Gado Gado is een van de vele heerlijke gerechten die de Indonesische keuken rijk is. Het gerecht is technisch gezien al bijna vegan van zichzelf behalve dat ze er in Indonesië nog weleens een gekookt ei bij serveren.
Wij kunnen altijd enorm genieten van deze Aziatische heerlijkheden en omdat de meeste gerechten al veganistisch zijn hoef je vaak niet heel veel aanpassingen te maken.
Wat ons betreft zijn dit de maaltijden die je laten ervaren hoe smaakvol plantaardig eten kan zijn. Geniet!
Veganistische Gado Gado
Ingrediënten
Voor de Goreng Tempeh
- 250 gram tempeh
- 1 kleine ui
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel laos
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 tot 2 eetlepel(s) sambal oelek
Voor de Pindasaus
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 1 stukje verse gember
- 2 grote eetlepels pindakaas
- 1 theelepel sambal oelek
- 150 ml rijstmelk of sojamelk
- 1 theelepel sojasaus
Overige Ingrediënten
- 1 spitskool
- 500 gram sperziebonen
- 400 gram zilvervlies rijst
- 125 gram taugé
- 1 komkommer
- 1 eetlepel azijn
- 1 handje koriander
- gebakken uitjes
- klein beetje suiker of dadelstroop
Instructies
- Snij de komkommer in plakjes en doe dit in een bakje samen met de azijn en suiker.
De Goreng Tempeh
- Snij de tempeh in kleine reepjes. Hoe dunner, des te knapperiger ze worden.
- Bak de reepjes in een koekenpan totdat ze bruin en hard zijn. Snij ondertussen de ui en knoflook fijn.
- Haal de reepjes uit de pan. Mocht je met olie bakken laat de reepjes dan op keukenpapier uitlekken.
- Fruit de ui en knoflook 3 minuten en voeg dan laos en sambal toe. Bak dit samen nog 2 minuten en voeg als laatste de ketjap toe.
- Zet het vuur uit en schep de tempeh reepjes er doorheen. Zet apart in een bakje.
De rest van het gerecht & de pindasaus
- Kook de rijst in ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Dop de sperziebonen en halveer ze. Snij de spitskool in grove stukken.
- Stoom de sperziebonen in 8 minuten gaar en voeg de spitskool toe na 4 minuten.
- Snij de ui, gember en knoflook voor de pindasaus fijn en fruit dit kort in een pannetje in de sojasaus.
- Voeg de pindakaas en rijstmelk toe en roer goed totdat het een saus wordt. Is het te dik? Voeg dan nog wat rijstmelk toe.
- Pak een diep bord en schep daar eerst een paar lepels rijst in.
- Verdeel dan de rest van de ingrediënten in compartimenten over de rijst. Eindig met een goede schep pindasaus en garneer met gebakken uitjes en koriander.
Dit gerecht lijkt veel op pitjil. Pitjil is ook een Indische groentegerecht en de pindasaus mag niet ontbreken.
De ingrediënten voor pitjil zijn:
Kousenband
Spitskool
Taugé
Kangkong = waterspinazie en verkrijgbaar in Aziatische toko’s
De pindasaus kun je zelf maken, maar je kunt het droog in een zakje ook bij Aziatische toko’s kopen. De bereiding van deze pindasaus is op de verpakking vermeld.
De pitjil kan ook met een gekookt eitje of met saté worden geserveerd.
Er zijn genoeg recepten van pitjil op internet te vinden, maar is praktisch gelijk aan de bereiding van gado gado.
Bedankt voor je toevoeging, klinkt lekker! 🙂
Bij dit recept staat “notenvrij”
Hoezo als er pindakaas in verwerkt is? Iemand met notenallergie kan dit beslist niet eten.
Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Het kan zijn dat iemand een pinda allergie heeft – maar diegene weet als het goed is ook zelf wel dat je dan beter geen pindakaas kunt eten 🙂
Super, Jessica! Ik kijk zo graag naar je!
Heerlijk recept!