Dit klassieke romige – doch licht pittige – recept met zijn oorsprong uit de Russische keuken hebben we helemaal (her)ontdekt.

De combinatie van room, paprika en champignons in plaats van vlees is eenvoudig maar heerlijk. De wodka zorgt voor verwarming tijdens de grauwe en koude dagen.

Juist omdat het zo’n klassieker is vonden we dat er een plantaardige versie van gemaakt moest worden. Wij eten het graag met gebakken aardappelen en een frisse salade, maar verse tagliatelle of rijst is ook een goede optie.

Dit is een van de 125+ recepten uit ons nieuwe boek Vegan Familie. Interesse? Klik hier om het boek te bestellen.

Recept afdrukken

Russische Stroganoff

Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Gang Diner
Bijzonderheden Glutenvrij, Notenvrij, Olievrij, Sojavrij, Suikervrij

Ingrediënten

  • 1 ui, in halve ringen
  • 2 knoflooktenen, fijngesneden
  • 2 paprika's, in repen
  • 300 gram gemengde paddenstoelen, grofgesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel mosterd
  • 3 eetlepels wodka
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • mespuntje cayennepoeder
  • 100 ml groentebouillon
  • 200 ml plantaardige kookroom
  • handje verse peterselie

Instructies

  • Verhit een ruime pan op middelhoog vuur. Bak de ui en de knoflook 4 – 5 minuten.
  • Voeg de paprika en de paddenstoelen toe en bak nog 8 – 10 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree, de mosterd, de wodka, de specerijen en de groentebouillon toe en meng goed. Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 minuten stoven.
  • Voeg de kookroom toe en roer goed. Stoof nog 10 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer de stroganoff met de peterselie.

Lekker met geroosterde aardappelen en een frisse salade.

    Over Jessica Süter

    Samen met Maik ga ik sinds 2015 als vegan door het leven. Inmiddels ben ik moeder en is deze lifestyle helemaal geïntegreerd in ons gezin. Nieuwe recepten maken en bedenken vind ik geweldig om te doen.

    22 reacties voeg reactie toe

    1. Bedankt voor het recept, even een vraagje, welke “kookroom” gebruik je in dit recept??
      Groet Do

    2. Lijkt me een heerlijk recept.
      Helaas kan ik sinds een half jaar niet meer tegen alcoholische dranken. Ik krijg het er heeeeel warm van en voel me de volgende dag vervelend.
      Heb je ook een advies wat er als alternatief te gebruiken is, of smaakt het ook zonder de alcohol?
      Gr. Nolly

      • Je kunt het weglaten.
        Daarnaast vervliegt de meeste alcohol zodra het verhit wordt. Je zult er niet dronken van worden.

      • Hi Ans, ik heb het niet geprobeerd.
        Ik denk zeker dat het lekker zal worden alleen ga je dan wel weg van de klassieke smaak van een stroganoff.
        Ik zou eerder geen drank er in gebruiken ipv iets anders.

    3. Lijkt me een heerlijk recept voor in de slowcooker. Hebben jullie enig idee hoe lang ik de slowcooker moet instellen op stand los?
      Meestal gebruik je amper vocht in de slowcooker, zou de helft van de bouillon genoeg zijn voor dit recept? Of misschien nog minder?

    4. Echt een heeer-lijk gerecht. Ik heb het afgelopen weekend gemaakt, dubbele portie, zodat we gisteravond nog een restje hadden en die was natuurlijk nog lekkerder omdat alle kruiden lekker ingetrokken waren. Zelfs mijn (‘lastige’) dochter vond het heerlijk. En een gerecht dat zeker ook gastwaardig is voor onze B&B! Merci!

    5. 5 sterren
      Wat een heerlijk recept, zonder wodka, om te binden Johannesbroodpitmeel gebruikt. Ik zal dit recept nog heel vaak maken.

    Laat Een Reactie Achter

    Beoordeel recept