodje falafel te scoren. De falafel die je daar krijgt is een wereld van verschil vergeleken met de droge rommel die je hier in Nederland krijgt.

Gelukkig komt dit recept aardig in de buurt van het echte werk. Met het recept maak je zo’n acht falafels.

Krijg je een grote groep over? Verdubbel dan gewoon het recept.

Heb je weinig tijd? Koop dan de falafels in de supermarkt en maak alleen de Harissa saus (volg het recept vanaf stap 8).

Dit is een van de 60 recepten uit ons boek De Vegan Revolutie. Interesse? Klik hier om het boek te bestellen.

Recept afdrukken

Pita Broodjes met Wortel Falafel & Romige Harissa Saus

Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen
Gang Diner, Hoofdgerecht, Lunch
Bijzonderheden Notenvrij

Ingrediënten

voor de wortel falafels

  • 2 grote wortels, gesneden in dikke stukken
  • ½ rode ui, gepeld en gesneden in twee partjes
  • 1 eetlepel water
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • eetlepel havermout
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 10 gram koriander, grof gesneden
  • 10 gram platte peterselie, grof gesneden
  • 275 gram kikkererwten, uit blik of zelf gekookt
  • 60 gram rozijnen

voor de romige harissasaus

  • 200 gram zijden tofu
  • sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel water
  • 1 – 2 theelepels harissa
  • ½ theelepel ahornsiroop

overige ingrediënten

  • zonnebloemolie om in te bakken
  • 4 volkoren pitabroodjes, gebakken in een broodrooster of klein oventje
  • kiemen, plakjes komkommer, en geraspte wortel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel de gesneden wortel en ui op de bakplaat en besprenkel met de sojasaus of tamari, komijnzaad, paprikapoeder, kerriepoeder en zout en peper naar smaak. Schud alles goed door elkaar.
  • Zet de bakplaat voor 25 – 30 minuten in de oven totdat de wortel goudkleurig en gaar is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Ondertussen mix je in een keukenmachine de havermout en zonnebloempitten tot een grof meel. Voeg vervolgens de koriander en peterselie toe en mix een paar seconden totdat de kruiden fijn zijn gehakt.
  • Voeg nu de kikkererwten, rozijnen, het wortel- en uimengsel, water en de overgebleven kruiden van de bakplaat toe aan het meelmengsel in de keukenmachine. Pulseer nu met de keukenmachine net zolang totdat de ingrediënten net een mengsel beginnen te vormen. Je wilt de keukenmachine niet te lang aanzetten omdat je nog wat textuur wilt houden.
  • Lepel met een eetlepel wat falafelmengsel uit de keukenmachine en rol dit met schoongewassen handen tot een balletje en duw het dan wat plat zodat je een klein burgertje krijgt. Herhaal dit met de rest van het mengsel (je kunt op deze manier de falafel op een eerder tijdstip maken en bewaren in de koelkast of vriezer).
  • De harissa saus maak je door alle ingrediënten met elkaar te mixen in een keukenmachine totdat je een gladde massa hebt.
  • Om de falafel te bakken verhit je een klein beetje zonnebloem- of kokosolie in een pan met een stevige bodem. Bak nu op middelhoog vuur zoveel falafels tegelijk als je pan qua ruimte aan kan totdat beide kanten goudbruin zijn. Haal de falafels uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Als gezond alternatief zonder olie nodig te hebben kun je de falafels ook in de oven bakken. Bak ze 20 minuten op 190 °C en keer ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig gaar worden.
  • Serveer de falafels warm in een volkoren pitabroodje met heel veel kiemen, komkommer, geraspte wortel en een goede dot van de romige harissasaus.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

2 reacties voeg reactie toe

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept