Mmm, de Spaanse keuken. Tapas, verse vis, sangria, pinchos en natuurlijk paella. Veelal niet vegan dus je zou denken dat je deze heerlijkheden zou moeten missen als je besluit plantaardig te eten. Niks is minder waar.

Deze vegan paella laat zien dat je prima gerechten die doorgaans niet veganistisch zijn toch met alleen maar planten kunt bereiden.

Comer sabroso!

Recept Afdrukken
Vegan Paella
Vegan-Paella-vierkant
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 400 gram bruine / volkoren rijst
  • 1 liter groente bouillon
  • 200 ml biologische droge witte wijn
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 150 gram doperwten
  • 1 zoete puntpaprika, in kleine blokjes
  • 1 norivel, verkruimeld tip: rooster het vel eerst boven het vuur om het makkelijker te verkruimelen
  • 1 blik artisjokharten, allemaal in vieren gesneden
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • sap van een halve citroen
  • 250 gram groene asperges, in grove stukken
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 400 gram bruine / volkoren rijst
  • 1 liter groente bouillon
  • 200 ml biologische droge witte wijn
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 150 gram doperwten
  • 1 zoete puntpaprika, in kleine blokjes
  • 1 norivel, verkruimeld tip: rooster het vel eerst boven het vuur om het makkelijker te verkruimelen
  • 1 blik artisjokharten, allemaal in vieren gesneden
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • sap van een halve citroen
  • 250 gram groene asperges, in grove stukken
Vegan-Paella-vierkant
Instructies
  1. Gebruik een grote (gietijzer) pan/wok waar alle ingrediënten uiteindelijk in passen. Fruit op middellaag vuur in een scheutje water of sojasaus de ui en knoflook in de pan voor ongeveer 5 minuten.
  2. Voeg de rijst toe samen met de witte wijn. Wacht totdat de wijn bijna helemaal is opgenomen en voeg dan de bouillon toe. Doe de deksel op de pan en laat 20 minuten garen op laag vuur. Roer af en toe om zodat het niet aanbrandt.
  3. Bak ondertussen in een kleine koekenpan de groene asperges in een beetje sojasaus of water totdat ze beetgaar zijn.
  4. Voeg nu het kurkumapoeder, de cayennepeper, het verkruimelde norivel en de doperwten toe aan de rijst en laat wederom op laag vuur garen voor 5 minuten.
  5. Voeg als laatste de paprika, de asperges en de artisjokken toe en roer goed door voor ongeveer 3 minuten. Voeg het citroensap toe aan de paella en dien de pan op met extra citroenpartjes.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

2 reacties antwoord

  1. Dag Maik,
    Heerlijk, paella. In Spanje heb ik eens vegetarische paella gegeten. In Nederland na proberen te maken, maar de rijst is anders. Ze zeggen dat die speciale paella-rijst in Spanje wordt gekweekt en niet wordt uitgevoerd. Waar of niet? In ieder geval heb ik het eens geprobeerd met “naakte haver” in plaats van rijst. En ja hoor het werd heerlijk. De korrels gaan niet stuk en hebben een aangename bite.
    Groeten en eet smakelijk.

    • Hi Anneke,
      Ik heb geen idee of dat verhaal over speciale paella rijst waar is. Je kunt er ook risotto rijst voor gebruiken, dat is ook een goed alternatief. Al vind ik dat de volkorenvariant er te lang over doet om gaar te worden.

Laat een reactie achter