Mmm, de Spaanse keuken. Tapas, verse vis, sangria, pinchos en natuurlijk paella. Veelal niet vegan dus je zou denken dat je deze heerlijkheden zou moeten missen als je besluit plantaardig te eten. Niks is minder waar.

Deze vegan paella laat zien dat je prima gerechten die doorgaans niet veganistisch zijn toch met alleen maar planten kunt bereiden.

Comer sabroso!

Recept afdrukken

Vegan Paella met Gebakken Groene Asperges

Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 4 personen
Gang Diner
Bijzonderheden Glutenvrij, Notenvrij, Olievrij, Sojavrij, Suikervrij

Ingrediënten

  • 400 gram volkorenrijst (zilvervlies-, zwarte- of rode rijst)
  • 1 liter groentebouillon
  • 200 ml biologische droge witte wijn
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 150 gram doperwten
  • 1 zoete puntpaprika, in kleine blokjes
  • 1 norivel
  • 1 blik artisjokharten, in vieren gesneden
  • 1 mespunt cayennepoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • sap van een halve citroen
  • 250 gram groene asperges, in grove stukken

Instructies

  • Gebruik een grote (gietijzeren) pan / wok waar alle ingrediënten uiteindelijk in passen. Fruit de ui en de knoflook 4 minuten op laag vuur.
  • Voeg de rijst en witte wijn toe. Wacht tot de wijn bijna helemaal is opgenomen en voeg dan de bouillon toe. Doe de deksel op de pan en laat 20 minuten garen op laag vuur. Roer af en toe om zodat het niet aanbrandt.
  • Bak ondertussen de groene asperges in een kleine koekenpan op middelhoog vuur tot ze beetgaar zijn.
  • Als je een gasfornuis hebt zet dan een pit aan op hoog vuur en wapper het norivel rustig boven de vlam totdat die stijf wordt. Heb je geen gasfornuis, leg het vel dan kort in een warme oven. Verkruimel nu met je handen tot kleine kruimels.
  • Voeg nu het kurkumapoeder, cayennepoeder, norikruimels en doperwten toe aan de rijst en laat 5 minuten op een laag vuur garen.
  • Voeg als laatste de paprika, asperges en artisjokken toe en roer ongeveer 3 minuten goed door. Voeg het citroensap toe aan de paella en dien de pan op met extra citroenpartjes.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

8 reacties voeg reactie toe

  1. Dag Maik,
    Heerlijk, paella. In Spanje heb ik eens vegetarische paella gegeten. In Nederland na proberen te maken, maar de rijst is anders. Ze zeggen dat die speciale paella-rijst in Spanje wordt gekweekt en niet wordt uitgevoerd. Waar of niet? In ieder geval heb ik het eens geprobeerd met “naakte haver” in plaats van rijst. En ja hoor het werd heerlijk. De korrels gaan niet stuk en hebben een aangename bite.
    Groeten en eet smakelijk.

    • Hi Anneke,
      Ik heb geen idee of dat verhaal over speciale paella rijst waar is. Je kunt er ook risotto rijst voor gebruiken, dat is ook een goed alternatief. Al vind ik dat de volkorenvariant er te lang over doet om gaar te worden.

  2. Dit lijkt mij n zeer smakelijk recept ben gek op recepten zonder vegan vervangers vegan burgers zal t zeker gaan proberen te maken

  3. Lijkt me super lekker maar ik ben wat bang dat de kids de wijnsmaak niet zullen waarderen. Een suggestie ter vervanging?

    • De wijnsmaak proef je niet heel erg terug in de paella dus je kunt het proberen. Anders kun je de wijn ook prima vervangen voor dezelfde hoeveelheid bouillon. Laat je ons weten of de kids het uiteindelijk lekker vonden?

  4. 3 sterren
    ‘t Is gelukt met zwarte jasmijnrijst.
    Heb het getoond aan een Spaanse vriendin… en ze zei onmiddellijk van “Dat is géén paella maar een risotto!”
    Ik geef ze gelijk!
    Maar het heeft gesmaakt 😎 Dankje

    • Al moet je dit nooit tegen een Italiaan en/of Spanjaard zeggen: risotto en paella lijken ook verdacht veel op elkaar.

      Fijn dat het gesmaakt heeft 🙂

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept