Een van de leukste dingen aan de zomer is dat er altijd volop vers fruit te vinden in de natuur. Zoals bijvoorbeeld bramen.

En wat kun je het beste doen met dat fruit? Jawel, jam maken natuurlijk!

Maar dan niet zoals onze grootmoeders het deden, met gelatine en heel veel suiker, dan zouden we de heerlijke smaak van het fruit tekort doen.

Gewoon het pure spul met alleen maar goodness toegevoegd!

Dit recept gebruikt overigens bramen, maar je kunt uiteraard eindeloos variëren met het fruit dat je gebruikt.

Recept Afdrukken
Vegan Bramen Jam
Maaltijd Dip, Lunch, Ontbijt
Keuken Veganistisch
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
pot
Ingrediënten
  • 300 gram bramen verse zijn het lekkerst, maar bevroren werkt het ook
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • 2 eetlepels ahornsiroop
Maaltijd Dip, Lunch, Ontbijt
Keuken Veganistisch
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
pot
Ingrediënten
  • 300 gram bramen verse zijn het lekkerst, maar bevroren werkt het ook
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • 2 eetlepels ahornsiroop
Instructies
  1. Als je verse bramen gebruikt, was ze dan eerst goed met water. Doe ze samen met de andere ingrediënten in de blender en blend totdat het een mooie zachte saus is geworden.
  2. Giet de bramen saus in een steelpan en verwarm het op middelvuur totdat het kookt. Blijf goed roeren om spetteren te voorkomen. Laat het zacht 3 minuten koken en giet het daarna in een glazen pot die je kunt afsluiten.
  3. Laat het eerst goed afkoelen buiten de koelkast voordat je het in de koelkast bewaard. Na een paar uur in de koelkast (+- 3 uur) is de jam klaar om te eten.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

7 reacties antwoord

  1. Dikke respect voor jouw effort om de mensheid en de planeet gezonder te maken! Karma comes back at you every day!

    (zie website)
    Mocht je nog ideeen hebben om natuurvriendelijke (bruikbare) dildo’s te maken hoor ik het graag 😉

    Gr. Sanne

    • Thanks Sanne!

      En haha van de bramenjam naar de dildo’s 🙂 Ehh ik ben geen ervaringsdeskundige ;-), maar er moet vast iets zijn om duurzame dildo’s te kunnen produceren!

  2. Ik maak eind augustus altijd 30 potten wilde bramenjam, en gebruik daarvoor gewoon Van Gilse Geleisuiker. Geen gelatine als geleermiddel, maar pectine, afkomstig uit appelschillen. En een heeeeeel klein beetje palmolie. Maar je jam blijft dan wel een jaar goed buiten de koelkast. Hier is de ingredientenlijst van de geleisuiker: Suiker, geleermiddel (pectine), voedingszuur (citroenzuur), plantaardige olie (palm, kokos), conserveermiddel (kaliumsorbaat).

    • Bedankt voor je aanvulling Carlijn.

      Zelf val ik een klein beetje over de olie (vooral de palm die veel verwoesting aanbrengt aan de oerwouden) en conserveermiddel.

      Maar het is een ideale oplossing als je voor het hele jaar verse jam wilt hebben :-)!

      • Marmello is ’n soort geleisuiker, maar zonder of weinig suiker. Als je de confituur steriel en in kleine potjes maakt, is het ideaal. Want een geopende pot is maar ’n week goed in de frigo . (wegens geen suiker).
        En ook “Tienen” heeft verschillende geleisuiker. Die van 1/1, 1/2 en 1/4 geloof ik.

Laat een reactie achter